Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Dictionary.com го прогласил изразот six-seven (67), за збор на годината. За тие што не знаат за што станува збор, не се мачете да гуглате - ништо не значи! И така, лека полека дојдовме во ера во која зборовите без значење се зборови на годината. Празните муабети и бесмислиците поважни од значењето и смислата. :(

alert.gif

Кајг,
татар под татар паѓа, камо среќа да си се откажат од македонско државјанство, поарно помалку, а квалитетно, отколку квантитативно демек повеќе, ама со фабричка грешка!

Драга вондредна временска прогноза, вакво нешто ниту Славчо Попоски не можи да го предвиди, ова ти се вика пенетрација ...
....на ладен воздух.

1766171586676.png

Последно уредено:
Mi se mae eden vo filijala lubezen se smee mislis dvocefka 3-4 dena, jas umoren od luge uste takov mi treba ne go primekam, denes odnenades Zemoooo od koj grad si... vikam od tamu i tamu...ti
- od Ohrid.....ali sega dojdov ovde 2 meseca, 30 godini bev vo Rim.... Romaaa kakva ubaina zivot turisti restorani jadis ne plakas skapo vozis kola brzo ovde depresija, dojdov poradi vnukot i sinot neznam kako ke izdrzam......Te razbiram velam toa e ovde kucaposao stil.... Tipot zboruva ali celo vreme go testiram dali e nas ili od brakjata posto 30 godini bil nadvor i ne ja kazuva toa "ə" na angliski kako sto go velat bracata. Go prasuvam dali bil Vevcani, bil, i celo vreme zboruva nemozes da primetis a da ne go prasas direktno....

-- IMAM JE ZEMO KUKJI KOLI..... E Koga rece koli nesto me strektna, Tipot vo Italija imal 5 koli BMWX6, Audi, Nissan... mi gi pokazuva na fotografii i po kolku gi kupil ali moral da prodade nesto posto se preselil vo druga drzava....Uste nemozis nisto da osetis Enigma, a bas denes sum svez imam intuiicija vcera malku sport ovo ono...

I odnenades so Vozbuda pojaka od orgazam ili dobivka na loto.....
-- Ali sum ti zemo ja fanatik na Golf.... posebno Golf 4, cel Rim sim go pretrazil najdov edno zacuvano... go ofarbah liljakov mU staviv 2 chipa odma smeniv i turbini, znam starite turbini nema da izdrzat cipovi.....Turistkite setat niz Roma fontata Di trevi jas litammm......

I swear to Gott, wottче е еден од најјаките ликој овде и причина зошто уште посетувам кајгана.бг
Не го фалам зошто и како, да не му изват муабет.
Факт е, малку ликови овде имаат big dick energy, можи 2 или 3. А една од нив е и Дарлинг. Така да не останува многу übrig.

Ова што го работам го сакам од мала.
Завршив тоа што сакам, и работам тоа што сакам, и тоа баш во фирмата каде што сакам. Сѐ е супер, не можам да се пожалам.
Поради природата на работата, и политиката на фирмата, не смеам да пишувам по соц мрежи сѐ што сакам, или треба да се цензурирам.
Ја како човек, стварно не ми е гајле кој е кој. Ама сериозно.
Сите еден ден ќе умреме, сите идеме под земја. THAT’S IT. Тоа нѐ прави сите исти.
Тоа шо некој е на овој свет побогат, посиромашен, посреќен, потажен, е друго.
И секад кажувам што мислам, без да се стискам. Работиве не се на арно у државава. И не само шо ми се збори, ми се ебава матер. На институции пропаднати, шо не знаат ни зашо одат на работа. Ринтам за 550€ ама како шо реков, ја сакам ПРОФЕСИЈАВА, па и за тие 550€ работам со ќејф и посветеност.
Не е дека не ми треба повеќе. Ми треба. Ама иам трпение, или ќе работам втора работа.
НЕМА ДА КРАДАМ, НЕМА ДА ШТЕТАМ НА ДРУГИ ЗА МЕНЕ ДА МИ Е БОЉЕ.
На некои НЕ ИМ Е ДОСТА.

НИКОЈ, ама никој нема за право да уништува туѓи животи. Ова што се дешава у државава, не е нормално. На некој ако му е. Го молам да иде да се провери, ова најдобронамерно неќам да вреѓам никој со постов.

Денеска сме 5ти најзагаден град ВО СВЕТОТ.
Во СВЕТОТ.
Ние, кои сме цела ДРЖАВА едвај 1,800,000 а светов има над 8 МИЛИЈАРДИ луѓе.
Ние не сме НИШТО.
Една населба у Кина. Ни толку.

Ама сме ПЕТТИ најзагадени.
Не ви доаѓа бе прст на чело на сите?

средно организиравме протест, идевме пешки од средно до Министерство за животна. ДЕЦА, НЕМАВМЕ НИ 18. Со полиција идевме до таму.
Шо ни фалело?
Сум волонтирала, сум собирала пари за болни. Што фали еднаш да помогнете на друг. Што фали еднаш да видите за друг?
Што треба да се деси бе луѓе?
Нели гледате дека СЀ што е квалитетно, или си оди. Тие шо не успеале, умираат?
Колку уште несреќи треба да има? Уше колку народ треба да испоцрка?

Не се дише.
Сеа зборам за Скопје претежно, пошто овде сум родена и живеам, за други градови немам право да зборам.

Скопје е ПРЧВАРНИК.
Како дете памтам се санкав зимно време, преку лето беше пријатно, си играв на улица отсабајле до вечер буквално. Имаше пилиња, имаше деца, џагор. Нѐ собирале со дерење за дома.
Сеа зиме и лете не се искача бе.
Не е ни да пуштиш дете да игра. И после на телефон седеле.

Како бе толку згради на толку малце народ? Како? Кој живее?
се гради, се гради, а народов си иде. Перење пааари. А од тие мочани згради НЕ СЕ ДИШЕ. Преку лето се пали, преку зима се пали. Се толерираат одредени СО ГОДИНИ, како и многу други работи.
Ама ЧИСТ ВОЗДУХ и ЧИСТА ВОДА се основно човеково право.
Ова не е ваше бе. Ова не е ваше да ви ебам мајката лоповска.
Никој од вас не дал крв за државава, па и да дал, нема право да краде и да праи штета на другите.
Ова важи и за властите, сите кои биле од 91ва навака, ама и за големи богаташи накои им се ќути.
Мамата ѝ ја ебавте на државава и народов.
Таква геоположба, таква клима, такви природни ресурси и богатства. Нѐ напраивте увозно зависни до немај каде. Пелагонија место да е златна, уше малце од РЕК Битола нема да се гледа.
Скопје ,,главниот град” јаките муда, еве го. Од Твитер е превземено вчера вечер:

IMG_6525.jpeg

Шо е ова бе? Стаклена градина ало.
Облак од отрови.
Абе сите го дишете ова.
Кој успеал да испокраде и да прати дете надвор, успеал.
Другите парите за лекови ќе ги давате пошо сте амеби неписмени.
Пари, пари, пари, до кога? У гроб ќе ги носите?
У Америка коа не знаат више шо со парите, се убиваат. Дај нека дое навака таа манија, ќе почне да се дише за брзо.
Неизживеана стока. Уништувачи на животи. Убијци на деца. Зацрнувачи на фамилии. Зашто некоја мајка да дочека да закопа дете? Или да испрати дете еднаш засекогаш на Аеродром? Зашто ја да се селам, или да умрам ради вашата ненаситност?
Ама треба да се плашите после од криците на тие родители.
Најопасен е тој што нема што да изгуби. А да ми снема дете после одредени години од животот? И ја не би ви дала мир.
секогаш сум одела на протест кога можам. За многу работи. Еднаш дури од СДСМ ми правеа притисок, еј на студентка. Немало работа да најдам. S**k it. Не ми треба партиска книшка гревови, Господ ми дал капацитет за учење, го искористив. Господ кога ќе ми даде прилика да си идам, со тешко срце си идам.
Иам и кај да живеам, и да издавам, и предобри родители, роднини. Ама не мислам да давам пари за лекови.

Ја никад не паничам, и глеам сѐ да процесирам нормално. Ама ова веќе е алармантно. На повеќе нивоа у државава.
И не ми се ќути, тешко ми е.
Имам болни луѓе околу мене. Ќе сум изгубела луѓе ради негрижа во болници.
Ова е држава на смртта.
Смрт.

Pocinal deneska akterot Laze Manaskov kakva velicina od covek kako znaeshe do perfekcija sekoja uloga maestralno da ja odigra I Makedonskite filmovi bea na edno drugo povisoko nivo koga toj beshe del od nekoj Film … pocivaj vo mir velikanu ke bide tesko posle tebe nekoj toa nivo da go dostigne I tie standardi sto gi postavi

Долг пост алерт кеј. Но, не е критика. Не е ниту споредба на јаболка и круши. Само опсервација е.
Скоро 5 години како сум исселен. Има позитивни и негативни страни. Нема загрозена егзистенција за живот, но нема ни топлина ни љубов, како што сум имал МКД. Сепак, овај народ ме фасцинира. Швајцарија е земја меркана од светската елита. Иако - народот овде е доста селски расположен. Ко дете мислев дека Грција е најубава земја во Европа и Светот, пошто мајка ми велеше, Господ шетал низ неа и расфрлал само природни убавини. Се додека не го видов Ангелски Врв. Водопади на секои 5 минути капат од масивни планини, се слеваат во смарагди и азури од реки и езера. Огромни шуми.
Народот. Тивка моќ, а револт. Ќе ви ја раскажам приказната за Термите во селото Велс. Градени на крајот од 20ти век, иако личат дека се бетон и сивило и брутализам - градени се од природен камен, земен токму од регионот. Луѓето имаат култура на одење во бајни, ова им е одлика на која се горди и ја нема во многу други земји. Еве ги:

1000054617.jpg1000055349.jpg1000055345.jpg1000055344.jpg1000055347.jpg1000055348.jpg1000055355.jpg1000055350.jpg1000055351.jpg

Се супер. Но. До бањите се изгради ултра луксузен хотел и инвеститорот ги превзеде и нив. Селаните на Валс ги продадоа Термите за 7.8 милиони Франки во 2012. Но, инвеститорот се смени. Донесе одлука бањите да бидат отворени само за посетители на хотелот. Ова доведе до револт кај населението на Валс. Се организираа. Агираа. Го однесоа случајот до уставен суд, вклучија и државен адвокат, а го вклучија и Петар Зумтор - архитектот на Термите. Разврската?
Инвеститорот им ги продаде Термите назад на селаните од Валс за симболичен 1ен Франк.
Ова не е изолиран случај кеј. Има еден куп вакви, каде народот, 'немоќниот' победил мултимиљардери и спречил изградба на Хотели кој би го уништиле локалниот живот. Зошто толку им се слуша гласот? Која е таа чест и достоинство? Нашиот народ исто знае што е подобро. И ние се буниме. И ние се организираме. Но никогаш нема резултат. Како деца не учеа дека Македонија била мала земја и затоа била небитна и немоќна. Не е точно кеј. Јас не споредувам круши и јаболка, ама и Швајцарија е мала и е доказ дека најлесно можиш да ги средиш - токму малите земји.
Македонија и Црна Гора имаат најдобри изгледи да се средат ко земји. Токму затоа што се мали.
Ама прво види како дрско се понашаат неколкуте партиски полтрони во темите за политика и ќе ти стани јасно што е она на што треба да се работи и гони. На секоја една партија треба да и се даде до знаење дека не ја носи таа моќта во државата. Туку народот.
Едната од 2те зла, веќе ја покосивме. Следна е другата. Ова е процес кеј. Низ кој народот учи и клава преседан за тоа што е дозволено, а што не. И Швајцарија е развивана низ векови општествени процеси. Еднаш штом нешто ќе се научи, останува запечатено во генетскиот код на тој народ.

ДК

Што може човек сам на себе да си направи, не можат ниту 100 души.
Ако го малтретираш телото и тоа тебе ќе те малтретира:(
...епа сега топла офкај ко да си пред пораѓање, памет не ти дојде, лифна Мара, да се јадело без мера :(

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom