Дали сте крстени во црква?

Дали сте крстени во црква?

• Да.

• Не и не планирам.

• Не, но планирам.

Резултатите може да се погледнат само после гласање.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.786
Поени од реакции
4.833
Јас сум таков Христијанин повеќе од 30 години. Дали ќе горам во пеколот?
А што чиниш/правиш за да не гориш?...

Прашањево е прилично...хмммм...реторичко.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.482
Поени од реакции
37.305

...традицијата на христијанскиот обред (адет) „крштевање“ се врши директно во природна вода извор, река, море, јас лично би сакала такво групно крштевање, денес поединечно бебето во црковна када со вода од чешма со највероватно додадена света вода, оти не ми се верува дека истата е земена од некој природен извор и река за да се зачува вистинската традиција барем во потеклото на водата.

babuna2011 (4).jpg unnamed-123.jpg

...е сега христијанскиот обред на крштевање на христијаните треба да биде унифициран, се изведува во природната вода со лицето и главата надоле кон водата или обратно со темето кон водата, односно наназад главата?

krstenje-254x191.jpg _116838038_gettyimages-1230968769.jpg

...бебето во осветената вода за крштевање се принесува со лицето кон водата или обратно?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.786
Поени од реакции
4.833

...традицијата на христијанскиот обред (адет) „крштевање“ се врши директно во природна вода извор, река, море, јас лично би сакала такво групно крштевање, денес поединечно бебето во црковна када со вода од чешма со највероватно додадена света вода, оти не ми се верува дека истата е земена од некој природен извор и река за да се зачува вистинската традиција барем во потеклото на водата.

Прегледај го приврзокот 404305 Прегледај го приврзокот 404304

...е сега христијанскиот обред на крштевање на христијаните треба да биде унифициран, се изведува во природната вода со лицето и главата надоле кон водата или обратно со темето кон водата, односно наназад главата?

Прегледај го приврзокот 404308 Прегледај го приврзокот 404311

...бебето во осветената вода за крштевање се принесува со лицето кон водата или обратно?
Зависи што подразбираш под „унифицирана пракса„, околу крштевањето.

Не секоја локална/парохиска црква (како објект) има река во близина, па крштевањето да биде изведено со тројно потопување на крстените „преку главата„, (велат дека Јован Крстителот крштевал со единечно потопување „до лицето„, но тоа не е светотаниско црковно крштевање...), а кога е во прашање крштевање бебиња, побитно е самото внимание кон нив, да не бидат повредени, така да чинот кој го врши свештеникот со полевање или со потопување на бебето во вода (која не смее да биде „чешмовача„!), е покорисно отколку држењето до традицијата на тројно потопување во речна вода.

Таа пракса (тројно потопување во речна вода на возрасни некрстени лица) беше практикувана пред повеќе години, при заедничкото крштевање во Маркова река, во близина на Марковиот манастир крај Скопје...

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.097
Поени од реакции
12.073
И од сите Алкаида пријатели, само еден ќе му врати за Велигден со srecni praznici и тоа е доволен разлог за секое пушење албански кур у текот на годината.
Интересно е што исламот кај тебе иде само во контекст на албанци и колку ти грешат во однос на политиката во Македонија, но многу малку кон турци кои се де факто поголеми муслимани од албанците тука (албанци се муслимани колку што и Македонец значи да си православен христијанин) :)
Изгледа бидејќи се помалку на број Турците тука во Македонија и не се многу во политиката...

Не мора да си крстен во црква за да вратиш на поздрав од пријател христијани. Но ако ти е пријател, нема да ти упати поздрав за кој знае дека нема да добие очекуван одговор... туѓинец ако поздрави и ќе добие друг третгман и одговор од она што го очекувал, сам си го барал, нема лутење или негодување...
Од друга страна нема да му се срони бисерот на никој ако врати со за многу години вистина се роди, поврзано со овие празници сега... дали се родил или не, кому му е грижа, кога за нас е битно некој што кажал, а не какви дела има ...

ПРашањето е дали сте крстени и што со тоа? Зошто ко бебиња? Зошто не сега кога знаете многу повеќе за животот, светот, себе си итн итн? И зошто не дозволуваат да се откаже човек од сето тоа? Мислам те убедуваат дека а не, толку е крстен си, богот ќе те суди, а и ние како верници... :)
Зошто да не отидеш на твои 21 година или 18 кога си полнолетен и избираш учење, патека, иницијација, крстење и соодветни искушенија кои ти сметаш дека се токму она за кое ти си на Земјата?
Не може така? Не а? :)

Не разбираат дека небитно е сето тоа за оној што не наоѓа смисла и потреба од патот кој некој друг одамна решил дека треба да биде токму тој пат за другиот без да биде прашан?
Небитно е за нехристијани што велат светите книги, поповите и дедо Пајсиј и останати дедовци и отци... битни се од историска гледна точка и некоја мисла која ќе ги поврзе со другите учења низ човештвото.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.097
Поени од реакции
12.073
многу ти е долг постот,
не заебавај, кој ќе чита толку
Не е само за тебе постот, и за други е - ќе се најде некој да прочита, денес утре, во иднина :)
Да разбистриме со ова крстење, поздрави и како мора сите ние да се почитуваме и разбираме, ама да не се прифаќаме дека сме различни!

Член од
12 јануари 2022
Мислења
629
Поени од реакции
1.282
Ако не си крстен, не си христијанин, едноставно е. Барем кај нас е така
И дали со проблемите во МПЦ е валидно крштевањето е прашането

Последно уредено:

Ivica^

Confident Liar
Член од
14 август 2007
Мислења
11.391
Поени од реакции
16.608
Нас ни е валидно, ни чуе што мислиш ти.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.786
Поени од реакции
4.833
Нема тука никакво „прашање„-во МПЦ-ОА, молитвите и Светите Тајни се делотворни, исто толку колку и во било која помесна православна црква.

Туку, ај ти запарашај се, дали во бугарскатата Црква крштевањето е валидно, затоа што не се водите по јулијанскиот календар...

Член од
9 февруари 2016
Мислења
1.416
Поени од реакции
3.468
А бугарската црква има пусулче од господ директно па затоа и е валидно крштевањето? Какви безбожници изиграваат верници...

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.912
Поени од реакции
83.131
погрешен ви е календарот

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.786
Поени од реакции
4.833
Па буквално сè, кога се десетте божји заповеди во прашање. :D
Тогаш, самиот на себе си си пресудил...:cautious:
Автоматски споено мислење:

БПЦ ползва грегорианскија календар од повеке од век не од вчера..
Слично на грчката, романската, финската...

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom