Намалување на даноците

• Креатор на темата Креатор на темата MajaS
  • Време на започнување Време на започнување
Баш на тоа алудирав драга! (wake up, wake up). Излез секако има, колку и да е лошо или ни изгледа лошо. За се треба труд, вистинска заложба. За жал ние како граѓани на едно општество од кое не сме задоволни не превземаме никакви иницијативи, на своја глава, за да го промениме тоа. Организираните протести со политичка позадина им носат добро на партиите, а друг вид на протести кај нас за жал не постојат! Тоа е само знак дека ние сме задоволни или пак се помируваме со начинот на кој живееме. :toe:

Никола спомнал горе нешто за занаетчии и средно образование! - На човекот му е потребно образование за да знае како да се заштити од мршојадците на 21 век,а и како да ги пласира своите столови и цени својата работа. Нема ама баш ништо негативно во малку повисоко образование за секој човек.
А она што плаќаме даноци, јас единствено го сфаќам како граѓанска должност за да и помогнеме на нашата држава да излезе од оваа тешка економска состојба и секако очекувам резултати, подобрувања - секојдневни.Затоа ме погодува и лути секој неуспех на лица платени и одговорни за овие процеси. Би плаќал и повисоки даноци во одреден рок, 5 - 10 години, доколку знам дека со тоа конечно нашата економија ќе биде, како што велиме на европско ниво, кога невработеноста ќе биде 5% , кога платата нема да ни трае од 1ви до 15ти , па две недели гладувај за да го дочекаш следниот први! Кога ќе престанеме да сонуваме за подобра иднина, туку конечно ќе започнеме да ја живееме.:smir:

Народ...се буди многу ретко , не верувам дека имало спонтано самобудење на народ до сега, било каде на светот. Виц е што тоа некои мангупи многу добро го знаат, па се здружуваат, кобајаги за пријатно будење на истиот тој заспан народ, во некакви транзициони, преродбенички, федералистички и какви не слични партии, кои нудат избор на некави будилници за будење.....и тако то...:)...после,.....кога ќе го јавнат уште дремливиот коњ т.е. народот, го бодињаат додека практично не липса под нив...:)..менувајќи се во јавањето по системот : симни се курто , да појава и мурто!!!
....шега на страна ова е реалноста....
...наједноставен начин да се спречи такво нешто е што повеќе ОБРАЗОВАНИЕ т.е. ЗНАЕЊЕ на тоа заспаниот народ. А тоа иде бавно...посебно кај нас...каде и куп ФОРМАЛНО обаразувани , всушност ниту научиле, ниту пак се потрудиле да научат...., а без компетентна елита, која ја има преку потребната критична маса во однос на заспаниот народ нема ништо...па дури ни смалени даноци...кои можат да се смалат само тогаш кога секој поединечен заспан ќе ИМА ДОВОЛНО МНОГУ...., да видиш само како тогаш ќе ОКОКОРАТ ОЧИ...на секое посегнување во нивниот џеб :)

Мислам образованието е на многу повисоко ниво одколку во претходните децении. Точно е дека е еден многу бавен процес, доколку се остави да тече нормално, ама бидејќи живееме во 21 век(напредна технологија:wink:) постојат повеќе начини или техники за забрзување на процесите!!! Треба да го најдеме правилниот. Доколку земеме пример од други земји, тие напреднуваат со многу голема брзина само после голема криза, радикални промени и сл... Движечка сила секако народот или гневноста на народот. А доколку тој гневен народ има малку повисоко образование, па знае точно зошто и на кому се разгневил, е тогаш се случуваат вистинските работи, па дури и во нашата Македонија, во која „сите“ сме убедени дека не е можно работите да тргнат на подобро!?

Еден конкретен пример: (во врска со новиот закон за намалувањето на даноците)

-Сите сме свесни, дури и оние кои се полуписмени, дека ова не намалува никакви трошкови, нема никаква поволност или како што рече некој погоре, само „шминка“! Резултат или ќе возиш Застава 101 стара 30 год. или ќе си ја продадеш националноста и ќе постанеш бугарин за да можеш побезбедно да патуваш со Форд Фиеста стара 12 години!
-Кои беа реакциите за овој закон досега? Дипломирани економисти, професори, загрижени или свесни граѓани, професионални новинари, студенти ??? - неполитизирани или не-партиски инспирирани!
(само немој да се излаже некој, со оваа влада или онаа влада муабети, Груевски и Црвенковски препукувања!)

Образованието(до четврто) нека е задолжително и трошоците за истото нека ги сносат родителите.
Над четврто треба да е избор на родителите и после на човекот.
Зошто некој земјоделец или столар би бил приморан да се матка со формално образование од кое ќе нема никаква корист?
Па и задолжително средно што воведоа. Кој ќе чисти бе?
Здравството треба да е целосно приватизирано. Ако се формира работна логика и дека нема што некој да не работи и дека ниедна работа не е срамна ќе има 0% невработени.
Треба луѓето да разберат дека не сите треба да се за во канцеларија.
Треба и патишта и згради да се градат.
Администрацијата треба да е минорна, државата да има удел во неколку сегменти, меѓу кои најважен, гарантирање на приватната сопственост.

Ако влеземе во систем без даноци,од каде пари за патишта и згради?:)Во таков систем државата и институциите треба да произведуваат за да имаат.И кога ќе минеш по тој пат,треба да платиш бидејќи му го арчиш.Системот плати,па клати во земја со ограничени ресурси,земја која увезува репроматеријали и е увозно зависна за енергија ќе доживее колапс,пред да се воведе:)
Ние сме мала земја,администрацијата треба процентуално да ни е помала за 50%,а поефикасна за 150%.А за да биде таква,треба здрава конкуренција да влезе,стравот од летање од работа да биде на највисоко ниво.

Првиот чекор на новата влада на Груески(која патем уште не е формирана) е веќе најавен а тоа е намалување на даноците од плати и ДДВ-то.Имено не било јасно како може една држава со толку висока стапка на невработеност да има толку високи стапки на персонален данок.Со нивно намалување ќе се стимулира вработувањето и пријавување на оние кои се вработени а работат на црно.Ми се допаѓа.Особено што г-дин Трајко Славески уште од првиот ден почна со реализација на програмата.Браво.Да се стори нешто.

Што??? Чекорче...првен го намилија данокот на добивка на 10% нели рамен данок-теорија е при оваа со стојба ВО МАСА да се собере повеќе дано0к,а и евазијата да биде поретка.

башка ова требаше претходно да биде сторено,ама еве имаме закон...пријави дека си неосигуран казна за газдата и ЗА ТЕБЕ:::ццц

џабе,е што ова е најава...не верувам да го намал ддв-то(германија,шведска)дури 25-40% има стапки...

Ако влеземе во систем без даноци,од каде пари за патишта и згради?:)Во таков систем државата и институциите треба да произведуваат за да имаат.И кога ќе минеш по тој пат,треба да платиш бидејќи му го арчиш.Системот плати,па клати во земја со ограничени ресурси,земја која увезува репроматеријали и е увозно зависна за енергија ќе доживее колапс,пред да се воведе:)
Ние сме мала земја,администрацијата треба процентуално да ни е помала за 50%,а поефикасна за 150%.А за да биде таква,треба здрава конкуренција да влезе,стравот од летање од работа да биде на највисоко ниво.

Не ме заебавај со семантика, јасно е што сакам да кажам:).
Данoци во некоја мерка ќе мора да има, а со зголемената децентрализација локалните патишта нека си ги гради локалното население, нека аплицира за кредити и фондови, додека магистрaлните оној кој би имал интерес од нив, дали држава, дали некој друг со пари.
Јас воопшто немам интерес за патот Струмица-Штип на пример, досега никогаш не сум минал низ скоро ниеден град во источна Македонија, како ќе си наоѓаат пари таму жителите така нека си градат патишта, водовод, системи за иригација или дај боже да најдат некој инвеститор кој нема да ги соголи.
Ако во иднина имам некој бизнис во тој регион, можеби и ќе сакам да допринесам и јас.
Мене со некој од Струмица единствена заедничка карактеристика треба да би биде што би си конкурирале на пазарот на труд, но дали е тој од Струмица, Земун или Приштина, не треба да ми прави разлика и нема да прави разлика кога ќе паднат граници и слободниот проток на народ и капитал ќе биде реалност.
За тоа треба да се бориме, не ко што прави демек либералниот запад со милијарди субвенции за неконкурентното француско и слично земјоделие.
Ако сме еднакви да бидеме еднакви, секој нека извади на маса што има па да се натпреваруваме.
Да не забегувам, државата треба да биде многу лабава заедница, во која ќе ни бидат заеднички неколку основни работи, се останато нека си го прави секој како ќе смета правилно.
p.s. нормално дека мора да е секој на штрец да не лета од работа и секој ден да се обидува да биде подобар и да допринесе повеќе од колегата, за неговиот газда да сака да го задржи на работа.
Не кур да те боли, си влегол некаде и ај доживотно.
Тоа е една и од причините зошто треба да се укинат синдикатите и договорот за работен однос од денешен социјален вид и секој самостојно да си ја бара среќата.

Џабе е и да се укинат повеќето синдикати...еве во САД на пример околу25% од работната сила се лченови на синдикат...тие се борат за права....интерресно....работниците на крајслер штрајкувале па добиле поголема плата-на работниците во ГМ не им треба симдикат...јасно е...

треба здрава конкуренција да влезе,стравот од летање од работа да биде на највисоко ниво.

Ама таман...мислам најважна е етиката,посебно деловната...а инаку ромите коли шо мијат-епа едно прашање-трба ли ФИРМА ДА РЕГИСТРИРААТ:pos2:

Данoци во некоја мерка ќе мора да има, а со зголемената децентрализација локалните патишта нека си ги гради локалното население, нека аплицира за кредити и фондови, додека магистрaлните оној кој би имал интерес од нив, дали држава, дали некој друг со пари.
Јас воопшто немам интерес за патот Струмица-Штип на пример, досега никогаш не сум минал низ скоро ниеден град во источна Македонија, како ќе си наоѓаат пари таму жителите така нека си градат патишта, водовод, системи за иригација или дај боже да најдат некој инвеститор кој нема да ги соголи.
Ако во иднина имам некој бизнис во тој регион, можеби и ќе сакам да допринесам и јас.
Мене со некој од Струмица единствена заедничка карактеристика треба да би биде што би си конкурирале на пазарот на труд, но дали е тој од Струмица, Земун или Приштина, не треба да ми прави разлика и нема да прави разлика кога ќе паднат граници и слободниот проток на народ и капитал ќе биде реалност.
За тоа треба да се бориме, не ко што прави демек либералниот запад со милијарди субвенции за неконкурентното француско и слично земјоделие.
Ако сме еднакви да бидеме еднакви, секој нека извади на маса што има па да се натпреваруваме.
Да не забегувам, државата треба да биде многу лабава заедница, во која ќе ни бидат заеднички неколку основни работи, се останато нека си го прави секој како ќе смета правилно.
p.s. нормално дека мора да е секој на штрец да не лета од работа и секој ден да се обидува да биде подобар и да допринесе повеќе од колегата, за неговиот газда да сака да го задржи на работа.
Тоа е една и од причините зошто треба да се укинат синдикатите и договорот за работен однос од денешен социјален вид и секој самостојно да си ја бара среќата.

a be nikola, ne ne zezaj ovde so duvanje vo schipataarska tikva.......federalisticka.....
..nemoj nekoja kofa so voda kakva e Makedonija da ja tretiras kako da e Pacifik ..okeanot..:)
cela Makedonija , vakva kakva e i prostorno, e na nivo na grad..sreden ..vo Evropa: dva miliona ziteli ..150 na 150 km......(duri e i slabo naselena..imame prostor za baskarenje:))
po tvoe ispagja opstina Karpos da misli na onie vo Vlae , a ic k...r da ne ja boli za onie vo Karpos 2 ...???? ili nesto ne te razbrav??? Danoci mora da ima, duri i MNOOOGU POVISOKI, vo nasiov slucaj....problemot e drug...zaradi LOPOVSKIOT genetski karakter na Makedonskite ziteli...skloni na kradenje, konformizam i mrza.....site koi nesto stvaraat se svesni deka toa sto go davaat kon zaednicata odi vo bure bez dno.....znaci ne se problem danocite koga od niv gledas ocigleden benefit, problem e sto se cuvstvuvas opljackan......e sega na krajot poentata: opkruzuvanjeto vo koj zivees NE MOZES DA GO IZMENIS za eden tvoj covecki zivot, zatoa e preporaclivo i toa umni luge go prakticiraat, DA GO SMENIS...za podobro, koe poveke ti lezi i ne te zulja, znaci nekoe opkruzuvanje kade ke ti bide poprijatno....:)
ne gubi vreme vo vojuvanje so veternici, ne se isplati, a zivotot mnogu brgu pominuva...:)

Тоа е една и од причините зошто треба да се укинат синдикатите и ...
Синдикатите не се некој проблем, барем кај нас. Претходно треба да се укинат парт...ите (збор кој е сепак забранет на форумов па морав со точки:) ) т.е. нивното (деструктивно) делување пошто тие се корен на сите вакви девијации во трошењето и вработувањето, беспотребен одлив на пари, мацерација на македонското ткиво. А даноците и давачките не се малку, сигурно има простор за намалување (укинување), но битно е многу и каде се насочуваат.
Но доколку прво се забрани делување на оној фактор погоре, трошоците многу ќе се намалат, а со тоа и потребата од нови и нови давачки. А тоа не ми се верува дека некогаш ќе се случи.

a be nikola, ne ne zezaj ovde so duvanje vo schipataarska tikva.......federalisticka.....
..nemoj nekoja kofa so voda kakva e Makedonija da ja tretiras kako da e Pacifik ..okeanot..:)
cela Makedonija , vakva kakva e i prostorno, e na nivo na grad..sreden ..vo Evropa: dva miliona ziteli ..150 na 150 km......(duri e i slabo naselena..imame prostor za baskarenje:))
po tvoe ispagja opstina Karpos da misli na onie vo Vlae , a ic k...r da ne ja boli za onie vo Karpos 2 ...???? ili nesto ne te razbrav??? Danoci mora da ima, duri i MNOOOGU POVISOKI, vo nasiov slucaj....problemot e drug...zaradi LOPOVSKIOT genetski karakter na Makedonskite ziteli...skloni na kradenje, konformizam i mrza.....site koi nesto stvaraat se svesni deka toa sto go davaat kon zaednicata odi vo bure bez dno.....znaci ne se problem danocite koga od niv gledas ocigleden benefit, problem e sto se cuvstvuvas opljackan......e sega na krajot poentata: opkruzuvanjeto vo koj zivees NE MOZES DA GO IZMENIS za eden tvoj covecki zivot, zatoa e preporaclivo i toa umni luge go prakticiraat, DA GO SMENIS...za podobro, koe poveke ti lezi i ne te zulja, znaci nekoe opkruzuvanje kade ke ti bide poprijatno....:)
ne gubi vreme vo vojuvanje so veternici, ne se isplati, a zivotot mnogu brgu pominuva...:)

Па тоа е нормално поентата.
Кога некој се чувствува изигран бара алтернативи, за да не му се повтори истото.
Па си вели батали и народ и држава кога тие не се однесуваат како треба, зошто јас да го правам тоа.
Сепак, сметам дека силен слободен пазарен модел е нужен за некаков старт на економијата, после можеме да се подослободиме ако ни тргне, па да размислуваме и за емпатија и грижа за помалку среќните.
Изгледа не сме научиле многу од 16 саатното работно време, прашање е колку сме го искусиле, но оние држави кои го виделе имаат денес многу поголем респект и кон работата и кон заедништвото.
Трудот треба да се цени, работата да е најголем приоритет на човекот, не нешто кое го прави од што се мора.
Не, работата те прави човек, те надоградува и ти дава среќа.
И тоа најконкретно, работа од која ќе видиш некој кеиф, ќе видиш како твоите креативни решенија завземаат некоја форма и се почитувани и применливи...или, може и пари.

Синдикатите не се некој проблем, барем кај нас. Претходно треба да се укинат парт...ите (збор кој е сепак забранет на форумов па морав со точки:) ) т.е. нивното (деструктивно) делување пошто тие се корен на сите вакви девијации во трошењето и вработувањето, беспотребен одлив на пари, мацерација на македонското ткиво. А даноците и давачките не се малку, сигурно има простор за намалување (укинување), но битно е многу и каде се насочуваат.
Но доколку прво се забрани делување на оној фактор погоре, трошоците многу ќе се намалат, а со тоа и потребата од нови и нови давачки. А тоа не ми се верува дека некогаш ќе се случи.

Баш поради тоа што е мала, Македонија е и подложна на толкави партиски заебанции, корупција и непотизам, баш поради дај ми го нати го принципот.
Сме за давачки, но да имаме некаква и контрола во распределбата на средствата.
Постои, се разбира платформа на партијата во која таа пишува што планира да сработи, но тоа не е воопшто доволно.
Принципот кај нас, особено користен кај моќниците е јас ќе ти го вардам грбот ти мојот. Нешто ко во мафијашките структури.
Мене ми беше чудно кога бев во Белгија и правев муабет со еден колега и тој ми кажа дека немало шанса да биде вработен на место кое го има ако не му бил роднина некој директор таму.
Така да не сме само ние жртви на вакви опструкции на слободниот пазар.
(ова како муабет и утеха од во кафич, дека не е се розево и на запад и дека на трулиот капитализам ќе му се види крајот:)

Убавата ти е логиката,но невозможна.Целата државна машинерија јаде многу пари.Ако се намалат даноцие на ниво на кое е опишано во муабетот,ќе се зголемат таксите,акцизите,казните...И се ќе испадне повторно по грбот на народот.Со таа разлика што ќе нема пари за социјален елемент,а просперитетот на земјава е ограничен.Само едни избори не чинат многу,а не како што тргнале на секои две години.
Јас замислувам нов систем,во кој државните институции ќе функционираат на високо професионално ниво,а ќе се воведе јавно каменување,смртна казна и други екстремни мерки за воспоставување на систем на чесност.:)

Kоле ме разочара, треба цел да те болдирам ама се потрудив да извадам она што е најиронично во твојот текст. Во една држава како Македонија, голема две педи, ти повикуваш на поделеност на некакви независни бизнис региони??? Мене не ме интересира источна па кој ја ебе. Што правиме на пример со Крушево, да му го одстапиме на Албанија!? Таму никаков бизнис не вирее, освен ако не се поработи на сериозни туристички реформи, ама ти пак како човек од северна Македонија, би бил против да платиш да се изгради подобар пат до Крушево, тебе тоа не ти од интерес затоа што работиш со јаболко, а тоа на карпи не расне !? :kesa:

Kоле ме разочара, треба цел да те болдирам ама се потрудив да извадам она што е најиронично во твојот текст. Во една држава како Македонија, голема две педи, ти повикуваш на поделеност на некакви независни бизнис региони??? Мене не ме интересира источна па кој ја ебе. Што правиме на пример со Крушево, да му го одстапиме на Албанија!? Таму никаков бизнис не вирее, освен ако не се поработи на сериозни туристички реформи, ама ти пак како човек од северна Македонија, би бил против да платиш да се изгради подобар пат до Крушево, тебе тоа не ти од интерес затоа што работиш со јаболко, а тоа на карпи не расне !? :kesa:

Јас си ја сакам државата, но ако таа не ме сака мене..ова е она кое ќе го пишувам.
Тоа не значи дека нема и понатаму да ја поддржувам и да се залагам за неа.

Јас си ја сакам државата, но ако таа не ме сака мене..ова е она кое ќе го пишувам.
Тоа не значи дека нема и понатаму да ја поддржувам и да се залагам за неа.

te saka be, kako ne te saka, baska si gi ima samo 1.2% takvi kako tebe koi voopsto razmisluvaat za nea..., ama zafatena e......so nejzinite 103.4% glupanderi , a znae deka i bez nea ke se snajdes...pa ne se trudi mnogu okolu tebe, zatoa moze si steknal pogresen vpecatok!!! :)

Не бидете до толку сентиментални де.
Ако се сакаме ние меѓусебно, македонскиот народ - безусловно! , значи си ја сакаме и почитуваме државата и се бориме за доброто на сите, тогаш политичарите кои ти оставиле комплекс дека ти не си сакан од нив односно од државата нема да претставуваат ни одблиску толку голем проблем за нас граѓаните.

Единствен спас за Македонија од авто-дилериве,корумпираните политичари итн. во врска со случајот на увезени коли и прескапи давачки е Македонија да добие претпристапен договор за влез во ЕУ,бидејќи тогаш нашите корумпирани лајнарчиња сакале-нејќеле ќе мораат да ги УСОГЛАСАТ законите со ЕУ и дури тогаш ќе имаме услови како на пр. во Бугарија каде колите се поевтини од овде и се плаќаат помали давачки. Се дотогаш ќе си возиме кршови и ќе сањаме на mobile.bg и autoscout24.de :helou:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom