Атентатот на Киро Глигоров - Нови сознанија?

• Креатор на темата Креатор на темата Harry the dog
  • Време на започнување Време на започнување
Untitled.jpg

Approved for Release: 2025/11/26 C00954265 (b)(1) (b)(3) ana-Kiro GLIGOROV MACEDONIA (.Phonetic: GLEEgoroff) President (since January 1991) Addressed as: Mr. President Kiro Gligorov, a respected elder statesman and reformer, has consistently worked to balance competing forces in his republic and throughout the Balkans. describe him as a "wise old fox" who has impressed them with his sense of strategy and command of details. Gligorov is overseeing his republic's campaign to win international recognition. He has expressed extreme disappointment with the EC's decision to support Greek objections to the name "Macedonia." have told that, despite Macedonia's great economic need, Gligorov has refused a private offer by Greek officials of $100 million in aid on the condition that the name be changed. The President has said that Greek demands are irrational and that Macedonia will never accept them,

Одамна го имаше тој муабет, наводно Фрчкоски му ја пренел понудата и го убедувал да ја прифати, а Киро го избркал од кабинетот.

Пријателе Босна барем секој се знае што е и до каде е, границите се точно одредени, од муфљузите како Киро и неговите „оази на мирот„ Македонија денес е таква каква е
Толку се точно одредени границите што 49% е држава во држава, Хрватите ден денес не се откажале од претензии за нивен ентитет.
За Брчко муабет да не правиме.
Во цела држава немаат регистарски таблици со имиња на градови за да не се дотепаат еден со друг, дај бе не трескајте вакви глупости.

Се додека во државичкава нема територии со посебен статус на ентитет и автономија исцртани со испрекинати линии на Гугл Мапс, за БиХ сме се уште и вака утепани, државиште.

Последно уредено:
Sakam da kazham drugite zemji imaa golema motivacija da se borat, nezavisnosta ili golem del od teritorijata im bese pod prasanje.
Dokolku i oni go dobiea istoto ko nas, ni oni nemase da vlezat vo konflikt.

Nie od taa situacija izlegovme so best case scenario. Toa kako se razvija drzavite nataka e del nasa krivica, del geopoliticka situacija koj nema vrska so vojnata. Teorijata deka ako sme platile so krv togas poise kje ja cenevme drzavata za mene e smesna, zasto Bosna plati mn krv pa ene gi beter od nas se.
А ај погледни вака....
Ако бевме под директен воен напад можеби тогаш ќе добиеа мотивација за борење. Како што на пример добија и 2001ва и како што добија и украинцине 2022. У двата случаи политичарите ја изгубија војната.

Ние го добивме тоа што го добивме затоа што Слобо сам кажа дека не сака да отвара нов фронт на југ додека не ги заврши Хрватска и Босна. А и Мицотакис му предал карта со исцртана заедничка грчко - српска граница меѓу Прилеп и Битола.

Толку се точно одредени границите што 49% е држава во држава, Хрватите ден денес не се откажале од претензии за нивен ентитет.
За Брчко муабет да не правиме.
Во цела држава немаат регистарски таблици со имиња на градови за да не се дотепаат еден со друг, дај бе не трескајте вакви глупости.

Се додека во државичкава нема територии со посебен статус на ентитет и автономија исцртани со испрекинати линии на Гугл Мапс, за БиХ сме се уште и вака утепани, државиште.
Ова.

Шипојте идат и си одат. Земјата ќе си остане Македонска.
Најголемите Македонски светилишта ни се на запад - Бигорски, Рајчица, Маврово. Нема одделен ентитет да добијат таму ниту ќе се зборува било кога за тоа. Цела земја од Дојран до Преспа и Прилеп и Куманово таму оди по Манастири.
Ако сакаат можат да станат Православни Христијани неколкуте Албанци по околните села и тоа би било тоа. Па сакале ко Албанци живееле меѓу нас Македонците, ко шо сакаат нека живеат.

Последно уредено:
А ај погледни вака....
Ако бевме под директен воен напад можеби тогаш ќе добиеа мотивација за борење. Како што на пример добија и 2001ва и како што добија и украинцине 2022. У двата случаи политичарите ја изгубија војната.

Ние го добивме тоа што го добивме затоа што Слобо сам кажа дека не сака да отвара нов фронт на југ додека не ги заврши Хрватска и Босна. А и Мицотакис му предал карта со исцртана заедничка грчко - српска граница меѓу Прилеп и Битола.
I koj e zaklucokot od ova? Krivo vi e deka lesno sme prosle?

I koj e zaklucokot od ova? Krivo vi e deka lesno sme prosle?
Не не и е криво. Среќа што знаеш да вадиш муабети од контекст па барем ни е интересно.

Треба ли да ти објаснувам причинско - последични дешавања т.е. батерфлај ефект ?
Мубатеиве се што би било кад би било. На пример мирно да не им го дадевме цело наоружање од регионалната одбрана на ЈНА сигурно ќе го јадевме немиен. Иначе се проценува дека воената опрема и наоружање од кај нас целосно било доволно за војната во БиХ. Да не сме им го даделе можеби ќе немаше толку обемен конфликт таму а овде ќе имаше фрки.

Треба ли уште да ти објаснувам причинско - последични дешавања т.е. батерфлај ефект ?

Секој си има право на свое мислење, ама стварно не ми се јасни овие некои демагогии ала Борис Змејковски дека Македонија требала независност да оствари преку крв и со борба. Тој во 90-тите (има по документарциве, башка и луѓето што кажуваат) викаше да се земе оружјето и да не се остави ЈНА да земе ништо. Киро Глигоров според мене направи одличен потег што ги остави ЈНА да си одат раат сосе оружје. Ако сакаа нашите неколку години подоцна можеа да ги тужат за собирање на оружје и може и ќе ги добиеја. Убаво посочи некој дека македонците не беа желни за војна. Треба малку логично да се гледаат работите а и од психолошки аспект. Ние дерман немавме од почетокот на 20-ти век. Турците со нивните роварења по селата наши, па востанијата (Илинденското пред се), потоа Балканските војни каде Македонија беше како стока распродавана на сточен пазар и додади на тоа дека македонците беа врбувани и од едни и од други и од трети да одат на фронт, па и едни со други да се убиваат. Следно ти е Првата светска војна, потоа имаш убиства на важни македонци кои имале некакво влијание врз народот, па расколи, куп предавства, наредно ти е Втора светска војна и после тоа уште 4-5 години без раат што во оној мрачен дел од комунизмот и што со егејците во Грција. Народот беше раат за време на Југославија од 50-тие/60-тите до 90-тите. И затоа мислам дека македонците спиеја и не гледаа што би било во наредни 10-20 години. Сите мислеа веројатно дека Југославија ќе опстане. И тука е тој еден комфорт кај луѓето и зошто не би сакале да одат во војна. :toe: Точно е дека Милошевиќ и Мицотакис сакаа да ја поделат државата. Грците прво рипаа за тоа, ама после се уплашија. Нивен воен авион отиде до скоро Велес негде, а мислам во Кавадарци или околината негде пукаа по луѓето во лозјето. И јас знам ми имаат кажувано дека ако сакаа нашите можеа да го срушат авионот фино лепо, ама не сакаа за да не испадне некаква провокација и да се направи војна. Киро си беше супер за нас баш во тој период. Единствено, како и на сите други не ми се свиѓаше што попуштија за референцата "Former Yugoslav Republic" да стои пред Македонија. Ама за тоа не е само тој крив, криви се и тие што беа околу него од министри до советници итн. Можеби, можеби, можело да се извлече нешто подобро и на крај да си останевме на тоа (како Демократска Република или Народна Република) кои ќе беа поволни за нас. Мислам дека од денешен аспект има многу поголем респект отколку кога беше претседател.

Не не и е криво. Среќа што знаеш да вадиш муабети од контекст па барем ни е интересно.

Треба ли да ти објаснувам причинско - последични дешавања т.е. батерфлај ефект ?
Мубатеиве се што би било кад би било. На пример мирно да не им го дадевме цело наоружање од регионалната одбрана на ЈНА сигурно ќе го јадевме немиен. Иначе се проценува дека воената опрема и наоружање од кај нас целосно било доволно за војната во БиХ. Да не сме им го даделе можеби ќе немаше толку обемен конфликт таму а овде ќе имаше фрки.

Треба ли уште да ти објаснувам причинско - последични дешавања т.е. батерфлај ефект ?
Treba da si mnogu glup za da vlezes u vojna toj period radi oruzjeto. Sva srekja ovoj ne bil.

Drugo po definicija, ova sto si go opisal ne e baterflaj efekt, ama ajde da ne ja tupam. Ako radi oruzjeto imalo obemen konflikt tamu, togas po tvoja logika, ako ostane oruzjeto tuka, bi imalo pogolem konflikt tuka?

Treba da si mnogu glup za da vlezes u vojna toj period radi oruzjeto. Sva srekja ovoj ne bil.

Drugo po definicija, ova sto si go opisal ne e baterflaj efekt, ama ajde da ne ja tupam. Ako radi oruzjeto imalo obemen konflikt tamu, togas po tvoja logika, ako ostane oruzjeto tuka, bi imalo pogolem konflikt tuka?
Па како немало да има поголем конфликт ?
Југославија била под санкции. Хрватите сами кажуваат дека шверцале калаши од Унгарија. Ние на Србите ако не сме им го даделе оружјето ќе било покољ овде. Баш заради тоа Босна може ќе немала војна каква што имаше или ќе немаше воопшто. Друга работа баш дека Мицотакис знаел што планира Милошевиќ бил толку опуштен да му нацрта заедничка граница на картата од вардарскава Македонија каде што требало само да измаршираат.
За шипериве од запад уште од тогаш имало страв дека може да не нападнат да не делат.

И како не ова батерфлај ефект ?

Скромен политичар, ја истурка нашата независност беа пролеана крв на оваа почва, а можевме да завршиме како Босна, уништени генерации и, еве, после 30 години државата сеуште не можат да ја дочистат од мини. Слава му!
Глупости.

Милошевиќ не можеше да си го дозволи тој луксус да војува на три фронта истовремено и плус преку шиптaрите во Македонија да го разгори по домино косовскиот проблем. Плус уште поголем проблем би му било да го избегне нафтеното ембарго од ООН и да ги испровоцира бугарите преку македонски фронт да не му продаваат нафта за тенковите за босанскиот и хрватскиот фронт.

Тука Киро изигра најслабо како политичар кои последици негови ги чувствуваме до ден денес и го отпочна процесот на уништување на државата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom