Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.788
Поени од реакции
4.833
Прашањето што го поставив за друг член прикажува дел од астралната проекција.

Научна фантазија е тоа што јас го тврдам и тоа што ти го тврдиш. :) Интересно нели? Нема материјален доказ и за двете осим лични искуства пренесени преку 10000 луѓе и више.

Вака пред раѓањето на Исус на 25ти добра дискусија може да разврзиме се до 7ми јануар.:)
И сега, каква е разликата меѓу „научна фантазија„ и „астрална проекција„?...
Што има научно во фантазирањето или во астралното проектирање?
Да, нема материјален доказ, напросто затоа што во духовноста не се работи за материјални, туку за нематеријали феномени и искуства.

Член од
4 ноември 2013
Мислења
934
Поени од реакции
1.479
Ма како не го укинал ... еврејскиот бог го укина јудаизмот за да христијанството и исламот испливаат и ти сега ми паламудеш омраза кон хебрејските учења.
Треба малце да се расчиташ за да го разбереш тоа.

Првите 5 книги од стариот завет укажуваат на христијанството и спасение во Исус Христос.

Да не се трудам да го преведувам на македонски , се надевам ке го разбереш на англиски.

"Torah
TAV is the first letter in Torah.
The word TAV means 'impression' or 'mark'.
TAV alludes to the three essential services of the soul:
-teshuvah which means repentance
-tefillah which means prayer
-Torah which means Law od God

All three of these words in Hebrew begin with the letter TAV.
TAV represents truth.
The letter TAV begins the word tikkun (redemption).

If you go every 50 letters in the Book of Genesis you will get the spelling of TORAH
If you go every 50 letters in the Book of Exodus you will get also the spelling of TORAH

If you skip Leviticus and go to Numbers,you go every 49 letters and you will get TORAH spelled backwards!
If you go to Deuterenomy every 49 letters you will also get TORAH spelled backwards!

Why?
They are both pointing at Leviticus
In Leviticus in every 7 letters you will get the spelling of YAHWEH - Y-H-V-H(I am that I Am)
Every 7 letters - the entire book of Leviticus!
The book of Leviticus shows that it would take the sacriface of the perfect Lamb - Jesus Christ to atone our sins."

Овој податок е НЕВЕРОЈАТЕН.

Наачив многу на Запад за Библијата ,првенствено дека е извор на интелектуална моќ.

Околу Ислам

Sahih Muslim 146,Book 1 Hadith 280
"It is narrated on the authority of Ibn 'Umar ('Abdullah b. 'Umar) that the Messenger of Allah observed:
Verily Islam started as something strange and it would again revert (to its old position) of being strange just as it started, and it would recede between the two mosques just as the serpent crawls back into its hole."

Секој ден , се повеќе и повеќе луѓе преминуваат од Ислам во Христијанство.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.390
Поени од реакции
25.823
Што има научно во фантазирањето или во астралното проектирање?
Кај првото постои научна фела што доста работи се префрлени во научни факти иако предходно биле научна фантастика. Иди прашај некој од 19 век што мислел општо за патувањето низ воздух и постоењето на воздушни превозни средства.
Кај второто има доста индиции дека е вистина се повеќе како научно се истражува.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.788
Поени од реакции
4.833
Кај првото постои научна фела што доста работи се префрлени во научни факти иако предходно биле научна фантастика. Иди прашај некој од 19 век што мислел општо за патувањето низ воздух и постоењето на воздушни превозни средства.
Кај второто има доста индиции дека е вистина се повеќе како научно се истражува.
Ајде и од мене малку коментар...

За да стане некој феномен научен факт, треба да биде доволно изолиран од својот природен контекст, да стане повторлив, проверлив и измерлив.

Како се проверува фантазијата, која е нематеријална и му припаѓа само на мозокот и неговите способности?

Со кои мерни единици се мерат фантазијата и астралната прекција?...

Во 18-от век, светителот Козма Етолски има дадено пророштва и за патувањето со моторни возила по копно и по воздух...Значи, не во 19-от, како што велиш ти, туку век претходно.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.390
Поени од реакции
25.823
Ајде и од мене малку коментар...

За да стане некој феномен научен факт, треба да биде доволно изолиран од својот природен контекст, да стане повторлив, проверлив и измерлив.

Како се проверува фантазијата, која е нематеријална и му припаѓа само на мозокот и неговите способности?

Со кои мерни единици се мерат фантазијата и астралната прекција?...

Во 18-от век, светителот Козма Етолски има дадено пророштва и за патувањето со моторни возила по копно и по воздух...Значи, не во 19-от, како што велиш ти, туку век претходно.
Полека, мешаш баби и жаби. Ја фантазија не ти зборам затоа што поклрај заспан (несвесен) можеш и буден свесен да фантазираш. Башка не мора да фантазираш само некои неиспонливи мисли. Можеш да фантазираш да идеш у Мајами или на Куба што првично заради финансиите личи дека е фантазија но е премногу изводливо кога ќе размислиш логочки.

Кај астралната проекција мора да си несвесен т.е. заспан. И тоа не е се. Тоа само првиот чекор. Втор чекор е што треба мозокот да ти биде буквално исчистен од сите мисли и емоции. Ако среќен, тажен, депресивен ништо од проекцијата. Трето кога ќе бидеш заспан и со празен ум тогаш имаш мала шанса за астрална проекција затоа што прво треба мозокот да го извежбаш за да научиш како да ги контролираш соништата т.е. да си свесен во сонот дека што и да ти се деси или видиш (без разлика добро или лошо) да знаеш дека е само сон. Тогаш ќе знаеш лошите соништа да ги правиш добри а добрите уште подобри.
На пример сањаш дека ебеш некоја од тетките и одма те фаќа паника. Си викаш ајде нека се претвори во некоја манекенка и ти се претвара во некоја наша курава - манекенка. Ти тогаш си викаш ајде бе нека биде некоја поубава како Клаудија Шифер или Наоми Кембел и оп таа се претвара у неа.
Кога ова ќе го совладаш ваљда тогаш следува можноста да можеш да го напуштиш телото. Ја до тука сум стигнат за повеќе не знам.

Со светителов пак мојот муабет го потврдуваш дека нешто во минатото што било научна фантастика сега е реалност. Ако имаш баба, дедо прашај ги дали во нивното детсво предпоставувале дека сега ќе користиме екрани како ПЦ, таблет, мобилен и дека дури на допир ќе работат и ќе видиш што ќе ти кажат.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.482
Поени од реакции
37.305
На пример сањаш дека ебеш некоја од тетките и одма те фаќа паника. Си викаш ајде нека се претвори во некоја манекенка и ти се претвара во некоја наша курава - манекенка. Ти тогаш си викаш ајде бе нека биде некоја поубава како Клаудија Шифер или Наоми Кембел и оп таа се претвара у неа.
...ама женските егземплари што ги замислуваш за да тетките се претворат во ,,поубави" ти се крш, затоа недохранетост како диета и пад на шеќерот, мозокот трокира со астрално задоволство и добиваш безтежинска ерекција без вистински оргазам, штом до тука си дошол, понатаму лапни само коцка шеќер и завршија ја мастурбацијата со лева рака, а со десна држи ги ташаците како лампиони и атерирај безбедно без да го закачиш лустерот!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.097
Поени од реакции
12.074
Треба малце да се расчиташ за да го разбереш тоа.

Првите 5 книги од стариот завет укажуваат на христијанството и спасение во Исус Христос.

Да не се трудам да го преведувам на македонски , се надевам ке го разбереш на англиски.

"Torah
TAV is the first letter in Torah.
The word TAV means 'impression' or 'mark'.
TAV alludes to the three essential services of the soul:
-teshuvah which means repentance
-tefillah which means prayer
-Torah which means Law od God

All three of these words in Hebrew begin with the letter TAV.
TAV represents truth.
The letter TAV begins the word tikkun (redemption).

If you go every 50 letters in the Book of Genesis you will get the spelling of TORAH
If you go every 50 letters in the Book of Exodus you will get also the spelling of TORAH

If you skip Leviticus and go to Numbers,you go every 49 letters and you will get TORAH spelled backwards!
If you go to Deuterenomy every 49 letters you will also get TORAH spelled backwards!

Why?
They are both pointing at Leviticus
In Leviticus in every 7 letters you will get the spelling of YAHWEH - Y-H-V-H(I am that I Am)
Every 7 letters - the entire book of Leviticus!
The book of Leviticus shows that it would take the sacriface of the perfect Lamb - Jesus Christ to atone our sins."

Овој податок е НЕВЕРОЈАТЕН.

Наачив многу на Запад за Библијата ,првенствено дека е извор на интелектуална моќ.

Околу Ислам

Sahih Muslim 146,Book 1 Hadith 280
"It is narrated on the authority of Ibn 'Umar ('Abdullah b. 'Umar) that the Messenger of Allah observed:
Verily Islam started as something strange and it would again revert (to its old position) of being strange just as it started, and it would recede between the two mosques just as the serpent crawls back into its hole."

Секој ден , се повеќе и повеќе луѓе преминуваат од Ислам во Христијанство.
Ќе се расчитам. Иако ова што ми го постираш како да го зборува христијанин, а не рабин припадник на хебрејската школа.
Но бидејќи не си поставил линк од каде е и кој ова го зборува - ќе мора да дополниш.

Не е точно дека се повеќе луѓе преминуваат било каде, тоа се маркетиншки финти на проповедници... демек видете колку сме ние вистинските, другите зло и невреници. Со тој наратив - само повеќе атеисти се создаваат - ништо друго.

Зошто ти е битно што некој преминал од ислам во христијанство, или обратно?
Што имаш ти со тоа? Не е верувањето, религијата, да кажеме ете духовниот пат осамено патување кон ... не знам, божественото, кон совршеното итн итн?

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.513
Поени од реакции
3.255
@PROROKOT Во црква одам еднаш годишно само кога сечам колач (признавам грешник сум голем и недостоен како верник) и прашањето ми е зошто во посебниот дел кој е за палење свеќи одделен од храмот/црквата(кој е во дворот) има поставено камера кога внатре нема ништо вредно во вид на пари и останати работи кои некои ги дефинираат као вредности во материјалниот свет..Кој и зошто дозволил некој да ме снима додека се крстам и палам свеќи за здравје на живите и за помен на мртвите?

Последно уредено:

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.097
Поени од реакции
12.074
@PROROKOT Во црква одам еднаш годишно само кога сечам колач (признавам грешник сум голем и недостоен како верник) и прашањето ми е зошто во посебниот дел кој е за палење свеќи одделен од храмот/црквата(кој е во дворот) има поставено камера кога внатре нема ништо вредно во вид на пари и останати работи кои некои ги дефинираат као вредности во материјалниот свет..Кој и зошто дозволил некој да ме снима додека се крстам и палам свеќи за здравје на живите и за помен на мртвите?
И ти зафркаваш понекогаш со муабетиве, грешнику низаеден :)
За да ако некоја будала оштети туѓ имот да може лесно да се пронајде и ако имаат волја надлежните да му пуштат прекршочна? :)
Доволно е некој да земе спреј и да направи штета... за нови цркви, ајде, ќе се исчисти со хемија или ќе се замачка, но ако стане тренд, замисли на стари манастири од XII век?
Тоа не е добро...

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.788
Поени од реакции
4.833
Не рипам од среќа кога гледам камери низ градов, а не па во црковните објекти.

Мојата парохиска црква е неколку пати ограбувана последниве години, иако се наоѓа во населено место (!), па црковниот одбор одлучи да постави камери, како превентива или помош при увид при некое наредно крадење.

Тековно, состојбата со објектот е мирна и нема скорешно обивање и крадење.
Автоматски споено мислење:

Полека, мешаш баби и жаби. Ја фантазија не ти зборам затоа што поклрај заспан (несвесен) можеш и буден свесен да фантазираш. Башка не мора да фантазираш само некои неиспонливи мисли. Можеш да фантазираш да идеш у Мајами или на Куба што првично заради финансиите личи дека е фантазија но е премногу изводливо кога ќе размислиш логочки.

Кај астралната проекција мора да си несвесен т.е. заспан. И тоа не е се. Тоа само првиот чекор. Втор чекор е што треба мозокот да ти биде буквално исчистен од сите мисли и емоции. Ако среќен, тажен, депресивен ништо од проекцијата. Трето кога ќе бидеш заспан и со празен ум тогаш имаш мала шанса за астрална проекција затоа што прво треба мозокот да го извежбаш за да научиш како да ги контролираш соништата т.е. да си свесен во сонот дека што и да ти се деси или видиш (без разлика добро или лошо) да знаеш дека е само сон. Тогаш ќе знаеш лошите соништа да ги правиш добри а добрите уште подобри.
Кога ова ќе го совладаш ваљда тогаш следува можноста да можеш да го напуштиш телото. Ја до тука сум стигнат за повеќе не знам.

Со светителов пак мојот муабет го потврдуваш дека нешто во минатото што било научна фантастика сега е реалност. Ако имаш баба, дедо прашај ги дали во нивното детсво предпоставувале дека сега ќе користиме екрани како ПЦ, таблет, мобилен и дека дури на допир ќе работат и ќе видиш што ќе ти кажат.
Напротив, токму ти мешаш „баби и жаби„ и ти посочив зашто-затоа што нематеријаните нешта и феномени, се обидуваш да ги подредиш на научни (???) толкувања.

Световните науки не признаваат феномени кои се нематеријални, па дури и психологијата, која ја проучува човековата психа („психа„=„душа„) не го признава постоењето на тој нематеријален дел од човековото битие.

Сето останато кое си ги навел во твјов допис е погрешно, затоа што фантазирањето, како способност, не му е дадено на човекот со неговото создавање (од Бога, нели...), туку човекот ја стекува способноста за фантазирање откако човекот Му откажа полушност на Бога, па реши да го слуша ѓаволот.

Ѓаволот е првиот познат фантазер, кој немајќи материјално тело, таа негова слабост ја компензира преку фантазирање на состојби кои се достапни само за битија кои имаат материјални тела и кои можат физички/телесно да делуваат.

Така, човековата способност за фантазирање е стекната од ѓаволското влијание врз човекот и секој обид за „научно„ толкување на фантазирањето е обид и за научно толкување на демонизмот.

За инфо, прв кој почна „научно„ да го толкува демонизмот е Карл Јунг, преку неговите толкувања на човековите соништа...а ѓаволот влијае врз човекот и преку сонот.

Светителот Козма не ги измисли колите, авионите и телефоните, туку го претскажа нивното идно постоење. Кога светител претсакужа, тоа го чини ради укажување на некоја опасност, а не ради просто претскажување на појавата на некоја техничка новотарија...

Последно уредено:
Член од
4 август 2018
Мислења
1.513
Поени од реакции
3.255
И ти зафркаваш понекогаш со муабетиве, грешнику низаеден :)
За да ако некоја будала оштети туѓ имот да може лесно да се пронајде и ако имаат волја надлежните да му пуштат прекршочна? :)
Доволно е некој да земе спреј и да направи штета... за нови цркви, ајде, ќе се исчисти со хемија или ќе се замачка, но ако стане тренд, замисли на стари манастири од XII век?
Тоа не е добро...
Има еден куп на луѓе од свештеници до владици и со поголеми чинови и ако се искрени верници по патот Божји сами ќе се организираат во смени и ќе ја штитат црквата 24/7 а не да ми водат политика и да не излегуваат од канцеларии и да шибаат камери по верски објекти кај стигнат..
Не рипам од среќа кога гледам камери низ градов, а не па во црковните објекти.

Мојата парохиска црква е неколку пати ограбувана последниве години, иако се наоѓа во населено место (!), па црковниот одбор одлучи да постави камери, како превентива или помош при увид при некое наредно крадење.

Тековно, состојбата со објектот е мирна и нема скорешно обивање и крадење.
Овие што имаат ограбувано цркви ги имаат некогаш фатено некаде..што кажува статистиката?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.097
Поени од реакции
12.074
Има еден куп на луѓе од свештеници до владици и со поголеми чинови и ако се искрени верници по патот Божји сами ќе се организираат во смени и ќе ја штитат црквата 24/7 а не да ми водат политика и да не излегуваат од канцеларии и да шибаат камери по верски објекти кај стигнат..

Овие што имаат ограбувано цркви ги имаат некогаш фатено некаде..што кажува статистиката?
Не оди тоа така... колку што можеш дома да се заштитиш ако ти дојдат будали...
Не знам што прават свештениците, школуваните и оние кои што се по манастирите - не може ти е секако физички да се пресметуваат, може другиот образ само... дупла штета.

П.С. За ограбеното од Македонија чувано во библиотеките на манастирите тука, доказ е описменувањето настанато во Бугарија па се до „царска Русија“. Тоа не е од сега, од векови наназад е...

Ако се организираат господата свештеници православни, нека фатат да дигитализираат библиотеките од Лесново, Зрзе, Бигорски... а не после да биде, ама па немаме докази од каде што како било во Македонија и Македонецот.

Член од
4 август 2018
Мислења
1.513
Поени од реакции
3.255
Не оди тоа така... колку што можеш дома да се заштитиш ако ти дојдат будали...
Не знам што прават свештениците, школуваните и оние кои што се по манастирите - не може ти е секако физички да се пресметуваат, може другиот образ само... дупла штета.

П.С. За ограбеното од Македонија чувано во библиотеките на манастирите тука, доказ е описменувањето настанато во Бугарија па се до „царска Русија“. Тоа не е од сега, од векови наназад е...

Ако се организираат господата свештеници православни, нека фатат да дигитализираат библиотеките од Лесново, Зрзе, Бигорски... а не после да биде, ама па немаме докази од каде што како било во Македонија и Македонецот.
Вртењето образ може само да ја повтори судбината која ги има задесено старите цивилизации односно нивното исчезнување..Ја сум сепак верник од балканот кој верува во спротивставување над злото без вртење образи..Пробав да се апдејтирам и не ми оди никако..

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.788
Поени од реакции
4.833
Не знам точно, но и да се фатени, веројатно се веднаш пуштани, оти полицијата има „чуден„ однос кон нештата кои се крадени, па нека се тоа и црковни предмети.

Смејуријата е во тоа што кога крадци провалуваат во црковен објект, очекуваат да наидат на купишта пари, кои верниците ги оставаат на црковните служби, иако тие пари не се чуваат по самите цркви.

Друга е „темата„ ако крадците провалуваат со намера да украдат вредни икони, кои по крадењето, се шверцуваат и преперодаваат надвор од Македонија...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.097
Поени од реакции
12.074
Вртењето образ може само да ја повтори судбината која ги има задесено старите цивилизации односно нивното исчезнување..Ја сум сепак верник од балканот кој верува во спротивставување над злото без вртење образи..Пробав да се апдејтирам и не ми оди никако..
Догма не бара ти да менуваш верување како тебе ти чини, барем јас така ги разбирам догмите, а и така ги проповедаат православните христијани: најбитно е искушението и страдањето.

Да не заборавиме дека сите светци што ги имате и празнувате умреле со маченичка смрт - дури и самиот Христос умира распнат на крст. Провери си црковното календарче што празнувате како верници.

Така да, тоа Балкан, мажите јаки на Балканот, вие образи не вртите - може дома арсенал оружје да имаш, може и 230кг да креваш - образот не ти бега да го завртиш ако го следиш вистински христијанскиот концепт на живот на Земјата.
Вие, луѓето не сте повикани да се спротивставувате на било што... може само да се тргнеш од злото, а не да си џелат и судија ти да пресудиш што е зло... малку намалете со тој филм - не е добар.

Ако грешам во ова, поправај.

Kajgana Shop

На врв Bottom