Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Работничка класа? Не зафркавај, кој денес ги тркала работниците, и во америка и секаде. Тие се само субјекти за манипулација. За жал!
Еве Трамп ги тркала, сака се повеќе индустрија да се врати назад во САД, демонкратите се обратни.
За враќање на индустријата една од најефикасните мерки е на пример оданочување на капиталот кој влегува во САД. Ефектите ќе се осетат за неколку години. Но... не им одговара на банките, така да ништо од тоа.
Тука не те разбирам. Оданочување на капитални инвестиции е најлошото нешто што можеш да го направиш за домашната индустрија. Наместо да ги одвраќаш со даноци, треба да им создадеш услови да дојдат и да инвестираат.
За ова не знам, имам чуено дека многу европјани сакаат да емигрираат во америка бидејќи преку глава им се арапите, африканците и останатите мигранти.
Зборуваме за високо обучени инженери, тие немаат зошто да одат во САД кога таму нема FAB фабрики, електроника, хемиска индустрија или биотек.
Можеше да се продолжи во тој правец. Да повторам, наместо царини (кои најповеќе ги чувствуваат баш работниците) има други мерки - маниплуација со валутата, кредити, субвенциии, итн, да не се повторувам
Имав доста пријатели што изгубија работа кога Набиско замина од Џерси во Мексико. Единствено што можи да ги врати назад е царина на стоките што идат од Мексико.

Идејата на Трамп е следна, ако сакаш пристап до американскиот пазар, мора да имаш производство во САД, во спротивно ќе плаќаш царини, со што се создава простор домашните производители ценовно да можат да се натпреваруваат.

Ok, se soglasuvame deka ne se soglasuvame. Samo kratko ušte ednaš ke dodadam deka ako imaš jaka valuta vo slučajov dolar, teško deka so carini ke go vratiš proizvodstvoto. Isto I ako imaš pogolemi plati od kina ili vijetnam, indija... So malo namaluvanje na minimalnata dnevnica ili ušte pomala devalvacija oni gi poništuvat carinite i pak se konkurentni. Vtoro, ako imaš sloboden i neodanočen vlez na stranski kapital togaš imaš pritisok valutata da ti se zajaknuva, toa =pogolemi realni plati =poskapo proizvodstvo =beganje na industrijata. I treto, ako veke se rešiš da se štitiš so carini podobri se univerzalnite - za site državi ista.

Ok, se soglasuvame deka ne se soglasuvame. Samo kratko ušte ednaš ke dodadam deka ako imaš jaka valuta vo slučajov dolar, teško deka so carini ke go vratiš proizvodstvoto. Isto I ako imaš pogolemi plati od kina ili vijetnam, indija... So malo namaluvanje na minimalnata dnevnica ili ušte pomala devalvacija oni gi poništuvat carinite i pak se konkurentni. Vtoro, ako imaš sloboden i neodanočen vlez na stranski kapital togaš imaš pritisok valutata da ti se zajaknuva, toa =pogolemi realni plati =poskapo proizvodstvo =beganje na industrijata. I treto, ako veke se rešiš da se štitiš so carini podobri se univerzalnite - za site državi ista.
Се согласуваме дека не се согласуваме.

Нормално е дека треба да си ретардиран за драконски да оданочуваш капитални инвестиции, освен ако истите не се условени со политички условувања. Ама и двајцата сте далеку од реалноста, САД може да дојде до ниво на самодоволност - но тоа не е компатибилно со статус империја, ниту се поклапа со интересите на олигархијата.

Правите сметки без крчмарот.

Дури и стар африкански врач е попрактичен од тебе, ти си заглавен во теории.

^^ Барам нови теории, досегашните одамна се дефакто докажани како заговори. :(
Дури и тие за јадење деца за кои секогаш мислев дека се забегана хипербола, дури и тоа испадне дека во реалност се практикувало/практикува.
Автоматски споено мислење:

А тоа со олигархијата/елитата/банкарите, не е веќе ни смешно колку се бута главата во земја кога ќе се спомнат... Мислам еј, АИПАК го имате. Поголем отварач за очи нема. Војнава со Иран може само зијан, голем зијан да ви направи. Ама ќе ја водите. Чуму? Чуму освен за интерес на Израел. И интерес на олигархијата, што ги докажува сите тези во врска со тој кој владее во САД (и на западот општо).

Ахем...

Брат, ти уште живееш у матриксот.
Во кој матрикс, бе Ронка? Ајде елаборирај што мислиш под матриксот.

Теоретичаров пак со евреите, толку капацитетот изгледа. Се надевам научи кој е Банон а кој е Болтон.

Во кој матрикс, бе Ронка? Ајде елаборирај што мислиш под матриксот.

Теоретичаров пак со евреите, толку капацитетот изгледа. Се надевам научи кој е Банон а кој е Болтон.

Брат, ти уште типот на ајсбергот не си го нашол а камоли друго.

Нормално е дека треба да си ретардиран за драконски да оданочуваш капитални инвестиции, освен ако истите не се условени со политички условувања. Ама и двајцата сте далеку од реалноста, САД може да дојде до ниво на самодоволност - но тоа не е компатибилно со статус империја, ниту се поклапа со интересите на олигархијата.

Правите сметки без крчмарот.
Šo se mešaš vo raboti šo ne gi razbiraš? Gledaj si gi evreite, ti si šegobiec pa pušti ponekoe klipče, mimče, twitče...

Брат, ти уште типот на ајсбергот не си го нашол а камоли друго.
Дефинирај го матриксот, Ронка, не мора есеј, во кратки зборови што точно мислиш.
Šo se mešaš vo raboti šo ne gi razbiraš? Gledaj si gi evreite, ti si šegobiec pa pušti ponekoe klipče, mimče, twitče...
Следна теорија ќе му биди евреите му направиле атентат на Александар Македонски.

Имаше време кога малку ме заинтересира економија, онака површно лагано. На макро левел доволно разбирам за да следам што се дешава - откога ќе се деси се разбира (немам твитер акаунт со ник Касандра)... Со тоа малку знаење знам дека појма немаш од економија. Ботовите на зирохеџ дискусиите се експерти како за тебе. Редовно лупаш тешки глупости (и не само од економски аспект), но не ти реплицирам за економски работи пошто навистина не е тема што ме влече подобро да ја запознам.

Така да - ајде живеј, и продолжи со хрониките. Сигурен сум дека ќе бидат ахем - фасцинанти (од повеќето погрешни аспекти).

Абе многу ми е врв коа некој плука друг, или коа ќе рече неписмен бил некој..
Читам прееска поФторив, па Евреи со мала буква, збор инженери ( скроз неточно), истото е и за зборот коригира, едно е како изговраме друго како треба.
Неќам да идам оф или да ви солам памет. Ама гледам паѓаат некад и навреди, караници. Интелектот не се мери со годините.
Нема да се расправам со лице со помал интелект од мене.
Затоа и има степени на образование.

Имаше време кога малку ме заинтересира економија, онака површно лагано. На макро левел доволно разбирам за да следам што се дешава - откога ќе се деси се разбира (немам твитер акаунт со ник Касандра)... Со тоа малку знаење знам дека појма немаш од економија. Ботовите на зирохеџ дискусиите се експерти како за тебе. Редовно лупаш тешки глупости (и не само од економски аспект), но не ти реплицирам за економски работи пошто навистина не е тема што ме влече подобро да ја запознам.

Така да - ајде живеј, и продолжи со хрониките. Сигурен сум дека ќе бидат ахем - фасцинанти (од повеќето погрешни аспекти).
Zaboravi mim da postiraš. Ili nekoe interesno sliče. Ubavo što se interesiraš za ekonomija, veruvam ke naučiš, samo ne e kako na bitpazar komplikuvano e ponekogaš

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom