Хелиоцентризам - религија или лажна наука?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.298
Поени од реакции
5.573
Боље да ќутиш.
Ти да би бија глувонем, можда би бија малце паметан хаха.
Уааааааууууу!....

Упатувањето лични навреди ќе да ти е полесно од разумно аргументирање...

И велиш, Земјава била крушковидна? Топчеста? Ама малку “сплеската„? Елипсовидна е? А „тетрапак„ да не е?...

Мене на тој ми наликуе-на „тетрапак„...

Член од
18 декември 2020
Мислења
145
Поени од реакции
94
@парва За рамноземјашиве сеуште останува мистерија и неразјаснета работа Поларната светлина, и аналогно на тоа се заклучува дека сите нивни теории за рамна земја паѓаат во вода.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.976
Поени од реакции
22.269
И ја га знам, кој е, везе нема, како тебе.
Дека е од Ватикан, затој немате везе, ви сфи, задњи 500 године. Што веруете у глупости.
Иако гу кажаја најлогичну стфар, за сфе около нас. Везе намасте.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Кога си обичен човек кој што немаш потреба од наука и немаш време за сето тоа... :)

Целиот текст на Џорџ Орвел подолу на линкот, тука само извадоци, оти големо..

"SOMEWHERE or other — I think it is in the preface to Saint Joan Bernard Shaw remarks that we are more gullible and superstitious today than we were in the Middle Ages, and as an example of modern credulity he cites the widespread belief that the earth is round. The average man, says Shaw, can advance not a single reason for thinking that the earth is round. He merely swallows this theory because there is something about it that appeals to the twentieth-century mentality.

Just why do we believe that the earth is round? I am not speaking of the few thousand astronomers, geographers and so forth who could give ocular proof
, or have a theoretical knowledge of the proof, but of the ordinary newspaper-reading citizen, such as you or me.

As for the Flat Earth theory, I believe I could refute it. If you stand by the seashore on a clear day, you can see the masts and funnels of invisible ships passing along the horizons. This phenomenon can only be explained by assuming that the earth’s surface is curved. But it does not follow that the earth is spherical. Imagine another theory called the Oval Earth theory, which claims that the earth is shaped like an egg. What can I say against it?
...
...
It will be seen that my reasons for thinking that the earth is round are rather precarious ones.
Yet this is an exceptionally elementary piece of information. On most other questions I should have to fall back on the expert much earlier, and would be less able to test his pronouncements.
And much the greater part of our knowledge is at this level. It does not rest on reasoning or on experiment, but on authority.
And how can it be otherwise, when the range of knowledge is so vast that the expert himself is an ignoramous as soon as he strays away from his own speciality?
Most people, if asked to prove that the earth is round, would not even bother to produce the rather weak arguments I have outlined above. They would start off by saying that ’everyone knows’ the earth to be round, and if pressed further, would become angry. In a way Shaw is right.

This is a credulous age, and the burden of knowledge which we now have to carry is partly responsible."

- As I Please in Tribune 27 December 1946

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Во видеото убаво збори човекот во која смисла е „крушковидна“ - јас го разбирам што сака да каже,
Не се работи толку за тоа што сака да каже Нил Де Грас Тајсон во видеото бидејќи јасно е дека ти кажува оти земјата според него е со овална форма па дури и личи на крушковидна... Се работи за друг момент.

Дали разбираш дека од 16 век па навака за цело време земјата се прикажува како совршена топка? НАСА од 60-те па навака ти дава слики и видеа од совршена топка...

Како тоа во 21-век одеднаш е овална и дури со крушковидна форма? Па уште ти и се согласуваш со тоа... Или не го размисли муабетов претходно? Малку неспремен те начекавме?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.336
Ставај извори на цитатите, за да се фати смислата - не биди кукавица и неук. :)

Од пред 4000 години цело време некои се обидуваат да прикажат дека човекот е машина направен за да обожува некој што го создал, па ете не пак тука, дури и распнуваме креатори...
Исто така истите тие кои зборуваат дека мора да обожуваме креатор, велат и да не правиме слика ни за небото, ни за земјата ни под земјата - со еден збор: истражување на природата и универзумот и тајните сили кои управуваат со се и сешто - е строго забрането! Дури и магиката е забранета и се казнува(ше) со убивање во минатото...
Зошто? :)

Реков дека ти дава топка бидејќи си „обичен смртник“ - не може да ја разбереш физиката на универзумот. Ти упростува, затоа будалите експериментатори кои веруваат дека Земјата е рамна и нема гравитација на пример, прават ракети без веза и умираат без веза бидејќи не е така како што мислат со главите.

Не ти треба верување во науката, ти треба знаење и разбирање зошто нештата се така како што се... ако не може да учиш, да запаметиш, да размислиш и разбереш, и сите научници ти се сатанисти и лажливци, здравје да имаш - та не е се за секого нели...

П.С.
После 1900, имаме и авиони и ракети сега и пц и струја и се останато... убразуваме до некаков крај, но не крај во смисла дадена во самите религии кои проповедаат креатор и ограниченост и рамна земја и се останато што се коси со истражувањата на човекот во однос на природата.

И во 21 век имаш нет, затоа лудаци забегуваат со теории бидејќи премногу неконтролирано инфо собираат од секаде, а не размислуваат ниту ги интересира размислување и истражување - битно е тоа што тие мислат дека е правилно, некој друг да го кажал слично и тие се екстаза, го разбираат универзумот а другите се зло... :)
Сум зборувал за ова и тука и на други теми по форумов наш насушен... ама заборавате - нормално, на верските фанатици битен им е крстот и верувањето (се име верување и нечие знаење мислат дека е исто како нивното верување во нештата), другото нека оди по ѓаволите!

Последно уредено:

парва

errorhead
Член од
12 јуни 2014
Мислења
3.976
Поени од реакции
22.269
Teaser trailer...Coming soon (2024)
Не биди пиччка, дискутирај сс мене, натерај ме са мислу( немислу)како тебе.
Ајде пичко скапана, прашај нешто што нема да га побију, а да е обратно, од 100 работе, на 98 нема да ми одговориш.
Пичко скапана.
Ја на тебњ сфе ке ти одговору.

Хаха шалу се, ти си само гуд гај, што си нема везе.... Од немање везе.
Устфсри гуд гај, што незнае што како.
Не е срамота, прашај, ке те научу.

Еве Зуки искрено, ти мене, што би могаја да ме научиш, осфњн ништо.

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
дискутирај сс мене, натерај ме са мислу( немислу)како тебе.
Дали се согласуваш со мене дека на одредена дистанца мора да постои математички пресметано физичко закривување на земјата или водата штом се знае обемот на твојата округла планета?
Дали според тебе замрзнато езеро во должина од 30-ина километри има својство да може да биде заоблено? Тест со ласер докажува дека нема никаков пад на хоризонтот ниту физичко закривување на тие 30км. А математички треба да има заобленост односно пад на хоризонтот од 70 метри...
Screenshot_2023-10-03-00-04-18-35_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Член од
18 декември 2020
Мислења
145
Поени од реакции
94
Дали се согласуваш со мене дека на одредена дистанца мора да постои математички пресметано физичко закривување на земјата или водата штом се знае обемот на твојата округла планета?
Дали според тебе замрзнато езеро во должина од 30-ина километри има својство да може да биде заоблено? Тест со ласер докажува дека нема никаков пад на хоризонтот ниту физичко закривување на тие 30км. А математички треба да има заобленост односно пад на хоризонтот од 70 метри...
Зуки? :D Абе поларнава светлина како настанува на рамна земја, не објасни за тоа. Сеуште бегаш од одговор

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.298
Поени од реакции
5.573
Зуки? :D Абе поларнава светлина како настанува на рамна земја, не објасни за тоа. Сеуште бегаш од одговор
Ајде ти објасни како е настанат Сончевиот систем...и не бегај од прашањево...и немој со оние дебилни приказни за хипотези од Катн, Лаплас, Шмит, Џемс и ним слични...

Invisible Force

Is with me
Член од
29 јули 2021
Мислења
5.203
Поени од реакции
9.926
Е што поларна светлина тоа е природен феномен. Што е толку битно како настанува? Што ќе докажеш ти со тоа?

Kajgana Shop

На врв Bottom