Политички случувања во Израел

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.644
Од зирохеџ дебатата:

Автоматски споено мислење:

@Таксист еве нешто од аспект на муабетот за можноста на војна на истоштеност, и да Израел да ги потроши ресурсите. Не им требаат многу ресурси за ова што го прават, САД на Украина им дава(ше) илјадици пати повеќе. Не дека и они имаат бесконечни резерви, но на Израел навистина не им треба многу.

Плус Израел смета на тоа дека сите ние ќе плаќаме за нивното етничко чистење. Еве уште еднаш што планираат Израел, и можеби малку да се свестат навивачите за Израел етнички да ги исчисти Палестинците од Палестина.

By employing what is essentially the carpet-bombing approach, Tel Aviv has made the choice of adopting a policy that is sure to produce hundreds of thousands of refugees—or perhaps even more than a million. Indeed, many in the Israeli regime are motivated to maximize refugees, and push Gazans out of the country altogether using the Orwellian phrase "voluntary migration."

On a military, tactical level, the Israeli state will have no problem accomplishing this. Tel Aviv has an air force, a deep reservoir of American-funded weapons, and a nuclear arsenal. The Israeli military can easily reduce all of Gaza to rubble. But what is sure to result from this is a humanitarian disaster accompanied by a global debate over which foreign country will host the refugees.

Israeli mouthpieces are already at work pushing the cost onto foreign taxpayers, including American ones. This week, two Israeli politicians—one from the militarist Likud party, and one from the center-left Yesh Atid party—took to the pages of The Wall Street Journal to demand that "countries around the world should offer a haven for Gaza residents who seek relocation." According to these politicians, "[t]he international community"—i.e., not Israel—"has a moral imperative" to resettle Gazans somewhere outside Israel at not-Israel's expense.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.425
Поени од реакции
5.137
@Таксист еве нешто од аспект на муабетот за можноста на војна на истоштеност, и да Израел да ги потроши ресурсите. Не им требаат многу ресурси за ова што го прават, САД на Украина им дава(ше) илјадици пати повеќе. Не дека и они имаат бесконечни резерви, но на Израел навистина не им треба многу.

Плус Израел смета на тоа дека сите ние ќе плаќаме за нивното етничко чистење. Еве уште еднаш што планираат Израел, и можеби малку да се свестат навивачите за Израел етнички да ги исчисти Палестинците од Палестина.
Не се во прашање само ракети и друг вид вооружување, војната е скапа работа, затоа не секој се игра со неа.
Израел изврши мобилоизација на скоро 400.000 популација која некаде беше на работа и нешто произведуваше, денес тие луѓе се во војска и само го трошат тоа што други произведуваат. На долги патеки толкава армија е терет за многу посилни држави, не гледам причина да не е терет и за Израел.

Како што САД и сателитите го подржуваат Израел може да се јави иста таква сила и од другата страна која ќе дава подршка на Палестинците, еве уште еден фактор кој оди во прилог на тезата за истиоштување на Израел. Колку и да се борбени Израелците сепак има и такви кои не се соглаасуваат со политиката на ционистичкиот режим, некои со време ќе го напуштаат израел, а тоа е само уште еден фактор на тезата.

Денес Јемен во Црвеното море зеде еден израелски брод (се шпекулира дека сопственикот бил во Мосад), Јемен му објави војна на Израел, расположението во арапскиот свет не е наклонето на Израел, а како продолжува Израел со убивање на цивили во Газа таа нетрпеливост добива на сила и не само тоа САД со својата безрезервна подршка на Израел за повеќе децении ја изгуби довербата кај тој арапски свет...

Се оди во прилог дека Палестина-држава станува реалност, односно или ќе има држава Палестина или ќе има голема војна.

Член од
30 октомври 2022
Мислења
444
Поени од реакции
1.271
Имаш поента, не дека не.
А ти знаеш ли кого Израел подржуваше 2001-ва?
Значи сите биле против нас?Па шотуку се расправаме овде на форумов кога ни едниве ни другиве не биле на наша страна?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.949
Поени од реакции
83.249
Значи сите биле против нас?Па шотуку се расправаме овде на форумов кога ни едниве ни другиве не биле на наша страна?
не знам зашто се расправаат.

Мене ме гледаш да се расправам дали Палестина или Израел?

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.644
Не се во прашање само ракети и друг вид вооружување, војната е скапа работа, затоа не секој се игра со неа.
Израел изврши мобилоизација на скоро 400.000 популација која некаде беше на работа и нешто произведуваше, денес тие луѓе се во војска и само го трошат тоа што други произведуваат. На долги патеки толкава армија е терет за многу посилни држави, не гледам причина да не е терет и за Израел.
Хмм... Зборуваш за Израел како да е некоја просечна побогата држава, но да не ги забораваме следниве два важни моменти:
- се борат против копиљана со папучи и направи-сам оружја
- Евреи се мнозинство олигархијата која го контролира западниот свет, и повеќето ресурски на планетата

Ако целта е да не се изгуби во војна на истоштување, само може да седнат позади оградата и да слушаат еврејска музика. Палестците ќе останат без основни ресурси за неколку недели. Ресурси како храна. Вода уште побргу... Освен тоа спомнатата еврејска олигархија може да ги снабдува со се што е потребно уште години. Ако можат од цел свет да влечкаат за Украина, што ќе направат за Израел. Итн, итн.

Не, Израел делуваат како да не ги засега никаков надворешен притисок но само прашање на време е кога баш заради тој притисок ќе мора да престанат со војување со убивање цивили. Не заради некакви меѓународни критики, туку затоа што ќе почнат вистински закани за вмешување на ред заинтересирани страни кои во моментов не се решени на ескалација ама технички можат да го направат тоа. Посебно ако повеќе од една таква заинтересирана страна се решат на тоа.

Тоа би бил крајот на Израел. Не некој товарен брод што го пиратирале Хутите.

Денес Јемен во Црвеното море зеде еден израелски брод (се шпекулира дека сопственикот бил во Мосад), Јемен му објави војна на Израел, расположението во арапскиот свет не е наклонето на Израел, а како продолжува Израел со убивање на цивили во Газа таа нетрпеливост добива на сила и не само тоа САД со својата безрезервна подршка на Израел за повеќе децении ја изгуби довербата кај тој арапски свет...
САД никогаш не ги владеел Арапите со доверба, туку со камшик. Ама во право си дека на тоа му се гледа крајот. Скратен им е камшикот... Уште и ќутек јадат. :unsure:

едит:
Хаха, со гумењаци се истовариле...

Последно уредено:
Член од
30 октомври 2022
Мислења
444
Поени од реакции
1.271
не знам.

Мене ме гледаш да се расправам дали Палестина или Израел?
Не ,ама другиве лом се напраја се извреѓаа максимално.Муабетот повеќе беше наменет за нив.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.425
Поени од реакции
5.137
Хмм... Зборуваш за Израел како да е некоја просечна побогата држава, но да не ги забораваме следниве два важни моменти:
- Евреи се мнозинство олигархијата која го контролира западниот свет, и повеќето ресурски на планетата
Уште пред ова да почне некаде напишав дека силата на Израел е премногу надувана (преценета, производ на пропаганда) ме нападнаа тоа не било така.
На 7 октомври се покажа дека е баш така, од како што велиш движење со папучи им беше одржана лекција и добија воспитна.
Израел е сила за тие со папучите, во регионот се појавија сили кои не ја респектираат таа сила и во некои сегменти и го надмашија Израел (Иран во технологијата со БПЛ и во хиперосничното оружје).

Или ќе говориме за Израел или за Евреите, точно е дека се е поврзано со папочна врска ама не е исто.
Израел е ционистичка творба проект токму на тие еврејски кругови кои контролираат голем дел од светските економски токови, ама и покрај се и ден денес добива над 10 милијарди помош секоја година од САД (замисли ние да добиваме таква помош кај би биле сега), подоцна тој проект е инструментализиран во носач на авиони и се користи како алатка во дисциплинирањето на арпскиот свет, кој пак заради црното злато стана фактор во светската економија...

Времето поминуваше на сцена дојдоа нови сили кои рекоа ДОСТА Е на ЕУСА доминацијата, со ова сакам да речам дека судирот во Газа го сметам за само еден од многуте фронтови-сцени кои во моментов ги има или се подготвуваат за судир помеѓу овие два концепта за иднината на светот.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.644
Taка е, Израел се тие што се заради еврејската олгархија. А таа олигархијаа ги контролира и САД и следствено воопшто не е чудно што Израел годишно добива двоцифрена сума милијарди долари (којзнае колку годинава ќе добијат)... И сето тоа е причина зошто што и да се деси, тоа нема биде исход на трошење ресурси. Туку првенствено ќе зависи дали ќе се вмеша или не трет фактор. Тоа краткорочно а долгорочно ако никој не се вмеша директно како трет фактор, тогаш условот е САД или некоја следна империја да ги поддржува воено и секако. Колку и некои да сакаат романтично да гледаат на Израелците, не е можно да преживеат онаму на Блискиот Исток. Не после сите срања што ги прават... И една мала дигресија: Тоа треба да го увидат и овие овде „Израел на Балканот“, да имаа памет за да размислуваат.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.644
Уште да беа работници тие...
И да! Ете најпрактично објаснување зошто секој нормален човек со функционален мозок овде во судиров не навива за Израел: Затоа што кога Израел ќе си го исчисти ѓубрето, ѓубрето ќе заврши во Европа.

(метафори се де)

Потсетување:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.970
Поени од реакции
5.590
И? Тие селфмејд оружја не убиваат луѓе? Или сега греота се, ни убија 1500 цивили, ама немаат оружја дај да не ги убиваме муџите, на кои идејата им е да ги истребат евреите од таму?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.495
Поени од реакции
33.644
Се разбира тоа е твоето ниво на размислување: Пропуштиш да ја увидиш тезата која јасно ја укажувам, дека Израел иако можеби не е ни најголема ни најборојна ама сепак е една од најсовремените војски на светот, и најдобро опремени (барем на хартија). Таква една современа и добро опремена војска се бори против копиљана со папучи и направи-сам оружја.

ПОЕНТАТА Е ВО ДИСПАРИТЕТОТ.
(штом веќе мора да ти нацртам)

Инаку Израел официјално призна дека не биле 1500 туку помалку од 1200. Следно кога ќе ги одбијат тие цивили што самите ги убиле, ќе испадне троцифрена бројка (во долниот дел од половината).... И ај сега неизбежно чекам да реплицираш со некоја ступидна досадност. 3...2...1... :unsure:

Член од
28 март 2023
Мислења
640
Поени од реакции
1.005
Taка е, Израел се тие што се заради еврејската олгархија. А таа олигархијаа ги контролира и САД и следствено воопшто не е чудно што Израел годишно добива двоцифрена сума милијарди долари (којзнае колку годинава ќе добијат)... И сето тоа е причина зошто што и да се деси, тоа нема биде исход на трошење ресурси. Туку првенствено ќе зависи дали ќе се вмеша или не трет фактор. Тоа краткорочно а долгорочно ако никој не се вмеша директно како трет фактор, тогаш условот е САД или некоја следна империја да ги поддржува воено и секако. Колку и некои да сакаат романтично да гледаат на Израелците, не е можно да преживеат онаму на Блискиот Исток. Не после сите срања што ги прават... И една мала дигресија: Тоа треба да го увидат и овие овде „Израел на Балканот“, да имаа памет за да размислуваат.
Батали олигархија, батали еврејско лоби. Тоа е Светата Земја која треба да биде заштитена оти знаеш што ќе се случи доколку падне. Да ти кажам за да не собираме 2+2 пак, нема џамија што ќе остане несрушена, нема муслиман што нема да биде протеран или убиен, права Крстоностна војна, борба на Праведното против злото.

Една е Вистинската Вера. Тој кој што со Неговата смрт плати за нашите земни гревови и смртта со смрт ја победи. Тој, Едниствениот наш Бог кој со Неговите Војсководци Архистратигот Михаил и другите Небесни бесплотни Сили: Архангелите Гавриил, Рафаил, Уриил, Селафиил, Јегудиил, Варахиил и Јеремиил ќе го победи Луцифер.

Тој е Единствениот, Милостивиот и Одмаздољубивиот. Вечниот Исус Христос. Амин.

Покајте се, бакнете го Крстот и Бог ќе прости.

Kajgana Shop

На врв Bottom