Кое е твоето контроверзно мислење? (Тема 15: @Del Boy - Забрана за лет со авион на деца помали од 5 години)

Забрана за лет со авион за деца помали од 5 години?

• За

• Против

• Воздржан

Резултатите може да се погледнат само после гласање.
Пишав 14 пати дека фиктивно се одвоени тие делови во 99% од локалите, поточно да ти појаснам исти кур ти е во кој дел седиш.
Друг проблем е што до сеа немам видено пушач да се жртвува за непушач и да оди во непушачки дел (таму каде што се добро одвоени, пример Галери кафичот на Рузвелтова). Сега појасно ти е?
Problemot e vtoroto, inaku nema nikakov problem fizicki da gi odvojat.

Ednas praev muabet so heroinas u malo, mu vikam vredi li? Kako ne vredi, custvoto ne se sporeduva ni so svrsuvanje 10 pati. Nikoj ne zima niso bez pricina :D

E sea heroin ne sum probal, ama cigari imam ispuseno dosta i samata cigara go nema toj efekt so go opisa tuka. Vajda toa vazhi dur ne si zavisen.

Anyway, poentata mi e deka lugje pocinjaat da pusat od glupost, za posle da doe do tvoeto kaj so vekje ti e ubavo. Zakonot ne e smislen za vas ili ugostitelite(kakva glupost), tuku za idnite generacii i zdravstvoto.

Јасно е за кого е, затоа и го поддржувам. За секоја цигара што ќе ми е скратена во денот сум благодарен, преку кур ми е искрено, само фиксацијата и тој нула од карактер што го имам ме држат.

Јасно е за кого е, затоа и го поддржувам. За секоја цигара што ќе ми е скратена во денот сум благодарен, преку кур ми е искрено, само фиксацијата и тој нула од карактер што го имам ме држат.
Пијај многу вода ако планираш да откажуваш, не е до карактерот, никотинот е психотик и кога ќе се намали нивото во крвта - те тера најмногу на пушење.
Поентата е скроз да го измочаш, за да не те контролира повеќе.

има непушачки делови Стефан. Ај сеа. Као не е дека нема услови ни за нас ни за вас. А тоа ајкос прдешките не се цигари уживај. Ефект 0.
Мајка ти кога прави манџи со отворена врата само во кујна мириса или миризбата се осеќа и во ходникот?

Pomal broj na pusaci u idnina megju pomladite generacii. Ovie sea, nema spas za niv, niedna merka nema da gi otkaze.
Автоматски споено мислење:

Zakonot se pocituvase sosema dobro dur eden seljak murtinski ne resi deka saka da pusi vnatre.
Site tuka sto filozofiraat kako nema da idele vise po kafani i kafici idea i pusea cigari na toa grealkite nadvor ko popcinja.
kako ova ke spreci pusenje kaj mladite, koga istiot moze da si kupi cigari na zaebancija i da si pusi vo park, doma, pred shkolo i na site drugi mesta?

da recevte novi ambalazi na cigarite, sistemsko baranje na broj na licna karta pri prodazba na cigari, aktiviranje na pazarna inspekcija, priveduvanje na maloletnici koi shto pushat i poseduvaat cigari, kaznuvanje na roditeli chii shto deca pushat, lociranje na prodazhni mesta kade shto cigari se prodavaat na maloletnici i nivno kaznuvanje, propagiranje za shtetnite posledici od cigari po ucilishta, podiganje na cenite na cigari, licenci za prodavanje na cigari, itn, ke se slozev, zatoa sto sevo ova bi imalo impakt vo namaluvanje na brojot na momentalni i idni pusaci, a ne vakvi defokus zakoni koi imaat cel da se meshaat vo biznisot i da se polni budzhetot za da se isplakjaat patni troshoci za pratenici i da se plakja partiska mashinerija, na shteta na ugostitelskiot sektor koj e eden od primarnite sektori vo drzhavava.

eve, jas prv nema da posetuvam kafikji kolku shto sum posetuval, prvoto kafe ke si go pijam doma zatoa shto mozham da zapalam cigara, vo kafana sigurno nema da pijam kolku shto sum znael da pijam zatoa shto ne planiram da stanuvam od masa i da izlagam nadvor kako izbrkan celo vreme.

Не е дека не се менува ништо. Додека растев, беше дрско и безобразно да им кажеш на гостите да не ти пушат во соба. Се што доаѓаше дома, тетки, вујни, стрини, сите ми чуреа по дома. А порано се одеше по гости многу, секој втор ден некој ми тропаше на врата. Смрдеа завесите, корнеа. По едно време се откажавме од перење. Отвори прозор и тоа е. Кога ќе имавме слава, тоа беше гасна комора.

Еднаш им пререков нешто за тоа и се навредија. Па како сум смеел, повозразни биле, итн итн...

Фаст-форвард пред некоја година, истите луѓе, им одам на слава. Сите собрани. Куќата ја реновирале, ја прошириле дневната, трпезарија, шанкче, убаво. Братучедите пораснаа непушачи исто како и јас, од маки по дома. И седиме така, што има ново-старо, јас не забележувам ништо необично, кога по едно време ги снема 7-8 души. Одам надвор на тераса, и ги гледам како казнети, чурат на студот :pos:

Значи сега кога нивните деца пораснаа и имаат внучиња, нема тоа како не ви е срам, безобразни итн итн... се научиле на ред.

Има надеж, но закон е потребен затоа што мора да почитуваат простор и право на непушачи да не дишат чад и кога се во кафуле, ресторан итн. Не само дома кога им смета на децата, а другите кој ги врти. Полека полека, ќе се промени тоа на подобро, ако не дојде некој друг со трето одделение и да го ресетира законот повторно, затоа што му се пуши и затоа што има IQ на собна температура.
pa stignavme do najbitnoto, deka ova ne e zakon koj sto ke go namali brojot na pusaci, barem ne drasticno, tuku ke im dalo "pravo" na nepusacite da vdishuvaat chad, neshto shto mozhele da go izbegnat odejki na mesto kade shto ne se pushi.

klasika da mu umre kozata na komshijata moabet, nishto drugo.

ama ovoj narod saka vakvi zakoni, namesto vadenje na policajci od kancelarii koi sto gi ima iljadnici, stavanje bodycam na niv i legitimiranje i proveruvanje na vozacki dozvoli na ucesnici vo soobrakjajot i testiranje na alkohol i droga, voveduvanje na strogi DUI zakoni i slicno, narodot se zadovoli so najsmesnoto resenie, da bide kaznuvan ako vozi 54km/h namesto 50km/h i da plakja kazni, a toa shto utre nekoj mrtov pijan ke go izgazi i toa shto ima ucesnici vo soobrakjajot bez dozvola za vozenje, toa nema vrska.

da se grizese drzavava tolku za vas, ke disevte cist vozduh, ke imavte funkcionalni institucii i red drugi raboti, ama vo red, stokholmski sindrom i komunisticki mindset ima ovoj narod od damnesni vreminja, utre ke vi zabranat uste milion raboti se so cel da go napolnat budzetot pod izgovor deka se grizele za vas.

narod koj sto saka drzhavata da mu se mesha doma, vo biznisot, toa e ovoj narod.

uste ne mi kazavte sto vas kako nepusaci ve sprecuva da idete na mesta kade sto ne se pushi, a gi ima.

Druze, ne znam kako te rasteja tebe, mozi vo stakleno zvono ili pojma nemam, a i ne e ni tolku bitno, no ova za so sega se pritresvas porano ne se ni zamaraja ljugeto. Ete jas taka sum rasten pa vidi cudo zdrav prav porasnav.
I definiraj deca. Dete e i edno mesecno bebe, cicalce i nekoj so ima 17 godini i 11 meseci.
I sega ako sakas da mi drzis predavanja, bebce uste nema ni imun sistem razvieno. Ebati roditelot koj so cel um ke go odnesi vo prostorija so eden kup ljuge, cadot od cigari najmal problem ke mu bidi, skoro i nebitno. Tinejder ne ni idi niti sedi so tebe, uste pomalce pa ke go kandisas po kafici ili kafani da ti dojdi, baska vekje vervaj ako e zensko , kefoj ke bidis da pusela samo cigari, taka da nebitno.
Drugo so ne ti e jasno ?
Порано на тогашното работно место имав еден колега -фосил страствен пушач роден пред да дојдат Германците.Базата ни беше во еден мал објект поточно ќумез без прозори.И секогаш на јадење ни палеше цигари,си го праеше ќејфот.
Е сега зимно време надвор грч ладно и ти треба да го трпиш да ти дува чадој во лице за време на јадење затоа шо во спротивно си бил ко од моч праен.Абе истиве муабери шо ги верглаш ти и тој ги праеше.На кого не му чинит сиктер надвор.А ние другите непушачи.Е па ние се договоривме дека треба да преземиме контра мерки и надонесовме касети со жесток рок.На секое јадење музиката до даски жестоко и стариов почна да се буни.Му кажавме на кој не му чини сиктер надвор.И така почна надвор да пуши независно дал е топло или ладно грч.Тоа беше мојата прва победа во борбата за правата на непушачите.Од тогаш решив да не толерирам пушач да ми го труе домот со чадој.Доста ви беше толерирање.

Последно уредено:
konzumatorot na cigari go selektira ona mesto kade sto se pusi, ti ke go selektiras toa mesto kade sto ne se pusi.

eve ja kako pusac selektiram mesta kade sto se pusi, dokolku istoto ne e dozvoleno si stanuvam bez nikakov prigovor i idam na mesta kade sto toa e dozvoleno.

zasto nekonzumator na meso da bira mesto kade sto nema meso? zasto toj sto jade meso da e privilegiran? kapiras?

taka i veganot i mesarot ke si selektiraat mesta kade sto imaat onakva hrana koja sto ja preferiraat, istoto i so nepusacite i so pusacite.
Па не е исто, ете ти си веган рецимо, иди у било која кафана и тој до тебе јаде месо ти јадеш салата, секој со својата чинија. А со пушењето димот иде у тебе, тоа е еднакво ко да ти стават и во твојата чинија месо сакал-нејкел.

kako ova ke spreci pusenje kaj mladite, koga istiot moze da si kupi cigari na zaebancija i da si pusi vo park, doma, pred shkolo i na site drugi mesta?

da recevte novi ambalazi na cigarite, sistemsko baranje na broj na licna karta pri prodazba na cigari, aktiviranje na pazarna inspekcija, priveduvanje na maloletnici koi shto pushat i poseduvaat cigari, kaznuvanje na roditeli chii shto deca pushat, lociranje na prodazhni mesta kade shto cigari se prodavaat na maloletnici i nivno kaznuvanje, propagiranje za shtetnite posledici od cigari po ucilishta, podiganje na cenite na cigari, licenci za prodavanje na cigari, itn, ke se slozev, zatoa sto sevo ova bi imalo impakt vo namaluvanje na brojot na momentalni i idni pusaci, a ne vakvi defokus zakoni koi imaat cel da se meshaat vo biznisot i da se polni budzhetot za da se isplakjaat patni troshoci za pratenici i da se plakja partiska mashinerija, na shteta na ugostitelskiot sektor koj e eden od primarnite sektori vo drzhavava.

eve, jas prv nema da posetuvam kafikji kolku shto sum posetuval, prvoto kafe ke si go pijam doma zatoa shto mozham da zapalam cigara, vo kafana sigurno nema da pijam kolku shto sum znael da pijam zatoa shto ne planiram da stanuvam od masa i da izlagam nadvor kako izbrkan celo vreme.

pa stignavme do najbitnoto, deka ova ne e zakon koj sto ke go namali brojot na pusaci, barem ne drasticno, tuku ke im dalo "pravo" na nepusacite da vdishuvaat chad, neshto shto mozhele da go izbegnat odejki na mesto kade shto ne se pushi.

ama ovoj narod saka vakvi zakoni, namesto vadenje na policajci od kancelarii koi sto gi ima iljadnici, stavanje bodycam na niv i legitimiranje i proveruvanje na vozacki dozvoli na ucesnici vo soobrakjajot i testiranje na alkohol i droga, voveduvanje na strogi DUI zakoni i slicno, narodot se zadovoli so najsmesnoto resenie, da bide kaznuvan ako vozi 54km/h namesto 50km/h i da plakja kazni, a toa shto utre nekoj mrtov pijan ke go izgazi i toa shto ima ucesnici vo soobrakjajot bez dozvola za vozenje, toa nema vrska.

da se grizese drzavava tolku za vas, ke disevte cist vozduh, ke imavte funkcionalni institucii i red drugi raboti, ama vo red, stokholmski sindrom i komunisticki mindset ima ovoj narod od damnesni vreminja, utre ke vi zabranat uste milion raboti se so cel da go napolnat budzetot pod izgovor deka se grizele za vas.

narod koj sto saka drzhavata da mu se mesha doma, vo biznisot, toa e ovoj narod.

uste ne mi kazavte sto vas kako nepusaci ve sprecuva da idete na mesta kade sto ne se pushi, a gi ima.
За се си у право арно ама цигарите се зло и како такво треба да се третираат, ова е добро за почеток. Барем некаков старт е ова.

Па не е исто, ете ти си веган рецимо, иди у било која кафана и тој до тебе јаде месо ти јадеш салата, секој со својата чинија. А со пушењето димот иде у тебе, тоа е еднакво ко да ти стават и во твојата чинија месо сакал-нејкел.
dobro, mene hipoteticki mi smeta mirisot na meso i na skara po kafani, mi mirisa mesoto shto se jade na masata do mene i mi pravi da se osekjam deka jadam meso.

eve, moite chustva se povredeni, daj da go zabranime mesoto po kafeani, jadite doma meso ako sakate i pred kafana, iako ja mozev da si odam na mesto kade sto ne se sluzi meso.

Priveduvanje maloletnici sto pushat? Kaj ti tekna ova.
Zakonot im e copy paste od evropski drzavi kade ima znacitelno namaluvanje na procent na pusaci niz godinite posle implementacija. Ako funkcioniralo vo 20 drugi zemji, najverojatno kje funkcionira i kaj nas.

Nie vekje imavme vakov zakon i istiot funkcionirase so godini, niedna kafana ne propadna.

Objasneto ni e na temata zaso nema pusacki/nepusacki del. Lugjeto (pusaci/nepusaci) sekoj pat kje odat u pusackiot del zaso u drustvo imaat zavisnici. Zatoa e zakonot taka smislen.

За се си у право арно ама цигарите се зло и како такво треба да се третираат, ова е добро за почеток. Барем некаков старт е ова.
sekoj pusac go znae toa, sekoj koj sto e zavisen od cigari na nepusacite im kazuva da sedat ponastrana od istite.

problemot vo ovoj zakon e vo potencijalnosta da go sjebe ugostitelskiot sektor i toa seriozno, isto kako sto bese koga prv pat go donesoa ovoj zakon i kafikjite sedea prazni, prasaj go sekoj sto ima ugostitelski biznis i ke ti go kaze istoto.

benefit skoro da nema od ovoj zakon, sem toa sto ke frchat kazni i ke se polni budzhetot na shteta na sektor, bez nikakov realen benefit za naselenieto.

ima drugi nacini da go namalis pusenjeto i da go eliminiras istoto vo nekolku generacii, ova ne e nacinot ednostavno.

eve utre ajkos ke izvadat beznikotinski proizvod, i posto istoto e aerosol i ispushta parea namesto dim, ke pafkaat po kafikji pak i ke mirisaat celi kafikji na zapaleni pampersi i tolku od zakonot.

dobro, mene hipoteticki mi smeta mirisot na meso i na skara po kafani, mi mirisa mesoto shto se jade na masata do mene i mi pravi da se osekjam deka jadam meso.

eve, moite chustva se povredeni, daj da go zabranime mesoto po kafeani, jadite doma meso ako sakate i pred kafana, iako ja mozev da si odam na mesto kade sto ne se sluzi meso.
Sekako, ako dovolen broj lugje se slozite na ova, kje projde. Niso ne ti e zagarantirano. Primer ja sakam treva da pusam, ama kje me uapsat za toa. Nit ti smetam tebe ni niso. Ednostavno drzavata i mnozinstvoto gragjani resile taka. Kade e moeto e moeto pravo da duvam u kafic?

Druze ti si vernik( ke recime), jas ete ne sum. Zosto moeto dete da bidi izlozeno na verski vlijanija koi smetam deka se stetni za nego.
Praktikuvaj si ti doma religija, nikoj ne ti brani, ali ne pred maloletni deca i sekako ne nadvor na otvoreno ili vo verski objekti. Mozi jas sakam da odam tamu so familijata i da mu se voshituvam na arhitekturata, a ne da gledam vernici kaj so se molat, palat svekji, se pricestvat, bacvat ikoni i sto i da pravat tamu. Deca gledaat, a deca ko deca, kako sungjer se. Utre mozi ke mu pritekni deka saka vernik da stani, nastrana zdravstveni problemi od cadot od svekji itn itn.
E sega vernik so pusac zameni i ke sfatis kolku e apsurden zakonot.
Си видел некогаш некој да практикува религија на отворено? Да извади иконата и да се моли или да извади џергата и да се моли? Никогаш не сум го видел до сега тоа.

Има таква интернационална забрана, за храна со тоа мирудиите индиски што копа засекогаш, забрана во авионите и јавен превоз.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom