Станови во Скопје, совети за купување.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.416
Поени од реакции
18.580
не е тоа е проблемот :D
вака, не ми треба во моментов стан него да ми се најде за во иднина, ако го купам сега некој скапан у стара скапана зграда ама за поевтина цена нека си стои така,
што ке се деси кога ке се распадне зградата? дали инвеститор прави нова поголема на пример и ако компезира со станарите со стан, тие што се плус за него?
Golem del od cenata ja davas za lokacijata. Zatoa nov stan vo centar e 2k, a vo palanka vajda 3 pati poeftino. Taka da ova ti e investitorski muabet, nikoj ne mozhe da ti garantira. Ali obicno taka ide ko so opisal.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.224
Поени од реакции
12.039
вака, не ми треба во моментов стан него да ми се најде за во иднина, ако го купам сега некој скапан у стара скапана зграда ама за поевтина цена нека си стои така,
што ке се деси кога ке се распадне зградата? дали инвеститор прави нова поголема на пример и ако компезира со станарите со стан, тие што се плус за него?
Ех... зграда така не се распаѓа.
Имот е, така гледај на тоа. Кој и да сака да гради на тоа место од ново и да руши претходно треба да го обештети по моментална цена на пазарот или по таа која ќе ја договорите.

Само што во МКД никој нема да руши зграда за да изгради нова. Барем јас не знам за такви примери, ако ги има се надевам некој ќе прочита па ќе те посоветува соодветно во тој дел.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.416
Поени од реакции
18.580
Mojata zgrada e takva, stanarite imaat dobieno plus stan vo nova zgrada. Ama od kat i prizemje otidena e na 7kata.

Член од
24 март 2010
Мислења
15.364
Поени од реакции
26.411
Како што ми одговорија мене погоре. Јас живеам во руска зграда што го преживеала земјотресот. Има направено доградба. Биле по околу 50м² и сега се дојдени околу 65м². Ставен е лифт. И за сметка на ова, станарите му дозволуваат на инвеститорот да направи уште 3 ката нагоре станови по 80-100м². Незнам колку и дали сеизмечки изгубиле квалитет али дефинитивно не се веќе истите околности.
Не може да е руска зграда и да го преживеала земјотресот. Взаемно исклучиви се.

Член од
22 август 2012
Мислења
239
Поени од реакции
170
Тешко се наога инвеститор, треба на сите да и даде по еден стан плус кирија да плака на сите неколку години, ако има многу станари зградата заборави да се најде инвеститор

Член од
10 март 2022
Мислења
213
Поени од реакции
411
Не може да е руска зграда и да го преживеала земјотресот. Взаемно исклучиви се.
Во право си. Мојава била постара и од руските. Околу 1960 е правена. Незнам зашто луѓе ја викаат руска тогаш. Битно на муабетот од претходно е дека на повеќето е направена доградба и таа издржливост од 1963 е дискутабилно дали ја имаат.

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
Се дешава да не си го продал навреме станот.

Доколку статиката е нарушена, пошто мислам дека живееш Битола и истата е трусно подрачје, сериозно размисли дали ќе го продаваш или не станот.

Опција ти е да земиш некоја куќа брусничко, буковски ливади или лавци *(тука поретко ги даваат) каде до град ќе ти треба кола пошто толку е развиен градот што автобуските линии цутат, но истата ќе ја најдиш во далеку подобра состојба од било кој порано изграден стан или од било кој нов изграден стан каде комшиите ќе ти знаат кој ден гаќи менуваш.

Ако ти е океј донекаде зградата, а уствари ти смета само станот, реновирање. Почни тоа што знаеш сам, за тоа што не знаеш мајстори.

п.с. штета Бистрица не е решен проблемот со вода/одвод инаку 5 мин не би се мислел за имот таму.
Тој што може куќа со дворче да си дозволи во близина на град 5 - 6 мин со кола до град, тој човек си завршил голема работа за сите пари..

LustingVertigo

Snopdan Dogovich
Член од
1 декември 2017
Мислења
895
Поени од реакции
1.375
Zdravo, me interesira kolku se kvalitetni ovie sivi THRAKON blokovi ? Gledam ima zgrada sto se gradi pa me interesirase dali ovie se kvalitetni ili eftini i nekvalitetni
?

Attachments

• 417,8 KB Прегледи: 94
  • 418,1 KB Прегледи: 97
Член од
14 април 2012
Мислења
33.014
Поени од реакции
67.913
Хмм, ако ова се Сипорекс блокови, вакви имав во претходниот стан, ужасно лоши за внатрешна звучна изолација. Бев на 3-ти спрат, и кога комшијата на 8-ми бушеше нешто во станот, делуваше дека е стан над нас. Е сега, дали има разлика од производител до производител е друга работа.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
Zdravo, me interesira kolku se kvalitetni ovie sivi THRAKON blokovi ? Gledam ima zgrada sto se gradi pa me interesirase dali ovie se kvalitetni ili eftini i nekvalitetni
?
Колкава е дебелината на наворешните зидови? Некако танки ми изгледаат. Плус тие што зидале, бивало ли до толку смарлама да бидат, не дека нешто не чини, ама можеле поубаво да ги наредат.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.349
?
Гас-бетон, и си има стандарди! Не може било кој да произведува како ќе му текне…
Мада и мене ми е чудно, некако тесни блоковиве o_O
Не дека било како влијае на статиката, ова не се носечки ѕидови, но пак да стават 12/15цм o_O

И @poimanemam забележа, бар малку да се потруделе ѕидариве…!

Член од
22 декември 2018
Мислења
512
Поени од реакции
718
?
Имам користено од фирмата Thrakon - Двокомпонентна хидроизолациска маса за мачкање за заштита на стари темели од влага и корозија и сум доста задоволен е сега не знам за блоковите дали се добри..

Член од
17 декември 2019
Мислења
2.780
Поени од реакции
4.762
Во право си. Мојава била постара и од руските. Околу 1960 е правена. Незнам зашто луѓе ја викаат руска тогаш. Битно на муабетот од претходно е дека на повеќето е направена доградба и таа издржливост од 1963 е дискутабилно дали ја имаат.
Jugoslovenska zgrada

Kajgana Shop

На врв Bottom