Драга Кајгана (виртуелен дневник)

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
ДК

Никогаш не сум сакала дожд, но после вчерашното целодневно и ноќно гушење, дождов ми дојде како седмица на лото да сум добила.
Се надевам дека добро ке ја измие целата нечистотија насобрана од Вардариште и Дрисла.

ДК,

Не се надоврзувам!
Ама дождов е стварно од Господ.
После толку чад насобран во атмосферата, се прават кисели облаци.
Сеа воздухот свети.

ова малово вика:

1. Последици на почвата
    • После пожар, земјата е изгорена и станува хидрофобна (односно одбива вода). Затоа, кога ќе заврне, врнежите изгледаат уште пообилни, бидејќи водата не може да се впие во земјата и веднаш се создаваат порои и поплави.
Значи: пожари = многу топлина + многу пареа + чад и пепел како јадро за облаци → брзо создавање на бура и обилни дождови

Ја сотреа државава еј.
Ќе почнам пак со маска да се шетам.
Ама па ќе знаете дека сум ја после тоа..
Фак.

Џабе кафе, очиве не ми се доотвараат. Ама нека исчисти.

Се ситите дека рек не труе, умираат од рак провинцијалци за скопје метрополата да има струја, па смеења, курчења, во бели чаршави да ги виткаат, подолу од животни не гледате, подишете малце отров и вие одма уцвикавте по еден ден, нежни колку сте.

Сѐ повеќе мислам дека живееме во симулација..

Така?

IMG_3160.jpeg

Ако старо суво дрво се откорне и падне врз мојата кола. Ја ќе сум крива?
А тоа старо дрво кој требал да го исече? Јас?

Еј ама сте паметни дсев.

A najjako e i ako si bil nepropisno parkiran, pa uste i na zelena povrsina. Si vikas ti fino lepo policija za uvid i ovie frshh uste i kazna za nepropisno parkiranje . Dodusa raka na srce i taka treba.
Patem receno padnato drvo ti spagja vo visa sila ili ako si vrrnik vo bozja volja. Sekoja garancija za bilo sto ima takva stavka, ne gledam zosto kolite bi bile isklucok.

Драга

Сабајлево влегува на работа девојче од 19-20 години тип топ фигура, а позади неа влегува момче кое е тука на нејзини години. И додека и дадов клуч од шкафчето, двајцата ја испративме со поглед стравствено, а после ни се судрија погледите. Таман да му изустам „и тата би сине“, среќа свесно се гризнав за усните.

Сериозно треба да одам кај сексолог да ме прегеда.

Не ја разбирам потребата на апатичнива дечурлана да ги качува нозете на соседното седиште во автобус од ЈСП. И тоа најмногу женските. Прво, уште ти е рано за кревање нозе, чупе, ќе ги креваш цел живот. Второ - што те прави тоа, кул? Не бе девојче, ти си само уште едно невоспитано сељандурче и ништо повеќе од тоа. Кога ние бевме на нивна возраст може не сме почитувале многу работи, сме биле бунтовни и се, ама сме знаеле што е култура на однесување и бон тон. Овие денес... Немам зборови! Т'ибам генерацијата непрокопсана!

20250912_064512.jpg

Гледам кога се збори за депонијата Вардариште и се спомнуваат решенија, некако на останативе луѓе не им е баш јасно за каков профил на говеда станува збор кога се во прашање овие што секој ден палат.
Слушнале нешто циганарија и толку, само додека не ги видат на што личат, во какви шупи и на кој начин живеаат, не може да имаат ни претпоставка за каков профил на луѓе се работи.

Јас таму во близина живеам, секој ден ги гледам, убедливо најниската класа на луѓе генерално на цел Балкан, овие и за обичните Роми се тешки цигани.
Во 21 век поголемиот дел од нив немаат лични карти, добар дел се неписмени, буквално до степен да не знаат свое име и презиме да напишат, децата и ден денес не ги пуштаат на училиште, ги тераат да просат по семафори, главно превозно сретство им се коњи, главен бизнис собирање шишиња, картони, железо и секако по некоја ситна кражба ако се пружи прилика.
Од пет души еден има лична карта и документи(затоа и тие само ги апсат), останатите им се слуги на овие и преку нив ги зимаат парите од железо и останати ѓубриња што ги собираат.

Сега овие од Вардариште се во коалиција со циганите што живеат во напуштените објекти карши Годи, отприлика ист профил на луѓе, овие па се бегалци од војната во Косово кои НИЕ САМИТЕ ГИ ПРИМИВМЕ и сега ги трпиме.
Последниве години во нивна близина се отворија неколку продавници за спортска опрема, Кам маркет, две казина и уште некои продавнички за оптика и слични ситни работи, почна повеќе народ да се движи и овие се пуштија јако на крадење, чекаат прикика да нападнат некоја жена да и ја соберат ташната, некое дете со телефон, постари луѓе додека пазарат...
Има и ситуации кај што чекаат некој постар чичко со кола да застане, ќе пуштат некое нивно дете намерно да се удри во колата и одма се собираат 20 души, креваат галама, бараат да се вика полиција, му се закануваат, се до момент додека човекот не извади 500 денари да им даде и после се повлекуваат.

Не знам што блокираме раскрсници, ставаме сториња по Инстаграм, чекаме надлежните да измислат не знам какво решение, додека циганаријата секој ден не труе и кур ги боли.

За ваквите едноставно има само едно решение, ПРЕКРШУВАЊЕ ОД ЌУТЕК, онака саглам да бидат газени додека не им се набие страв во коски, само така ќе се научат на ред.
Пред некој ден прочитав пост на форумов дека до овој степен ни е државата само поради недостаток на ќутек кон две малцинства, ова е буквално тоа.

^
Во Романија пред неколку години на Сарулести езерото во приватна сопственост било неко место населено претежно со цигани, исти како овие што ги опиша дечкото погоре. Правеле постојано проблеми, кражби и слично. На туристи и риболовци што оделе на езерото исто и правеле постојано проблеми. Сопственикот пријавил мноогу пати во полиција и исто како кај нас, полицијата не им може ништо и ове кур ги боли и продолжиле со истите работи. Кога сватил газдата дека нема друг спас си платил неколку битанги за да го обезбедуваат местото. Без опомени без ништо и по тој што треба и не треба, директно ќутек ама онака здраво тепање со палки, пендереци и останати воспитни реквизити. И нормално повеќето се иселиле од таму а другите почнале да се однесуваат како скандинавци.

Imam dvajca klienti od Kosovo, Ljon I Taner se drzaat kako sinjir, edniot pazari za drugiot, vtoriot gi zima decata od gradinka na prviot, prviot pomaga administracii i se taka kako pogovorkata: Slozni braka celo selo vredat.
No vo socialniot zivot zatucanost, zatupenost, glupokja, incest model, Beavis i Burhead iako ovie od crtaniot se Ajnstajn i Njutn za prvite

Prviot ima 4 deca za 4 godini i pie 10 redbula na den...
- Zemooo napravicu 11, Fk Prizren u Osterajh, zenata e mlada 30 moze da raga do 40 kindergeld ist majn.... grejnata so marama ne otisla podaleku od Spar i Kindergarden.....
Vtoriot doaga ofarban kako Portokal kupil najeftinata farba vo Temu.
- Zemooo ti ostana so bela kosa a pomlad si jas sega odam Prizren nesto ke nadenam.
Grejniot Ed sharan za 3 dena zavrsi na intenzivna nega bez kosa i glava kako plondur, ke go tuzi Temu za otrov vo farbata za kosa, a on stavil 20 paketcinja da izlezi po portokalov, maksimum doza e edno kesice....

Кога ќе се вратам назад во тинејџерските денови и слушање на Тома секојдневно -Дотако сам дно живота во цутот на младоста за некоја што ме откачила за 15 минути и не се замарала со мене, сфаќам каква глуперда сум бил..Јако закачен на програмот заљубеност/љубов кој ја носев болеста до пред некоја година..Сега се други времиња фала Богу..ако не ми одговара ја откачувам без око да ми трепне,созреав со годините полека но сигурно..

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom