Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .
Мала шега нашинец. Ти најдобро знаеш што ти одговара. Работата е што САД се голема држава и голема економија па проблемите се прелеваат на остатокот на светот. Мене ме загрижува можноста да дојде до криза или крах кој ќе дојде и кај нас. Добро се знае дека најбогатите 1% (се надевам дека си близу) немаат гајле, ние овде ќе го кркаме.

Од што ќе го кркаме кога целата индустрија велемајсторски си ја самоуништивме во 1990-те години ?

Речиси ништо не извезуваме во САД, а и во остатокот од светот, речиси ништо не увезуваме од САД - произведено во САД се разбира, а не ајфони и други играчки произведени во Кина - а најмногу увезуваме од европските држави, конкретно автомобили и машинерија од Германија и пченица од Србија, бидејќи откако се осамостоивме во 1991 година ептен ни тргна независноста пред се` во поглед на домашната исхрана.

Ништо не произведуваме, ништо не продаваме, се разбира со исклучок на младите кои се иселуваат, а и во случај на нова светска економска криза пак ќе се иселуваат, само во некои помалку исплатливи држави, но сепак поисплатливи во споредба со останување во Македонија.

Ако добро помнам кога се случи светската економска криза во 2008 година воопшто не се намали побарувачката на странски работници во Германија, но сепак имаше години кога добар дел од Македонците емигрираа во Шпанија и Португалија, само 1 или 2 години траеше, но сепак им постоеја како алтернативи наспроти богатите развиени економии од типот на Германија, Франција и Велика Британија - кај овие последниве ниту тогаш, ниту сега не ми е јасно што бараат.

3...

2...

1...

Трамп: Јас бев единствениот кој кажа уште тогаш, од секогаш знаев ...

Последно уредено:
Уште многу имам до 1%, засега едвај топ 5%, ама се работи на случајот.
Само напред!
Тие договори за безцарински зони беа поволни за политичката класа, не за работниците.
Работничка класа? Не зафркавај, кој денес ги тркала работниците, и во америка и секаде. Тие се само субјекти за манипулација. За жал!
Живеење од рента не е долгорочна стратегија. Кога ќе го изгубиш производството, го губиш и leverage-от, а тој leverage исчезнува веднаш штом производителите добијат подобри понуди на друго место.
За враќање на индустријата една од најефикасните мерки е на пример оданочување на капиталот кој влегува во САД. Ефектите ќе се осетат за неколку години. Но... не им одговара на банките, така да ништо од тоа.
Имаше некој кажано "Engineering talent follows factories. Always." што е многу точно. Во случајов од САД одат во Тајван (TSMC), Кореа (Samsung), Холандија (ASML) и Јапонија.
За ова не знам, имам чуено дека многу европјани сакаат да емигрираат во америка бидејќи преку глава им се арапите, африканците и останатите мигранти.
Единствената добра работа што ја направи Бајден беше CHIPS Act, што дава поттик производителите на fabs (чипови) да се вратат во САД.
Можеше да се продолжи во тој правец. Да повторам, наместо царини (кои најповеќе ги чувствуваат баш работниците) има други мерки - маниплуација со валутата, кредити, субвенциии, итн, да не се повторувам

За ова не знам, имам чуено дека многу европјани сакаат да емигрираат во америка бидејќи преку глава им се арапите, африканците и останатите мигранти.
Хаха, тогаш на право место ќе отидат!

Абе ова не е само последица на владеењето на Трамп и другата страна во САД не се поарни, го надополнив постот.
defitivno, rabotite se otideni vo krajnost i tamu i tamu. Se raduvaat sto kje vratele mac mini da se pravi, u megjuvreme kinezite im zatvorija 2 veka tech gap i vekje ne ni mora da kopiraat.

teshka regresija kako drzhava vo mnogu kratok period
Напротив.

Многу работи отидоа на подобро во САД со Трамп.
Јас секогаш споредувам со претходната власт.

САД почна да се движи во правилна насока. Идеолошки и геополитички, како супер сила.

Самото сечење крилја на DEI (укинување на USAID и слично) е премногу битна работа.
Дали некој на форум Северна Македонија се слага или не, сеедно.

Единствено у економски аспект не сум запознаен и не ме интересира тоа кој бил подобар.

Самото сечење крилја на DEI (укинување на USAID и слично) е премногу битна работа.
Дали некој на форум Северна Македонија се слага или не, сеедно.
Ova neli e malce kontradiktorno :D

Ideoloskata borba vo nivnata drzava e bitna samo za pacientite na forumite. Kje projde za 10-20 godini, i koj i da ja dobie kje dobie minoren pasus vo istorijata za toa, kako i mnogu drugi predhodno. Kaj nivnata konkurencija, kako kje se resi ova prasanje e totalno nebitno.

Ideoloskata borba vo nivnata drzava e bitna samo za pacientite na forumite. Kje projde za 10-20 godini, i koj i da ja dobie kje dobie minoren pasus vo istorijata za toa. Kaj nivnata konkurencija, ova prasanje ima kao 0 % znacenje.
Воопшто не. Никако не.

DEI идеологијата имаше милијарда екпресии во законите и секојдневниот живот. Да земам да набројувам, до утре нема да престанам.

Што се случува кога DEI е на власт во некоја значајна земја, можеме да видиме во Европа.

Ме потсеќа на овој:

Ја би рекла дека нив секад им е златно доба, пошо со рачето во секој мед имаат брцнато

+сабајле не се постирало

Ideoloskata borba vo nivnata drzava e bitna samo za pacientite na forumite. Kje projde za 10-20 godini, i koj i da ja dobie kje dobie minoren pasus vo istorijata za toa, kako i mnogu drugi predhodno. Kaj nivnata konkurencija, kako kje se resi ova prasanje e totalno nebitno.
Se soglasuvam so ova.
Osnova na svetot i civilizacijata e ekonomijata. Toa go utvrdile ušte Hajek, Marks da ne gi nabrojuvam site misliteli. Se ostanatoto e nadogradba. Najvažnan faktor koj ja determinira stvarnosta e klasnata borba i odnosot na elitite so ostanatite vo opštestvoto. Kulturnite vojni nemaat takvo značenje, toa se pred se otgrnuvanje od vistinskite problemi, zamajuvanje da ne se vidi koj navistina se bogati vo odredena situacija i tema za forumi.

Воопшто не. Никако не.

DEI идеологијата имаше милијарда екпресии во законите и секојдневниот живот. Да земам да набројувам, до утре нема да престанам.

Што се случува кога DEI е на власт во некоја значајна земја, можеме да видиме во Европа.
Ova ne e prv kulturen konflikt ni vo Amerika, ni vo svetot. Dali kulturnata vojna vo Kina se prenesla vo SAD ili SSSR? Nope.

Ova e pred se tema na muabet vo zapadniot svet. Nema da ima nikakva uloga vo konfliktot so druga super sila. Kina vekje gi stigna i kaj i da e kje pocne da gi prestiga vo mnogu polinja, i toa e bitno za sto kje jadat Amerite utre, a ne dali se za ili protiv pederi.

Ova ne e prv kulturen konflikt ni vo Amerika, ni vo svetot. Dali kulturnata vojna vo Kina se prenesla vo SAD ili SSSR? Nope.

Ova e pred se tema na muabet vo zapadniot svet. Nema da ima nikakva uloga vo konfliktot so druga super sila. Kina vekje gi stigna i kaj i da e kje pocne da gi prestiga vo mnogu polinja, i toa e bitno za sto kje jadat Amerite utre, a ne dali se za ili protiv pederi.
Така е. Америка треба да се посвети на борбата со другите супер-сили, борба за геополитичка превласт, а не да се посвети на самоуништување.
Прилично наивно или/и неинформирано делува упростувањето на DEI проблемот, неговите импликации врз општеството на Америка, но и на другите земји.

Не е тоа само дали сакате педери. Воопшто. Многу поголем импакт има таа идеологија, кога ќе седне зад уздите на најмоќната земја. И кај нас дури.

Јас секогаш споредувам со претходната власт.

scJ9ToCPgADX68MJbDXtHLVs4-_w2q4nHUQzH5lga5c.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom