Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Не се согласувам дека нема простор за борба, многу се потценуваме како народ но не заборавајте дека ова била состојбата и порано, мала група ако поведат и се запали искра и ќе има експлозија, поготово сега.
Sega kako shto to se razvenai izrael,Gaza,Ukraina na site strani sega e i najdobriot moment da si gi sredime rabotite.
Автоматски споено мислење:

Се разбираме, нема врска кој за кого гласал, дали за Грујо или против, секако е бутнат од Кале, нема врска распеани скопјани, северџанчиња со пенкалца и лут Апасиев. Во Македонија се знае кој ќе дојде на власт и кој ќе остане, тој што ќе прави како му се каже.
Конкретно тие избори, гласав за Гвујо да остане и пак падна, и не само јас, цела фамилија гласаше за Гвујо и со сите што тогаш правев муабет, гласаа за него само за да не дојде Заев и пак падна, изборите во МК одамна не се реални, нити репер за било што, најмалку за посочување, кој за кого гласал, пошто е небитно. Од моја гледна точка.
Моја грешка е што дипломирав, требаше да си извадам книшка. :ROFLMAO:
Abe se e vo red so tebe! Kako shto rekov drzhava se pravi so narod, ne so picki pod koshula!
Trebalo i tie okolu tebe da glasaat kako shto treba. A tie od Kaleto takvoto ce ni go skrshat ako osvojat VMRO 61 pratenik.

Ima izreka; Slozhni brajca kujca gradat a neslozhni ja rasturaat

Sega kako shto to se razvenai izrael,Gaza,Ukraina na site strani sega e i najdobriot moment da si gi sredime rabotite.
Тоа е тешко прашање и одговор, се има свој погоден момент, но ние секогаш треба да сме претпазливи дали е тоа така од македонска гледна точка или од соседството.

Aj aj koja svila se iznacitav coece, luge zadoeni vo komfort zona placet kako ne ne bivalo I cel zivot ceket na drugi da sredet rabota dur gejmet ona pred PC i use zaspivet so spankbang, pa use krivec go najdvet ovoj sho sakal da se borit za MK, full sebicnost. "Podobro uzasen kraj, nego uzas bez kraj." - D.Gruev

Aj aj koja svila se iznacitav coece, luge zadoeni vo komfort zona placet kako ne ne bivalo I cel zivot ceket na drugi da sredet rabota dur gejmet ona pred PC i use zaspivet so spankbang, pa use krivec go najdvet ovoj sho sakal da se borit za MK, full sebicnost. "Podobro uzasen kraj, nego uzas bez kraj." - D.Gruev
Ти Македонецу што направи за сопствената држава? Каква жртва принесе?

Не знам дали си ироничен или не ама баш сакам да знам што може он, еве и јас на пример, како индивидуа да се борам за Македонија или наш идентитет?
Завршен факултет, академски граѓанин, академија исто, зборувам два странски јазика, 29 години имам, од 18 години работам и плаќам здравство, пензиско, се ми е чисто и намирено. Одам во институција, не сакаат да ми зборуваат на македонски, сакам да прашам нешто, ме моткаат по два три шалтера за никој да не ми помогне, барам работа, нема работа без книшка. Каде и да идеш, дали од една или друга партија се понашаат дрско и од позиција на сила. Јас одамна во својата држава се осеќам како странец и граѓанин од трет ред, ради северџани и шипaтарана.
Зошто да се борам за Македонија, и како?
Секој па и ти имаш можност да избереш да се бориш!
Секогаш се сведува на:
..ако нешто сакаш бараш начин тоа да го направиш, ако нешто не сакаш наоѓаш ИЗГОВОР.
Зошто мислиш дека мојот начин на борба ќе ти се допадне, не мислиш ли дека самиот треба да ја најдеш својата борба и да ја добиеш, не мислиш ли дека многу полесна ќе ти биде ако најдеш уште некој како тебе па да се борите заедно, не мислиш ли дека изгледите за да се добие борбата се поголеми ако сте двајца или тројца...
Тоа што ти се чувствуваш како странец во својата држава, не е виновна државата -Македонија, секогаш има некој има интерес да те донесе во таква апатична состојба да не можеш да го видиш излезот, ќе мора малку да поработиш на тоа.

Да гласам? Која е реална трета опција, ниту една. Кои се други вистински опции, истите што со години тераат криминал и штампаат пари за личен интерес на сметка на држава, македоноското и чесни граѓани. Државата се распадна одмана, сега веќе не се ни крие дека ништо не функцкионира само се чека да се прогласи за „умрено“.
Со гласање само изразуваш волја дека си заинтересиран за себе за своите и за вашата иднина.
Ако не гласаш не можеш да сметаш дека ќе имаш иднина.
Тоа што државата се распаѓа е најмал проблем, поголем проблем е што не сакаме ништо да сториме за да ја си ја ослободиме и вратиме.

Која борба бе Македонецу бе!? За каква борба говориш кога се случува токму обратното.
Животот е премногу бедно да го посветиш на нешто кое никогаш не го бивало,ниту ќе го бидне.
Оваа нација со себе носи силни демони од минатото.Толку силни што никогаш нема да дозволат да претне Македончето од пеколот во кој се наоѓа.
Таа карма на страшливост,простотилук,шпионажа и местенки,инаетење и несогласување,тек сега се одразува во нејзиното вистинско руво.
Единствената борба е борба за слобода, ама немој да мислиш дека слободата паѓа и ти само треба да ја собереш, мора постојано да се бориш.

A druga partija nema shansa ni pod razno da gi soberi tie 61. Ako ne drugo VMRO ne bea nacionalni predavnici.
За ова дека овие немале улога во предавството, сигурен си?

Конкретно тие избори, гласав за Гвујо да остане и пак падна, и не само јас, цела фамилија гласаше за Гвујо и со сите што тогаш правев муабет, гласаа за него само за да не дојде Заев и пак падна, изборите во МК одамна не се реални, нити репер за било што, најмалку за посочување, кој за кого гласал, пошто е небитно. Од моја гледна точка.
Не си единствениот кој гласал за Груки и бил измамен.
Не е некоја утеха ама е вистина.
Во време кога се случуваат колосални промени во светот, кога се во тек процеси кои се случуваат многу ретко, да не ги гледаш и да им се приклучиш е навистина тажно.

(Изборите не постојат за да се смени нешто, туку да се создаде илузија дека со нив нешто се менува, кога со избори би се менувале состојбите, би биле забранети со закон!)

Последно уредено:
Јас се откажав години наназад, за борба воопшто не ни планирам, кој сака нека се тепа за баграта, мафијашите и шерифите, сè додека не ги видам на смртна казна јавно да бидат погубени пред луѓето како некогаш шо се праело, промена нема да се случи, ниту пак верувам дека че се случи. Кој сака, нека се бори, кој не сака, нема да се бори.

Неколку години пишувам на форумов дека нема ништо да се смени и дека сè полошо че дојди. Ако толку сака некој промена, нека земи пушката и нека крева револуција против изродиве. А како шо седат сите со скрстени раце, посебно тие шо се најмногу за вештачково создание, ништо нема да се смени. Ако ние престаниме да постоиме како народ и држава, светот пак че си продолжи нормално да функционира, земјава нема да престани да се врти, планетите пак че си вртат, сè че си се одвива нормално.

Некогаш постоеле Асиријците, Месопотамците, Вавилонците, Баскијците, Готите, Азтеките и полно други народи, ама тие исчезнале, престанале да постојат со векови, сега се во историјата, ама светот пак нормално си функционира без нив.

Честопати се случува наместо орел, каква што би требало да биде државата, таа да се претвори во чавка што ги колвa своите граѓани. На збор е подготвена да умре за нив, додека во стварноста, не прави ништо. - Старец Пајсиј Светогорец
Ваш тоа им е целта на креаторите на нашата судбина- да ја утепаат во појам вољата и патриотизмот кај најмладите, се со цел една ден да им бидат послушници во нивните намери да владеат како што сакаат и каде сакаат.
Без обзир какво мислење се има за екс претс.на Кривичен, тој денес многу пластично објасни како Стивенсен од калето притискал за притвор на Миле ми текна. Са беше Никола, Сашо, Орце.....ај......ама Миле????

IMG-e525ed554b35609fc9da85d850a27314-V.jpg

Не се свесни очигледно луѓето тука дека корупцијата е убедливо најголемиот проблем во земјава.
Таа корупција доведе до сите можни срања од 1991 па наваму.Благодарение на нејзе луѓето ја замразија сопствената држава.
И не ми се вадете на странски окупатори,Македончето беше најголем окупатор на оваа држава.
Институциите уште од 90-те се целосно окупирани,неправди и очај колку сакаш.

Не се свесни очигледно луѓето тука дека корупцијата е убедливо најголемиот проблем во земјава.
Таа корупција доведе до сите можни срања од 1991 па наваму.Благодарение на нејзе луѓето ја замразија сопствената држава.
И не ми се вадете на странски окупатори,Македончето беше најголем окупатор на оваа држава.
Институциите уште од 90-те се целосно окупирани,неправди и очај колку сакаш.
...ма немој!
По твое во другите земји нема корупција, не само што ја има туку е системска (на пример во САДето ја практицираат со закон за лобирање), не е проблемот корупцијата туку тоа што некој работи на неа со цел да ја експлоатира за свои цели.

Tocno taka, site kvicite a koga ce dojdi neshto da se pravi, me boli takvoto koj saka....

E pa jebiga i drugite taka mislat. A taka mislite zatoa shto seushte imate nekakov izbor. E koga ce snemate togash ce pocnite i so kamenja da se tepate.
Не знам кои се тие „сите“, единствено шо знам е дека години наназад лујџе масовно почнаа да се иселуваат, мејџу нив и јас. Лујџето се деморализирани од вирусот квази-комуњарски шо се вкоренил уште во Југославија тука, од тие шо паселе овци и говеда кои не учествувале воопшто во војната, од кои нивните наследници сè испустија.

За кој избор пријател зборуваш кога жените Мачедонки се дупат со малцинствата. Гледаш до кое ниско ниво паднаа жените наши? Во овие 30г сè се продаде од држава до жените. Старите партизани и тие шо учествуваа во НОБ, АВНОЈ, АСНОМ, сега да станат од гроб, би рекле поубо да бевме под Бугарите или под Србите, наспрема овај срам да го доживеевме.

И ти ми зборуваш овде за некој избор? Оди слободно организирај револуција собери лујџе шо че се борат со тебе, и после то собери толпа, турни ја власта, и напрај чистка. Неколку месеци гледав како Ibrahim Traoré 35 годишен од војската на Буркина Фасо направи државен удар против корумпиранта власт и сега тој е претседател.

Ти Македонецу што направи за сопствената држава? Каква жртва принесе?
Си го продаде газот на партија за 25 000ки. Стално знае и да не оди на работа, пари на сметка на 15ти, лабаво.
Idam od familija sho dala zivoti za ova parce zemja, nikad vo zivot ne sum glasal za bilo koja od partiive , a na sledni izbori prv pat ke dadam za Levica. Sum rastel bez tatko, sum bil izbrkan od skolo na 12 god, za na kraj da zavrsam elektro, do 25god maka macam i za pari i za se, za denes da pocnam svoj biznis vo sosem druga granka kako co-owner vo koj osven Makedonici drugi ne primam na rabota.Licno dosta sum napravil za Makedonija I nikad ne sum cekal niso za vozvrat a use pomalce so toj kurtonski mindset da zemam diploma i kao ajde eve me dajte 2k iam diploma, ne decki uspehot e sklop na borba rabota I pamet a najmalce za krivejne na drugi I placejne kako to Makedonija ne ja bivat radi svoj

Не знам кои се тие „сите“, единствено шо знам е дека години наназад лујџе масовно почнаа да се иселуваат, мејџу нив и јас. Лујџето се деморализирани од вирусот квази-комуњарски шо се вкоренил уште во Југославија тука, од тие шо паселе овци и говеда кои не учествувале воопшто во војната, од кои нивните наследници сè испустија.

За кој избор пријател зборуваш кога жените Мачедонки се дупат со малцинствата. Гледаш до кое ниско ниво паднаа жените наши? Во овие 30г сè се продаде од држава до жените. Старите партизани и тие шо учествуваа во НОБ, АВНОЈ, АСНОМ, сега да станат од гроб, би рекле поубо да бевме под Бугарите или под Србите, наспрема овај срам да го доживеевме.

И ти ми зборуваш овде за некој избор? Оди слободно организирај револуција собери лујџе шо че се борат со тебе, и после то собери толпа, турни ја власта, и напрај чистка. Неколку месеци гледав како Ibrahim Traoré 35 годишен од војската на Буркина Фасо направи државен удар против корумпиранта власт и сега тој е претседател.

I posle ti da si dojsh vo Prilepon nash na gotovo, i aj ce ti najdime edna devica za da bidish na raat deka ne i go prevrtile kilometrazhot Uckovci.

E pa jebiga komshii, i jas sum u strancija, najverojatno od koga si se rodil. Taka da od mene samo ideja i predlozi a za se drugo mora da barate nekoj drug 35 godishen.
jas sum vo Seniori i reshiv so Stalone da se brkame :LOL:

Секоја чест на исклучоци, ама нашиот естаблишмент е составен од мршници. Тешки мршници, во секој поглед.

Тие мачедонки што ги спомнуваш, најголем дел се вработени во јавна администрација,.

Додека беа на власт вмро-вците, си ги напикаа сите швалерки и ебачици во државни институции. Истите тие денеска цицаат шитарски курови, наместо вмровски. Не им мења многу нив тоа, кур си е кур, а платата си тече. За северџанкиве шо дојдоа после нив, да не праиме муабет, они по дефолт немаат никаков проблем со тоа каков кур ќе лапнат.

А за тоа болдираното.. Секој со 2 грама мозок ќе се сложи со тоа.

Секоја чест на исклучоци, ама нашиот естаблишмент е составен од мршници. Тешки мршници, во секој поглед.

Тие мачедонки што ги спомнуваш, најголем дел се вработени во јавна администрација,.

Додека беа на власт вмро-вците, си ги напикаа сите швалерки и ебачици во државни институции. Истите тие денеска цицаат шитарски курови, наместо вмровски. Не им мења многу нив тоа, кур си е кур, а платата си тече. За северџанкиве шо дојдоа после нив, да не праиме муабет.

А за тоа болдираното.. Секој со 2 грама мозок ќе се сложи со тоа.
Не се само тие во администрација, туку општо, Прилеп и Битола полно се ебаат со малцинствата. СК дури бев 4г се кажуваше која од кој крај имала дечко орел.

Од Прилеп се слушам со пријатели и зато сѐ уште знам, СК не знам ни шо се случува, а 100% можам да претпоставам дека е многу полошо.

Не се само тие во администрација, туку општо, Прилеп и Битола полно се ебаат со малцинствата. СК дури бев 4г се кажуваше која од кој крај имала дечко орел.

Од Прилеп се слушам со пријатели и зато сѐ уште знам, СК не знам ни шо се случува, а 100% можам да претпоставам дека е многу полошо.
Епа тие шо не се, или сакаат да влезат, или на друг начин наплаќаат. Мотивот е ист, менталитет е ист, најголемиот дел од тие, ако не и сите, се спонзоруши.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom