Пресвртница за Украина

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    758
Ајде ајде, можеш подобро.
Ни самите Руси не се толку ретардирани да летаат авион на самата граница.
Ајде, обиди се повторно да го најдеш Yablonovo. :D

Белгород е на 50тина километри од граница.
Авионот е соборен подалеку.
Системот што го соборил нема да го однесат на граница, во ризик да биде уништен, ќе пукаат од далеку.

Тој авион треба да биде фатен на радар, да има систем што може да истрела и ракета што може да стигне толку далеку.

И на крај не ми е поентата дека Патриотот е супериорен или не знам што, сепак се работи за голем патнички/карго авион, поентата ми е дека можат да ги соборуваат оддалеку.
Ако можат на овој да му ја знаат локацијата, можат да им ги знаат локациите и на сите останати преку Американското разузнавање.
Овој уште на flight radar да му го ставеле :D
Викаш е турнат од патриотот, а не од тој со чифтето?

Овој уште на flight radar да му го ставеле :D
Викаш е турнат од патриотот, а не од тој со чифтето?
Не знам јас тоа, можеби е од чифтето.
Само знам дека по потреба Украинците можат да соборуваат, по потреба не можат.

Ајде ајде, можеш подобро.
Ни самите Руси не се толку ретардирани да летаат авион на самата граница.
Ајде, обиди се повторно да го најдеш Yablonovo. :D

Какво досадно копито си не ми се верува... :LOL:

Кажуваш „длабоко во руска територија“ а од Белогород од граница има колку ~25-30 километри? Ете 50 нека бидат... Тоа за тебе е „длабоко во руска територија“?
Пази летот бил најавен. Договорена била размена и нагласено било дека затворениците ќе ги донесат со Иљушин на аеродромот кај Белгород... И тие западните за кои навиваш, го срушиле авионот со украински заробеници пошто повеќе им вреди еден транспортен авион срушен (и посадата), отколку десетици украински војници да се вратат дома. Ни договор почитуваат, ни меѓународни норми. Никаква вера никој не треба да има во такви... За такви копита ти навиваш.
Автоматски споено мислење:

И на крај не ми е поентата дека Патриотот е супериорен или не знам што, сепак се работи за голем патнички/карго авион, поентата ми е дека можат да ги соборуваат оддалеку.
Ако можат на овој да му ја знаат локацијата, можат да им ги знаат локациите и на сите останати преку Американското разузнавање.

Знам дека си сакран со нив, ама еве ги фактите:
- Белгород е на ~30тина километри од граница
- знаеле каде е затоа што им било јавено (нема амерички рипери/авакси со радар со домет до Белгород)
- причината зошто летале со „голем патнички/карго авион“ е затоа мислеле дека со луѓе се договориле за размена на заробеници

1706108693263.png

Последно уредено:
Не знам јас тоа, можеби е од чифтето.
Само знам дека по потреба Украинците можат да соборуваат, по потреба не можат.
Озбилно прашање, дали мислиш дека е паметно и правилно соборување на авион со свои луѓе?
Не знам само дали се свесни колку си туркаат морал во самата армија со вакви потези, кај така ги киднапираат по улица, со ова ниту еден со 2 грама мозок нема да сака да војува за оваа влада.

Озбилно прашање, дали мислиш дека е паметно и правилно соборување на авион со свои луѓе?
Не знам само дали се свесни колку си туркаат морал во самата армија со вакви потези, кај така ги киднапираат по улица, со ова ниту еден со 2 грама мозок нема да сака да војува за оваа влада.
Веројатно не, не ми беше тоа поентата.
Украина ќе изгуби, сите потези што ги прават се за да направат што е можно повеќе штета на противникот.
Во суштина, тоа е целта на САД. Класична прокси војна.
Поентата ми беше, дека кога Руски паѓаат авиони долу на фронтот, тоа се или грешки на Русите, или не знам што, само не фактот што имаат добиено напредни ПВО.
Но кога се гаѓаат тука сами себе или кога гаѓаат цивили, е тогаш и тоа како имаат средства и напредни системи.
Кажуваш „длабоко во руска територија“ а од Белогород од граница има колку ~25-30 километри? Ете 50 нека бидат... Тоа за тебе е „длабоко во руска територија“?
Да, кога се работи за ПВО.
Но ти тоа добро го знаеш, само глумиш копито во недостиг на аргументи. :D
Знаеш дека долгометните ПВО се тие што имаат 50+км дострел, плус фактот што нема да го однесат системот на граничниот премин.
Малку копитски начинот на кој призна грешката за локацијата, но знаеме може да се очекува од тебе.;)

Пази летот бил најавен. Договорена била размена и нагласено било дека затворениците ќе ги донесат со Иљушин на аеродромот кај Белгород... И тие западните за кои навиваш, го срушиле авионот со украински заробеници пошто повеќе им вреди еден транспортен авион срушен (и посадата), отколку десетици украински војници да се вратат дома. Ни договор почитуваат, ни меѓународни норми. Никаква вера никој не треба да има во такви... За такви копита ти навиваш.
Ако реалноста е навивање, тогаш ок.
Мора да си многу далеку на линијата од заземање страни што обична дискусија за настаните ти изгледа како навивање.

Сега можат или не можат да соборуваат авиони длабоко на Руска територија? :D
Ахем... :cautious:

длабоко на Руска територија...

Ахем... :cautious:

Ако мислеше под длабоко на Руска тероторија кога се работи за соборување авиони на Екатеринбург, да во право си. Ама па никој не мисли на тоа.
Ама реално не мислеше. Ок, и онака не мислиш. :D
Ахем.

Контекст. ;)

Кловновски кловнирања... :)
Дај воозбили се, или барем кажи нешто смешно ако инсистираш да бидеш кловнот.
Автоматски споено мислење:

Во меѓувреме еве како воопшто било можно да го срушат авионот „длабоко во руска територија“, и кои се фактите за растојанијата и можностите на патриот системите (наспроти приказните што ни ги подментуваат).

The downing of an Il-76 in the sky over the Belgorod region became possible because the military transporter was moving without the cover of Russian fighters and electronic warfare forces. It was an aircraft that performed regular humanitarian missions such as transporting prisoners.

In this case, protection is not specifically placed so that the enemy does not suspect a threat. And the Ukrainian Armed Forces knew about this, because before each flight they were warned about the planned flight, route and passengers.

Despite this, an Il-76 was shot down today around 12 noon - near the village of Yablonovo, Belgorod region. Previously, they fired from the Kharkov region with a PAC-2 missile from the Patriot air defense system. From a maximum distance of 130–140 km.

On board the Il-76 shot down over Belgorod were at least 12 representatives of the banned Azov national battalion. They and 53 other soldiers and officers were taken for exchange.

According to Mash, some of the captured Ukrainian Armed Forces were dead or seriously injured even before the fall of the military transporter - due to the consequences of the PAC-2 strike. The missile's striking elements are made of tungsten and weigh 45 grams. Previously, the shell hit the middle part of the plane, in the cargo deck area - where the Ukrainian prisoners of war were located. To understand: PAC-2 explodes in front of the target, throwing out several thousand metal balls. Their energy is enough to riddled an unarmored aircraft through and through.

The external impact was also confirmed by the crew of the Il-76, reporting the emergency to the ground. And he decided to sacrifice himself - by taking the plane away from the village of Yablonovo, where he was heading.

Previously, they fired from the Kharkov region with a PAC-2 missile from the Patriot air defense system. From a maximum distance of 130–140 km.
@The xx Ванлок вика Патриот бил активен и стрелал од 140км растојание.
Веродостојно е ова кога се работи за гаѓање на тие авионите длабоко позади фронтот на југот?

@Vanlok значи сепак стрелаат од далеку, длабоко во Руска територија, нели?
Значи сепак не беше селото на граница?

1706116402434.png

@Human malce ko da ja promasuvas poentata, namerno ili ne , ne znam.
Ne e tuka najbitna superiornosta na patriot sistemot tuku sosem nesto drugo.
Ako e tocno ova sto go objavuvaat Rusite, a toa e deka so avionot se prenesuvale voeni zarobenici za razmena i deka ukrainskata strana bila izvestena za toa no sepak resila da go iskoristi momentot, togas toa e edno od najniskite raboti sto mozela da gi napravi. Toa e kako ladnokrvno da zastrelas nekoj so krenato belo zname koj ili se predava ili idi nevooruzen za da pregovara za bilo sto. Duri ni nacistite ne go pravele toa. Razmisli zosto.
Imas dovolno snimki po netot kade ukraincite ladnokrvno ubivaat voeni zarobenici, vojnici koi ne pruzaat otpor, koi se predavaat so krenati race, zarobenici vrzani i strelani onaka kolku za kur keif.
Turimu kurot na superiornosta na patriotot, srusile avion so nivni voeni zarobenici koi gi nosat za razmena, svesno.
Vojna e vojna, no nekoi raboti se sveti, ne se cepkaat.

@Human malce ko da ja promasuvas poentata, namerno ili ne , ne znam.
Ne e tuka najbitna superiornosta na patriot sistemot tuku sosem nesto drugo.
Ako e tocno ova sto go objavuvaat Rusite, a toa e deka so avionot se prenesuvale voeni zarobenici za razmena i deka ukrainskata strana bila izvestena za toa no sepak resila da go iskoristi momentot, togas toa e edno od najniskite raboti sto mozela da gi napravi. Toa e kako ladnokrvno da zastrelas nekoj so krenato belo zname koj ili se predava ili idi nevooruzen za da pregovara za bilo sto. Duri ni nacistite ne go pravele toa. Razmisli zosto.
Imas dovolno snimki po netot kade ukraincite ladnokrvno ubivaat voeni zarobenici, vojnici koi ne pruzaat otpor, koi se predavaat so krenati race, zarobenici vrzani i strelani onaka kolku za kur keif.
Turimu kurot na superiornosta na patriotot, srusile avion so nivni voeni zarobenici koi gi nosat za razmena, svesno.
Vojna e vojna, no nekoi raboti se sveti, ne se cepkaat.
Ili mozhebi ne znaele deka ima zarobenici. Sabajle se falea deka e avion so nosi s300 raketi. Za snimki.. Ima dovolno od dvete strani. Ako ti se glea, kje ti pratam i rusi kaj so ladnokrvno ubivaat voeni zatvorenici.

Ili mozhebi ne znaele deka ima zarobenici. Sabajle se falea deka e avion so nosi s300 raketi. Za snimki.. Ima dovolno od dvete strani. Ako ti se glea, kje ti pratam i rusi kaj so ladnokrvno ubivaat voeni zatvorenici.
Ne se razmenuvaat zatvorenici na tepka, znaele ne se sekiraj.
Za drugoto koj prv pocna rabotata.. So ogled na se dosega, nacinot, doktrinata se nesto mi veli deka Ukraincite prvi pocnaja so taa praksa.

Ne se razmenuvaat zatvorenici na tepka, znaele ne se sekiraj.
Za drugoto koj prv pocna rabotata.. So ogled na se dosega, nacinot, doktrinata se nesto mi veli deka Ukraincite prvi pocnaja so taa praksa.
ko je poceo rat a :D zaso bi mavale namerno svoi zatvorenici, na dogovorena ruta. Nema bas nekoja logika.

@The xx Ванлок вика Патриот бил активен и стрелал од 140км растојание.
Веродостојно е ова кога се работи за гаѓање на тие авионите длабоко позади фронтот на југот?

@Vanlok значи сепак стрелаат од далеку, длабоко во Руска територија, нели?
Значи сепак не беше селото на граница?

Од границата Украина-Рф, местото каде што е соборен е на 50 км од границата.

Тоа длабоко во Русија е или како?
Тоа ако е длабоко во Русија. Ондак незнам, мене ми е погрешна дефиницјата. Јбг голема држава.

На страна фактот дека знаеле која траекторија и кој ќе биде во авиониот.
Поради тоа искоментирав.

Инаку не слетуваат/полетуваат Ан и Ил на така блиску растојание околу Украина. Поради ниската висина и близина се лесни мети за манпад а не па некој систем.

Овој пат јасно е зошто летал и кој летал.

Баш поради ПВО, лудница беше теоријата на еден член кој викаше спремале воздушен десант со Иловци, Русите на почетокот на операцијава.

Смешно е тоа кога сакале рушеле кога сакале не. Што не ги рушат ене во Авдеевка кај што секој ден по неколку фабовци лапаат? Или ене бе Харков вчера и Киев. Дека пвото?

Па уште туриле стикерчиња за срушени герани и лансети. На патриот систем. Еден проектил вреди колку неколку лансети и герани заедно.

Суштината е дека си потепаа свои. И мала е разликата меѓу Нато и Исис. Дури и Исис не тепаше свои. Ова е веч лудило. Нема друго објаснување.

Не е ова за тебе.

Ама ова е само мал дел од пиздариите што ги прават џганот собран на Украина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom