- Член од
- 27 јуни 2022
- Мислења
- 293
- Поени од реакции
- 849
Пред некој ден бев во егејска. Како за хелени доста го знаат македонскиот
Поред некои експерти овде, ова се само Грци кои сакале по некоја славофонска песна. Нека грмат.

Пред некој ден бев во егејска. Како за хелени доста го знаат македонскиот
Поред некои експерти овде, ова се само Грци кои сакале по некоја славофонска песна. Нека грмат.
Site ovie sobiri se odrzuvaat samo vo Lerinskite sela.Тие прослави се во неколку лерински села. Инаку, младите во секојдневна комуникација зборуваат исклучиво на грчки. Македонски скоро и не знаат. Слободно оди прошетај ја Егејска Македонија и сподели искуства. Најголемите грчки националисти и патријашисти живеат во Егејска Македонија.
Со последниве пасуси си докажа колку си благо ретардиран за состојбата на Македонците таму.Site ovie sobiri se odrzuvaat samo vo Lerinskite sela.
The local Greek population includes a linguistic minority of bilingual Slavophones, who in the early 1990s formed about 64% of the rural population and about 16% of the prefecture's total population. Anastasia Karakasidou estimated that 80% of the population of Florina Prefecture is either Slavic-speaking or descended from Slavic-speaking families. There also exist smaller communities of Aromanians and Arvanites, which today mostly have an ethnic Greek identity.
-Ja zimam Karakasidou kako izvor zatoa sto poslem iztrazuvanja na naselenieto na Severna Grcija vo ranite 90'ti i zaklucok za postoenje na slavofonsko naselenie, otide vo krienje zaradi zakani za siluvanja, besenje na nejze i nejzinoto dete. Inaku e grkinka po poteklo od Mala Azija.
Imam setano niz Egejska Makedonija iskljucivo so namera da razgovaram so lokalcite, taa tema odsekogas mi bila mnogu interesna...
Tamu se delat na jako mnozinstvo na grkomani i vistinski grci,sto zborat samo grcki, znacajno malcinstvo se tie sto zborat i razbiraat makedonski, poveketo mladi razbiraat no ne zborat, kaj ovaa grupa isto-taka jako mnozinstvo se izjasnuvaat za grci. Od tie sto imaat dopir so slavjanski jazik, ne sretnav nekoj za jazikot da go imenuva kako makedonski ili samite tie da se deklariraat kako makedonci.
Vikaat ili deka se dopi,nashinci, kazuvaat nekakvi termini koi asociraat deka se grci sto zborat na slovenski dijalekt...interesno kaj nekoi postari lug, imaat mnogu dobar odnos kon bugarite, nekoi od mi imaat kazano deka porano bile bulgari.
Suma sumarum stanuva zbor za flotantna masa, kalakurnica od razni identiteti kade grckoto preovladuva.
Jebesh takvo malcinstvo sto eden protest nemozat da organiziraat za najbazicnite prava, niti da glasaat za svoja partija.
Nie im se raduvame ko mladi majmuni sto igrale oro.
Додека голем % на Македонци пребегале, кој тука, кој по Европа, Австралија, Америка... тие останале доле и ги трпеле сите притисоци и тортури од грците. Со години живееле во страв и мрак за да не ги слушнат како зборат на Македонски.Jebesh takvo malcinstvo sto eden protest nemozat da organiziraat za najbazicnite prava, niti da glasaat za svoja partija.
Nie im se raduvame ko mladi majmuni sto igrale oro.
Porekni me, namesto da frlas bljuvotini.Со последниве пасуси си докажа колку си благо ретардиран за состојбата на Македонците таму.
Епа еве кога веќе се правиш на три ипол да ти кажам дека Македонците што живеат таму сами си имаат кажувано дека репресии трпат и ден денес, од затварање на бизниси до лични закани и така натака доколку се искажат како Македонци, за протести немој ни да збориш дека луѓето таму сами требале да прават дека прво нашата држава треба да се залага за нивните права а не оставени сами на себе под закани и репресии да се борат против цела држава, немаш претстава што све не претрпеле тие луѓе и уште трпат а си даваш за право да плукаш по нив, чукни си ја главата истражи малку повеќе и сфати ја целата ситуација околу Македонците од тој делPorekni me, namesto da frlas bljuvotini.
Nie tamu imame igraorno drustvo, a ne malcinstvo.
Nikoj ne moze da me ubedi deka ne mozat da se soberat i protestiraat pred opstina, za ostvaruvanje na nekoe pravo.
Ili da im davaat makedonski iminja na decata, ili da idat i glasaat za nasa partija.
Sto ke im napravi Grcija vo 2025 godina? Ke gi nosi vo logori? Ke gi kolje?
Lepotanov sred Atina gi sobra brakava, oko ne im trepna
![]()
![]()