А што чиниш/правиш за да не гориш?...Јас сум таков Христијанин повеќе од 30 години. Дали ќе горам во пеколот?
Прашањево е прилично...хмммм...реторичко.
А што чиниш/правиш за да не гориш?...Јас сум таков Христијанин повеќе од 30 години. Дали ќе горам во пеколот?
Зависи што подразбираш под „унифицирана пракса„, околу крштевањето.
...традицијата на христијанскиот обред (адет) „крштевање“ се врши директно во природна вода извор, река, море, јас лично би сакала такво групно крштевање, денес поединечно бебето во црковна када со вода од чешма со највероватно додадена света вода, оти не ми се верува дека истата е земена од некој природен извор и река за да се зачува вистинската традиција барем во потеклото на водата.
Прегледај го приврзокот 404305 Прегледај го приврзокот 404304
...е сега христијанскиот обред на крштевање на христијаните треба да биде унифициран, се изведува во природната вода со лицето и главата надоле кон водата или обратно со темето кон водата, односно наназад главата?
Прегледај го приврзокот 404308 Прегледај го приврзокот 404311
...бебето во осветената вода за крштевање се принесува со лицето кон водата или обратно?
Интересно е што исламот кај тебе иде само во контекст на албанци и колку ти грешат во однос на политиката во Македонија, но многу малку кон турци кои се де факто поголеми муслимани од албанците тука (албанци се муслимани колку што и Македонец значи да си православен христијанин)И од сите Алкаида пријатели, само еден ќе му врати за Велигден со srecni praznici и тоа е доволен разлог за секое пушење албански кур у текот на годината.
Не е само за тебе постот, и за други е - ќе се најде некој да прочита, денес утре, во иднинамногу ти е долг постот,
не заебавај, кој ќе чита толку
Нас ни е валидно, ни чуе што мислиш ти.Ако не си крстен, не си христијанин, едноставно е. Барем кај нас е така
И дали со проблемите во МПЦ е валидно крштевањето е прашането
Нема тука никакво „прашање„-во МПЦ-ОА, молитвите и Светите Тајни се делотворни, исто толку колку и во било која помесна православна црква.Ако не си крстен, не си христијанин, едноставно е. Барем кај нас е така
А бугарската црква има пусулче од господ директно па затоа и е валидно крштевањето? Какви безбожници изиграваат верници...Ако не си крстен, не си христијанин, едноставно е. Барем кај нас е така
погрешен ви е календаротАко не си крстен, не си христијанин, едноставно е. Барем кај нас е така
БПЦ ползва грегорианскија календар од повеке од век не од вчера..погрешен ви е календарот
сосема нерелевантно од кога го користите погрешниот календарБПЦ ползва грегорианскија календар од повеке од век не од вчера..
Па буквално сè, кога се десетте божји заповеди во прашање.А што чиниш/правиш за да не гориш?...
Прашањево е прилично...хмммм...реторичко.
Тогаш, самиот на себе си си пресудил...Па буквално сè, кога се десетте божји заповеди во прашање.
Слично на грчката, романската, финската...БПЦ ползва грегорианскија календар од повеке од век не од вчера..