Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Aj некој повозрасен и поупатен да ми ја објасни поврзаноста на вмро-дпмне со Бугарија? Очигледно дека сдсм е основана со српски(комунистички) корени а вмро-дпмне со бугарски корени. Љупчо Ѓоргиевски очигледно е наклонет и има шеми со Бугарија. И што е работата со сегашното непријателство на вмро-дпмне со Бугарија, а партијата била основана од човек близок со Бугарија.
Млад сум и не сум запознаен со овие работи и стварно ме интересира...

Aj некој повозрасен и поупатен да ми ја објасни поврзаноста на вмро-дпмне со Бугарија? Очигледно дека сдсм е основана со српски(комунистички) корени а вмро-дпмне со бугарски корени. Љупчо Ѓоргиевски очигледно е наклонет и има шеми со Бугарија. И што е работата со сегашното непријателство на вмро-дпмне со Бугарија, а партијата била основана од човек близок со Бугарија.
На кратко.
Уште во време турско ВМРО старото било блиско со бугарија кој повеќе кој помалце, во зависност од влијанието и интересите, пошто бугарија во тоа време (макар и лажно) ветувала помош за ослободување на МКД.
Никола Карев најдобро тоа го има најдобро објаснето во интервјуто за еден грчки весник каде вика, "Ќе прифатиме помош од секој што е спремен да помогне за ослободувањето на МКД". Така да и ВМРО ДПМНЕ во стартот имаше луѓе што имаа добри врски со бугарија. За сегашното непријателство на вмро-дпмне со Бугарија е крива бугарија, да бидеш близок со некој не значи да работиш под нивни диктат, Бугарија како и секогаш така и денес ја тера истата политика против нас со несмалена пропаганда и со моменталната бугарска позиција не може да си близок со нив. Згора на све тие за разлика од нас имаат платеници, кој што со несмален интензитет се активни со нивната проаганда на секој можен простор 24/7. И овие говнава што идат на кајгана да просерават се на платен список.

Последно уредено:

Денешното ДПНЕ само глуми непријателство кон Бугарија, оти нејзините „оригинални„ членови, оние од ‘90-тите години, никад не прекинаа врски со Бугарија. ЉуБче и Доста се школски примери...

Плус, денешното ДПНЕ тврди дека има континуитет со второто ВМРО (она: александровско, протуѓеровско, михајловистичко...познато пред се‘ по меѓусебните ликвидации!), икао второво е чисто бугарски „производ„, така што преку четите од ВМРО кои упаѓале на територијата на т.н. јужна Бановина а денешна Македонија, бугарската држава држи тензии кон тогашната кралска Југославија.

Велат дека чети од ВМРО имаат ратувано и со партизански единици во текот од Втората светска војна, на територијата од денешна Македонија.

Оригинално е само првото, познато како ТМОРО, се‘ потоа е само изнасилен обид за поставување континуитет со првото...

Pa ete sam mu dade uloga nekoj post prethodno.
Grujo i 8 te macenici( ili kolku i da bea ).
Kako toa plati SDSM i so sto za toa sto go napravi ?
Koja cena ja platija sarenite, koja cena ja plati Apasiev kako aktiven ucesnik vo rusenje na legalno izbrana vlada ?
Mnogu filmoj gledas inaku, nemase nikakva smisla da ostani tuka, brodot vekje potonat bese. Ke sluzese kako pokazna vezba i ke se izzivuvaa vrz nego sarenite. Ova tvoeto idi kako da ne ti e jasno zosto evreite( koj kolku mozese i imase prilika ) ja napustaa nacisticka germanija. Pa da ne zavrsat kako tie sto ne ja napustija posovreme, nema tuka nesto mnogu za mozganje.
Ооо, јас се извинувам, не сум видел дека си ми одговорил. Баш сега му го отворив профилот на грујче на фб, измачен, пропаднат, жал ме фати. Пишува дека едвај преживува надовор од мајка Македонија секој ден му почнува со Тга за југ и шардоне.
Иначе есдеес сама си се отпиша поради тоа што го направи зајо и затоа дојде миќи инаку со тој капацитет што го има есдеес ќе си тераа до сега а он ќе си беше вечен претседател на опозиција.
Куртоните си платија никаквиот богоевски, амон сра(петрит сарачани) таа никаквата Ивана...Е сега апасијата ве плеска пошто е фајтер и затоа толку ти боде во очи. Ако имаш малку интелегенција ќе сватиш дека е глупо да тврдиш дека апасијата е повеќе виновен од мачениците и маченикот.
ПС
Јанкуловска беше на истиот брод, братучедот му - па издржаа.
Автоматски споено мислење:

P.s a kade jas gi opravdav DPMNE. Toa vecna mistetija mi ostana. Osven sto imas procitano od niv, mozes da mi posocis nekoj post kade gi opravduvam, relativiziram ili bilo sto. Sigurno gi ima bezbroj pa veruvam nema problem da ti bidi.
Па во секој пост ги релативизираш и бранеш, дај добронамерна критика за нив.

еве еден мој коментар за шарените визави берик
Баш некако ми личи дека у задње време, е обратно. Бомбите, изборите х2, НАТО... све се тоа добри курови што ги попивте сите вие куртони. Иначе не би биле нон-стоп butthurt.
Берик, ептен си смешен. :place: Зборот "куртон" се користи за вас !!!
Пошто си ептен глуп, да не речам глуп...исто се користат : северџан, лубрикант, натртени, комуњар...etc..
P.S. Бомбите знаеш каде може да си ги ставите...

Последно уредено:
Да ли вам се допада, како држава пропада?
Од први први на свеќи. У ** да се **** со цениве. Сѐ расте освен платите.

Нешо Синдикати иаме? Слабо

Дивеење две три години :masa: додади и две од карти пет нека се па не иде лордот да испадне дека толку лесно паднал:masa:
Иначе да реалноста е дека дпмне рака под рака со сдс си изгласа уставни промени па ако сакаш на глава сврти се
Protestite pocnaa uste vo 2015, tamu srednoskolski i studentski plenumi, zavrsija znaes koga. Sega ne ocekuvam logaritmi da resavas ama esap bakalski sigurno znaes da napravis.

Ооо, јас се извинувам, не сум видел дека си ми одговорил. Баш сега му го отворив профилот на грујче на фб, измачен, пропаднат, жал ме фати. Пишува дека едвај преживува надовор од мајка Македонија секој ден му почнува со Тга за југ и шардоне.
Иначе есдеес сама си се отпиша поради тоа што го направи зајо и затоа дојде миќи инаку со тој капацитет што го има есдеес ќе си тераа до сега а он ќе си беше вечен претседател на опозиција.
Куртоните си платија никаквиот богоевски, амон сра(петрит сарачани) таа никаквата Ивана...Е сега апасијата ве плеска пошто е фајтер и затоа толку ти боде во очи. Ако имаш малку интелегенција ќе сватиш дека е глупо да тврдиш дека апасијата е повеќе виновен од мачениците и маченикот.
ПС
Јанкуловска беше на истиот брод, братучедот му - па издржаа.
Stvarno mi se smaci ocigledni raboti da vi crtam. Sega ne ti sum jas kriv sto togas ti povekje si se interesiral za IPTV, drug kisnel vo temite za lov i ribolov , tret ne znam kade pa sega kako padobranci i muabeti ja nisam oddavde gi skokate godinite i odma odite na glasanjeto. Mnogu raboti se slucija za da dojdi do toa glasanje.
Da zemis da go amnestiras Apasiev od sarenata i se sto sleduvase radi nea treba stvarno da si politicki nepismen, ali ok ti si znaes. Mene ova vekje videno mi e, isti muabeti i togas se vrteja od likovi koi gi prespaa godinite koga SDSM kolese i besese pa posle lele sto napravivme rabotata, imeto, bugarite, siptаrite. Zatoa ako zaprimetis site se so novi profili, najcesto posle 2018. A pazi site gi znaat od porano, znaes citale ama ne ucestvuvale vo diskusiite, pazi molim te. I site levicari. Sega soberi dva i dva.

Па во секој пост ги релативизираш и бранеш, дај добронамерна критика за нив.
E koj e toj post de? Cim vo sekoj post gi branam i relativiziram, odberi eden. Od tolku sigurno ne e tesko.

Последно уредено:
Protestite pocnaa uste vo 2015, tamu srednoskolski i studentski plenumi, zavrsija znaes koga. Sega ne ocekuvam logaritmi da resavas ama esap bakalski sigurno znaes da napravis.

Stvarno mi se smaci ocigledni raboti da vi crtam. Sega ne ti sum jas kriv sto togas ti povekje si se interesiral za IPTV, drug kisnel vo temite za lov i ribolov , tret ne znam kade pa sega kako padobranci i muabeti ja nisam oddavde gi skokate godinite i odma odite na glasanjeto. Mnogu raboti se slucija za da dojdi do toa glasanje.
Da zemis da go amnestiras Apasiev od sarenata i se sto sleduvase radi nea treba stvarno da si politicki nepismen, ali ok ti si znaes. Mene ova vekje videno mi e, isti muabeti i togas se vrteja od likovi koi gi prespaa godinite koga SDSM kolese i besese pa posle lele sto napravivme rabotata, imeto, bugarite, siptаrite. Zatoa ako zaprimetis site se so novi profili, najcesto posle 2018. A pazi site gi znaat od porano, znaes citale ama ne ucestvuvale vo diskusiite, pazi molim te. I site levicari. Sega soberi dva i dva.

E koj e toj post de? Cim vo sekoj post gi branam i relativiziram, odberi eden. Od tolku sigurno ne e tesko.

Pa ete sam mu dade uloga nekoj post prethodno.
Grujo i 8 te macenici( ili kolku i da bea ).
Еве , грујче бил маченик(бреј, колку мачиња има од него по Будимпешта, он како лорд си живее и кажи му нека се враќа доста беше уживанција) нека се брани како што доликува.
И тие 8-те, и они маченици, ги уценија со криминалот што го направиле плус ги потплатија и по твојата логика = на маченици.

Разочаруваш, гарант имаш некоја корист моментално од нив.

Дното го пробивме, ти уназад со месеци само шарени, левичари, пичиња и толку од тебе.
Против корупцијата, наместените тендери, партиските вработувања- немаш ни а пишано.

(По тебе апасијата е крив и за трагедијата во Кочани.)

Последно уредено:
Денешното ДПНЕ само глуми непријателство кон Бугарија, оти нејзините „оригинални„ членови, оние од ‘90-тите години, никад не прекинаа врски со Бугарија. ЉуБче и Доста се школски примери...

Плус, денешното ДПНЕ тврди дека има континуитет со второто ВМРО (она: александровско, протуѓеровско, михајловистичко...познато пред се‘ по меѓусебните ликвидации!), икао второво е чисто бугарски „производ„, така што преку четите од ВМРО кои упаѓале на територијата на т.н. јужна Бановина а денешна Македонија, бугарската држава држи тензии кон тогашната кралска Југославија.

Велат дека чети од ВМРО имаат ратувано и со партизански единици во текот од Втората светска војна, на територијата од денешна Македонија.

Оригинално е само првото, познато како ТМОРО, се‘ потоа е само изнасилен обид за поставување континуитет со првото...
Партизаните војуваа и со михајловистичкото вмро и со четниците, затоа мицко треба да го тргне броењето на конгресите на тодор и ванчо наметнато од љубчо, они се бугараши/бугари, вистинското вмро е македонско не киднапираното од врховистите.
Македонската линија секогаш бил Петар Чаулев и е убиен поради убиството на Тодор Александров во Милано.

Партизаните војуваа и со михајловистичкото вмро и со четниците, затоа мицко треба да го тргне броењето на конгресите на тодор и ванчо наметнато од љубчо, они се бугараши/бугари, вистинското вмро е македонско не киднапираното од врховистите.
со кој четници ?

Нашите партизани немаа никаков допир со нив.
Не сакав да ја ширам темава пошто не му е место, ама веќе кога се спомнува, членови на ВМРО се вклучија и бореа во Народноослободителениот фронт во Егејска Македонија, после капитулацијата на Бугарија.

Нашите партизани немаа никаков допир со нив.
Не сакав да ја ширам темава пошто не му е место, ама веќе кога се спомнува, членови на ВМРО се вклучија и бореа во Народноослободителениот фронт во Егејска Македонија, после капитулацијата на Бугарија.
Имаат и тоа имаат големи загуби четниците, и многу заробени, сите србомани од Македонија, битката се водела околу Прохор Пчински во едно село, го заборавив.

СДС е основана без корени, они воопшто не се ниту жив свет. Они се дупките во кој други доаѓаат да стават садници. СДС немаат никаква идеологија, немаат никава идеја освен една а тоа е дека они се елитата и дека треба да владеат. Кој ќе се понуди од странство да им го овозможи тоа, они веднаш прифаќаат се друго. Југославија, Милошевич, Америка, ЕУ за 10 години ако не ги уништиме ќе ги читаме како зборат за социјалистичкото братство со Кина. Тоа градско крило, сељачко крило тоа се приказни за мали деца. СДС секогаш владеел на еден принцип, елитизам.

ДПНЕ од друга страна претрпе еден куп промени. Најголемата се случи во последните 4-5 години на Грујо, каде што функционерите и членството зошто патеа од комплекси наспрема СДС "градската елита" комплетно се претопија со нив. Моменталното ДПНЕ се од аспект на државни и партиски политики СДС лајт, но за разлика од СДС го немаат нивниот "елитизам", но имаат нешто исто лошо али од друг аспект, а тоа е патолошка потреба да имаат контрола врз се и се да мора да помине низ нивни раце и нивни луѓе.

Да не ни почнам за нивната комплетно ретардирана политика, да се играат тајна полиција по месни комитети и да си влагаат во УДБА филмови. Тоа им е исто уште еден од комплексите од СДС, а реално и за време на Груевски им направи огромни проблеми. Правење листи кој каде работи, должи, кој е болен, кој чека легализација, кој има нешто за што може да го уценуваат. По тоа штабовите си имаат влезено во тешки филмови.

со кој четници ?

Имало четнички одреди формирани на Скопска Црна Гора и по селата во Кумановско и во повардарието, во најголем дел од доселениците од Србија од меѓу воениот период но и од демобилизирани војници од војската стационирана тука после капитулацијата. Али после неколку иницијални судири, скоро сите се повлекле кон Србија да се придружат на главните сили зошто немале никаков простор за маневар во Македонија зошто немале широка локална подршка.

Имаат и тоа имаат големи загуби четниците, и многу заробени, сите србомани од Македонија, битката се водела околу Прохор Пчински во едно село, го заборавив.
Имале судири али не биле некој масивни судири, кога бев средно имав една книга што ја најдов се викаше Четничкото движење во Југославија 1941-1946 и во истата во делот на оформување на движењето имаше за секоја република во Југославија посебно со детални описи. Во делот за Македонија, имаше кој чети каде се оформиле и кога и што направиле и секогаш беше истото. Неколку десетици луѓе, на чело војвода или ветеран доселеник после балканските војни, прва светска војна или демобилизиран офицер после капитулацијата. Обид за воспоставување на контрола во некој регион, немање никаква локална подршка, краток судир или со Бугарите/Балистите доста ретко и партизани и повлекување накај Србија.

Реалноста е дека Бугарите и ВМРО под Ванчо Михајлов имале доста добра контрола врз теренот во Македонија. Посебно зошто во редовите имале и добар дел врховисти комити и војводи од ВМРО кој се разбирале во партизанска/четничка борба. Партизаните успеале да направат вистински пробиви, само откако Бугарите комплетно ја загубиле локалната подршка заради злостоства, крадење и останато лошо владеење.

Последно уредено:
еве еден мој коментар за шарените визави берик
Stvarno ne znam povekje kako da ti objasnam, site sareni ne bea levica, site levicari bea sareni. Znaes kolku e apsurdno da plukas po sarenite a da si simpatizer ili clen na Levica.
Еве , грујче бил маченик(бреј, колку мачиња има од него по Будимпешта, он како лорд си живее и кажи му нека се враќа доста беше уживанција) нека се брани како што доликува.
И тие 8-те, и они маченици, ги уценија со криминалот што го направиле плус ги потплатија и по твојата логика = на маченици.

Разочаруваш, гарант имаш некоја корист моментално од нив.

Дното го пробивме, ти уназад со месеци само шарени, левичари, пичиња и толку од тебе.
Против корупцијата, наместените тендери, партиските вработувања- немаш ни а пишано.

(По тебе апасијата е крив и за трагедијата во Кочани.)
Gi mesas rabotite. Posle izborite 2017 pa do den denesen niti gi branam, niti relativiziram, bas naprotiv. Za do 2017 i tie nekolku godini prethodno mnogu jasno deka gi branev. Trebase da bidis nenormalen da gi donesis SDSM na vlast, a sarenite bas za toa odrabotuvaa i gi glasaa. Istite tie sto sega tuka na forumot se pritresuvaat za imeto, brojat pratenici, za budjetot, za bugarite i so sakas, togas imale samo najdobri nameri ili vo podrum bile. Zatoa i gi krijat starite profili vo slucaj da ne ti bese jasno. Da gi znaes koi se i za sto togas se zalagaa, ke duvas i begas i od niv i od Levica :toe:

За Струга и воопшто за новата ТО лично сум учествувал, додека пичкиве овде што знаат само лајна да серат и да чекаат некој друг да им ги избрише, јас на 36 степени се имам тепано со полицијата во Подмољје и после пресметката продолжи пред полициска станица во Охрид пошто имаше приведени. Овие истиве пизди тогаш беа по Грчка или и тие што не беа се исмејуваа со нас, "а бе за кого се биете будали", за на од мајкина им пичката се биевме. И сега некое копиле ке ти кажува зошто не им сме ги избришале говната шо ги посраа со името, нон стоп некој треба да ги брише серковци.
Ti rekov jas, kaj da e i za tamu ke izlezi nekoja verzija kade lud jebe zbunjenog. Ali toa e, ne sakaat pet minuti da sednat, da procepkaat tuku goltaat ko pop sarma se sto ke im se servira. E posle ke zezi dupceto, ke zezi :toe:

Последно уредено:
Stvarno ne znam povekje kako da ti objasnam, site sareni ne bea levica, site levicari bea sareni. Znaes kolku e apsurdno da plukas po sarenite a da si simpatizer ili clen na Levica.

Gi mesas rabotite. Posle izborite 2017 pa do den denesen niti gi branam, niti relativiziram, bas naprotiv. Za do 2017 i tie nekolku godini prethodno mnogu jasno deka gi branev. Trebase da bidis nenormalen da gi donesis SDSM na vlast, a sarenite bas za toa odrabotuvaa i gi glasaa. Istite tie sto sega tuka na forumot se pritresuvaat za imeto, brojat pratenici, za budjetot, za bugarite i so sakas, togas imale samo najdobri nameri ili vo podrum bile. Zatoa i gi krijat starite profili vo slucaj da ne ti bese jasno. Da gi znaes koi se i za sto togas se zalagaa, ke duvas i begas i od niv i od Levica :toe:
Нема разбирачка со тебе...
Ај најди си еден пост дека конструктивно го критикуваш денешното дрпне.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom