Политички случувања во Израел

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.970
Поени од реакции
5.590
Дап, тоа е твоето ниво: Поводот.
Кога ќе пораснеш (ваљда некогаш ќе се деси), тогаш ќе разбереш дека поводите се една работа - а причините се друга и поважна работа во секој судир.
Оууу господине Платон, извинете не ве препознав, кое ниво сте вие? Зошто во последно доста луѓе тука ве доживуваат како спамер, вклучително и мене.

Кога ќе слеташ од облаци, ако некогаш слеташ, и кога ќе створиш контакт со реалноста ќе разбериш една работа - омразата кон нешто може да те заслепи и да сакаш да откопаш гуштер може да откопаш змија.. Така ти со поддршката на муџите првенствено па и се што е против Америка...Ама нејсе, филозофе, нека ми извини вашата мудрост што ви контрирам...

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.477
Поени од реакции
27.290
Pa zosto togas gi povikaa amerikancite so 30 nosaci i uste tolku podmornici da im stitat grb?
За да не дојде до тоа, а и самиот ванлок го објасни сликовито нивото на разумот на исламистичките организации.

А највеќе за да го одврати Иран да делува.

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.378
Поени од реакции
4.087
За да не дојде до тоа, а и самиот ванлок го објасни сликовито нивото на разумот на исламистичките организации.

Znaci ipak ne moze Izrael sam.. Toa e fintata sto ne moze sam, mora da ima zastita od Usa..

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.643
Автоматски споено мислење:

Оууу господине Платон, извинете не ве препознав, кое ниво сте вие? Зошто во последно доста луѓе тука ве доживуваат како спамер, вклучително и мене.

Кога ќе слеташ од облаци, ако некогаш слеташ, и кога ќе створиш контакт со реалноста ќе разбериш една работа - омразата кон нешто може да те заслепи и да сакаш да откопаш гуштер може да откопаш змија.. Така ти со поддршката на муџите првенствено па и се што е против Америка...Ама нејсе, филозофе, нека ми извини вашата мудрост што ви контрирам...
Тука е проблемот - што не дискутираш, туку само контрираш без суштина. И кога ќе те соочат со реалноста и со фактите, почнуваш да ги критикуваш дискутантите - а не аргументите и тезите. Така да ич кyp да не те боли како други „ме доживуваат мене“ ниту па мене кyp не ме боли како ти ме доживуваш мене: Се е ОК се додека дискутираш онтопик наместо да ме замараш со ад хоминем и смарање на лична основа.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011

Нема начин Иран да делува против Израел освен со балистички ракети, за кои Израел и тоа како има одговор.

Единствено да го активира Хезболах, ама Хезболах не е никаков предизвик за денешен Израел.
Да, всушност би направиле штета, но ништо што не може да го среди Израел за кратко време.
Да не заборавиме дека Хезболах има и политичко влијание, па ако тргни Израел во рушење на Либан, тоа може негативно да се одрази за Хезболах.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.236
Поени од реакции
18.175
Нема начин Иран да делува против Израел освен со балистички ракети, за кои Израел и тоа како има одговор.

Единствено да го активира Хезболах, ама Хезболах не е никаков предизвик за денешен Израел.
Да, всушност би направиле штета, но ништо што не може да го среди Израел за кратко време.
Да не заборавиме дека Хезболах има и политичко влијание, па ако тргни Израел во рушење на Либан, тоа може негативно да се одрази за Хезболах.
Ne e rabotata dali mozhe da se spravi, tuku koja kje e cenata. Podobro im e da gi odvratat.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.643

^^ Куп еднострани претпоставки, сите со бест кејс сценарио за Израел.

- немало начин Иран да делува против Израел освен со балистички ракети (како Иран да има само балистички ракети)
- само балистички ракети биле можна закана, а за кои Израел и тоа како имале одговор (како за ајрон доум да имаат бесконечни противракети)
- Хезболах не бил никаков предизвик за денешен Израел (како Иран да не би ги наоружал со се и сешто)

И најмногу ова:
- само Иран е можен противник на Израел
А во реалноста бројката на кандидати не е еден, туку секако е поголема.
Автоматски споено мислење:

Ne e rabotata dali mozhe da se spravi, tuku koja kje e cenata. Podobro im e da gi odvratat.
Ова па уште пооптимистички (и по-нереално):
Немало сомнеж дека Израел можеле со се да се справат, само цената била проблем.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.376
Поени од реакции
5.011
- нема начин Иран да делува против Израел освен со балистички ракети (како Иран да има само балистички ракети)
- за кои Израел и тоа како има одговор (како за ајрон доум да имаат бесконечни противракети)
- Хезболах не е никаков предизвик за денешен Израел (како Иран да не би ги наоружал со се и сешто
Иран нема ништо освен балистички ракети што може да ги истрела до Израел.
Нема авијација. Нема крстосувачки проектили. Нема морнарица.

Ајрон дом е само еден сегмент од воздушната одбрана на Израел. Специјално за заканата од балистички напади, Израел има изградено свој анти-балистички систем, Arrow, како и David Sling.

Со што може Иран да го вооружи Хезболах освен со наведувани проектили и балистички ракети?
Ништо за кое Израел нема одговор, особено во поле каде има целосна воздушна доминација.

- само Иран е можно да иде против Израел
А во реалноста бројката не е еден можен противник, туку секако е поголема.
Секако дека е.
Секако дека никој освен Иран нема да ризикува земјата да му се врати во камено време ако реагира против Израел.

Да, тоа е најдобрата стратегија.
Затоа од 2006та, немало некој поголем инцидент, за разлика од судирите со Хамас на пример.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.142
Поени од реакции
22.699

Во Ирак и Сирија муџите редовно ги гранатираат американските бази без никаков американски одговор, Хезболах веќе таргетира еврејски војници и бази, Јемен заплени еврејски брод и објави дека го блокира теснецот за сите еврејски бродови. Работава операцијата успешна-пациентот мртов.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.236
Поени од реакции
18.175
Во Ирак и Сирија муџите редовно ги гранатираат американските бази без никаков американски одговор, Хезболах веќе таргетира еврејски војници и бази, Јемен заплени еврејски брод и објави дека го блокира теснецот за сите еврејски бродови. Работава операцијата успешна-пациентот мртов.
Gleam nonstop go spominjata ova so bazite. Sto e porazlicno sega od pred 5, 10 god i tn. Ja imav kolega so rabotese vo bazata vo Kandahar, i kazuvase deka redovno letale raketi kon bazata. Ako si vo hostajl teritori, logicno e deka kje te napagjaat.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.448
Поени од реакции
25.972
Израел бил во многу, многу полоши ситуации, во повеќе наврати, од противници кои не само што можеле да ги ангажираат сите ресурси во една земја, туку и противници кои били силно поддржани од супер сила.

Израел во неколку наврати поразува противници многу побројни и подобро вооружени. Три или четири држави одеднаш.
Кога било тоа ? пред 1000 - 2000 год кога ги гаѓале со стрели и копја и со катапулти им фрлале камења ?!
Денес чим куполата одвај може да издржи ракети истрелани од канализациони цевки , тогаш господ знае што може да направат иранските суперсонични ракети.
Пак да те потсетам дека денес сме 2023 год. Израел последен пат кога сите ги поразил било пред 60 год кога ништо од горенаведеното не постоело.

@jamajka еве ти сега пример на иста такава митологија што намерно создава теорија на заговори иста како таа за која што зборевме во ПП.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.236
Поени од реакции
18.175
Кога било тоа ? пред 1000 - 2000 год кога ги гаѓале со стрели и копја и со катапулти им фрлале камења ?!
Денес чим куполата одвај може да издржи ракети истрелани од канализациони цевки , тогаш господ знае што може да направат иранските суперсонични ракети.
Пак да те потсетам дека денес сме 2023 год. Израел последен пат кога сите ги поразил било пред 60 год кога ништо од горенаведеното не постоело.

@jamajka еве ти сега пример на иста такава митологија што намерно создава теорија на заговори иста како таа за која што зборевме во ПП.
Izglea pred 5000 godini bilo toa. Inaku zadnji put koga site si probale srekja bilo pred 50 godini zaso od togas balansot na silite e totalno na strana na izrael i sekoj so dve kletki mozok znae so kje sleduva. Ostanuvaat cat pat nekoj alahu akbari i posle placat deka se bombardirani.

Citni malce za tie vojni, vo kakva polozba bil izrael a kako arapite i kako zavrsilo toa na kraj.

Ska Maniac

Бараба
Член од
2 октомври 2013
Мислења
10.448
Поени од реакции
25.972
Izglea pred 5000 godini bilo toa. Inaku zadnji put koga site si probale srekja bilo pred 50 godini zaso od togas balansot na silite e totalno na strana na izrael i sekoj so dve kletki mozok znae so kje sleduva. Ostanuvaat cat pat nekoj alahu akbari i posle placat deka se bombardirani.

Citni malce za tie vojni, vo kakva polozba bil izrael a kako arapite i kako zavrsilo toa na kraj.
Епа што напишав јас ?
Истото дека ако пред години и години војувале и победиле не значи дека и денес ќе победат. Тогаш не постоело волку разорно, прецизно и опасно оружје какво што постои и денес. А и непријателите на Израел не се веќе со маички, бермуди и шверцани калашникови. Види ги како се опремени Хезболах во Либан од каде што го напаѓаат Израел. АРМ ја нема таа опрема што ја имаат тие.

Kajgana Shop

На врв Bottom