Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
so prevod:

na starobugarski:

sega do utre mozeme da pravime mentalni gimnastiki, no jasno e kako se chustvuval dodeka go pishuval pismoto.

pritoa negovata istorija kako bugarski student, a potoa i bugarski vojnik i ucitel sto e najspecificno samo go dokazuva negovoto cuvstvo, zatoa sto odreden period od zivotot direktno ili indirektno propagiral bugarizam na ovie prostori.
Никој не негира пишаното бе, само ти неможеш да го разбереш, ова писмо е антибугарско, бугарски војник? Знаеш дека го избркале така?

Никој не негира пишаното бе, само ти неможеш да го разбереш, ова писмо е антибугарско, бугарски војник? Знаеш дека го избркале така?
antibugarsko deklarirajki se kako bugarin, za denes Bugarija da ti ja negira cela istorija zatoa sto kako narod ti bil nametnat od strana na Tito kako centralna figura na drzavnata istorija, hm.

nikoj ne negirase deka se borel za avtonomna Makedonija, posto znam toa ti e sleden argument.

ps, toj moabet deka ja sum bil bot na SDS ili probugarski nastroen, poveli pisi mi privatna poraka da ispieme kafence niz Skopje i da porazgovarame koj, kakov i kolkav udel imal protiv SDS i bugarskite aktivnosti u drzavava, mozebi ke se iznenadis.

antibugarsko deklarirajki se kako bugarin, za denes Bugarija da ti ja negira cela istorija zatoa sto kako narod ti bil nametnat od strana na Tito kako centralna figura na drzavnata istorija, hm.

nikoj ne negirase deka se borel za avtonomna Makedonija, posto znam toa ti e sleden argument.

ps, toj moabet deka ja sum bil bot na SDS ili probugarski nastroen, poveli pisi mi privatna poraka da ispieme kafence niz Skopje i da porazgovarame koj, kakov i kolkav udel imal protiv SDS i bugarskite aktivnosti u drzavava, mozebi ke se iznenadis.
Ова дека се борел за автономна Македонија е се што треба да знам за тебе, Гоце пишува дека се бори за Македонска држава ти кажуваш автономија, абе од каде излегувате вие?
Значи делчев пишува за ДРЖАВА
Второ ја знаеш ли разликата помеѓу автономија и суверенитет?

Ова дека се борел за автономна Македонија е се што треба да знам за тебе, Гоце пишува дека се бори за Македонска држава ти кажуваш автономија, абе од каде излегувате вие?
vo pismoto sprema Malesevski koe ti go prativ pisuva ,,avtonomna" Makedonija, ke go znaese toa dokolkj istoto go imase procitano ili go procitase.

bidi ziv i zdrav.

vo pismoto sprema Malesevski koe ti go prativ pisuva ,,avtonomna" Makedonija, ke go znaese toa dokolkj istoto go imase procitano ili go procitase.

bidi ziv i zdrav.
Ти одговорив веќе не го разбираш контекстот нити за што се борат.
Писмото е полно поплаки кои ти не го разбираш.
Твојата теза за борец за автономија е иста како таа на тоа внукот избугарен Христов, и ти тука дефакто правиш дека борци за Македонија биле Тодор и Ванчо, кои сами признаваат дека тоа е само етапа кон обединување кон бугарија.
Затоа не манипулирај, познавам вакви манипулатори како тебе.FB_IMG_1767318681945.jpg

Последно уредено:
Ти одговорив веќе не го разбираш контекстот нити за што се борат.
Кажува одамна дека ќе била автономна, клучен е зборот одамна, писмото е полно поплаки кои ти не го разбираш.
Твојата теза за борец за автономија е иста како таа на тоа внукот избугарен Христов, и ти тука дефакто правиш дека борци за Македонија биле Тодор и Ванчо, кои сами признаваат дека тоа е само етапа кон обединување кон бугарија.
Затоа не манипулирај, познавам вакви манипулатори како тебе.Прегледај го приврзокот 465481
zlaten toj, pa ja ne go pisuvav pismoto za da bide moja teza.

so ovie tvoi stavovi i opravduvanje bugarofilstvo, makar istoto bilo vo period na kriza na nacionalen identitet si poblisku do bugarite otkolku sto mislis.

kako sto rekov, da si ziv i zdrav pa se slushame!

zlaten toj, pa ja ne go pisuvav pismoto za da bide moja teza.

so ovie tvoi stavovi i opravduvanje bugarofilstvo, makar istoto bilo vo period na kriza na nacionalen identitet si poblisku do bugarite otkolku sto mislis.

kako sto rekov, da si ziv i zdrav pa se slushame!
Како сум блиску ајде објасни, Гоце бил свесен дека Македонија тешко ќе се ослободи ако не се освести, кој бил против тоа и убивал поради тоа? Тодорче... Писмото негово до Карамфилов ќе го пуштиш тука? па да видиме што мислел Гоце кога кажува дека народот мора да се разбуди.
И Тодор во тоа писмо манипулира за автономија, каква е таа автономија ако Сандански се бори за свој посебен народ со вековна историја.
Затоа уште еднаш те прашувам што е разликата помеѓу автономија и суверенитет да ни објасниш, па да видиме дали тоа одговара на случајот.

Traditionally, Sovereignty has been the most important feature of ‘State’; which has two dimensions. First, Internal, dimension, which means a sovereign state is supreme to all institutions and individuals which are within the territory of that State. Second External dimension, which means a sovereign State is not subordinate to ant external authority. India became a sovereign state in 1947 after it independence from British. In brief, sovereignty means that the sovereign entity is not subordinate to any authority internally and externally. Some critics observe that the process of globalization has dented the notion of absolute sovereignty.

On the hand, autonomy is a less supreme feature of an entity. It means, it is controlled externally by some other authority but, at the same time free to pursue its internal affairs, without any external interference. Thus, unlike a sovereign entity, an autonomous institution or body is not totally free and independent from external control. For example, India is a sovereign state, but the Election Commission of India is an autonomous institution within the sovereign state.

Според ова ајде објасни како Тосор и Ванчо се борат за независност (суверенитет) кога самите признаваат дека се марионети на бугарија (автономија)
Љубчо манипулира дека они биле за државност а Гоце не бил.
Ти според нивните изјави на Тодор и Ванчо се согласуваш?
Кој тука е бугараш? Јас или ти?

.Санданистите се дoкажани ‘предавници на бугарскиот народ’, бидејќи, ‘…и во минатото и сега, се борат и агитираат за автономија на Македонија како одделна економска и географска единица, со одделен македонски народ со своја посебна историја од векови наназад..’ ‘..Тие дури и се закануваат дека со оружје в рака би се бореле против eвентуалното обединување на Македонија со Бугарија…”
Тодор Александров.

Повторно те прашувам, кој е тука суверенист а кој автономист? Гоце и Јане или Тодор и Ванчо.
Автоматски споено мислење:

momci, pokraj toa sto uste narodot e zadoen so komunizam i jugonostalgicari, razlikata so drugite drzavi od regionot e toa sto tie posle vojnata po raspadot na Jugoslavija prakticki stanaa uste pogolemi patrioti i nacionalisti, dodeka kaj ovoj narod i drzava e skroz sprotivno.

namesto vo 2001va makar i da bevme bombardirani da se zavrsija odredeni raboti, nie od izrekata "podobro uzasen kraj otkolku uzas bez kraj", go izbravme uzasot bez kraj.

zamisli denes zrtvite od makedonska strana se spomenuvaat samo na godisnici, mnozinskiot del od narodot ne gi ni znae iminjata na zrtvite i na heroite, sto ne e slucajot so srbite, hrvatite, koi svoite ucesnici do den denesen si gi velicaat, a dobar del od tie lugje im se na rakovodni pozicii.

nema da zaboravam koga hrvat prijatel mi prati slika od Igor Jug so NDH zastava, pazi, prijatelov moj nema vrska so Makedonija, no sepak znae koj e Igor Jug zatoa sto znae deka e hrvat po poteklo, dodeka ja vi garantiram pola nas narod nazalost ne go znae, samo znaat deka postoela grupa koja vleze vo sobranie.

pa eden od kumanovskata grupa od konfliktot od 2015 ne nastrada vo zatvor, si se slikaat i si se javuvaat po kosovski televizii, si sirat nacionalizam i golemoalbanski idei kaj nivnite, vakov tip na lugje vo normalni drzavi gi snemuva na epstein nacini, ama zatoa nasi patrioti ni sloboda ne docekaa, osudeni od svojata drzava za branenje na svojata drzava.

zalno, ne e ni cudo sto veke retko koj mlad ovaa drzava ja cuvstvuva za svoja.
Автоматски споено мислење:

ja imam pisano deka Goce se ima deklarirano za bugarin sto e istoriski fakt i postojat originalni dokumenti koi go potvrduvaat toa.

plasiranje na Goce Delcev za centralna figura na makedonskata istorija e istoriska greska od koja i den denes pati drzavata.

kako ja kako anti bugarin mozam da se poisovetuvam so nekoj koj sto imal kriza na identitet i sebesi se deklariral kako bugarin u poveke navrati, pogotovo vo tekstualna komunikacija so rodnina?
Ова што го пишуваш за Југ е доволно за било кој на форумов да разбере се.
Југ беше михајловист, да или не?
Ти ако си против Делчев зошто имаш проблем ако Македонец не го знаел Југ?
Ако ти несакаш да имаш ништо со Делчев оти според тебе бил бугарин, зошто очекуваш Македонец како мене да сака да знае за Југ ако бил михајловист, буквално Михајлов не нарече нас Македонците говеда.

Последно уредено:
so prevod:

na starobugarski:

sega do utre mozeme da pravime mentalni gimnastiki, no jasno e kako se chustvuval dodeka go pishuval pismoto.

pritoa negovata istorija kako bugarski student, a potoa i bugarski vojnik i ucitel sto e najspecificno samo go dokazuva negovoto cuvstvo, zatoa sto odreden period od zivotot direktno ili indirektno propagiral bugarizam na ovie prostori.
Според твојата интерпретација, Св. Пајсиј Хилендарски овде се обраќа на Грци, нели?

1767358415985.png
1767358435748.png
1767358449933.png

Како нација сме доста поделени потоа немаме разчистено со историјата. Потоа југословенизмот и србофилството до денес имаат јако влијание кај Македонците. Ама пред се, фали кај многу Македонци национална свест.

Оваа неписмена карикатура е еден од креаторите на јавното мислење. Има едначење по звучност кај супстандарден. Селанче, а не сељанче.

Па и каква слика ставил, ко мајка му да му ја избрала. Го сликале од 300 метри, ради носот кој му е како шпакла за сечење бурек, и го фатиле на подголтнување.

Обвинителството е тоа кое треба да утврди дали има елементи за носење на одговорност, а не Лјупцхо.

Поголемо зло од моменталново ДРПНЕ и квинслишкана СДС никогаш немало и нема ни да има. На кој му пречи моево мислење веднаш нека ме блокира, не сакам да читам мислења од ликови што го доживуваат Мицика како нивна екселенција .

А најбитно од сето ова на Северна и северџани не им треба ЕУ, си можат сами тие, каква ЕУ какви расоли. Никогаш Северна само Македонија.

Шо че ѝ се на Северна отворени граници, шенген, то се глупости. Било еднаш и Тито и Југославија, нема појче такво нешто, ко имало сѐ.

Најголемите дијаспори од Северна се во САД, Австралија, Канада, Германија, Франција, Италија, Холандија, Шведска, Аргентина, Швајцарија, Велика Британија.

Ама пак не треба билатерални односи, не треба отворени граници, се можи сам.

Наместо народот шо имигрирал да има бенефиции, нека се мачат.

Ама шо вика the founding father of DNA James Watson, способноста на секоја раса е во неговата ДНК, односно колку некои раси се посупериорни од другите, а други инфериорни. Северџанот е инфериорната бела раса во Европа, односно на џупците на Европа.

Цинизам, крадење, лажење, кодошење, кукавичлук, давај газ, предавство, колнење, карање.

То е испишано во ДНК на северџанот.

А најбитно од сето ова на Северна и северџани не им треба ЕУ, си можат сами тие, каква ЕУ какви расоли. Никогаш Северна само Македонија.

Шо че ѝ се на Северна отворени граници, шенген, то се глупости. Било еднаш и Тито и Југославија, нема појче такво нешто, ко имало сѐ.

Најголемите дијаспори од Северна се во САД, Австралија, Канада, Германија, Франција, Италија, Холандија, Шведска, Аргентина, Швајцарија, Велика Британија.

Ама пак не треба билатерални односи, не треба отворени граници, се можи сам.

Наместо народот шо имигрирал да има бенефиции, нека се мачат.

Ама шо вика the founding father of DNA James Watson, способноста на секоја раса е во неговата ДНК, односно колку некои раси се посупериорни од другите, а други инфериорни. Северџанот е инфериорната бела раса во Европа, односно на џупците на Европа.

Цинизам, крадење, лажење, кодошење, кукавичлук, давај газ, предавство, колнење, карање.

То е испишано во ДНК на северџанот.

Па и ти не си потребен, ама сепак од што ти е толку убаво таму каде што е дијаспората те фаќа досада за да тролаш тука на форумов.

И твојата ДНК не поминала низ било какви промени таму во странство.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom