Соживотот во Македонија

• Креатор на темата Macedon1um
  • Време на започнување
Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Баш дека е одврзано кесето на граѓевина, плаќате по 2-3к евра за стан во Скопје, а не е ништо поарно и во другите поголеми градови. Да не мислиш дека со мкд пари се купуваат становите уште пред да се ископа дупка за темели :D
Автоматски споено мислење:
Се купуваат станови, но не гледам некој напредок во Битола и Прилеп по ова прашање, а 70% се од тој крај..

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Се купуваат станови, но не гледам некој напредок во Битола и Прилеп по ова прашање, а 70% се од тој крај..
tamu veke si imaat. sega samo sk i oh gi interesira drugoto koga ne znaete da go sredite i naparavite interesno ke si tone ili stagnira...

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366
Шо си имаат куќи распаднати и ниви?
od kaj pa ti znaes sto imaat? site sto gi znam od bt a odat redovno vo mkd si imaat ili stan ili kuka vo bt. pokraj toa golem del imaat i stan vo sk ili oh. neznam kako da ti objasnam ama za nas nekretninite vo mkd pa pogotovo sve toa nadvor od sk e smesna cena... za vreme na covid kupiv stan u oh sto me kostase pomalku od parking plac u melburnov...

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Битола уште неизградени кај касарната, беа продадени. Пола куќи низ градот се од странци.

Прилеп пола град поседува по 2 куќи, особено овие странците, не поштоваме станови таму.

Купуваат и таму, и инвестираат во поправки, оди најди слободен мајстор да те видам. Сакав да менувам нешто во куќата, ми закажаа за 4 месеци од денот кога ги побарав.

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
od kaj pa ti znaes sto imaat? site sto gi znam od bt a odat redovno vo mkd si imaat ili stan ili kuka vo bt. pokraj toa golem del imaat i stan vo sk ili oh. neznam kako da ti objasnam ama za nas nekretninite vo mkd pa pogotovo sve toa nadvor od sk e smesna cena... za vreme na covid kupiv stan u oh sto me kostase pomalku od parking plac u melburnov...
Знам бидејќи поминувам во Битола не мрда градот не од инфраструктура ти кажувам за изградба на куќи, дуќани и сл... значи не се вложува..

Битола уште неизградени кај касарната, беа продадени. Пола куќи низ градот се од странци.

Прилеп пола град поседува по 2 куќи, особено овие странците, не поштоваме станови таму.

Купуваат и таму, и инвестираат во поправки, оди најди слободен мајстор да те видам. Сакав да менувам нешто во куќата, ми закажаа за 4 месеци од денот кога ги побарав.
Бев и во Прилеп после Короната на неколку дена не е мрднато и таму истото.. Ти кажувам бидејќи одам и во Кичево, Струга, Охрид, Гостивар, Тетово поминувам, се осеќа се гради куќи, објекти, дуќани, а овај дел не е мрднат од место, бев и во Пласница во селото, направени големи објекти, нови куќи и згради и бензиска пумпа и маркети.. нема споредба со тие работи ти што ми ги набројуваш..

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Знам бидејќи поминувам во Битола не мрда градот не од инфраструктура ти кажувам за изградба на куќи, дуќани и сл... значи не се вложува..

Бев и во Прилеп после Короната на неколку дена не е мрднато и таму истото.. Ти кажувам бидејќи одам и во Кичево, Струга, Охрид, Гостивар, Тетово поминувам, се осеќа се гради куќи, објекти, дуќани, а овај дел не е мрднат од место, бев и во Пласница во селото, направени големи објекти, нови куќи и згради и бензиска пумпа и маркети.. нема споредба со тие работи ти што ми ги набројуваш..
Не знам каде си бил и кои ти се очекувањата, ама како Скопје нема да видиш оти не остана народ.
Во моментов прашање дали се останати и 40к народ во градот, во основното училиште каде што учев бевме 5 паралелки со по 25-27 деца во моја генерација, последните години не можат да состават ни по 2 со по 15 деца.

Моја генерација 90% се заминати од таму, голем дел низ Скопје и се останато надвор. Дополнително едно чудо од нив не се ни женети/мажени, а да не правиме муабет за деца.

Тоа е инвестирањето, постепено и ќе се намалува, сега уште се лажеме оти имаме останато родители/семејство, како се менува таа приказна, така се помалку ќе се враќаат натаму.

Таа држава е завршена во описот кој го знаевме досега, иднината таму ќе биде за Африканци и од Блиски Исток. Прашање е само на ден кога ќе мора да се дигне рампата за работници, инаку ќе ги изгубите и тие инвеститори што се таму. Никој нема да се заебава да седи ако нема работници.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.885
Поени од реакции
25.366

jasno de, i jas ti vikam nema potreba da se gradi, ima dovolno. za da se gradi treba da prvleces nekoj od drug del na mkd vo ili nadvor vo dijasporata da saka da kupi vo bt. eve jas sum od sk pa si kupiv vo oh, vo sk veke imam. vo bt ili na drugo mesto u mkd ni na vikend ne bi idel zasto nitu ima sto da pravam nitu me interesira da si go gubam vremeto tamu... neka izgradat use nekoe kazino na primer u gevgelija, neka napravat asalen noken zivot tamu moze i tamu bi kupil ako napravat nekoja mini vegas shems. ima mnogu sto idat vo mkd vo zima i bi skijale napravi go krusevo ko borovec i bi kupile... vaka dzabe zborime, treba budala da si da frlis pari u nekoj utepan del vo mkd ako nemas ni koreni tamu...

ps. sve sto si videl tamu u zapadna mkd prasanje e dali e ednakvo na 10% od ona sto se gradi u star aerodrom a ne pak skopje, kaj nas e koncentrirano kaj niv e rasireno... u pravo si, nema sporedba... nasite ke go koristat toa kolku tolku nivnoto ke sedi kako spomenik lol.. inace ova e veke videno u 60-70tite nasite go pravea istoto pa sfatija deka treba da si kreten da frlis 100k evra na nova kuka u krivogastani ili plasnica zasto nikoj nikogas nema da ti dade poveke od 20k za nea eden den ako resis da ja prodades ili ostavis u nasledstvo na decata.

Последно уредено:
Член од
18 јули 2023
Мислења
48
Поени од реакции
58
шипојве сами го имаат исшкртано
Ostaj toa gostivarci se sert losi samo oni ostanaa zubi da im pokazhuvaat na shipojte od iskustvo znam ne gi ebavaat pet posto i segde se azgani gostivarci ne samo vo gostivar

Член од
28 март 2023
Мислења
640
Поени од реакции
1.006
Не јајте лајна ако беа каури ќе му цртаа крст на орлето.

Kajgana Shop

На врв Bottom