- Член од
- 26 октомври 2016
- Мислења
- 2.198
- Поени од реакции
- 1.688
Od Slovenia bas ke se usrejkis. I tie se kako bugarite,samo vozat i na kraj vo avto kujka gi davaat,tamu gi sredvat i gi prodavat.Поздрав друштво
Скоро наполнив 18 и ми остана уште градска да положам.
Дојде период за купување на прва кола и едвај ги тргнав мојте од идејата да ми земат Toyota од салон (не ми се свиѓаат моделите, и не се чувствувам способен да возам толку скапа кола хах.)
Идејата ми беше да си земам некој Golf 5 или А3 до некој 5-6к ЕУР и послем две години да ја продадам и да си земам нешто друго, ама еве моите нејќат ни да слушнат за купување кола постара од 2013...
Имам вујко во Словенија и моите поради негативно искуство со овдешните „огласници“ ме „тераат“ да увезувам кола од Словенија. Конкретни модели што ги гледам (уствари сите се иста машина, различно пакување):
Audi A3 2013 Sportback 1.6 TDI,
Golf 7 нешто како или слично на ова,
Seat Leon 2013 1.6 TDI
Можеби изборот и не е најдобар како за прва кола, ама барем гледам и сакам нешто што ми се допаѓа и е донекаде сигурно купување.
Гледав нешто на avto.net, и ме интересира која е процедурата со увоз од Словенија? Ги прочитав последните две страни од темава и само повеќе ме збунија хах. На davacki.mk пример ако ставам дека Seat Leon е 6500 ЕУР (цена од avto.net), ми дава две пресметки, со мојата цена и некоја амортизирана цена (4560 ЕУР во конкретниов пример) која претпоставувам е цена во каталог и на која би платил давачки? Исто така прочитав дебата за поврат на данок па ме интересира дали мене како физичко лице, ако купам кола од физичко или приватно лице (автоплац?) ме следува поврат на данок?
Извинете за подолгото прашање и ви благдарам однапред.
Od strana na vw begaj od 1.6tdi bilo 6ka bilo 7ka golf. Edino 1.6tdi ponoviot motor so 116ks.
1.6 e zamenski na 1.9 ali kaj 1.6 imas siemens dizni koj ne se reparirat tuku se zemat novi a novi se kolku cela kola. Baska problem so siemens maslena pumpa,turbinata brzo pajga i red drugi problemi koj za vozac pocetnik ne se pozelni.
Seato e malce pogolem vnatre za razlika od a3 ali a3 ima malce podobar pokvaliteten enterier. Motorite se tie. Edino vw 1.9 bkc 105ks.
Na tvoe mesto sepak bi stoel na to da se zemi postaro vozilo primer nekoj vw 2008 so 1.9 motor ili astra h 1.7cdti 101ks. Za pocetnik poarni koli amin.