Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Лесно е вака да се збори, види ја нашата група, па види ја нивната. И пак едвај се пласираа заради гол разлика.Gledam Svajcarija Hrvatska pa mi tekna na nasata utakmica protiv Svajcarcite na EP 2024 na koja pobedivme.
Togas se penzionirase Endi Smidt, ja zema reprezentacijata kako selektor, ja smeni celosno, podmladi se sto mozese. Imaa i so sto da rabotat, ama i nie isto imavme so kogo da rabotime niz godinive. Za samo 2 godini stignaa od poraz protiv nas i nereseno so Francija do vtora faza. I na SP lani igraa vtora faza i vo grupata ne bea losi. Se na se bez razlika na rezultatot denes, deckite igraat vtora faza isto kako lani. Jasno e deka imaat cela baza za mladinski rakomet so site mozni uslovi i uciliste. Tocno e deka se investira. No kaj nas ne se investira?
Sakam da gi pogledneme kako pozitiven primer na reprezentacija koja se smeni brzo i od ekipa koja gubi od Makedonija vo tim sto igra vtora faza. Nesto za sto nie sonuvame i ako go napravime ke bide najgolem uspeh. Da vidime deka mozelo i taka, a ne deka ova sto se pravi kaj nas bilo najdobroto i ne mozelo poinaku.
Имаа полесна група.Gledam Svajcarija Hrvatska pa mi tekna na nasata utakmica protiv Svajcarcite na EP 2024 na koja pobedivme.
Togas se penzionirase Endi Smidt, ja zema reprezentacijata kako selektor, ja smeni celosno, podmladi se sto mozese. Imaa i so sto da rabotat, ama i nie isto imavme so kogo da rabotime niz godinive. Za samo 2 godini stignaa od poraz protiv nas i nereseno so Francija do vtora faza. I na SP lani igraa vtora faza i vo grupata ne bea losi. Se na se bez razlika na rezultatot denes, deckite igraat vtora faza isto kako lani. Jasno e deka imaat cela baza za mladinski rakomet so site mozni uslovi i uciliste. Tocno e deka se investira. No kaj nas ne se investira?
Sakam da gi pogledneme kako pozitiven primer na reprezentacija koja se smeni brzo i od ekipa koja gubi od Makedonija vo tim sto igra vtora faza. Nesto za sto nie sonuvame i ako go napravime ke bide najgolem uspeh. Da vidime deka mozelo i taka, a ne deka ova sto se pravi kaj nas bilo najdobroto i ne mozelo poinaku.
Стигнаа со вајлда карта 2025 светско, иако беа поразени од нас за тоа 3то место.Za samo 2 godini stignaa od poraz protiv nas i nereseno so Francija do vtora faza. I na SP lani igraa vtora faza i vo grupata ne bea losi.
Ова е клучно. Ако една Швајцарија има подобра база од нас, со сите можни услови за развој на младински ракомет, тогаш џабе се фалиме дека сме некаква „ракометна нација“ каде што ракометот е спорт број 1 "my ass".asno e deka imaat cela baza za mladinski rakomet so site mozni uslovi i uciliste.
BullseyeСите во јануари бараат резултати, анализираме табели и пласмани, ама никој не сака да отвори сериозна дискусија за тоа како и што се работи во младинските категории. Веројатно тоа очигледно не носи лајкови.
Многу брзо заборавивме дека од генерациите 83та до 96та ние практично не извадивме еден факинг ракометар. Не зато шо немало талент, туку зато шо никој не мислеше на иднината, се мислеше дека Лазаров, Миркуловски и Стоилов ќе играат вечно. А за тој изгубен период никој ни денес не дебатира, ниту пак некој понесе одговорност ни во федерацијата, ни кај "спортските работници" во ракометот.
Потполно согласен! Добро е за овие младиве да фатат континуитет на кадетските и младинските првенства. Доста време се влечеа младинците по Б дивизии или излегуваа 3-ти во квалификациите. Ќе мора да се обрати внимание и на тренериве/селекториве што ги водат младинците и кадетите. Може непопуларно мислење, ама сметам дека ниту Таневски ниту сега Кузмановски се солидни селектори во младите категории. Ако сака некој да ме демантира, слободно. Кадетиве играа европска олимпијада во Скопје летово против силни репрезентации како Исланд, Хрватска, Шпанија, Португалија и Норвешка. И генерално бевме конкурентни со сите, освен со Исланд (иако и од нив загубивме помалку него ли Хрватска и Шпанија). За потоа да играме некои квалификации за ЕП со Финска, Грција и Луксембург, и да загубиме од факинг Грција. Пак беа дечките први во групата, ама само затоа што Финска ја тепа Грција. Со Таневски кадетите не обезбедија СП и спасија глава на крај за да играат ЕП за 2 години (а таму ги има Дамјан Митев и Самоил Ристевски).Сите во јануари бараат резултати, анализираме табели и пласмани, ама никој не сака да отвори сериозна дискусија за тоа како и што се работи во младинските категории. Веројатно тоа очигледно не носи лајкови.
Многу брзо заборавивме дека од генерациите 83та до 96та ние практично не извадивме еден факинг ракометар. Не зато шо немало талент, туку зато шо никој не мислеше на иднината, се мислеше дека Лазаров, Миркуловски и Стоилов ќе играат вечно. А за тој изгубен период никој ни денес не дебатира, ниту пак некој понесе одговорност ни во федерацијата, ни кај "спортските работници" во ракометот.
Од генерациите по 2000та наваму конечно почна да се работи нешто „посериозно“ (за наши услови), ама со лимитиран материјал за создавање добри играчи.
Имавме и среќа шо генерациите 2002 и 2004 се погодија како талентирани, со солиден потенцијал. Инаку, системски распад ќе беше сениорската репрезентација, а ние ќе се влечевме по баражи со Турција, Британија, Бугарија и остала боранија таму.
За Галевски искрено, не ми е јасно зошто не доби поголема шанса на ова Европско, ама ајде… немам конкретни статистики при рака, но убеден сум дека процентуално ги имавме едни од најслабите голмански учиноци на првенството.
Малку иронично, ако се земе предвид дека за разлика од претходните турнири, одигравме многу подобра одбрана и бројот на технички грешки го сведовме на минимум, шо значи дека голманите многу помалку беа соочени со чисти контри ситуации..
Имаме ли таленти во помладите категории?Потполно согласен! Добро е за овие младиве да фатат континуитет на кадетските и младинските првенства. Доста време се влечеа младинците по Б дивизии или излегуваа 3-ти во квалификациите. Ќе мора да се обрати внимание и на тренериве/селекториве што ги водат младинците и кадетите. Може непопуларно мислење, ама сметам дека ниту Таневски ниту сега Кузмановски се солидни селектори во младите категории. Ако сака некој да ме демантира, слободно. Кадетиве играа европска олимпијада во Скопје летово против силни репрезентации како Исланд, Хрватска, Шпанија, Португалија и Норвешка. И генерално бевме конкурентни со сите, освен со Исланд (иако и од нив загубивме помалку него ли Хрватска и Шпанија). За потоа да играме некои квалификации за ЕП со Финска, Грција и Луксембург, и да загубиме од факинг Грција. Пак беа дечките први во групата, ама само затоа што Финска ја тепа Грција. Со Таневски кадетите не обезбедија СП и спасија глава на крај за да играат ЕП за 2 години (а таму ги има Дамјан Митев и Самоил Ристевски).
Ова многу го нагласуваат луѓето што последниве 10 години работат во нашиот ракомет со некаква цел самите да се исперат од критики, а не е баш така, скоро од секоја генерација имаме барем по еден играч што има солиден број на настапи за репрезентација.Многу брзо заборавивме дека од генерациите 83та до 96та ние практично не извадивме еден факинг ракометар. Не зато шо немало талент, туку зато шо никој не мислеше на иднината, се мислеше дека Лазаров, Миркуловски и Стоилов ќе играат вечно. А за тој изгубен период никој ни денес не дебатира, ниту пак некој понесе одговорност ни во федерацијата, ни кај "спортските работници" во ракометот.
Ne znam kolku im bese lesna grupata so Farski i Slovenija. Moeto prasanje e dali nie vo taa grupa ke mozevme i da tepame so Crna Gora, posle ona sto go vidov so Romanija.Лесно е вака да се збори, види ја нашата група, па види ја нивната. И пак едвај се пласираа заради гол разлика.
So Horiha vo sostav i Mecka veke e druga prikazna i vo barazot, a posle koga ke se kvalifikuvame i na SP.Доколку коцките се поклопат, 2027 светско веќе ќе биде друга приказна.
Ги добиваме Хориха, Мечка, Карасманакис многу веројатно и Николов.
Играчите од 2002/2004/2006 со 1 година повеќе искуство.
Da dobieme igraci so cel kapacitet bez da igraat sigurno nema. Mora da se dade sansa i treba trpenie. Ke gresat, promasuvaat, ke ima losi denovi, mladi se. Mislam deka zatoa Kire gi cuva, znaejki kakva reakcija ke ima od narod ako slucajno pogresat nekade.А за нешто повеќе од репрезентација од втор ешалон, клучно ќе биде да ги добиеме Галевски и Дамјан Митев.
Кога велам "да ги добиеме", мислам дека мора да го исцрпиме целиот нивен капацитет.
...
За Галевски искрено, не ми е јасно зошто не доби поголема шанса на ова Европско, ама ајде… немам конкретни статистики при рака, но убеден сум дека процентуално ги имавме едни од најслабите голмански учиноци на првенството.
Стоилов и Георгиевски се 1987 генерација, Митревски и Филип Лазаров 1985, Велко Маркоски 1986, Никола Маркоски 1990, Ојлески 1989, Пешевски 1991, Манасков 1992...

Во наша група беа Данска и Португалија, две екипи што целат на медал. Лани Данска освои злато, а Португалија играше полуфинале. Со Португалија извадивме нерешено иако не јадеа судии. Смешно е да ги споредуваме овие две репрезентации со Фарски Острови.Ne znam kolku im bese lesna grupata so Farski i Slovenija. Moeto prasanje e dali nie vo taa grupa ke mozevme i da tepame so Crna Gora, posle ona sto go vidov so Romanija.
Da se nadovrzam i da citiram stav na mnogumina luge od rakometot. Niednas nie poslednive 15 godini nemavme zacrtano jasna cel za toa sto sakame da postigneme na EP i SP ni vo juniorski, ni vo seniorski natprevaruvanja. Odime da "iznenadime", "se nadigruvame", "gordo se prestavime". Taka da za nas bez cel i ova se uspesi sto gi postignuvame.
So Horiha vo sostav i Mecka veke e druga prikazna i vo barazot, a posle koga ke se kvalifikuvame i na SP.
Edinstveno za Marko Mitev dali ne e zazdraven, mu treba vreme da krene forma i dali ke se vrati posle ovaa povreda? Ako on e super i prodolzi tamu kade sto zasana ke bide super.
Da dobieme igraci so cel kapacitet bez da igraat sigurno nema. Mora da se dade sansa i treba trpenie. Ke gresat, promasuvaat, ke ima losi denovi, mladi se. Mislam deka zatoa Kire gi cuva, znaejki kakva reakcija ke ima od narod ako slucajno pogresat nekade.
Koga sme kaj statistika golmanski sme na 21% odbrani - 23/111. Edinstveno poslabi se Gruzija i Ukraina. Nasite golmani nemaat odbraneto ni eden penal od 16 sutevi. Na site utakmici nad 40 minuti branese Nikola Miteski.
Galevski ke fatese nekoj penal. Ama na golman sme nekako dobro pokrieni i taa pozicija ne sakam da ja komentiram. Brestovac mali, Galevski, Kizikj, Tomovski, Gogov. Toa se golmani sto mozat da odbranat. Galevski i Tomovski bi gi izdvoil kako golmani sto mozat da napravat nekakva razlika i se na visoko nivo.
Ти ја разбирам поентата, не споредлива е работата тогаш и сега, светлосни години сме отидени напред, само муабетот ми беше дека и во тие години кога толку несериозно сме работеле ние го имаме извадено најдобриот пикер во нашата историја, можеби и најдоброто лево и десно крило.Прегледај го приврзокот 467875
Еве ги резултатите на дел од тие генерации во тогашните младински првенства, како еден јасен показател колку (не)сериозно се работело во младинските категории во тој период.
Од сите овие, единствено Манасков може да се нарече класа играч. Останатите се во рамките на европскиот просек, искрено да не беше Пепи Манасков негов татко, сериозно се сомневам дека ќе завршеше во некавки ракометни води.
Сличен е случајот и со Митревски, кого татко му уште како тинејџер секој ден го носеше на индивидуални, дополнителни тренинзи кај Цане Рапо во Ресен.
Ова не се производи на некаков системски, национален ракометен модел, туку индивидуални проекти водени од родителите. Примери на играчи оформени преку лична и семејна традиција во ракометот, а не резултат на национален ракометен план.
Денес веќе кога почнавме малку посериозно да работиме со младите категории, гледаме дека од една генерација е можно да се извадат и по 5–6 играчи со реален материјал за сениорска репрезентација. Најдобар доказ за тоа се генерациите 2002, 2004 и 2006, кои покажуваат шо е можно кога постои барем минимална системска работа и континуитет.
Од првенство во првенство можеби станувам досаден како ја повторувам истата поента, но со оглед на то шо има нови членови кои уште имаат прашања околу некои работи, сметам дека е корисно одредени теми да се потсетуваат и појаснуваат.
Po mene Rade Stojanovic moze nesto da napravi vo mladinski ama otide u Slovenija. Eve denes go potpisal i Mihail Ivanoski od Alkaloid kaj nego vo klub.Ќе мора да се обрати внимание и на тренериве/селекториве што ги водат младинците и кадетите. Може непопуларно мислење, ама сметам дека ниту Таневски ниту сега Кузмановски се солидни селектори во младите категории.
Na golmanska mali Brestovac i Galeski. Desni krila Boban Popovski, Petreski, Nenad Belistojanoski, Aleksandar Petkovski. Levo krilo Shubashevski i Stefan Gjorgjievski. Lev bek Petar Nikoloski, piker Samoil Ristevski. Sreden bek Jovan Simonovski, Mirce Kalajdzieski, Slavco Suleski i Damjan Mitev. Desen bek Dimitar Uzuncev.Имаме ли таленти во помладите категории?
sportmanija.mk