Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Тебе да ти дадам пари не морам.
Клима да купам морам.

Значи Даикин да земам ќе си ги вратам парите за помалку од десет години?
Ми се допаѓа
Добро е барем разбираш дека е лоша зделка, а дека климата е добра зделка зашто ќе си ги вратела парите кога тогаш ќе укапираш дека не е точно

Vivax мерење:
Не е „од тепка“. Потрошувачката е мерена со штекер-бројач со дисплеј (plug-meter), континуирано, за период од средина февруари до 2 август. Вкупно: ≈1.500 kWh.

Daikin мерење:
Имам Shelly бројач по месеци и ги собирам транспарентно:

9 дена март: 29,8 kWh

Април: 66,2 kWh

Мај: 19,5 kWh

Јуни: 84,2 kWh

Јули: 203,7 kWh
Сума до крај јули = 403,4 kWh.

≈6 kWh за првите 2 дена во август → 409,4 kWh.
Недостасуваат мерења за втората половина на февруари и остатокот од март (околу 3 недели + ~22 дена). Додавам уште ~134,6 kWh за тие денови по проценка.
Вкупно за Daikin ≈ 544 kWh (што се поклопува со мојата претходна проценка „под 550 kWh“).

Клучен контекст (не е во корист на Daikin, а сепак бројките стојат):

Во јули беше екстремно жешко и влезната врата беше постојано отворена за да помогнам и на долниот спрат (без клима).

Со Vivax во такви услови едвај ладев една соба; со Daikin ладев цел спрат (~65 m²) и плус да поделени долу ладно колку толку.

Значи, бројките за Emurata не беа „идеални“ а не на Vivax а сепак енергијата е помала.

„Баби и жаби“ забелешката е фер, па затоа:

Секако дека годините/временските услови може да се разликуваат, но Emurata лади и грее поголема квадратура. Така да какви сака нека бидат временските услови нема оправдување на потрошувачката на Vivaxot
Убаво те разбрав која клима у кој услови била, само да се разбереме јас не го спорам квалитетот на даикин
Го спорам тоа што некој мисли за 10 години ќе ги врател парите.

Што како бројка можеби и ќе се случи или ќе дојдеш блиску до тоа, ама како вредност нема да си ни блиску.

Како што ти спомнав во претходниот пост цела куќа на два спрата (135м2) ја греам со 2.5ка во преодни периоди, во поладните месеци ја палам и 3.5ката
Дали е загреано да е, ама не е рамномерно. Без разлика што се најдоброто што мицубиши можел или може во моментов да го понуди.
И даикин Уруру Сарара или како беше да е уредот разлика ќе има

Како што е ценава на струја, огревно дрво, ај пелети можеби не, ама кај да е за година две, ќе дојде во лето да се живее Македонија, а од крајот на Октомври да се чекира карта за Австралија, да си платиш 3 месечен престој таму, или да му се тупниш на некој патриота кенгур таму и да се вратиш дури Април некаде тука... Математиката вели дека поефтино така ќе поминиш...

Јас не се палам по брендови, модели и ценовни класи, можеме до утре да правиме споредба со Југо и Мерцедес, ама помагајте луѓе, вецето е камен ладно. Дека сме со клими дома, температурата е добра, во станот, ама вецето е фрижидер.
Некое ваше решение или мислење?

Јас не се палам по брендови, модели и ценовни класи, можеме до утре да правиме споредба со Југо и Мерцедес, ама помагајте луѓе, вецето е камен ладно. Дека сме со клими дома, температурата е добра, во станот, ама вецето е фрижидер.
Некое ваше решение или мислење?
Тек да видиш во неизолирана куќа како е :ROFLMAO:
Нема чаре... ако често, или цело време ти е отворен прозорот..
Евентуално некоја греалка/дувалка, кај мене за 5мин го прави бара топло.
И пак пре би на ладно да кењам, него ли да нема воопшто прозор и вентилацијата од сите ѓеризи да ми мине низ него.. и на едно метро да биде трпезаријата или кујната..
Предности/мани на куќа/стан..

Ако веќе (релативно)поретко се користи, и прозорот е често затворен.. можеш да размислиш и за регистер како за парно што се, ама со греач на струја..

Технички може и да не лажат, ама затоплувале некоја пасивна куќа, каде со варење на кафе на сабајле си затоплен до пладне :rolleyes:

Да, и такви куќи има на светов...
А за кај нас, ефтин маркетинг и ништо повеќе.
A pritoa biten e brendot na kafe? Mislam, treba da e Starbaks ili barem Frank, ili moze so nekoe od makedonskive da se pomine?

И даикин Уруру Сарара или како беше да е уредот разлика ќе има
Штом се спомне Даикин и одма се спомнува Уруру Сарара као топ модел.
Реалноста е дека тој модел е од 2013 и производителот има најмалку инвестирано во него. Само една верзија има N
FTXZ-N / RXZ-N

Единствено во 2022 има напраено update на надворешна и има ознаки
FTXZ-N / RXZ-N9

Бидејќи внатрешната нема никакви измени од 2013 мислам дека нема ни вградено вифи.

За споредба кај останатите модели Даикин постојано вади нови верзии или прави update.

Иначе друго за Уруру Сарара тоа е првата клима во Европа со Р32 фреон.
Што не е чудно бидејќи Даикин го имаат произведено тој фреон.

На Европскиот пазар е единствена клима од 5kW моќност и А+++ енергетска ефикасност.

Пред 2013 пред Р32, Уруру Сарара внатрешната изгледала многу грдо.
Ознаки
FTXR-E / RXR-E

Screenshot_20251007_203543_Chrome.jpg

Последно уредено:
Штом се спомне Даикин и одма се спомнува Уруру Сарара као топ модел.
Реалноста е дека тој модел е од 2013 и производителот има најмалку инвестирано во него. Само една верзија има N
FTXZ-N / RXZ-N

Единствено во 2022 има напраено update на надворешна и има ознаки
FTXZ-N / RXZ-N9

Бидејќи внатрешната нема никакви измени од 2013 мислам дека нема ни вградено вифи.

За споредба кај останатите модели Даикин постојано вади нови верзии или прави update.

Иначе друго за Уруру Сарара тоа е првата клима во Европа со Р32 фреон.
Што не е чудно бидејќи Даикин го имаат произведено тој фреон.

На Европскиот пазар е единствена клима од 5kW моќност и А+++ енергетска ефикасност.

Пред 2013 пред Р32, Уруру Сарара внатрешната изгледала многу грдо.
Ознаки
FTXR-E / RXR-E

Прегледај го приврзокот 457675
Од толку што инвестирале во другите уште не ги буткаат неговите перформанси.
Кој кого ..пи тука у здрав мозок?

Мене ми е битно да ме загрее на зими а не да биде уметничка. Али секој со своите потреби

Ovoj model

Na greenje proizvoditelot na 3.5kava garantira samo 2kw, a do nemogucite 2.5kw ke stignes ako zapalis grealka od 500wati, ova e model za ladenje od 3.5ka na greenje ne ke da e za 35m2 "preporacana" :pos:Za u Gevgelija ili pojuzno nakaj Halkidiki moze i ke zavrsi rabota :pos:
PF.jpg
A ke ja sporedam so eden drug mnogu falen model na Vivax
Kolku sto mozam da vidam i modelot na Vivax ACP-12CH35AERI+ i solenka cena od 29.990den , so grejacite bezbroj sto gi reklamiraat e deklarirana na greenje edvaj samo 2.1kw i isto bara grealka 500W kako AENI....ovaa za kolku m2 e preporacana? iskreno negledam nekoja razlika so prethodnata AENI a cena 29k

PF AERI.jpg

Последно уредено:
@Strelec ми најде ли клима?
Нели рече дај ми точни ознаки од климата што планираш да ја купиш, лот 10, енергетска... и јас ќе ти најдам иста или подобра за третина од таа цена.
Најде ли?

ЕПРЕЛ и не е нешто веродостојно.
Таму може да постави информација производителот, НО и импортерот. При што ЕПРЕЛ информациите не ги проверува така да има можност за превара.

А европската регулатива за увоз на клими и не е многу ригорозна. Ти бара за средна зона најмалку А енергетска ефикасност и СКОП најмалку 3.4

Оваа ја имам јас.
До буква се точни ознаките
Прегледај го приврзокот 457421

Оваа е новата парапетна
Прегледај го приврзокот 457422

Оваа е зидна таа што ќе ја купувам
Прегледај го приврзокот 457423

Не сум продавач ти кажав. Ок сум згрешил новата парапетна има уште едно Т во ознаката.
Ете да бев продавач ќе знаев.

Брат нејќам да те навредам ама ме омаловажуваш со тоа "продавач на клими"
Глупости.

Еве ти енергетска. Дека ти побара не за друго хехе. Ај најди друга клима со повисок SCOP.
Прегледај го приврзокот 457424
Da razjasnime.....ti imas RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 ?
SCOP na ovaa kobinacija RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 e 4.62 ili A++....togas sto postiras energetski so 3plusa nesto sto nema veze so tvojata ???
Ti kazav deka prodavas nesto sto nemas na lager i neznaes sto prodavas....
SCOP  i Energetska.jpg

A zamena za ova imam za tebe....A+++ 3Kw za 42k.... ;)
3.27kw na -15 COP 2.27....mnogu poeftina a pojaka od tvojata od 160k so 3kw na -15?

Последно уредено:
Da razjasnime.....ti imas RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 ?
SCOP na ovaa kobinacija RXTP35R2V1B/FVXM35A3V1B9 e 4.62 ili A++....togas sto postiras energetski so 3plusa nesto sto nema veze so tvojata ???
Ti kazav deka prodavas nesto sto nemas na lager i neznaes sto prodavas....
Прегледај го приврзокот 457731
Да таа ја имам јас.
Точно енергетска ефикасност и не и е баш најдобра. И кај новата е исто. Парапетните имаат послаби енергетски вредности од зидните дури и кога се комбинираат со иста надворешна.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom