Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Tи дадов пластичен пример погоре, дека дел кој можеше да се поправи, не сакаа истото да го направат, и инсистираа на нов. Што си се фатил за замаецот? Еве, отиди утре во Порше Македонија, и кажи им дека сакаш да ги поправат дел, и види што ке ти кажат.

На 3 другари мои, кои сменија алтернатор, никој не сакаше да се нафати да им ги прави, мораа нови да купат. Зарем сите се глупи да фрлат 2000Е за нов? Еве го и оној Јутјуберот од Србија, Quartz313, веќе втор пат му цркнува истиот алтернатор, колата само што помина 100000км.

Сега читам низ германски портали, како што ви кажав. Ако има опција за refurbished делови, секоја чест. Лично, не ми се играл со ништо што е поправано, а контролира електроника на возило.

Audi’s official repair policy: Authorized service centers are bound by Audi AG’s procedures. For safety and warranty reasons, they are not allowed to disassemble or repair components like the mild-hybrid alternator (which combines mechanical, electrical, and control electronics).
Alternatorot e pokrien so 7 god garancija i neogranicena kilometraza.

Audi i TPS imaat exchange unit programa, kade nekoi delovi se davaat nazad i ti odbivaat na noviot del.

https://tps.trade/terms-and-conditions/eurc

Za delovi imas opcija remanufactured ili nov. I dvata idat so 2 god garancija ali remanufactured e obicno 20% poeftin.

I tuka davaat delovi nazad ako im kazes na vreme. Pred 7-8godini pocnav audi specijalist da koristam i poso ne im veruvav na pocetok im rekov da go ostavat EGR ventilot u kola i go ostavija.

Inace ja obicno ne baram delovi nazad bidejki ne mi trebaat da sobiram gjubre a znam deka se smeneti bidejki proveruvam seriski broevi, god na proizvodstv itn.

Kaj mene tuka Audi ima Audi Cam kade ti pokazuvaat so video. Primer ako menuvas ulje, ke ti ja pokazat kolata i kako go ispustaat uljeto.
Ako proveruvat suspenzija ili slicno ke ti pokazat na video.

Attachments

• Screenshot_20251009_200512_Firefox.jpg
    Screenshot_20251009_200512_Firefox.jpg
    286,8 KB · Прегледи: 8
  • Screenshot_20251009_200602_Firefox.jpg
    Screenshot_20251009_200602_Firefox.jpg
    281,5 KB · Прегледи: 8
Како се покажани типо 1.4 за половен автомобил? Знам дека Фиат не ужива добра репутација, но цениве ми изгледаат добри или...

Најдов неколку 1.4 95кс бензин/плин, со околу 100к километри, 6-7 години стари, основна опрема, од 6000-7000 евра. Дизелите беа прилично по скапи.

Најмногу ме загрижува тоа што 1.4 трошат уље и кога излегле од фабрика. Тоа не ми е толку проблем, колку тоа што има шанси некој да не долевал и буквално да е возен моторот без уље некој период.

Ме заинтересира ваков тип на автомобил бидеќи ми е доволно голем, и имам искуство со Фиат бензинци. Многу издржливи мотори, сите со заедничка маана дека трошат уље. Плус одржувањето на типо би требало да биде прилично ефтино. Слично е по платформа со Линеа/ Гранде Пунто.
Fiat 1.4 16v 90ks (bravo) i 95ks (tipo) osven potrosuvackata na ulje, realno i nemaat nekoi drugi poseriozni maani, mada po mene licno za vozilo od taa klasa e potreben barem 1.6 motor.

Како се покажани типо 1.4 за половен автомобил? Знам дека Фиат не ужива добра репутација, но цениве ми изгледаат добри или...

Најдов неколку 1.4 95кс бензин/плин, со околу 100к километри, 6-7 години стари, основна опрема, од 6000-7000 евра. Дизелите беа прилично по скапи.

Најмногу ме загрижува тоа што 1.4 трошат уље и кога излегле од фабрика. Тоа не ми е толку проблем, колку тоа што има шанси некој да не долевал и буквално да е возен моторот без уље некој период.

Ме заинтересира ваков тип на автомобил бидеќи ми е доволно голем, и имам искуство со Фиат бензинци. Многу издржливи мотори, сите со заедничка маана дека трошат уље. Плус одржувањето на типо би требало да биде прилично ефтино. Слично е по платформа со Линеа/ Гранде Пунто.
Фиат 1.4 Турбо Мултиеар со 140коња нема смрт и не троши масло при нормално возење. Треба сервисирање и менување на филтерот за мултиеар многу често и менување на кавлитетно масло на секои 7к километри. Од искуство ти кажувам имам Фиат Браво со овај мотор и уште едно Браво 1.9дизел со 8вентилски мотор и 120 коња како магаре е не умира овај мотор. мислам без проблем ќе иде 500к километри.

Во Англија луѓето почнуваат сами да си мењаат уље пошто dealership are scam (има во коментарите на видеото)

Во Германија не се сервисите ништо подобри. Па и јас почнав да го мењам во do it youserf работилница и сватив кој преварант од сервис (познат ланец сервиси) претходната година ми наплатил уље Castrol 5w30, а ставил некој инфериорна мочка од уље 0w30 и тоа за цена на уље и филтер само 300 евра.

Фиат 1.4 Турбо Мултиеар со 140коња нема смрт и не троши масло при нормално возење. Треба сервисирање и менување на филтерот за мултиеар многу често и менување на кавлитетно масло на секои 7к километри. Од искуство ти кажувам имам Фиат Браво со овај мотор и уште едно Браво 1.9дизел со 8вентилски мотор и 120 коња како магаре е не умира овај мотор. мислам без проблем ќе иде 500к километри.
Druzhe,
Po moj stil na vozenje treba sekoj vtor mesec maslo da menuvam.
I za tebe e toa dobra kola?
Автоматски споено мислење:

Во Германија не се сервисите ништо подобри. Па и јас почнав да го мењам во do it youserf работилница и сватив кој преварант од сервис (познат ланец сервиси) претходната година ми наплатил уље Castrol 5w30, а ставил некој инфериорна мочка од уље 0w30 и тоа за цена на уље и филтер само 300 евра.
Samo 300€ :pos: :pos: :pos:
Doajgaj kaj mene , ce dobivas Top maslo i filteri za 250€.

Druzhe,
Po moj stil na vozenje treba sekoj vtor mesec maslo da menuvam.
I za tebe e toa dobra kola?

Samo 300€ :pos: :pos: :pos:
Doajgaj kaj mene , ce dobivas Top maslo i filteri za 250€.
Ова година сменив:
Castrol 5w30 Egde LL 6,5 L
Филтер за уље, гориво, воздух сите од Mann. Филтер за полен антибактериски и со јаглен на Bosch и предфилтер за полен исто антибактериски со јаглен на Hengst.
Цело тоа заедно не ме фати 300 евра. :icon_mrgr:

Ова година сменив:
Castrol 5w30 Egde LL 6,5 L
Филтер за уље, гориво, воздух сите од Mann. Филтер за полен антибактериски и со јаглен на Bosch и предфилтер за полен исто антибактериски со јаглен на Hengst.
Цело тоа заедно не ме фати 300 евра. :icon_mrgr:
Abe toa ti velam .
250€ i imas se kvalitet od mene

Во Англија луѓето почнуваат сами да си мењаат уље пошто dealership are scam (има во коментарите на видеото)

Bravo be, eden komentar od nekoj sho ne ni znajs kaj se naogja i direktno cela Anglija doma menjat ulje poso site dealership ne gi biva.

Ja se cudev zaso site koli parkirani na car ramps, oni ulje menjale site doma.
:D

Имаш ти уште многу да научиш :icon_mrgr:
Sreka ne ucam od tebe, inace site ke bea isti samo radi eden komentar na jutub.
Tuku gleam prestana u mk da ja nosis na servisi sea sam si pocnal, uste malku ke pocnes na kolata da i vikas "disi...izdisi" :D. Pisi pp ke ti pustam 200evra da si naprajs servis kaj ovlasten :pos: :pos: :pos:

Tuku gleam prestana u mk da ja nosis na servisi sea sam si pocnal, uste malku ke pocnes na kolata da i vikas "disi...izdisi" :D. Pisi pp ke ti pustam 200evra da si naprajs servis kaj ovlasten :pos: :pos: :pos:
Druzhe znajsh deka pametnite ne bi mozhele da prezhiveat ako nema budali?

Не мораш да ми пушташ 200 евра пошто по муабетот се гледа од авион дека немаш. :icon_mrgr:

Ti i komsijava tvoj najpametni na cel svet ste :D

Не мораш да ми пушташ 200 евра пошто по муабетот се гледа од авион дека немаш. :icon_mrgr:
Za tebe ako treba i ke pozajmam, samo da ne se macis sam da menjas de :D

Za tebe ako treba i ke pozajmam, samo da ne se macis sam da menjas de :D
Со тој лош кредитен рејтинг каде ќе позајмиш? :icon_mrgr:

Има и една друга: Кој овчар си бара овци, нема да има проблем да си најде.

Последно уредено:
Edno prasajne do prematarite/kupuvaco-preporadavaci na avtomobili.

Koi avtomobili najmnogu se prodavaat vo Makedonija?

Mislam se znaj deka najmnogu se vozi VW, Seat, Audi, BMW itn itn, no me interesira koi modeli specificno se prodavaat najdobro vo drzavava

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom