Политички случувања во САД: Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Crazy in Love
  • Време на започнување Време на започнување

Дали санкциите на администрацијата на Џо Бајден, кон Русија, вродуваат со плод?

• Вкупно гласачи
    48
  • Гласањето е завршено на .

Нигде АЈС. Него чомбе во цивил.

Еве како изгледа АЈС униформа, буквано пишува ПОЛИЦИЈА на нејзе. Има негде видео каде што локален џандар апси АЈС во униформа, на задача?

icee.jpeg

Автоматски споено мислење:

Не се гледа как е на хауба. Јас такво видео немам видено. А на тоа успореното кај што ја пука, баш споро вртев, не го допира со тркалото.
Мене другар ме има уплашено пред едно лето на главна улица во маало. Со тогашна другарка си идеме, пола улица е без светла. Идеме лево скоро до тротоар, се закопува до мене црн џип, стаклата му беа тогаш уште затемнети и напред, другаркава почнува да се тресе, отвара прозор, гледам другаров. Му покажав среден прст и му реков дека не е смешно. Да не беше он, и да ни искочеше може ќе превземевме нешто. А вака? Шо требаше да напраам коа закочи? Немав ни кај да идам напред.

Не се шетам одамна со нож во мене. И да го имав, немаше да го извадам дур не видам што ќе се деси. Еве од овие причини, беше другар во прашање.
Да се шета секој од нас со шо стигне, не може одма да посегнуваме по тоа. Ја и коа сум носела нешто, сум го носела да го употребам у еден клучен збор, крајна нужда. Кога е више, ти или он. А не да се пукаме, колеме и копаме очи како ни дојде. Ваљда затоа сме хомосапиенс.
За својата безбедност секој одговара, да. Ама треба некогаш да се размисли 2-3 пати пред да се посегне по нешто што одзема живот.

ICE не се полицијата не сфаќам шо е толку тешко да се разбери. Има доволно видеа излезено нови кајшто ICE се застанати и уапсени од полицијата и плачат ко деца.

Шеки те снема нешто? АЈС не биле полиција а буквално им пишува ПОЛИЦИЈА напред и позади на униформите :lolzz:

images

ice.jpg

Уште ли те плаќаат Сорос да шириш тотални глупости или ова ти е од разонода?

Инаку Шеки е добро познат овде, најобично платеничко соросоидно говно.

Не постои ни еден случај каде обична полиција може да апси федерални АЈС или други агенти кои спроведуваат легална законска обрврска, како што сега го гонат џганот низ Минесота.

Еве некојаси воук шерифка од Филаделфија сонувала дека ќе апси АЈС агенти, одма и стигна пусулче од федералното биро за имиграција

Првичното „не го удрила полицаецот и била убиена од разонода„ сега се менува во „ама полицаецот знае дека не треба да стои пред возило што тргнува„ :D

Последно уредено:

Вхоа. Ова не е на арно. Од макроекономски аспект.

Jerome Powell says DOJ is threatening the Fed with criminal charges for refusing to follow President Trump's interest rate demands.

Сте изнапишале 10 страни за две ретарди, едната протестира другата пука. :facepalm:

Ебе пенис не боли нека се истепаат, единствено нешто што мене интересира е трансформацијата на САД и со тоа и светот.

Трамп дефинитивно се повеќе навлегува во социјалистички мерки, единствено што уште не ми е јасно дали се комунистички или национал социјални.

Сте изнапишале 10 страни за две ретарди, едната протестира другата пука. :facepalm:

Ебе пенис не боли нека се истепаат, единствено нешто што мене интересира е трансформацијата на САД и со тоа и светот.

Трамп дефинитивно се повеќе навлегува во социјалистички мерки, единствено што уште не ми е јасно дали се комунистички или национал социјални.

Ако се социјалистички тогаш дефинитивно се национал-социјалистички, бидејќи Нацистичка Германија беше држава во која беа дозволени приватна сопственост и приватен капитал, но под услов да одат рака под рака со политиките на државата.

Во Советскиот Сојуз немаше приватен капитал, а државата беше сопственик и управител на средствата за производство.

Типов е лудо куче!
Ако знае кај тера, еве на!

Мислам дека риалити шоу му фали, она буквално у Белата Куќа, Being a POTUS!
Штета што ем-ти-ви ја затворија баш поради такво ср@ње од програма!
TLC му останува сега само.

Интересно како се смени нарацијата на про-рускиот камп тука.
Во предизборите го величеа, го фалеа, зрак надеж им беше..
Кога прццц им го спопика!
Сега sleepy Joe поарен им се гледа...

Според ваквата логика твоја и тие кои го гласаа убедени дека нема повеќе да фрла американски капитал во странски војни или уште полошо - да започнува нови војни или воени агресии против трети држави, исто така биле про-руски настроени.

Про-руски или не, повеќето обични смртници кога некој кандидат за претседател ќе им вети дека нема да фрла домашен капитал во странски војни или во воени агресии кон трети држави, тоа го преведуваат вака: помалку пари ќе има за војската, повеќе пари ќе има за домашните потреби од типот здравство, образование, инфраструктура и така натаму.

Наивни будали и корисни идиоти кои веруваат во вакви работи ги има насекаде, и кај нас во Македонија и таму во САД.

И нормално дека ќе гледаат зрак надеж во таков кандидат кој им го кажува токму тоа кое што сакаат да го слушнат, а наспроти него против-кандидат му е дементен старец и неговата хиена со биографија богата со правни измами за кои треба да лежи затвор, а не да биде кандидатка за претседател на држава.

Сепак обичниот смртник само сака мирен живот и покрив над глава, а не да плаќа даноци и долгови за војни и воени агресии врз трети држави од кои некој четврт се збогатува.

Простено им е бидејќи верувале дека тоа лесно може да се изведе преку гласачката кутија, Македонците слично размислуваа во 2016 година, па на потешкиот начин открија дека системот не функционира така, бидејќи не е тука за да им служи на нив, туку за тие да му служат на системот.

Тоа што не може и не смее да им се прости е ако не превземат ништо против ваквите политики на тие кои ги изгласале, бидејќи тие подеднакво сносат одговорност и кон тие кои ги гласале, и кон тие кои гласале за нивните противници, и кон тие кои воопшто не гласале.

Инаку да е до мене со задоволство нема да гласам доколку јас одлучувам каде и на што ќе се трошат парите од моите даноци, а не да одлучува некој(а) за кого/која не сум гласал, или па за кого/која сум гласал поради едни ветувања, а тој/таа ми го спроведува на дело токму спротивното.

Последно уредено:
Ако се социјалистички тогаш дефинитивно се национал-социјалистички, бидејќи Нацистичка Германија беше држава во која беа дозволени приватна сопственост и приватен капитал, но под услов да одат рака под рака со политиките на државата.

Во Советскиот Сојуз немаше приватен капитал, а државата беше сопственик и управител на средствата за производство.

Според ваквата логика твоја и тие кои го гласаа убедени дека нема повеќе да фрла американски капитал во странски војни или уште полошо - да започнува нови војни или воени агресии против трети држави, исто така биле про-руски настроени.

Про-руски или не, повеќето обични смртници кога некој кандидат за претседател ќе им вети дека нема да фрла домашен капитал во странски војни или во воени агресии кон трети држави, тоа го преведуваат вака: помалку пари ќе има за војската, повеќе пари ќе има за домашните потреби од типот здравство, образование, инфраструктура и така натаму.

Наивни будали и корисни идиоти кои веруваат во вакви работи ги има насекаде, и кај нас во Македонија и таму во САД.

И нормално дека ќе гледаат зрак надеж во таков кандидат кој им го кажува токму тоа кое што сакаат да го слушнат, а наспроти него против-кандидат му е дементен старец и неговата хиена со биографија богата со правни измами за кои треба да лежи затвор, а не да биде кандидатка за претседател на држава.

Сепак обичниот смртник само сака мирен живот и покрив над глава, а не да плаќа даноци и долгови за војни и воени агресии врз трети држави од кои некој четврт се збогатува.

Простено им е бидејќи верувале дека тоа лесно може да се изведе преку гласачката кутија, Македонците слично размислуваа во 2016 година, па на потешкиот начин открија дека системот не функционира така, бидејќи не е тука за да им служи на нив, туку за тие да му служат на системот.

Тоа што не може и не смее да им се прости е ако не превземат ништо против ваквите политики на тие кои ги изгласале, бидејќи тие подеднакво сносат одговорност и кон тие кои ги гласале, и кон тие кои гласале за нивните противници, и кон тие кои воопшто не гласале.

Инаку да е до мене со задоволство нема да гласам доколку јас одлучувам каде и на што ќе се трошат парите од моите даноци, а не да одлучува некој(а) за кого/која не сум гласал, или па за кого/која сум гласал поради едни ветувања, а тој/таа ми го спроведува на дело токму спротивното.
Абе и во Кина има капитализам.

Абе и во Кина има капитализам.

Го имаат во економијата и во финансиите, но не и во државните политики.

Во Кина да бидеш богат капиталист значи дека ти е дозволено да си тераш бизнис и да се збогатуваш, но под услов да не се мешаш во политиките на државата - и внатрешните и надворешните.

Кинезите повеќе практикуваат макијавелистички социјализам - комбинација од социјализам и капитализам во зависност од тоа кое средство подобро ќе им послужи за која цел - до таму до каде што им одговара. А на крајот од деноноќието остануваат еднопартиска социјалистичка диктатура која воопшто не се ни обидува да глуми демократија.

Барем досега не сум слушнал за некој државен удар или војна која била предизвикана или на било каков начин поттикната од страна на Кина, само затоа што некој локален или регионален профитер сакал да профитира од крвопролевањето.

За разлика од Кинезите, овие другиве сместени помеѓу Атлантскиот и Тихиот Океан себеси се нарекуваат земја на слободните, но тоа во поново време има поинаква дефиниција од тоа што обичниот смртник би го замислил.

Не е баш точно ова барем во одредени периоди. Во периодот 1921 - 1929 не само што имало приватен капитал туку имало и приватен странски капитал. Па дури и приватни финански институции. Мислам дека тоталниот број на странски инвестиции и концесии беше нешто повеќе од 2000.

Другиот дел е што од 1921 до 1953/55 во советскиот сојуз имало и нешто што они ги нарекувале Артели, кај нас тоа би било еквивалент на занаетчии/задруги. Практично си смеел индивидуално или како партнерство да произведуваш добра или да даваш услуги. При функционирањето како партнерство мислам дека на секој 5 парнери смеело да има еден вработен за плата.. Смееле да произведуваат и продаваат надвор од пет-годишните планови на Госплан, иако ако сакале можеле да бидат вклучени во квотите. Исто така смееле да продаваат и за поголеми цени од тие поставени од Госплан за некој 10-20% мислам, а ако сакале за повеќе требале да добијат дозвола.

Државата им давала струја, енергенси и репро-материјал по повластени цени. Зависно од потребите одредени години биле и комплетно ослободувани од даночење. Но мора да се напомене дека имало цврсти горни граници на колку си можел профит да правиш на годишно ниво, над тоа се било даночено на 90%. Иако границата не беше толку ниска колку што се сеќавам.

Во периодот околу 1935-39 мислам дека % на учество на овие артели бил нешто како 7-13% од Советската економија што воопшто не било занемарливо. Нивното постоење било дозволено и стимулирано зошто планерите на Госплан знаеле дека не можат да ги покријат сите случаи и овие артели биле користени како коректор кој ќе покрие таму каде што они згрешиле. Генерално ниту Госплан ниту раководството на Советскиот сојуз иницијално никогаш не планирале тотална контрола на економијата и апсолутно планирање на се зошто знаеле дека е невозможно. Планот им бил сосема друг али премногу долго би било да објаснам тука. Иако да странски приватни инвестиции или пак фирми каде што еден е сопственик а другите се вработени никогаш не биле во долгорочен план.

Тоа што е општо познато денес како тоталната контрола врз економијата на Советскиот сојуз почнало со Хрушчев.
  • Првин ги укинал сите артели и ги префрлил под државните претпријатија
  • Потоа укинал една агенција која се викала машинско-тракторски пунктови кои буквално биле регионални центри за субвенциониран пристап до тешка механизација за сите жители и претпријатија.
  • Потоа ги национализирал и сите самоуправувачки колективни фарми во државни колкози.
  • Потоа ги израмнил примањата на сите вработени ( пред тоа ќе дадам пример само, ако чистач земал по 20-30 руљи плата, професор на универзитет земал по 300-400 рубљи. После израмнувањето професор на универзитет и возач на автобус имале скоро исти примања)
  • Вовел комплетно бесплатно високо образование. Претходно високото образование било резервирано со стипендија за најголемите таленти, додека останатите или биле праќани од фирмите во кои работеле или морале да штедат па потоа да запишат унiверзитет.
  • Вовел консолидирање на "неодржливите средини", при што предизвикал втор комплетен бран на преселба од село во град зошто инвестициите во рурални средини ги намалиле на скоро ништо со што во советскиот сојуз да имаш каква било работа со земјоделие било бетер него да си чистач. Земјоделскиот факултет или кој било друг факултет кај што професијата ти барал да си надвор од градовите биле сметани за дното на дното.
И со тоа почнал комплетниот колапс на економијата од секој аспект. Да не била енормната цена на нафтата во 1960-1980, Советската економија ќе колабирала далеку порано. Од извозник на земјоделски производи се претвориле во комплетен увозник, истото важи и за огромен број на други добра. Секоја последователна година стандардот на живот на просечниот жител се повеќе морал да биде покриен со увоз и се повеќе се развивала сивата економија. во 1980тите веќе пракса станало дури и постоењето на сиви фабрики зошто едноставно фалеле добра на сите страни. Дури и државните фабрики купувале активно од овие сиви фабрики зошто им биле поставувани квоти кои не можеле да ги исполнат зошто им фалеле најразлични делови и репроматеријали.

Последно уредено:
FED е на глобалистите, порано не беше проблем печатат долари без покритие и раздаваат на Лондон, ЕУ и САД. Самите архитекти знаат дека тоа неможе вечно, но и самата цел никогаш не била да е вечно, а да покориш целиот свет и воведеш инклузивен капитализам. Уствари нема народи, нации , држави, транснационалните компании ја имаат таа роља. Тоа се тие фамилии сопственици на транснационалните компании, некакво стрмно кастово општество, без средна класа, гарантиран доход, те следат од секаде. Нешто како Идризово, имаш обезбедено бесплатна храна и смештај, но ако не си послушен има карцер.
За наша среќа не успејаа да ја наметнат таа антиутопија, се најдоа сили во Русија, Кина, Иран, Индија и најважно главниот тепач на глобалистите, во кој инвестираа многу се одметна. Многу пати во историјата такви гвардии правеле пуч, убивале кралови....
Во САД се најдоа сили да се спротистават на тоа сценарио, пример ти си генерал, агент на ЦИА, што ќе ти свет без САД, трансхуманизам, сепак имаш фамилија, роднини не може да ја перцептират таа перверзна иднина.
Пауел може да дудла колку сака, но току се корумпирани во ФЕД, како прво самото право да емитираат долари под формата на долг и ги раздават колку е законски, но главното е да не дават заем на ЕС и Лондон, кое се враќа како инфлација во САД. Хазин ги објаснува тие работи во детаљи, накратко, на САД им треба голтка свеж воздух, пробуваат да направат реиндустриализација на САД и формирање нов макрорегион, доларот е патник, треба да се ликвидира, гледат да ќарат време и ги уценуваат глобалистите чии што е ФЕД, да прават што ќе им кажат.
Има и други начини Глобалистите немаат нуклеарно оружје, како тепани и ебани педери се, ќе и дојде во швајцарија да им го земе златото. Во крајна сметка мамеле, распродале Форт Нокс и е во приватни трезори. Во многу лоша ситуација се најдоа глобалистите. Убаво е што има луѓе што им се јасни работите, го имат целото оружје, тајни служби, слецијални операции, тешко на јадниците во Давос. Уште не ги почнале сериозно.

Нека му даат јуа ака расолница на овој да праи гргара малце.

https://www.foxnews.com/politics/us...ng-75-countries-including-somalia-russia-iran

Прегледај го приврзокот 466776

Ако ова е вистина, џабе сето тоа лижење за Венецуела и славното „стратешко партнерство“

Ама чекај: и Шиптaристан, и балканско Манџуко, па дури и тазе "ослободената и демократизирана" Сирија ?

Па добро, какви стратешки пријатели и партнери имаат американциве, само за фотографирање ?

Да живее Гренланд !!!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom