Дали е време да се укине "бесплатното здравство" и секој да плаќа според користење?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
...затоа што приватно здравство никогаш нема да опстане какво такво, ако го нема државното здравство од каде цица и средства и кадар, а богами и пациенти.

И така...се појави домашново приватно здравство, засновано на „неповратна позајмица„ што на готови доктори, што бадијала медицински материјали (платени од џебовите од осигурениците!), заклучно со пациенти...

Мислам дека мора да се регулира некако изливањето на доктори од државно на приватно и нивното иселување.
Плаќаме данок за здравство и според мене треба и повеќе да се плаќа, но со се помалку доктори треба да имаме како граѓани увид што се случува со финансиите на фондот.
Навистина е жално поголем град како Велес да нема редовен офталмолог, кога има итни случаи луѓето мораат за Скопје или Штип да одат.
Зошто повеќе да се плаќа?

Да препраќаат бидејќи немаат персонал и апаратура.
Но тоа не беше од секогаш така, последниве 15 години се случува тоа секој ден.
Послените 6 месеци се во притвор неколку велешки доктори, заслужено, но тоа значи дека на клиника некој ќе умре чекајќи да дојде на ред.
2 медицински факлултети за 2 милиона, а ваму немало персонал во така "поголем" град?

Од друга страна специјализантите молат да им дадат работа!

Само велешките пратеници за патни тришоци коштаат на годишно ниво колку за опремување со една основна апаратура.

Тука си ептен во право.
А дали мислиш дека нашите матични не гледаат колку пати месечно/годишно ти ги користиш/трошиш нивните услуги?
Тие гледат се ,знаат се.
Затоа не ти дават ни магнет ни компјутерска,за да не го исцедиш системот
Автоматски споено мислење:

Поздрав за темата на оној кој ја отвори.
Дај боже ,оти и така само земаат пари и забар плаќаш 100%
Друго, матичните се ужас,знаат многу и се ,ама без пари ништо нема да ти помогнат односно нема упат за никаде.
Лошо ,нека им се врати на сите доктори на нивните деца .и доброто и лошото.

Аман веќе ,та и нивното е работа и тие работат за плата,па се заколнале оти ќе лечат и помагаат.
Матичните лекари како и во многу други земји со сличен систем како нашиот добиваат капитација т.е. фиксна месечна сума од Фондот за Здравство независно дали тој пациент оди кај докторот или не. Или колку пати отишол на доктор. Кога пациентот има потреба од Магнетна резонанца или томографија битно е да знаеш ТИЕ не се покриваат со капитацијата туку преку дополнителни трошоци што фондот ги плаќа. Исто така матичниот лекар колку и да сака да ти даде упат системот го контролира пристапот, и самите матични лекари имаат строг критериум за упат заради тоа што нашето здравство има ограничен број на МП апарати затоа и листата на чекање е многу долга.

2 медицински факлултети за 2 милиона, а ваму немало персонал во така "поголем" град?

Од друга страна специјализантите молат да им дадат работа!

Само велешките пратеници за патни тришоци коштаат на годишно ниво колку за опремување со една основна апаратура.
Немој така... па кој ќе ги запослува по државно... аааа

Матичните лекари како и во многу други земји со сличен систем како нашиот добиваат капитација т.е. фиксна месечна сума од Фондот за Здравство независно дали тој пациент оди кај докторот или не. Или колку пати отишол на доктор. Кога пациентот има потреба од Магнетна резонанца или томографија битно е да знаеш ТИЕ не се покриваат со капитацијата туку преку дополнителни трошоци што фондот ги плаќа. Исто така матичниот лекар колку и да сака да ти даде упат системот го контролира пристапот, и самите матични лекари имаат строг критериум за упат заради тоа што нашето здравство има ограничен број на МП апарати затоа и листата на чекање е многу долга.
Нема зошто матичен лекар да те праќа на томографија. Никаква смисла нема, дури и да има милион апарати.

Зошто повеќе да се плаќа?
Mislam e neizbezno, pomal natalitet, pomalku rabotosposobno naselenie, pomalku danok za zdravstvo, pomalku pari za plati i aparatura i lekovi.
Drzavite so najdobar sistem plakaat mnogu pogolem danok.

Mislam e neizbezno, pomal natalitet, pomalku rabotosposobno naselenie, pomalku danok za zdravstvo, pomalku pari za plati i aparatura i lekovi.
Drzavite so najdobar sistem plakaat mnogu pogolem danok.
Џабе ќе плаќаш ти поголем данок кога се тренираат магариња, купуваат полициски возила наместо амбулантни, патни трошоци се штампаат ко да патуваат до вселената.

И ова се само работи кои се знаат, а што прават плус малверзации зад затворени врати водени од овие принципи, сигурно ти е сиромашна фантазијата чедо
21:47

Последно уредено:
Затоа имаат и тие осигурување кое им е валидно и нив ќе ги покрие.

Додека твоето здравствено осигурување важи само за одредени болници и мораш да се информираш кога патуваш каде ти важи истото.

Ако не дај боже се случи нешто. Шоферот амерички Малколм ќе те транспортира во најблиската болница и ич не му дреме дали ти таму си осигуран или не.
Врска немаш што зборуваш. Колку искуство имаш ти со Американско здравство?

Директен извадок од моето здравствено. Имаш in-network и out-of-network, здравственото мое ги покрива двете. Така да каде и да ме однеси Малком јас сум осигуран. Повеќе пари ќе биде, ама осигурувањето пак ќе плати ~50% до maximum out-of-pocket, после тоа јас плаќам 0 долари додека осигурувањето покрива се.

1755477679715.png

Ти се подразјасни малце?

Последно уредено:
Врска немаш што зборуваш. Колку искуство имаш ти со Американско здравство?

Директен извадок од моето здравствено. Имаш in-network и out-of-network, здравственото мое ги покрива двете. Така да каде и да ме однеси Малком јас сум осигуран. Повеќе пари ќе биде, ама осигурувањето пак ќе плати ~50% до maximum out-of-pocket, после тоа јас плаќам 0 долари додека осигурувањето покрива се.

Прегледај го приврзокот 453328

Ти се подразјасни малце?
Осигурувањето плаќа до 50% а ти после тоа плаќаш 0 долари, а имаш и максимална сума која тоа осигурање ќе ја покрие,а после тоа?. Seems legit :cautious:

Осигурувањето плаќа до 50% а ти после тоа плаќаш 0 долари, а имаш и максимална сума која тоа осигурање ќе ја покрие,а после тоа?. Seems legit :cautious:
А како мислиш дека работи осигурање во МК? Си користел некогаш?
Едино добро е што кај нас се помали шансите да те одбијат, за разлика од САД, бидејќи цените на здравствените услуги се вселенски таму.

Ја радо би да не ги давам тие 7,5% од палта. И онака на државно не одам освен ако не морам. Плус сум осигурана и приватно. За џабе даваме пари. Ништо немаме видено.
Клинички Центар, кај што доаѓа цела држава, се распаѓа, личи на Чернобил. За пералната тоа што беше, неам коментар. Иам и ја лоши искуства со државни болници. Да не зборам шо има доктори скотови. Само да не му затреба на човек доктор во државава, тоа ќе кажам. Чувајте се колку можете, пошто ова е после сите дна.

Ја радо би да не ги давам тие 7,5% од палта. И онака на државно не одам освен ако не морам. Плус сум осигурана и приватно. За џабе даваме пари. Ништо немаме видено.
Клинички Центар, кај што доаѓа цела држава, се распаѓа, личи на Чернобил. За пералната тоа што беше, неам коментар. Иам и ја лоши искуства со државни болници. Да не зборам шо има доктори скотови. Само да не му затреба на човек доктор во државава, тоа ќе кажам. Чувајте се колку можете, пошто ова е после сите дна.
Океј, ама не дај боже да ти треба итна помош, ѕвони им на систина а не на 112 или 194, па ќе ми кажеш дали ќе ти покрие осигурањето и амбуланта и лекување.
Најчесто лимитот е 10000 еур годишно.

Океј, ама не дај боже да ти треба итна помош, ѕвони им на систина а не на 112 или 194, па ќе ми кажеш дали ќе ти покрие осигурањето и амбуланта и лекување.
Најчесто лимитот е 10000 еур годишно.
Стварно?
Ти ќе ми кажеш.
Еднаш сме имале потреба, татко ми имаше инфаркт, и неќеа да дојдат.
Така што не ми ги збори. Живи ќе ги запалев. Они не се во позиција да одлучуваат кој ќе живее.

Стварно?
Ти ќе ми кажеш.
Еднаш сме имале потреба, татко ми имаше инфаркт, и неќеа да дојдат.
Така што не ми ги збори. Живи ќе ги запалев. Они не се во позиција да одлучуваат кој ќе живее.
Штом имате пари правете што сакате.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom