Како тоа република да имаат кога од пет вековно отоманско владеење преминуваат директно на српска, се бореле за таа територија неуспешно, никогаш не престанале да се борат.
Како тоа и даваш на Србија легитимитет да го посвојат Косово кога немале мнозинство и не било нивно барем 500 години, а ако се вратиме бајаги наназад србите дошле од зад Карпатите.
Ми покажуваш Отоманска империја, косово не е федеративна членка или нешто слично, тие се територијална одредница, провинција.
Пак ќе ти кажам демографијата и бројките на населението ти се смешен муабет, ако се иде до тоа секоја населба и улица може да биде посебна држава.
Сметам дека моменталната ситуација со Косово е најдобра и треба да остане вака. Само што ако идеме по твоите аргументи, во скоро време српските општини можат да распишат референдуми за независност и да бараат одделување од косово.
Она што го кажав пред неколку дена, дека не е исто да се води војна за освојување и војна за слобода, може да се види на ова видео. По ранетиот српски терорист поминуваат сите негови пријатели и никој не застанува да му помогне.
Ви кажувам 2 случаи кои се случија во војната на Косово во 1998-1999 година.
Рамуш Харадинај 4 дена на грб го носел трупот на својот брат, од местото каде што бил маченик, до местото каде што го погребал.
Мујдин Алиу од Порој-Тетовo, загинал во битката кај Кошаре, неговите другари од Порој го ризикувале животот за да го извлечат трупот од местото на борбите, и да го донесат во Порој. Само при ова беше повреден пријател на Мујдини, што значи дека тие биле спремни да загинат, но во никој случај таму не би го оставиле телото на својот пријател. Мујдин беше погребан во Порој неколку дена подоцна.
Како тоа република да имаат кога од пет вековно отоманско владеење преминуваат директно на српска, се бореле за таа територија неуспешно, никогаш не престанале да се борат.
Како тоа и даваш на Србија легитимитет да го посвојат Косово кога немале мнозинство и не било нивно барем 500 години, а ако се вратиме бајаги наназад србите дошле од зад Карпатите.
... загрижувачки смешни сте, само си го докажувате необразованието и неедуцираноста, да бидете албанци шкиптари, не значи да ја искривувате историјата, иако тоа го правите во секој сегмент во денешниов живот, не знам со кое право го завземате местото на Отоманците кои биле Турци, а не Албанци, што вие сакате да ги присвоите све нивно, па и џамиите и амамите низ сите овие територии не се ваши, а ги присвојувате како ваши верски објекти.
...ајде сега да одиме да го ослободиме Констатинопол од турската окупација и да ги рушиме минарињата на Аја Софија зошто таа никогаш не била џамија.
...само џабе све ова пишување вие сте задоени само за таа цел, од кога постоите ја терате таа агенда на освојување на територии како во Србија, така и во Македонија, така и во Грција, Чемерија, каде ден денес влегуваат преку граница албанци хорди и ги пљачкаат граничните грчки села каде останаа по некој старец, да му се украде и тоа што му остана од животот.
...и затоа никогаш нема да ве биде, ќе ве преколнат сите тие мајки каде правите зулум, дефектно поколение ќе имате, срам да ви е, никогаш не ви е доста, не можам ни да ве читам, една вистина не кажувате, се криете позади дискриминација и неправда, а самите тоа го правите, ама не сте вие криви што америте ви дават ветар во грб додека им требате, па ќе ве фрлат истите тие како дупнат куртон, тогаш да ве видам.
од кога постоите ја терате таа агенда на освојување на територии како во Србија, така и во Македонија, така и во Грција, Чемерија, каде ден денес влегуваат преку граница албанци хорди и ги пљачкаат граничните грчки села каде останаа по некој старец, да му се украде и тоа што му остана од животот.
...чекај малку, како тоа не им треба српска земја со цркви и манастири и толку природни ресурси, затоа америте се таму под земја како кртици копаат рудните богаства, всушност што е Бонстил да не е случајно воена база
...ти не го знаеш изгледа нивниот менталитет на узурпација во секој сегмент, па и на земјиштето, прво ќе посегнат по туѓо земјиште полунапуштено, заградувајќи го туѓиот простор со гранки, па потоа преку ноќ ќе изникне дрвена ограда, па потоа ограда со цигли и бетон, па потоа ќе удри сламаица куќарка, па ќе ја ојача со столбови, да на крај дигне куќа на три спрата и да се удира во гради дека тоа земјиштето од прадедому, а имал тапии од Али паша.
...е тоа е нивни менталитет што секаде го применуваат, узурпирање и претворување во свое земјиште користејќи ги сите дупки во законите, а богами и фрлање добра пара кон појаките за заштита, па кога ќе му го дадеш прстот од раката ,,ај греота,, ти отиде и целата рака...дај го така Косово, па после по автоматизам на тој нивни менталитет ќе се префрлат во јужните делови на Србија (Санџак), и како метастаза ќе се шират чопоративно и отиде цела Србија јабана.
...едноставно треба да се учиме од природните закони во животинскиот свет, каде и таму кај животните има чопоративни напад, посебно кај хиените, се осмелуваат дури и лавот да го нападнат додека го јаде оброкот ако се над четири хиени, па да му го земат, ако лавот е прејаден и му е досадно да ги избрка и ќе си замине, тој веќе самиот си пресуди, па било каде ќе биде тој ќе биде нападнат дури од истите хиени, но ако лавот, најчесто реагира со шапата давајќи им до знаење дека нема рчкање со него, хиените се повлекуваат, па после лавот и да се тргне од недојадениот оброк, хиените не се враќаат назад кај тој оброк.
Ако им требаше Косово досега ќе го земеше, денешно Косово со 90% албанци не им треба. За мене србиве играат многу глупо, тие требаше јавно, јасно и гласно да бараа поделба на Косово да го земат северниот дел, и тоа без разлика на кој начин, милум или силум. Ако немаше разбирање за дговор требаше да влезат на сила, а не глупакон Вучиќ да ја шета војската и полицијата до граница и назад, да се глупира по незнам кој пат, абе јас ако тргнам не се враќам чисто ради его, па кој сака нека биди на нивна страна а не овој по незнам кој пат прави оди врати се. Неговите потези мене ми кажуваат дека немаат интерест за таму ниту пак народот сака да гине за Косово, убаво ви вика @Tigri11 србите, обичниот народ нема морал да гине за Косово.
Она што го кажав пред неколку дена, дека не е исто да се води војна за освојување и војна за слобода, може да се види на ова видео. По ранетиот српски терорист поминуваат сите негови пријатели и никој не застанува да му помогне.
Ви кажувам 2 случаи кои се случија во војната на Косово во 1998-1999 година.
Рамуш Харадинај 4 дена на грб го носел трупот на својот брат, од местото каде што бил маченик, до местото каде што го погребал.
Мујдин Алиу од Порој-Тетовo, загинал во битката кај Кошаре, неговите другари од Порој го ризикувале животот за да го извлечат трупот од местото на борбите, и да го донесат во Порој. Само при ова беше повреден пријател на Мујдини, што значи дека тие биле спремни да загинат, но во никој случај таму не би го оставиле телото на својот пријател. Мујдин беше погребан во Порој неколку дена подоцна.
...благодариме за двата примери, да ги дадеме примерите како браќа очи си ваѓаат и со ножеви се колат пред родителите?
...сите тие што погинале ништо не добиле, сите бенифити од таа војна по рамковен ги добија сосема други албанци кодоши, мајките што ги оплакуваат младите загинати во наметнатата војна, а не конфликт, ниту гробот не им се знае, ништо и никогаш не добиле, сам се лажеш, мене не.
...според воените правила, не знам дали ти воопшто имаш поминат воен рок, има како треба да се однесува кон воен заробеник, цивил...итн,
а не да се прават ѕверски нечовечки работи и кон воените и кон цивилните заробеници, да ги редам вашите масакри или да постирам малку фотографии да се потсетиме?
... како што прочитав, српскиот војник кога се предал и бил заробен, го елиминирале, тоа ли е косовската војската ДЕНЕС и дипломите добиени како командати дека научиле за правила и воена стратегија и некои човечки постули кои треба да се почитуваат и во војната или сме само ѕверови со димломи?
Ако напраиш попис во Дебар сигурно повеќе албанци него македонци ќе има, тоа му дава за право Дебар да се отцепи и да прогласи независност?
Косово никогаш не бил држава, никогаш не бил посебен политички ентитет, никогаш немал територијален ексклузивитет. Имале како провинција одредена автономија во време на југославија, исто како Војводина. Толку.
Идеите на албанците во Косово низ годините биле само идеи, не створиле никогаш држава и република во никаква форма бидејќи не се реално државотворен народ.
Македонците се избориле за да бидат посебен субјект во рамки на федерацијата со посебна власт и утврдени граници, исто како другите народи кои сега имаат држави.
Така да делувањата на албанците на косово беа и останаа од терористички карактер и се 99% исти како тукашните желботеки за илирида во западна македонија, нормално по пат на тероризам.
До некапацитетот и недржавноста на албанецот ќе да е, другите не се криви.
Смири се. Тоа е вољата на нашите стратешки партнери, кои во таа насока ја водат земјава и регионов 2-30 години. Не си ти попаметен од нив. Ако Америка сака овде Илириди, ете, ги добива и тоа е.
Еве како одоколу Вучиќ кажува што максимално постигнува Србија на Косово и како го спрема народот за финале:
1.Вучиќ во 2018-та:
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da će Srbija nastoji da pronađe rešenje problema Beograda i Prištine, dodajući da je to moguće kompromisom obe strane, a ne rešenjem kojim "jedna strana dobija sve, a druga gubi sve", prenosi Beta.
2.Вучиќ пред пратениците 2019-та
Vučić: Za 30 godina prepolovlјen broj Srba na KiM
Predsednik Srbje Aleksandar Vučić danas je upozorio na katastrofalne razmere nacionalne katastrofe kroz koju je naš narod prolazio navodeći da od 1961. godine i demografski gubimo tle pod nogama na Kosovu i Metohiji.
Te godine imamo 27 odsto Srba, vec 1971. - 21 odsto, 1981. godine 15 posto Srba, a 1991. samo 11 odsto, što znaci da je za 30 godina broj Srba na KiM prepolovlјen.
Kolike su razmere nacionalne katastrofe pokazuje i broj srpske dece u školama: tako je 1961. srpske dece bilo oko 100.000, 1999. - 59. 000, a danas svega 16. 000 srpske dece u skolama.
Vucić je izneo podatke o porazajućim demografskim kretanjima.
Danas na Zapadnom Balkanu zivi 7,46 miliona Srba, a oko 4 miliona i 70 000 Albanaca, naveo je Vucicć dodajući da je u Srbiji negativan prirodni prirastaj, a Albanci imaju pozitivan.
Ukoliko se nešto ne promeni, prema proceni UN, 2100. Srba će biti dvostruko manje nego Albanaca.
Prema procenama UN iz 2015. Srba će biti 6,23 miliona, dok će Albanaca 2050. biti za 1,92 miliona više, i to 5,99 miliona.
2100. biće 9,64 miliona Albanaca, a Srba oko 4,327 miliona.
Vučić je istakao i da bi se ostvario pozitivan prirastaj zene u Srbiji treba da rađaju 3,2 dece, inače ćemo imati malu šansu da govorimo o sopstvenom opstanku.
On je rekao i da posle devedesete, ko god dosao na vlast, bez obzira kakave namere imao, bio je u teskoj situaciji da nesto sacuva, a tome su, kako je naveo, doprineli brojni problemi kao sto su loše odluke komunistickih vlasti o zabrani povratka Srba i Crnogoraca na KiM.
Вучиќ 2022-та:
- Ne može biti ista pozicija pre 1999. i posle, kao ni posle 2004., ili 2008. i kasnije zbog različitih događaja. Tačno je, mislio sam da je razgraničenje rešenje, a uvideo sam da je taj predlog nemoguć jer ste mi svi skočili na glavu kada sam to rekao - naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.
Вучиќ 2023-та:
Svako ima svoje prijedloge, a Srbija je na kraju prihvatila kompromisni prijedlog EU, dok Kurti to nije želio, pa je time sastanak okončan. Što se tiče samog toka bilo je ne mnogo prijatnih, već dosta neprijatnih stvari -rekao je Vučić novinarima nakon završenog dijaloga, pod pokroviteljstvom EU.
Govoreći o prijedlogu EU, Vučić je rekao da je on podrazumijevao da se najprije razgovara o Zajednici srpskih opština (ZSO), da se vidi ima li tog kredibilnog procesa ili nema.
– Ukoliko bismo ustanovili da je taj proces kredibilan i da idemo ka formiranju ZSO, paralelno sa tim, mi bismo krenuli da radimo na onome što su naše obaveze, međutim, druga strana to nije prihvatila – naveo je Vučić.
Автоматски споено мислење:
Ивица Дачиќ уште по отворено зборување за разграничување помеѓу србите и албанците, за тоа зборуваше и Хашим Тачи, веќе имаше договор помеѓу Тачи и Вучиќ за разграничување, северно Косово се припојува кон Србија а Прешево кон Косово.
Ивица Дачиќ 2019-та:
Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je zavnični predlog Srbije kada je reč o rešavanju pitanja Kosova u dijalogu - "razgraničenje".
Dačić je posle skupa "Svet u previranju i budućnost Evrope i Balkana" u Beogradu u odgovoru na pitanje Radio Slobodna Evropa, rekao da će se, "ukoliko ova ideja ikada bude na stolu", o njoj izjasniti dve strane.
Prema njegovim rečima, pitanje gde bi bila linija razgraničenja još nije određeno jer to pitanje, ukoliko predlog bude prihvaćen, treba da se definiše u dijalogu Beograda i Prištine.
Автоматски споено мислење:
Моментално до кај е дијалогот:
Разграничувањето со доаѓање на Албин Курти е невозможен, он беше против.
Заедницата на српските општини е очигледно дека ќе се формира.
Сад и Еу велат дека тоа ќе биде заедница со ограничена власт, односно во никој случај нема да биде нова Република Српска.
Србија де јуре нема да го признае Косово, а де факто ќе го признае.
Србија ќе склучи меѓународен договор со кој се обврзува дека никогаш нема да го нападне Косово, ќе има демаркација на границата, ќе признаат се што доаѓа од Косово исто како признаваат се што доаѓа од држави со кои има дипломатски односи (лични документи, дипломи, регистарски таблици итн), нема да го спречат Косово во зачленување во било која организација, нити јавно или тајно ќе лобира за попречување на Косово дури и во ООН итн итн.
Значи овие работи веќе се договорени и прифатени од двете страни во Охрид, сега е моментот само кога ќе се применуваат. Курти сега се бори првин Србија де факто да го признае Косово, а Косово потоа да оформи заедница на српски општини.
Мерачки е да се гледа како шпарташ низ српски сајтови, слушаш српски јазик, читаш српски текстови, медови е твојата опседнатост со Србија, само продужи, може ќе се опаметиш малце од малце.
Ако им требаше Косово досега ќе го земеше, денешно Косово со 90% албанци не им треба. За мене србиве играат многу глупо, тие требаше јавно, јасно и гласно да бараа поделба на Косово да го земат северниот дел, и тоа без разлика на кој начин, милум или силум. Ако немаше разбирање за дговор требаше да влезат на сила, а не глупакон Вучиќ да ја шета војската и полицијата до граница и назад, да се глупира по незнам кој пат, абе јас ако тргнам не се враќам чисто ради его, па кој сака нека биди на нивна страна а не овој по незнам кој пат прави оди врати се. Неговите потези мене ми кажуваат дека немаат интерест за таму ниту пак народот сака да гине за Косово, убаво ви вика @Tigri11 србите, обичниот народ нема морал да гине за Косово.
...да те прашам, дали знаеш што значи Бонстил и дали воопшто си контактирал со некој што бил таму со месеци под земја што се прави во тоа Косово?
...не го пљукај српскиот патриотизам и српскиот народ, далеку сме ние од нивна интелигенција и патриотизам, тие генетски се една од најпаметните нации во свет, ние сите во светот може да сонуваме за такво ДНК.
Смири се. Тоа е вољата на нашите стратешки партнери, кои во таа насока ја водат земјава и регионов 2-30 години. Не си ти попаметен од нив. Ако Америка сака овде Илириди, ете, ги добива и тоа е.
Да сакаше Америка илириди, сега ќе имаше илириди, толку е едноставно. Најголемата грешка за Косово ја имаат србите и нивните ретардирани лидери кои доведоа до тоа да изгубат територија.
Мене повеќе ми е страв од вас русофилите кои сте новите промовирачи на сепаратизам и терористички држави.
Го оправдувате геноцидот и етничкото чистење што го прсват руските терористи и официјална Русија во Украина, го оправдувавте Крим, ги подржувате Јужна Осетија, Абхазија, Транснистрија и другите државички.
Абе ај вака не се карајте за работи што не се во ваша контрола туку ете на пример јас сум многу глуп политички не знам ништо, не сум како сите вас експерти за санкции, воздухопловни единици, биографии на Милошевиќ и Аркан. Ете имате задача да ми објасните пример јас уште како мал нели видов како Косово прогласува независност и тука нешто абе Срби се редеја на граница, специјалци, автобуси со војници лелее... Страв и трепет, па се пееше ,,србска земја кроз облаке лети" и се длабоко прашував во своето детско словенско срце зошто вака им се случува на браќата срби, многу рапери во Белград пеат како ќе ја бранат Србија како за младог Србина Србија убија. Ихааа едно време и ја мислев дека Србите се јак народ со келави глави, амбиција и цел во животот. Арно ама го гледам низ годините како растам и стареам овој Вучиќ како чита од најубавата поезија на неговиот народ, додека неговиот народ гине, трпи дискриминација по косовски институции, тепање од полиција овој секоја недела излегува на ТВ и вика ,,још само један пут да ово ураде ми ќе мо бранити наш народ" после два дена излегува и вели ,,Србија ќе да уради све да зачува мир и безбедност на балкану" и ете дојде ред да умрат и 3-4 Срби последниот пат, вчера претепаа 3ца Срби а денес уапсија србски граѓанин што сакаше да оди на погреб во Косово, а Вучиќ пак го гледам зборува ли само зборува, рецитира поезија, као WTF човече дај мавни се што ти е проблемот, јас сум видел вакви типови што си ги возат женските у BMW и ги сопре полиција и пред полицаецот културен, а после пред женска му ,,ААА НЕ МЕ ЗНАЕ ТОЈ МЕНЕ ЈАС КОЈ СУМ"
Да сакаше Америка илириди, сега ќе имаше илириди, толку е едноставно. Најголемата грешка за Косово ја имаат србите и нивните ретардирани лидери кои доведоа до тоа да изгубат територија.
Мене повеќе ми е страв од вас русофилите кои сте новите промовирачи на сепаратизам и терористички држави.
Го оправдувате геноцидот и етничкото чистење што го прсват руските терористи и официјална Русија во Украина, го оправдувавте Крим, ги подржувате Јужна Осетија, Абхазија, Транснистрија и другите државички.
Ја навивам за Русија затоа што Западот кој ја води земјава 30 години, ја направи трета албанска држава. Негирањето на фактите од твоја страна, никако нема да ја спречи ЕВН и понатаму да ги вметнува кражбите во загуби, нема да ги спречи Албанците да ти го претепаат детето и потоа да не одговараат (или да го убијат), нема да направи власта да престане двојноаршински да спроведува мерки (како што беа ковид-мерките) само во каурски средини, нема магично да напраи последните седумнаесет општини по наплата на данок на имот да бидат албански, и тн. и тн. Тоа негирање можеби ќе ти донесе некаков личен социјален (или паричен) ќар во тесните кругови во кои се тапшате по рамо на интернет. Но, суштински и ти го пиеш, само што ќе можеш евентуално со парите децата да ги испратиш надвор.
Збрцувањето на главата у песок секако ти го остава газот откриен позади, што и да си мислиш долу у темницата, под песокот.
Оваа страница користи колачиња за персонализирање на содржината. Со продолжување на користењето, се согласувате со нашата политика за користење колачиња.