Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.253
Поени од реакции
5.507
Невозможно е да сум бил во подрум. Во подрум се влегува да наточиш вино, ракија или расолница и излегуваш, а приватизацијата беше многу подолг процес, траеше со години, се менуваа политички гарнитури, се менува судии, те судии од штабови те од тефтери те сваровски... сите се изредија никој кабает не најде. Уствари најдоа, покоен Амди Бајрам одлежа затворска казна, ама он даваше голови со пета...
Да поедноставиме.

Според твоево инаетење, приватизацијата беше крајно транспарентна, морално-етички чесна, законски чиста, чиниш млада невеста...

Лоповлукот беше намерно законски изземен, тоа тетка Рускоска го призна пред некој ден, ми се чнни дека беше на „Телма„.

Плодовите од приватизацијата се: создавање на првата генереција од Македонски капилатисти од една, и осиромашени народни маси од друга страна...

Приватизацијата заврши, сиромаштијата остана.

Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.175
Поени од реакции
6.380
Врти сучи пак Груевски ќе биде крив што дпне ќе гласаат, како тргнал Мицко и неговиве штаботоми од Мијалков и Груевски ќе направи најголеми евро фундаменталисти, ќе треба овие од сдс да им организираат парада за заслуги кон евро интегративните процеси, браво мице.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.309
Јас не ги подржувам левица, сум анти русија во конфликтот со украина, мислам дека русија секогаш била анти македонска, но можно е да гласам за нив поради револт кон дпне, 50% ќе ставам неважечко 50% ќе го бутнам за левица, зависи на која нога ќе станам.
А зависи и гегското однесување и дивеење.
Но и затоа што не им верувам на Левица, би сакал да видам што ќе направат ако имаат многу гласови, кога е бал нека е маскенбал, за сдс и дпне не гласам ни на сон.
Е така де олесни си на душата :pos:

“отишле овие од Македонски Манифест“ кај рускиот амбасадор.
Во разговорот еден побарал подршка од РФ за македонските аспирации (идносно тропал дека многу го љубел западот и дека македонците биле западно ориентирани) кон ЕУ+ОТАН.
На ова амбасадорот потпрашал, чекај вие барате од РФ да ве подржи во тоа да станете членка на ОТАН?

И така остана да се прикажува дека Русија секогаш била анти-македонска! :yid:

1. Целата политичка структура во Скопје им е во нокаут или полу распаѓање. Во Кисела Вода, Аеродром, Гази Баба не постојат воопшто. Нема совет каде што барем по еден советник не им се шитна и тоа запази од позиција на власт. На сите страни советниците, општинските функционери и таа нивната дилерска "младина" пробува да направи дил. Кога стигнаа до дереџето кај нас да почнат да доаѓаат можам да замислам што е по другите места.

2. Комплетно ја изгубија културната војна, они во 2016 си направија имиџ базиран на "прогресивност","иднина" и "урбаност", буквално добија гласови дека малтретираа психички народ дека ако не гласаш за нив се сељак. Во моментов сите ги доживуваат како најдолна сељачана,

3. Бела државна администрација ( културни работници, дипломати, здравствени работници, професори на факултети) како што си кажа и сам ДПНЕ последните години од власт им ги пунеше гзовите со евра за да ги купи, не разбирајќи дека поради точка број два они никогаш нема да гласаат за нив зошто иако ги земаат парите они сепак се чувствуваат супериорно наспрема нив. Во моментов зошто ДУИ им нагази со чизма на врат на сите овие зошто сите овие ресори ДУИ ги држи, комуњарите пиштат на сите страни и овдека ќе изгубат еден тон гласови.

4. Последната работа е демографската промена, СДС си ги имаше тие "Југословените" во торба и тие им носеа еден тон гласови али нивниот гласачки блок природно поради годините веќе се намалува драстично. така и го изгубија Скопје.
Ме интересира, ова твоево “стигнаа до дереџето кај нас да почнат да доаѓаат“, вие на оваа како реагирате, ги примате како покајници или....
Прашувам за да знаеме за кого да се галса на наредните наместени избори.

И уште нешто престанете да ги навредувате Македонците и да манипулирате со некакво нивно пројугословенство.
За нивното пројугословенство најдобро може да се види од резулаттите на референдумот од 1991-та кога скоро 100% од Македонците гласаа за самостојна Македонија.

За
1.079.30896,46%
Против
39.6393,54%

Ако Македонците биле толку југословени зарем ќе гласаа во толкав број за Македонија како независна држава???

Член од
14 август 2006
Мислења
45.487
Поени од реакции
84.951
Член од
1 јули 2020
Мислења
1.800
Поени од реакции
8.552
Ne ni navleguvam podetalno sto ke se desi na slednite izbori, lokalni, parlamentarni ili bilo kakvi posto iskreno nebitno e.
Ali da mi objasnuvas kako toa Levica koja 99 % od clenstvoto sega im se bivsi sareni kurtoni ne im pomognala na SDSM da dojdat do 49 pratenici od tamu 20 i kusurot vo 2016 e nadvor od umot. Site ili ne glasale, ili vo podrum bile ili imale samo najdobri nameri togas. A SDSM bas togas magicno dobi 49 pratenici. Na lokalnite isto rastur napravi. Znaci vie cela 2015 i 2016 onaka djabe krsevte, farbavte , blokiravte vklucitelno i Apasiev barajki pad na rezimot, a koga dojde za glasanje site ili bevte vo podrum ili ne glasavte. Onaka si slavevte tuka ( ako zborame za forumskite sareni kurtoni ) oti ve ponese atmosverata, drugite nekoj tamu glasaa ali vie onaka zaedno si se raducavte.
Na ova bi upotrebil edna vasa cesto upotrebuvana fraza togas od Kili narkomanot.
Ma nemoj da me jebes bre :mad:
Имаш изборен резултат Левица партијата фигурира одвоено од СДС и има 14 000 гласа, не те разбирам како тоа им помага на СДС и нивното доаѓање до 49 пратеника. Да биле Левица заедно во коалиција со СДС, со тие 14 000 екстра гласа, СДС и ДПНЕ ќе се изедначеле наместо СДС да изгубат со 2 пратеника.

Второ јас сум во Левица од пред година и пол дена, немам апсолутно ништо со нив претходно нити сум учествувал во шарената, и не разбирам зошто тогаш ми викаш дека "Ние сме кршеле. ние сме фарбале, ние сме блокирале". Јас можеби не гласав, али целиот период 2015-2016 активно разубедував луѓе да не гласаат за СДС зошто се одродени предавници не разбирам што ми префрлаш тука.

Исто така Левица во 2016 биле 20 души со се мајките нивни. Денеска составот барем јас таму каде што сум е 50%+ на кои што им е прва партија, 35% кои се од ВМРО, каде што најголем дел биле активни периодот 2007-2012/13 и последните 15% се СДС. Вкупно имаме еден човек што бил член во 2016, и тој не ни е активен.

Впрочем ова и ми е првиот акаунт овдека од 2017 кога имав акаунт примарно за да пишувам во РК Вардар темата, генерално не дискутирав за политика зошто ми беше смачено од комуњарскиот притисок цело време на сите страни, не знам зошто само ова мислење ми е останато, другите сите се избришани изгледа, а и за ова пишува дека било изменето од модератор. Во секој случај доволно ја илустрира поентата за тоа на која страна сум бил.

1696016970820.png

Последно уредено:
Ф

Флеш

Гостин
(Видео) Јонуз: Да имаа Македонците единство уште по Младотурската револуција ќе ја имаа Македонија во нејзините етнички граници!
t

Македонците немаат нешто што на пример Албанците и Србите го имаат, а тоа е единство, да сте имале единство уште со Младотурската револуција ќе имавте држава во реалните етнички граници, вели во денешната епизода на “Тешки муабети” аналитичарот Агим Јонуз.

– Голема Албанија и Голема Србија, постојат во луѓето, не на мапа. Јас не сум протагонист на тоа, само коментирам, но еден Албанец да му се случи нешто, се што е албанско станува на нозе.
Македонците, да биле паметни, ќе имале држава уште по Младотурската револуција, на дејците на ВМРО тогаш им се нудело автономија на Македонија во нејзините етнички и географски граници. Тие не можеле да се обединат околу таа идеја и и денес е така. Македонците се караат меѓу себе за глупости, кај Албанците не е така, до кај што има Албанци, до таму е Албанија, вели Јонуз.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.800
Поени од реакции
8.552
Ме интересира, ова твоево “стигнаа до дереџето кај нас да почнат да доаѓаат“, вие на оваа како реагирате, ги примате како покајници или....
Прашувам за да знаеме за кого да се галса на наредните наместени избори.
Нема што кај нас да бараат покајание тоа во црква нека си одат. Поранешни членови ,а посебно функционери на СДС, на кандидатска листа кај нас не завршуваат, а не веруам во многу ограноци и воопшто и во раководство да ги примат. Има причина зошто реков дека стигнале до дереџето кај нас да доаѓаат. генерално немате поима со какви сељачки предлози и очекувања доаѓаат. Доаѓаат и ќе почнат првин срамежливо некакви изговори "не очекувавме/ не знаевме "и после 15 минути одма ќе почнат со нивните "трговии", имам гласови, имам врски, ќе средиме ова, ќе средиме она. И на крај ќе си го испијат кафето и ќе си отидат. Генрално апсолутното мнозинство се прешалтаа во ДПНЕ, и еден добар дел го чекаат Максо. Ние сме им апсолутно последната опција.

Пишав веќе во другиот коментар, од тие ограноци што јас ги знам мнозинството е секаде да им е прва партија. ВМРО се втори, а СДС се во минорни броеви. Иако кон вмровци поранешни има малку поголема толеранција, во моментов а и уште барем некоја година секаде се гледа нови да бидат кандидати за да се разбие малце тоа династичко владение во Македонија.

Еве видете ги листите на Левица во вашите општини не верувам дека ќе видите некој познати имиња. Секако може да има некаде некој исклучок али на крајот на денот тоа е само исклучок никако не е правилото

И уште нешто престанете да ги навредувате Македонците и да манипулирате со некакво нивно пројугословенство.
За нивното пројугословенство најдобро може да се види од резулаттите на референдумот од 1991-та кога скоро 100% од Македонците гласаа за самостојна Македонија.

За
1.079.30896,46%
Против
39.6393,54%

Ако Македонците биле толку југословени зарем ќе гласаа во толкав број за Македонија како независна држава???
Во Македонија на партиите, посебно на ДПНЕ и СДС се гледа во најголем дел како на спортски тимови а гласачите си се доживуваат себеси навивачки. СДС си го постави имиџот како наследник на СКМ и нема што да се дискутира дека СДС со декади си ги жнееше тие гласови на поранешни членови на Југословенскиот државен апарат, како и на луѓето кои гледаа со позитива на тие времиња зошто тогаш ја проживеале својата младост и добар дел од животот.

Тие луѓе во најголем дел денеска имаат 65+ години, и нивните бројки драстично опаѓаат. Па така во Карпош и во воените/полициски згради во Аеродром каде што порано СДС добиваа по 90% од гласовите денеска тоа веќе не е така. А новите генерации не ја доживуваат СДС како некој носител на факелот на една друга идеја и една друга приказна која заврши во 90тите туку само како на уште една партија која во моментов го има имиџот дека е партија на сељаци.
Автоматски споено мислење:

Македонците немаат нешто што на пример Албанците и Србите го имаат, а тоа е единство, да сте имале единство уште со Младотурската револуција ќе имавте држава во реалните етнички граници, вели во денешната епизода на “Тешки муабети” аналитичарот Агим Јонуз.

– Голема Албанија и Голема Србија, постојат во луѓето, не на мапа. Јас не сум протагонист на тоа, само коментирам, но еден Албанец да му се случи нешто, се што е албанско станува на нозе.
Македонците, да биле паметни, ќе имале држава уште по Младотурската револуција, на дејците на ВМРО тогаш им се нудело автономија на Македонија во нејзините етнички и географски граници. Тие не можеле да се обединат околу таа идеја и и денес е така. Македонците се караат меѓу себе за глупости, кај Албанците не е така, до кај што има Албанци, до таму е Албанија, вели Јонуз.

Албанците имаат држава само зошто Австрија не сакала Србија да излезе на море во драч. Албанските водачи помеѓу прва и светска војна секој ден иделе накај београд за да договораат некакви унии и подршка дека внатре во земјата немале контрола на ништо. Тој што ја претворил Албанија во една обединета држава бил Енвер Хоџа, но со појавувањето на Косово и таа единственост почнува веќе да се уништува дека има конкретни културни разлики кои не можат да бидат надминати.

И патем едно 100 шиптaри изгореа по болници, автобуси и не видов некој за нешто да се дигне. Они се дигаат само кога службата ќе им рече да се дигнат.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.122
Поени од реакции
12.704
(Видео) Јонуз: Да имаа Македонците единство уште по Младотурската револуција ќе ја имаа Македонија во нејзините етнички граници!
t

Со НУЛА почит кон авторот, со 100% почит кон текстот, почиста вистина - здравје !!!

Shahbaz

Транс Шиптaр
Член од
15 октомври 2013
Мислења
535
Поени од реакции
1.105
Еве видете ги листите на Левица во вашите општини не верувам дека ќе видите некој познати имиња.
[
колку цигани имате сега на листите?

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
t

Да не се лажеме, но ова не е скроз точно. И да имале Македонците единство, повторно би биле поделени и срушени. А дури и да се согласеле за автономија, таа немала да ја загарантира неподеленоста на Македонија, бидејќи тогаш Македонците како и денес, не биле признавани.
Такви примери во историјата има, т.е. примери каде обединети народи и држави што биле во коалиции за самоодбрана или офанзива не проаѓале добро на крај, со што на крај биле голтнати и поразени. И тоа повеќе народи, не еден. Но сепак мнооооогу се согласувам дека работите би биле поинакви ако сме биле обединети, на пример би стекнале барем малцински права и признавање поради нашето ,,единство" и борба за посебност.

Последно уредено:
Член од
28 август 2013
Мислења
4.499
Поени од реакции
13.780
IMG_20230930_001531.jpg

Дајте на анкетава да се гледа кој за што гласал. Ме интересира шо чоек е тој за сдс шо гласал :(

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
И патем едно 100 шиптaри изгореа по болници, автобуси и не видов некој за нешто да се дигне. Они се дигаат само кога оџата ќе им рече да се дигнат.
Мала корекција, службата -> оџата.

Член од
12 јули 2018
Мислења
1.816
Поени од реакции
5.921
Се додека не те осудат со правосилна судска одлука ти си невин, само внимавај со комшиката да не ја изгубиш невиноста. А комшијата нема да се врати.

Невозможно е да сум бил во подрум. Во подрум се влегува да наточиш вино, ракија или расолница и излегуваш, а приватизацијата беше многу подолг процес, траеше со години, се менуваа политички гарнитури, се менува судии, те судии од штабови те од тефтери те сваровски... сите се изредија никој кабает не најде. Уствари најдоа, покоен Амди Бајрам одлежа затворска казна, ама он даваше голови со пета...
Џабе си ги браниш господарите, то пресумпција на невиност во држави кај шо функционира судскиот систем, овде можиш в газ да си ја напикаш, и то за олигарсите кои ја уништија Македонија ми дрнда за пресумпција на невиност, а за нив треба посебен режим, без права, без одбрана, слично како што суделе нивните предци во југославија.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.317
Поени од реакции
15.489
Со која презумција на невиност кокошките од СЈО со име и презиме излегуваа на прес????

тоа беше прб пат во историјата на органите на прогон(Обвинителство или МВР) да се кажуваат со име и презиме можните сторители на криминал

Јас лично се надевам дека во идната влада еден од главните ликови во органите на прогон ќе биде Демир лик кој мене лично ми е познат.

ќе има пискотници од Галичник до Река и доста пошироко...

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.446
Поени од реакции
4.361
Џабе си ги браниш господарите, то пресумпција на невиност во држави кај шо функционира судскиот систем, овде можиш в газ да си ја напикаш, и то за олигарсите кои ја уништија Македонија ми дрнда за пресумпција на невиност, а за нив треба посебен режим, без права, без одбрана, слично како што суделе нивните предци во југославија.
Пак на памет зборуваш. Камо докази дека судскиот систем не функционира? Еве ако не веруваш да направиме еден експеримент: Оди во некоја ќебапчилница и ограби ја, земи кило ќебап и некое ребро, или влези во некој подрум и дигни гајба ајвар, или ако имаш жена речи и (значи речи и без да креваш рака) да иде у три пизде материне и да фати да работи по дома, па да го видиме резултатот. Јас ти гарантирам дека органите на прогонот веднаш ке постапат и ке бидеш уапсен и пратен кај чичо ти Идриз а во последниот случај и експресно отстранет од куќата на татко ти со забрана за приближување. Е сега, ако судовите се така агилни за ваквите случаи, можеш да замислиш што ке се случи ако направиш поголема беља или недај боже да се полакомиш по државни пари, па кој и да си. Еве, да не си му во кожа на Рашковски, Муки, Јанкуловска, Грујо, Мијалков....

Со која презумција на невиност кокошките од СЈО со име и презиме излегуваа на прес????

тоа беше прб пат во историјата на органите на прогон(Обвинителство или МВР) да се кажуваат со име и презиме можните сторители на криминал

Јас лично се надевам дека во идната влада еден од главните ликови во органите на прогон ќе биде Демир лик кој мене лично ми е познат.

ќе има пискотници од Галичник до Река и доста пошироко...
Чекај малку, не брзај. Разликувај обвинет и виновен. Тоа е многу различно. Секој може да биде обвинет ама за никој не може да се рече дека е виновен се додека тоа не го каже судот со правосилна пресуда. Се до правосилна осудителна пресуда секој обвинет е невин. Значи обвинителот слободно може да каже кого и за што обвинува ама никој не може да каже пред пресудата дали некој е виновен или не.

Еве и за Рашко и за Муки, нели е кажано од обвинителството и медиумите дека се обвинети? Ама до правосилна пресуда тие се само обвинети, не и виновни.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom