Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Samo da sme zivi ,zdravi,srekni ,toa e najvazno,klimite se predmeti.Patem 293mm e visinata so trapezoiden pesek i napre ke bide okolu 240mm kakapakot.
Znam deka e koso prema napred, zatoa pokraj drugoto e vo najtesen izbor, tuka e momentalno HAIER-ot so 280 mm visina, sega zasega raboti odlično do +8 DO 10C posle toa pretoplo duva na 450W i gasi. no ja odrŽuva T vo prostorijata bez da se primeti deka raboti ON-OFF.

Samo da sme zivi ,zdravi,srekni ,toa e najvazno,klimite se predmeti.Patem 293mm e visinata so trapezoiden pesek i napre ke bide okolu 240mm kakapakot.
E pa da e vo momentov Toshibata ke ti raboti vo momentov prema kako sto sum zapoznaen so prostorot so okolu 220-230w i ke ti duva so temeratura od okolu 35C.Kako ke kreva temeraturata taa automaski ke spusta i do 160w na potosuvacka a temprata na izdovot postepeno ke go kreva i 37c i poveke se dodka ne se iskluci vo zavisnost od nadvoresnata i gubitocite na prostorot i isklucuva mozi nad 17 -18c,ova e vrz baza na iskustvoto od 16btu sto go imam i normalno Cop ke ti dostigne pogolem.Takov e principot.:toe:

Ama ne se mači mene da me uveruvaš, ako 24-ka vaka raboti togaš 12-ka ušte podobro modulira ....
Edno sum siguren slednata klima kaj mene će e ako dade gospod TOSHIBA. Najpoveće poradi vnatrešnata edinica i nejzinata visina od 300 mm, toa e max što može da se stavi. Bi stavil parapetna VIVAX veruvaj deka ima odlična kultura na rabota, vo 30m2 bi rabotela perfektno, no ne odgovara prostorno.

Vnatresnata edinica na Vivax AERI+ e 297 mm visoka

Vnatresnata edinica na Vivax AERI+ e 297 mm visoka

Nema vrska parapetna so visokomontažna iako nosat slični oznaki, sosema drug softver i vnatrešna pa i nadvorešna edinica.

Visokomontaznata Vivax AERI + 3.5 kw modulira so 270 do 300 W
Vivax AERI + 3.5 ima ProductFiche t.e dokument od Vivax deka u greenjeto e slaba i modelot e za tamu negde juznije od Demir Kapija ke gree 35m2 so edvaj 2.1kw
PdesignH=2,6kw
Declariran Kapacitet=2.1kw
Backup = 500W :)

Toa sto prizvodiltelot go garantira na greenje i max sto moze da dade e 2.1kw....so grealka od 500w treba da ja prodavate :)
Na kapilarka ni 3 greaca ne i pomagaat i kalorifece + i treba :)
1775317802447.png

Последно уредено:
Vivax AERI + 3.5 ima ProductFiche t.e dokument od Vivax deka u greenjeto e slaba i za negde juzno od Demir Kapija ke gree 35m2 so edvaj 2.1kw
PdesignH=2,6kw
Declariran Kapacitet=2.1kw
Backup = 500W :)

Toa sto prizvodiltelot go garantira na greenje i max sto moze da dade e 2.1kw....so grealka od 500w treba da ja prodavate :)
Na kapilarka ni 3 greaca ne i pomagaat i kalorifece + i treba :)
Прегледај го приврзокот 473849

Zatoa e najprodavan model zosto vredi

Zatoa e najprodavan model zosto vredi
Na prv poladen den okolu 0C AERI+ ja premestuvaat u spalna/15m2 i si zemaat GREE Charmo Arctic so Deklarirani na greenje 2.9kw tojest 800W poveke od toa sto klimiceto Vivax AERI-/+ moze da go isporaca so lazgata reklama so grejacite :facepalm: :pos:
Charmo Arctic PFiche.jpg
Samo sto ili neznaes da procitas/tolkuvas spec ili se pravis glup deka site 3.5ki ne se za 35m2 grenje.....ustvari vie pisuvate Preporacani m2 ;)..za ladenje mozda, AMA za greenje ne e bas za 35m2 :)
Najsmesniot del e podatokot za max kapacitet na greenje sprema Prosecniot....kako bre moze da e samo 570Wati razlika maxinalen kapacitet od prosecniot kapacitet, 3810 e prosecen 4381 e maximalen ?
Deka se naduvani cenite na Vivax se gleda najveke po konzolnite edinici, cenovno Vivax konzolnite se poskapi od GREE a se poslabi se na greenje.... i spored Product Fiche a i Eurovent koj go ima GREE a go nema Vivax.
Taka da nema logika konzolnite na Vivax da bidat poskapi od tie na GRRE, pisuvav za ova i prethodno....
Vivax konzolna 3.5kw .....62.000den Preporacani 40m2
Gree Konzolna 3.5kw .....45.999den...so Eurovent a so Preporacni 5m2 pomalce od Vivaxot a u sekoj pogled pojaka i Sertificirana, Eurovent ima!!!
konzole preporacani Vivax3.5kw.jpgkonzole preporacani GREE 3.5kw.jpg

Vivax konzolna 5.5kw .....72.990den nema Eurovent
Gree Konzolna 5.5kw .....59.999den...so Eurovent

Последно уредено:
Jas mojata konzolna VIVAX ja kupiv točno za 40000 den koga GREE beše baš so ova cena segašnava od 46000 den.
Vredi za site pari, drugite ne znam kako rabotat i ne me interesira ni najmalku.

Jas mojata konzolna VIVAX ja kupiv točno za 40000 den koga GREE beše baš so ova cena segašnava od 46000 den.
Vredi za site pari, drugite ne znam kako rabotat i ne me interesira ni najmalku.
I jas mojata konzolna Gree ja kupiv 37999 den.
Perfektno raboti , a za tvojata Vivax znam deka e drvo….hahaaaaa

Ko što gleam na grafikonive samo 15-20 min imaš greenje so okolu 200W potrošuvačka, groto e nad 250, znači 245W e poveće od što treba da e prosek.
Vo ovoj daden interval ti ednaš se greeš so COP 8 ednaš so COP 4, znači prosečno 6 što e odlično.
TI kade što baraše da se napravi presmetka imaš potrošuvačka od 180W i trae neceli 2 min. Pa klimata koga e vo OFF ima beskonećen COP.... zatoa e biten prosekot.....
Vo pravo si deka treba da se zeme prosečna delta T, no i taa e tuka nekade okolu 11C, NA KRAJOT PAK E DALEKU OD COP10 što mi beše i poentata da dokažam.
Inače ne si voopšto merodaven da me ocenuvaš kolku sum učen, nitu pak jas sum merodaven tebe da te ocenuvam vo tvojata struka.
Ако пресметаше со просечната делтаТ ќе видеше дека COPот тежнее накај 8...
И тоа на надворешна температура од 6-7С ноќеска во 23часот

Преку ден на 12+С надворешни.... тежнее повисоко....

Прав си за меродавноста....
Ама од моја страна беше на место замерката дека не смееш да заокружиш само една страна во равенката!

И ас не зборувам како тебе хипотетички и на празно....

Screenshot 2026-04-05 at 1.11.21 AM.png

Screenshot 2026-04-05 at 1.12.04 AM.png

Да ти олеснам и со математика, да не заокружиш пак нешто :D

Screenshot 2026-04-05 at 1.13.42 AM.png

Околу протокот на воздух ќе се сложам дека може се нешто намалени бројките ради шти веќе 5та година го служам уредот и веројатно протокот не е ист како кога беше нов уредот иако е редовно одржуван и чистен.

I što mi dokaža pogore?
Mi dokaža deka vo period od 14.00h do 17.00h tvojata klima rabotela od 15.25h do 15.45h, znači 20 min, so COP 10 I trošela 174W. A ostatokot od vremeto?
Što bi bilo ako bila vo OFF po tvojava grafika vo ovoj period, COP bi imala beskonečen.
Da ne zboruvam što manipulativno si isekol samo 3 časa rabota na grafikot.
Sakam da ti ukažam deka ne se bitni takvi isečoci, biten e prosekot, a toj najlesno se vadi od uredive za merenje potrošuvačka, tie se najrelevantni. Se drugo e rekla kazala. Vo red si našol zanimacija, ubavo se snaođaš vo tie vodi, si imal sredstva da kupiš vrvna klima, ama jas tuka će zastanam so prepiskava.......
Mojov kinez sega ne go meram, ama se sećavam deka po vakvo vreme so pali gasi rabota troši prosečno okolu 200W vo mojot prostor. Uredot beleži samo koga klimata e vklučena, znači koga odi vo on-off, koga e izgasena na daljinski ne go meri vremeto na rabota. Ova dava baš dobar uvid vo potrošuvačkata koga aktivno gree.
E sega dali e najprijatno vakvoto greenje, sekako deka ne e, poprijatno e da raboti na 174W 20 min vo 3h, ama krajnata cel ja postiga ete plaćam za struja sigurno 3x pomalku odkolku da se gream so el. grealki od bilo koj vid.

Последно уредено:
I što mi dokaža pogore?
Само спротивното од ова твое тврдење СО ГОЛЕМИ БУКВИ, што ми беше поентата да докажам.
NA KRAJOT PAK E DALEKU OD COP10 što mi beše i poentata da dokažam.

20 минути континуиран COP>10, и останатите 2ипол часа од приказот со COP>9, ова е исечок од попладневни мерења.
Во вчерашната преписка во 11 навечер COP-от пресметан со средни вредности (и за температури) би бил некаде околу 7.5
Овој последен исечок ми беше погоден да си докажам поента, ич не ми е проблем да обезбедам исечоци и од други интервали....
Само пошто ги вадам како скринови, не се баш прегледни ако исечам подолго од 2-3 часа.

И тука не се дискутираше за сезонски (SCOP) тој си е деклариран како 5.1 од производителот,
Aма тоа e земена/пресметана средна вредност (со голема резерва) од измерениот COP 3 на -15С и COP 10 na +15C

A be komu e gajle kako gree klimata na +15 i dali ima COP 10 ili 20, toa se sosema nevažni raboti, osven na tebe se kurčiš ovde, pogledaj okolu sebe vo kakva bedotija se živee. Na ovie T vo stvari i ne treba greenje......
Zatoa firmite si izvele sreden ili tkn sezonski COP, toj e biten, a ne dali ima COP 10 na 15 min ili 7.5 na tri časa greenje na +15C.
Što sakaš pišuvaj ama jas bi kupil skapa klima ne za da svršuvam što ima cop10 na 10 min, tuku da mi raboti tivko i neprimetno kako da ne postoi i da ne šetam naokolu so daljinskoto vo raka....

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom