Проба и што сега? Имаш ти одговор на истите? Тоа исто ко да прашам во прашање до христијаните „Колку енергија се добива од еден грам ураниум 235“.
Но еве како атеист ќе ти одговорам.
1. Појма немам, а за екс нихило обрати се кај аврамските религии, таму е екс нихило креирање.
2. Појма немам
3. Што е прашањето уствари?
4. Појма немам.
Зошто би требало да ги знаеме одговорите на тие прашања? Можеби еден ден ќе ги знаеме, а можеби и не. Секако не е одговор, науката не знае therefore God.
Креацио екс нихило не е кај аврамските религии, секаде е. Ама ја поместувате целта последните 2-3 децении оти немате одговор.
Не, не е така. Ако на сите четири од овие нема одговор и преку дедуктивна анализа постулатите на материјализмот укажуваат на контрадикции, тогаш тоа значи дека материјализмот не е точен, т.е. не е прашање на време кога ќе ги „откриете“ стварите, туку стварите не можат да бидат откриени преку материјалистички постулати.
Како бонус: со какви претпоставки тргнеш, тоа и ќе го откриеш. Крај краева секоја една анализа, било тоа емпириска или дедуктивна, е тавтологија. Ако тргнеш од тоа дека се во светот е материјално, ќе изградиш алатки соодветни на тоа (зошто не би, нели?) и ќе откриеш следствено само ствари кои се во согласност со материјализмот. Така да, јас немам проблем со научните откритија per se. Имам проблем со филозофските постулати на науката и со заклучоците и интерпретациите на набљудувањата.
Истите набљудувања за гените ги добиваат следните две интепретации:
„[Genes] swarm in huge colonies, safe inside gigantic lumbering robots, sealed off from the outside world, communicating with it by tortuous indirect routes, manipulating it by remote control. They are in you and me; they created us, body and mind; and their preservation is the ultimate rationale for our existence.“ - Richard Dawkins
"[Genes] are trapped in huge colonies, locked inside highly intelligent beings, moulded by the outside world, communicating with it by complex processes, through which, blindly, as if by magic, function emerges. They are in you and me; we are the system that allows their code to be read; and their preservation is totally dependent on the joy that we experience in reproducing ourselves. We are the ultimate rationale for their existence." - Denis Noble
Секоја една теорија во науките е резултат на дедукција -> набљудувања -> дедукција. Вообичаено набљудувањата не содржат доволно информации за да добиеме дефинитивна интерпретација. Ова не е математика крај краева па да имаш искази во аксиоматски систем.