Егејска Македонија

Член од
27 јуни 2022
Мислења
293
Поени од реакции
849

Поред некои експерти овде, ова се само Грци кои сакале по некоја славофонска песна. Нека грмат.
Пред некој ден бев во егејска. Како за хелени доста го знаат македонскиот :D

Член од
31 мај 2019
Мислења
429
Поени од реакции
1.340
Тие прослави се во неколку лерински села. Инаку, младите во секојдневна комуникација зборуваат исклучиво на грчки. Македонски скоро и не знаат. Слободно оди прошетај ја Егејска Македонија и сподели искуства. Најголемите грчки националисти и патријашисти живеат во Егејска Македонија.
Site ovie sobiri se odrzuvaat samo vo Lerinskite sela.

The local Greek population includes a linguistic minority of bilingual Slavophones, who in the early 1990s formed about 64% of the rural population and about 16% of the prefecture's total population. Anastasia Karakasidou estimated that 80% of the population of Florina Prefecture is either Slavic-speaking or descended from Slavic-speaking families. There also exist smaller communities of Aromanians and Arvanites, which today mostly have an ethnic Greek identity.

-Ja zimam Karakasidou kako izvor zatoa sto poslem iztrazuvanja na naselenieto na Severna Grcija vo ranite 90'ti i zaklucok za postoenje na slavofonsko naselenie, otide vo krienje zaradi zakani za siluvanja, besenje na nejze i nejzinoto dete. Inaku e grkinka po poteklo od Mala Azija.

Imam setano niz Egejska Makedonija iskljucivo so namera da razgovaram so lokalcite, taa tema odsekogas mi bila mnogu interesna...
Tamu se delat na jako mnozinstvo na grkomani i vistinski grci,sto zborat samo grcki, znacajno malcinstvo se tie sto zborat i razbiraat makedonski, poveketo mladi razbiraat no ne zborat, kaj ovaa grupa isto-taka jako mnozinstvo se izjasnuvaat za grci. Od tie sto imaat dopir so slavjanski jazik, ne sretnav nekoj za jazikot da go imenuva kako makedonski ili samite tie da se deklariraat kako makedonci.
Vikaat ili deka se dopi,nashinci, kazuvaat nekakvi termini koi asociraat deka se grci sto zborat na slovenski dijalekt...interesno kaj nekoi postari lug, imaat mnogu dobar odnos kon bugarite, nekoi od mi imaat kazano deka porano bile bulgari.
Suma sumarum stanuva zbor za flotantna masa, kalakurnica od razni identiteti kade grckoto preovladuva.

Jebesh takvo malcinstvo sto eden protest nemozat da organiziraat za najbazicnite prava, niti da glasaat za svoja partija.
Nie im se raduvame ko mladi majmuni sto igrale oro.

Последно уредено:
Член од
28 јануари 2022
Мислења
93
Поени од реакции
235
Site ovie sobiri se odrzuvaat samo vo Lerinskite sela.

The local Greek population includes a linguistic minority of bilingual Slavophones, who in the early 1990s formed about 64% of the rural population and about 16% of the prefecture's total population. Anastasia Karakasidou estimated that 80% of the population of Florina Prefecture is either Slavic-speaking or descended from Slavic-speaking families. There also exist smaller communities of Aromanians and Arvanites, which today mostly have an ethnic Greek identity.

-Ja zimam Karakasidou kako izvor zatoa sto poslem iztrazuvanja na naselenieto na Severna Grcija vo ranite 90'ti i zaklucok za postoenje na slavofonsko naselenie, otide vo krienje zaradi zakani za siluvanja, besenje na nejze i nejzinoto dete. Inaku e grkinka po poteklo od Mala Azija.

Imam setano niz Egejska Makedonija iskljucivo so namera da razgovaram so lokalcite, taa tema odsekogas mi bila mnogu interesna...
Tamu se delat na jako mnozinstvo na grkomani i vistinski grci,sto zborat samo grcki, znacajno malcinstvo se tie sto zborat i razbiraat makedonski, poveketo mladi razbiraat no ne zborat, kaj ovaa grupa isto-taka jako mnozinstvo se izjasnuvaat za grci. Od tie sto imaat dopir so slavjanski jazik, ne sretnav nekoj za jazikot da go imenuva kako makedonski ili samite tie da se deklariraat kako makedonci.
Vikaat ili deka se dopi,nashinci, kazuvaat nekakvi termini koi asociraat deka se grci sto zborat na slovenski dijalekt...interesno kaj nekoi postari lug, imaat mnogu dobar odnos kon bugarite, nekoi od mi imaat kazano deka porano bile bulgari.
Suma sumarum stanuva zbor za flotantna masa, kalakurnica od razni identiteti kade grckoto preovladuva.

Jebesh takvo malcinstvo sto eden protest nemozat da organiziraat za najbazicnite prava, niti da glasaat za svoja partija.
Со последниве пасуси си докажа колку си благо ретардиран за состојбата на Македонците таму.

Член од
30 август 2024
Мислења
315
Поени од реакции
1.345
Додека голем % на Македонци пребегале, кој тука, кој по Европа, Австралија, Америка... тие останале доле и ги трпеле сите притисоци и тортури од грците. Со години живееле во страв и мрак за да не ги слушнат како зборат на Македонски.

Најмалце што можеме е да им се извиниме поради наше предавство... ги запоставивме со години, ги оставивме на цедило. Едноставно се откажавме од нив.

Но тоа е, најгласни сме на интернет. Посебно од неук народ како тебе.

Член од
31 мај 2019
Мислења
429
Поени од реакции
1.340
Со последниве пасуси си докажа колку си благо ретардиран за состојбата на Македонците таму.
Porekni me, namesto da frlas bljuvotini.
Nie tamu imame igraorno drustvo, a ne malcinstvo.

Nikoj ne moze da me ubedi deka ne mozat da se soberat i protestiraat pred opstina, za ostvaruvanje na nekoe pravo.
Ili da im davaat makedonski iminja na decata, ili da idat i glasaat za nasa partija.
Sto ke im napravi Grcija vo 2025 godina? Ke gi nosi vo logori? Ke gi kolje?

Lepotanov sred Atina gi sobra brakava, oko ne im trepna

Член од
28 јануари 2022
Мислења
93
Поени од реакции
235
Porekni me, namesto da frlas bljuvotini.
Nie tamu imame igraorno drustvo, a ne malcinstvo.

Nikoj ne moze da me ubedi deka ne mozat da se soberat i protestiraat pred opstina, za ostvaruvanje na nekoe pravo.
Ili da im davaat makedonski iminja na decata, ili da idat i glasaat za nasa partija.
Sto ke im napravi Grcija vo 2025 godina? Ke gi nosi vo logori? Ke gi kolje?

Lepotanov sred Atina gi sobra brakava, oko ne im trepna

Епа еве кога веќе се правиш на три ипол да ти кажам дека Македонците што живеат таму сами си имаат кажувано дека репресии трпат и ден денес, од затварање на бизниси до лични закани и така натака доколку се искажат како Македонци, за протести немој ни да збориш дека луѓето таму сами требале да прават дека прво нашата држава треба да се залага за нивните права а не оставени сами на себе под закани и репресии да се борат против цела држава, немаш претстава што све не претрпеле тие луѓе и уште трпат а си даваш за право да плукаш по нив, чукни си ја главата истражи малку повеќе и сфати ја целата ситуација околу Македонците од тој дел

Staufer

Драган Богдановски
Член од
17 јануари 2008
Мислења
16.690
Поени од реакции
22.549
Temata e kompleksna, treba da se zema predvid mnogu raboti i ne moze so 2-3 recenici i sporedbi koi ne drzat voda, da se izdrzi teza.

Ako se gledaat kako Bugari, oti ne igaat i peat na Bugarski pesni?
Ako se gledaat kako Grci, oti igraat i peat pesni za Makedonski vojvodi, za komiti, licnosti i grupi, protiv koi se borele Grcite?
Ne e samo Lerinsko, ima vakvi sobiri i na drugi mesta, Vodensko, Kostursko.
Politicki partii: Dali Vinozito e politicka partija zad koja mozat da zastanat site Makedonci? Ete i vo Germanija so nekolku milion Turci nema relevantna Turska partija tuku tie glasaat za postoecki partii? Ne e validen toj argument zatoa sto vo denesno vreme ne e dovolno samo da si nacionalna partija tuku da imas politicka ponuda odnosno da si opsto relevantna partija.

Na strana toa, eden vek ubivanje, poteruvanje, kaznuvanje, asimilacija i red drugi pritisoci davaat efekt, ako ne odma, togas kaj sledni generacii. Isto taka Makedonija se odkaza od ovie Makedonci, e slaba drzava i ne nudi potencijal za identifikacija kako drzava. Ostanuva kulturata koja preku jazikot i pesnite ide do izraz.

No, pokraj toa, ocigledno ima mnogu Makedonci so svest, deka sepak se Makedonci ili vlecat takvi koreni, peat i igraat na Makedonski, i so toa ima osnova za nadez, deka Makedonskiot element vo Egejska Makedonija ne e izguben. Daleku e od sjajno no ne se samo stotina agenti finansirani od Skopje kako Grckata propaganda saka da pokaze.

Eden zbor za Rama: Ne e tesko nekolku iljada Arnauti da sobere vo Atina, koga od 1991va navaka ima jaka emigracija od Albanija kon Grcija, nakaj 500.000 lugje. Zboruvame za sosema druga situacija. Makedoncite vo Egejska Makedonija ne se emigranti tuku avtohton narod koj so vekovi zivee tuka.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
1.063
Поени од реакции
1.636
Член од
20 март 2025
Мислења
42
Поени од реакции
81
Најубавите девојки живеат во Егејска Македонија. И за разлика од Вардарските Македонки,си ја почитуваат традицијата.

Kajgana Shop

На врв Bottom