ИТ фирми и пракси во Скопје

• Креатор на темата Креатор на темата StaticStupid
  • Време на започнување Време на започнување

Сега сме на точка 3, на светско ниво. Македонија само ќе ги следи практиките.
Mislam pogresno me svati. Ja ne mislam deka kje ima krah na sektorot, pogotovo sto tehnoloskite kompanii imaat zemeno golem del od ekonomijata and they are here to stay.

Poise mislev na toa deka za average worker vo sektorot, idat drugi vreminja. Za isklucitelni lugje, kako primerot so vrvnite advokati da receme, vajda kje ima mnogu poise pari . Ama koj kje izleze isklucitelen na kraj zavisi od mnogu faktori, a ostanatite, oh well.

B2B пазарот е добар колку што масата на крајни потрошачи е платежно способна. B2C е двигател на кругот, B2B само сервисира во низа што е толку далеку што мислат дека си се доволни сами на себе, а кога шит хитс д фенс, ќе видат дека не е така. Ако нет работните места на глобално почне да паѓа ради нова технологија, незнам како би имал раст секторот кога би се намалиле потребите. Во моментов солуција за избрканите нема освен да почнат свој бизнис. И грешките на вајбкодерите ќе бидат хендлани од АИ во брзо време, умре тој муабет дека човечки фактор ќе ги средува тие проблеми.

Аматери.
За ова само на мајка, татко, брат/сестра и сопруг/сопруга се кажува. Па дали и на нив :)
First rule of fight club.

сеуште има фирми кои бараат вакви тестови/проверки.
Мислам дека сега со АИ е можеби уште толку сјебан целиот процес на вработување/интервјуирање и барање работа, а и претходно беше поприлично flawed.
Можеби во иднина такви leetcode hackerrank ќе почнат повеќе да се користат (?) За да се исфилтрираат вајб кодерите од луѓето што тоа го прават hands on со години.
Но, секако, фирмите никако да сфатат дека синтакса и фрејмворкс се ствар на минатото и во иднина е далеку побитно да си инжинер, а не developer.
Сакам да кажам дека веројатно не би требало да биде hard requirement и не би те дисквалификувало пример ако си работел со AWS наместо Azure, Angular vs React пример бидејќи концептите се многу слични и човек што има искуство во едното, со АИ може мн лесно да се прешалта и да го сфати другово. Ама реалноста не е воопшто таква. И најмал mismatch да имаш во она што е објавено на позициите, бидуваш дисквалификуван, најчесто токму од АИ. Ако имаш среќа некој human да ти пише мејл, знај дека и он користи АИ за да те дисквалификува.
Приказнава за вработување стана - my bot vs. HR's bot.

Од друга страна, се појавува еден феномен, каде што пример веќе големите играчи или големите софтверски фирми можат брзо и лесно да дојдат до MVP, да го избранчаат бизнисот на повеќе страни и да девелопираат нови features/сервиси или што год, за што има потреба од луѓе. Евидентно е дека со АИ им се јавуваат нови хоризонти на фирмите, а самото АИ не е на ниво да може само да девлопира за продукција.

Исто така сметам дека пред да дојде таа "штама/мртвило", ќе почнат фирмиве наместо како досега да гледаат на долгорочно ниво, и наместо "indefinite" ангажманите ќе бидат од времен карактер, пример 1-2-3 години, дур да се заврши она за што се вработува девелоперот. Значи рачунајте дека се почесто ќе бидат contractual позиции за фиксен временски период, секако како фриленсер, еве ти бруто пари, снаоѓај се сам.

Додај на ова што сега веќе секој девелопер е одговорен за работата и покрива ствари што пред само 1 година цели тимови покриваа... Нивото и потенцијалот на burnout во индустријава само ќе се покачува.
Се очекува еден човек да испорача, дебагира, комуницира со бизнис, разбира инфраструктура, да координира рилиси и притоа да остане брз и флексибилен. Тоа носи огромен когнитивен товар што ретко кој го спомнува отворено. Индустријата зборува многу за productivity, ownership и impact, ама многу помалку за цената што поединецот ја плаќа за тоа темпо. Затоа не е чудо што сè повеќе луѓе технички напредуваат, а ментално се чувствуваат исцедено. Меѓу кои сум еве и јас, особено последнава година... а сеуште не сум со двоцифрен број на години искуство во индустријава.

Искрено се трудам да гледам позитивно на ствариве околу АИ, ама секој ден се повеќе и повеќе се демотивирам и "чашата е се попразна". Колку и да е сеуште приходна индустријава особено за македонија, сепак кога ќе го земеш во предвид когнитивниот и ментален напор и секојдневен context switching, реално и не е баш толку платена работава.
Веќе некако како да немаш мир у глава после 17-00h, кога знаеш дека и утре ќе мораш турбо да стигнеш 20 работи да постигнеш во 8 саати. Можеби е до мене, ама почнувам да го приметувам и кај други луѓе искрено.
Go dadov toa so leetcode kako prost primer. Trgni to intervju procesot na strana, i pri samata rabota, iskusni inzneri go znaea jazikot koj go rabotat so site tips and tricks i toa bese edna od pobitnite tehnicki vestini. Napomenuvam, tehnicka vestina.
Автоматски споено мислење:

B2B пазарот е добар колку што масата на крајни потрошачи е платежно способна. B2C е двигател на кругот, B2B само сервисира во низа што е толку далеку што мислат дека си се доволни сами на себе, а кога шит хитс д фенс, ќе видат дека не е така. Ако нет работните места на глобално почне да паѓа ради нова технологија, незнам како би имал раст секторот кога би се намалиле потребите. Во моментов солуција за избрканите нема освен да почнат свој бизнис. И грешките на вајбкодерите ќе бидат хендлани од АИ во брзо време, умре тој муабет дека човечки фактор ќе ги средува тие проблеми.
Kakov biznis samo, kafic vajda :D Toa deka nekoj kje ja opraval greskata na vajb koderite, e poslednata slamka spas za vid vo izumiranje. Definitivno kje ima rabota za inzeneri, ama toa sigurno nema da bide opravanje na greski od AI alatka.

Последно уредено:
Kakov biznis samo, kafic vajda :D Toa deka nekoj kje ja opraval greskata na vajb koderite, e poslednata slamka spas za vid vo izumiranje. Definitivno kje ima rabota za inzeneri, ama toa sigurno nema da bide opravanje na greski od AI alatka.

Па во најмала рака можеш да реплицираш тоа што си го правел за друг.

Екс саповци на пример глеаш тоа го праат:

клик

Мене некако префорсирано ми се чини ова со аи. Веќе неколку месеци користам Claude Code и имам неколку забелешки:

1. Битка за да се остане во одреден трешхолд за искористување на токени.

2. Ќе изгенерира секаков код што ќе се побара од него. Однапред си имам спремено requiremens што ќе биде потребно и раздвоено според SOLID принципи пред да почнам со промптови.

3. Откако ќе го изгенерира кодот морам да го прегледам и да го истестирам (секогаш правам мои базични тестови), пред да оди кај QA.

Кога ќе соберам се сума сумарум, истото време се троши колку што би го искуцал сето тоа сам...

Не знам што правам во чекориве погрешно за процесот да биде побрз?

Откако ќе го изгенерира кодот морам да го прегледам и да го истестирам (секогаш правам мои базични тестови), пред да оди кај QA.

Claude нека ти изгенерира тестови за да покрие поголем од кодот, ти само надополни ги сценаријата што ќе ги испушти. Плус кога правиш pull request побарај друг модел на LLM да направи код ривју на изгенерираниот код, да не мора се сам да прегледуваш.

Па во најмала рака можеш да реплицираш тоа што си го правел за друг.

Екс саповци на пример глеаш тоа го праат:

клик
Poslednive nekakolku meseci niknaa aplikacii za sve i svasta vo makedonija, del od moi poranesni i segasni kolegi. Produktite im se super. Bas me znaima dali kje bidne neso od niv. Moe mislenje, nula.

Poslednive nekakolku meseci niknaa aplikacii za sve i svasta vo makedonija, del od moi poranesni i segasni kolegi. Produktite im se super. Bas me znaima dali kje bidne neso od niv. Moe mislenje, nula.

Зависи што очекуваш за резултат. Зависи каква стратегија ќе имплементираат за продажба. Денес продукт правење само по себе е 5% од ефорт и ресурси, 95% е пласман и продажба.

Мене некако префорсирано ми се чини ова со аи. Веќе неколку месеци користам Claude Code и имам неколку забелешки:

1. Битка за да се остане во одреден трешхолд за искористување на токени.

2. Ќе изгенерира секаков код што ќе се побара од него. Однапред си имам спремено requiremens што ќе биде потребно и раздвоено според SOLID принципи пред да почнам со промптови.

3. Откако ќе го изгенерира кодот морам да го прегледам и да го истестирам (секогаш правам мои базични тестови), пред да оди кај QA.

Кога ќе соберам се сума сумарум, истото време се троши колку што би го искуцал сето тоа сам...

Не знам што правам во чекориве погрешно за процесот да биде побрз?
I preforsirano, i potceneto. Ima lugje sto demek upravuvaat agenti i zamenuvaat 10 lugje, i del sto vikaat deka sami pobrzo kje zavrsat. Da ne se lazheme sepak :D

1. Moe mislenje e deka Cursor e podobro optimiziran za trosenje na tokeni. Gi iam isprobano povekjeto alatki, i po mene ova e best value for money.
2. Kje si definiras skills, ete solid prinicpi, ama ja bi preporacal da go definiras skillsot vo odnos na paternite koj vekje gi ima na proektot. Go pravis toa ednas, ne na sekoj task.
3. Da go istestiras sekako treba. Da go pregledas e najcesto nekolku kratko pobrzo od toa da go iskucas. Samo mu treba precizen promt, odnosno sto sakas da naprais. Nesto sto sekako treba da go prais pred da sednes da kucas.
I ova e samo za nov feature, za bagovi mislam e uste podrasticna razlikata. Lokalizacija na problemot vo minuti, 9 out of 10 cases, so objasnuvanje kako doslo do toa.

Ima i pomos od drug aspekt. Mozhe da ti go izdvaka sekoj del od proektot i da te nasoci. Kolku vreme gubis da analiziras sto pravel nekoj pred tebe.
Автоматски споено мислење:

Зависи што очекуваш за резултат. Зависи каква стратегија ќе имплементираат за продажба. Денес продукт правење само по себе е 5% од ефорт и ресурси, 95% е пласман и продажба.
Da stane nesto poise od hobi na tie sto go praele. Tuka se slagam, bas i toa mislev. I porano ne bilo najvanzo, ama sea e apla nebitno.

Mora da priznaam, dobro ni go spopikaa od pred nekoja nedela Antropic a od vcera i OpenAI. Go nerfnaa claude code pro/codex plus da udiras limit za dva tri saati rabota, a od druga strana go spustija max/pro od $200 na $100.
Ocigledno e sto sakaat da napravat i na kade odi rabotava ama sega zasega ne gledam izlez, ke si platam kako popce.

Mora da priznaam, dobro ni go spopikaa od pred nekoja nedela Antropic a od vcera i OpenAI. Go nerfnaa claude code pro/codex plus da udiras limit za dva tri saati rabota, a od druga strana go spustija max/pro od $200 na $100.
Ocigledno e sto sakaat da napravat i na kade odi rabotava ama sega zasega ne gledam izlez, ke si platam kako popce.
Оди накај нивото кај што поефтино ќе биде да вработиш човек него да лупаш пари за токени.

Моментално цената на АИ е далеку од реалната, работат намерно со минус. Тоа нема вечно да трае.

Во иднина ќе биде прескапо ама ќе биде неопходно за големите компании. Баба Стојна што чита хороскоп на ГПТ ќе се збогува за брзо време од таа услуга. Иако мислам дека ќе дојде до развој на patch-ови или context пакети кои ќе оптимизираат користење за да не биде тоа така драстично пресечено преку ноќ. Сепак, нема да биде продукт за секој, така да користете колку што може.

Не е нешто револуционерно, али ми заштеди доста време и токени за помали проекти или features на постоечки.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom