Дали е време да се укине "бесплатното здравство" и секој да плаќа според користење?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Naprotiv, podobro da se spreci otkolku da se leci.
Samo treba malce red tamu. Dobro malce poke oti se e raspasana komanda. Ni odgovara nekoj, ni se zamara i normalno rezultatot e kurokjukja. Ko ke pocnat kazni i odkazi, podrug muabetot ke bidi. So odkaz i licencata da leta, pa neka mesa malter ako ne mu se isplakjalo doktor da bidi. Sakale privatno ili stranstvo, cel iznos da si go isplati prema drzavata sto go skolovala plus kamata, pa ko voli nek izvoli.
Нема проблем за сите работи што може да се направат со превентива. Што правиме за сите работи што се генетски или наследни. 2002ра направив операција заради нешто што не можеше да се корегира со превентивна медицина.

Дедо ми остана инвалид затоа што немавме доволно пари да му дадеме на хирургот во моментот. Секој пат ќе го плукам тоа ебено Македонско здравство. Демек безплатно, а на хирурзите мора да им дадеш на рака ако сакаш роднината да остани подвижен. Во САД тоа да се десеше, на питачки стап ќе беше тој хирург, имаше мамето да му го ебам. Ама во Мк, со корупција во секој систем, со среќа.

Нема проблем за сите работи што може да се направат со превентива. Што правиме за сите работи што се генетски или наследни. 2002ра направив операција заради нешто што не можеше да се корегира со превентивна медицина.

Дедо ми остана инвалид затоа што немавме доволно пари да му дадеме на хирургот во моментот. Секој пат ќе го плукам тоа ебено Македонско здравство. Демек безплатно, а на хирурзите мора да им дадеш на рака ако сакаш роднината да остани подвижен. Во САД тоа да се десеше, на питачки стап ќе беше тој хирург, имаше мамето да му го ебам. Ама во Мк, со корупција во секој систем, со среќа.
Pod podobro da se spreci otkolku da se leci povekje mislev na da ne se iskomplicira situacijata pa namesto so analgin ili obicen antibiotik da zavrsis na operacija i komllikacii i da se napravi 100kratno pogolem trosok na fondot. Ako ostavime na ljugeto, 90% bi odlucile aj samo ke pomini, nisto ne mi e otkolku da dadat 1000 denari oti nesto go bolelo tamu. Vo povekje slucai mozi i stvarno ke mu pomini, no kaj nekoj stvarno imalo nesto i toa nesto ako ne se tretira na vreme bi dovelo do situacija kade fondot bi go kostalo mnooogu povekje od 1000 denari, najcesto vo iljadi evra.
Problemot e vo korupcijata na doktorskara fela, nesposobnosta i nepotizmot, a ne vo tie 1000 denari.
Ne sum bil vo SAD ama vaka kolku sto pratam, zdravstvoto bas i ne im e nesto sto bi mozele da se pofalat. Ne za kvalitet tuku pristapnost za obicnite smrtnici. Bogatite i tuka i tamu i sekade nemaat takov problem. Ke si platat.

Во САД тоа да се десеше, на питачки стап ќе беше тој хирург, имаше мамето да му го ебам. Ама во Мк, со корупција во секој систем, со среќа.
Во САД поскоро ти ќе бидеш на питачки стап после операцијата него ли хирургот. Тоа дека имаш таму здравствено осигурање не е гаранција дека ќе избегаш од питачкиот стап :icon_mrgr:

Убавото е што таму имаат добра go fund me culture :)

Мислам дека мора да се регулира некако изливањето на доктори од државно на приватно и нивното иселување.
Плаќаме данок за здравство и според мене треба и повеќе да се плаќа, но со се помалку доктори треба да имаме како граѓани увид што се случува со финансиите на фондот.
Навистина е жално поголем град како Велес да нема редовен офталмолог, кога има итни случаи луѓето мораат за Скопје или Штип да одат.

Во САД поскоро ти ќе бидеш на питачки стап после операцијата него ли хирургот. Тоа дека имаш таму здравствено осигурање не е гаранција дека ќе избегаш од питачкиот стап :icon_mrgr:

Убавото е што таму имаат добра go fund me culture :)
Ако доктор заебе нешто, на суд губи 99% и ќе покрие 100к, 250к за промаршајот. Комотно оди провери со имиња на доктори, ќе видиш колку од нив имаат malpractice suit, и колку осигурувањето на болницата има исплатено. Дел од големите цени се ставени баш заради осигурително покривање на медицинскиот персонал. Сум имал искуство од двата системи, Македонскиот е катастрофално полош.

Ако доктор заебе нешто, на суд губи 99% и ќе покрие 100к, 250к за промаршајот. Комотно оди провери со имиња на доктори, ќе видиш колку од нив имаат malpractice suit, и колку осигурувањето на болницата има исплатено. Дел од големите цени се ставени баш заради осигурително покривање на медицинскиот персонал. Сум имал искуство од двата системи, Македонскиот е катастрофално полош.
Затоа имаат и тие осигурување кое им е валидно и нив ќе ги покрие.

Додека твоето здравствено осигурување важи само за одредени болници и мораш да се информираш кога патуваш каде ти важи истото.

Ако не дај боже се случи нешто. Шоферот амерички Малколм ќе те транспортира во најблиската болница и ич не му дреме дали ти таму си осигуран или не.

najdobro e da ima izbor, dali sakash da plakjash i da ti bide "besplatno", ili ne.

nema nekoja poenta toa shto mozesh decenii da plakjash i eden den da ne si vraboten nemash zdrastveno, pa morash vamu tamu da se prijavuvash vamutamu.

nema da navleguvam vo toa shto nedaj Bozhe neshto kje treba sepak da plakjash pod masa, da brkash vrski za da te gleda i pregleda nekoj i da kupuvash osnovni raboti koi shto ustanovata po default treba da gi ima.

da ne navleguvam vo toa shto nekoe medicinsko lice koe e demotivirano poradi toa shto e so dogovor na delo i ne znae do koga e na rabota kje te pregleduva i slichno, dodeka kremot medicinski lica go zemaat privatnite firmi poradi podobri plati, uslovi i mozhnost za napredok.

istoto e i so penziskiot fond, se odbiva znachitelna suma od bruto plata, a pritoa nikoj ne garantira deka za pomalku od decenija penziskiot fond nema da krahira, a ne se odbivaat kikiriki pari, tuku solidna suma na pari na godishno nivo koi shto mozhat nechiva egzistencija da podobrat, pa duri i da otvorat mal biznis i slichno.

Мислам дека мора да се регулира некако изливањето на доктори од државно на приватно и нивното иселување.
Плаќаме данок за здравство и според мене треба и повеќе да се плаќа, но со се помалку доктори треба да имаме како граѓани увид што се случува со финансиите на фондот.
Навистина е жално поголем град како Велес да нема редовен офталмолог, кога има итни случаи луѓето мораат за Скопје или Штип да одат.
Можеш да ми кажеш во "поголемиот" град Велес, кои услуги ги врши болницата? Операции, стентови, гастроскопии, колоскопии или све се шитка у СкУпје?

Се има впечаток дека во "поголемите" градови болниците работат како еден вид амбуланти и све живо препраќаат во СкУпје, со што болницата на папир е тука, ама во практика не постои.

Најдобар еможе модел како во Австралија, се е бесплатно за цитизен

Скоро па ништо не е бесплатно за тие што се вработени, дури и кај матичен да отидам на консултација мора да платам $35. Порано било генерално бесплатно, сега само за пензионери, социјалци и слично.
Да не зборам што државата ме приморува да земам прватно здравствено кое 5 пари не вреди и покрива само некои прегледи но не и лечење ако се открие некоја болест.
Забното апсулутно ништо не е покриено и ужасно скапо ($1000+ за правење на заб).

Едина добра работа е што за јавното + приватното здравствено плаќам 3.5% од бруто платата, за разлика од 8% во Македонија.

Можеш да ми кажеш во "поголемиот" град Велес, кои услуги ги врши болницата? Операции, стентови, гастроскопии, колоскопии или све се шитка у СкУпје?

Се има впечаток дека во "поголемите" градови болниците работат како еден вид амбуланти и све живо препраќаат во СкУпје, со што болницата на папир е тука, ама во практика не постои.
За поголемиот и јас се насмеав :ROFLMAO:

Шала на страна, имаме неколку добри доктори што глава не можат да кренат од работа!
За жал, проблемот е што ако е итен случај, а тој не е на смена.. автоматски се препраќа во Скопје! И нормално бидејќи тој некој не може 24/7 да живее во болницата.
Колкови, траума/орто, интервенции, ампутации, од абдоменалците кила, слепо црево, жолчка, камен во бубрег, од уролозите не знам за среќа ама работат и тие.
На гинекологија се!

Јас лично еве од прва рака да споделам.. Јануари бев болен цел месец со некоја кашлица, за короната не бев толку болен!
Матичниот, приватно ме сјеба од антибиотици...
На крај завршив на инфективно!
И благо изненаден колку стручни и љубезни беа персоналот!
Докторката дури мене ме караше што не сум се јавил порано, и со кој памет сум испил толку антибиотици!

Добра тема за дебата. Но, пред да се премине на целосно нов модел треба да се запрашаме дали проблемот е начинот на финансирање или неефикасноста, корупцијата и лошиот менаџмент кој моментално Здравствениот Фонд на МК го има?
Доколку само се смени наплатата без да се санираат овие слабости кој ги имаме моментално тогаш незадоволството сеуште ќе остане, а Фондот финансиски ќе тоне.
Така да целосниот премин на плаќај она што го користиш би бил ризичен и ќе го зголеми јазот меѓу сиромашните и богатите. Земете го примерот како функционира Холандскиот Здравствен Систем. Таму морално е да имате основно приватно осигурување кое е задолжително за сите, а државата строго регулира што мора да содржи основната полиса (цена и квалитет на услугата).
Ние само копираме без подетално да се истражи навистина кој модел најсоодветно одговара за граѓаните.
Тука си ептен во право.
А дали мислиш дека нашите матични не гледаат колку пати месечно/годишно ти ги користиш/трошиш нивните услуги?
Тие гледат се ,знаат се.
Затоа не ти дават ни магнет ни компјутерска,за да не го исцедиш системот
Автоматски споено мислење:

Поздрав за темата на оној кој ја отвори.
Дај боже ,оти и така само земаат пари и забар плаќаш 100%
Друго, матичните се ужас,знаат многу и се ,ама без пари ништо нема да ти помогнат односно нема упат за никаде.
Лошо ,нека им се врати на сите доктори на нивните деца .и доброто и лошото.

Аман веќе ,та и нивното е работа и тие работат за плата,па се заколнале оти ќе лечат и помагаат.

Па и сега здравството е приватно. На закажување има одреден број термини, али пошто докторот е добар ќе те прими кај него дома приватно.

Грујо една грешка што направи е тоа што стави мој термин, за да се манипулираат и цедат пациентите. Ако порано еден доктор имаше еден ден со пациенти и прегледуваше 100 души, сега толку не прегледува у еден месец.

Па и сега здравството е приватно. На закажување има одреден број термини, али пошто докторот е добар ќе те прими кај него дома приватно.

Грујо една грешка што направи е тоа што стави мој термин, за да се манипулираат и цедат пациентите. Ако порано еден доктор имаше еден ден со пациенти и прегледуваше 100 души, сега толку не прегледува у еден месец.
Добро е ,барем сега се знае кој доктор кога е на работа. Зошто е на работа,и ќе го најдеш,имаш упат и термин.

Учеле ,мака им е за пациентите.

Да препраќаат бидејќи немаат персонал и апаратура.
Но тоа не беше од секогаш така, последниве 15 години се случува тоа секој ден.
Послените 6 месеци се во притвор неколку велешки доктори, заслужено, но тоа значи дека на клиника некој ќе умре чекајќи да дојде на ред.

...прво, треба рез да се стави на повластица што се даде на докторите да работаат кај сакаат и кога сакаат, цела злоупотреба на таа секојдневна работна селидба е препраќање на пациентите и искористување на јавните болнички простории, апаратури, лекови и потрошен медицински материјал во сопствен интерес и бизнис, се изгуби секој сенс за совесност и одговорност.

...ако јас се прашувам најважно е да се дигне знаењето на населението околу сопственото здравје, а да не биде пропуштено на милост и немилост на докторот кој денес нема контрола од никаде, а со тоа излегува од него користољубие, мито, агресивност, нечовечност и несовесност било во јавно било во приватно здравство нема тука разлика.

...затоа што приватно здравство никогаш нема да опстане какво такво, ако го нема државното здравство од каде цица и средства и кадар, а богами и пациенти.

...да ја доловам поентата, на пример дали некој знае да напише кој е задолжен за хемодијализа на пациентите со бубрежна нефункционалност?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom