Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.679
Поени од реакции
2.782
Kako se dobiva magicno 61 pratenik ?
Od Pustec ke glasat za nego ili kako odi toa :cautious: .
Владе овај од твојава партија бојкотираше во Македонија,се загрижи за Пустец? Само немој да ми велиш од каде јас со него во иста партија.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Ф

Флеш

Гостин
АГНЕСА МИСЛИ НА ВАС!!!

Немате работници, недостасува работна сила, домашните паразити не саакат да ви работат за 18.000 денари!? Тука е АГНЕСА ОРГАНЏИЕВА!

Индија, Пакистан, Бангладеш, па и ГУРКИ од НЕПАЛ, ќе ви донесе Агнеса, само побарајте ја...

FB_IMG_1695580374778.jpg FB_IMG_1695580367881.jpg

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.302
Владе овај од твојава партија бојкотираше во Македонија,се загрижи за Пустец? Само немој да ми велиш од каде јас со него во иста партија.
Oti da ne ti recam? Kakva dopirna tocka imam jas so VMRO ? Ni imam kniska, ni sum partiski vraboten, niti pak go branam Mickovski i VMRO.
Do pred 2017 taka vi izgledase oti izborot bese ili VMRO ili SDSM, a SDSM otsekogas bile kancer na republikata, bukvalno. I vidi interesno, pak bev vo pravo. Nema dno koe ne go probusija vo sekoja smisla.
Sega i nema nekoja razlika pomegju tie dve partii, dvete se cisto dno taka da ako nekoj si pomislil deka gi napagjam sarenokurtoncite takanareceni Levicari i so toa agitiram za VMRO , toj nekoj ili nekoi ima seriozen problem so rezoniranjeto. Drugo mene mi preci kaj niv, potocno sto si go trgaat gazot na strana za site sranja i se nesto drug im e kriv, a realnosta e mnogu poinakva. Bas niv najpovekje im e posran gazot okolu site sranja sto se slucija posle taa famozna sarena revolucija i prethodno napisav i zosto.
Inaku ako nekoj posebno go interesira jas za DUI ili za koalicija od nivni partii si glasam vo posledno vreme, potocno od 2017, taka da vervaj totalno nebitno mi e koj ke pobedi na slednite izbori vo republikata :toe:

Член од
11 октомври 2014
Мислења
2.679
Поени од реакции
2.782
Oti da ne ti recam? Kakva dopirna tocka imam jas so VMRO ? Ni imam kniska, ni sum partiski vraboten, niti pak go branam Mickovski i VMRO.
Do pred 2017 taka vi izgledase oti izborot bese ili VMRO ili SDSM, a SDSM otsekogas bile kancer na republikata, bukvalno. I vidi interesno, pak bev vo pravo. Nema dno koe ne go probusija vo sekoja smisla.
Sega i nema nekoja razlika pomegju tie dve partii, dvete se cisto dno taka da ako nekoj si pomislil deka gi napagjam sarenokurtoncite takanareceni Levicari i so toa agitiram za VMRO , toj nekoj ili nekoi ima seriozen problem so rezoniranjeto. Drugo mene mi preci kaj niv, potocno sto si go trgaat gazot na strana za site sranja i se nesto drug im e kriv, a realnosta e mnogu poinakva. Bas niv najpovekje im e posran gazot okolu site sranja sto se slucija posle taa famozna sarena revolucija i prethodno napisav i zosto.
:toe:
За мене канцерот е ДПМНЕ,нели им сметаше двоглавиот орел,папата расчисти со нив 1997 и со правојската,ДПМНЕ ги ослободи 1998 ГИ РЕЛАКСИРААА МЕЃУЕТНИЧКИТЕ ОДНОСИ...така јадеја говна по тв...ја наместија војната 2001 и дпмнеовците потпишааа капитулација и срање договор....све ова срање шо идат е благодарение на тааа антимакедонска врховистичка партија.........уште тресат зелени американци,марсовци ,имало доброволци...ке не бомбардирал нато....
СДСМ умре ко партија 2004 кога стана премиер тој глаучот/глобус од демирхисарско

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.309
Има уште некој што верува дека Грујо е тој што ќе натера пратеници да гласаат за измените?
Со здравје да си го имате даскалот Мицко па утре и премиер да биде, ебате штаботомите.
Може се да се каже за Грујо, но неможе да се каже дека променил име или гласал за бугарски договор, нека не бара даскалот жртвено јагне, еднаш во животот да признае што мисли а не да го лаже сопственото членство и народ.
Бугарофилите Мицко, Милошевски, Ѓорчев, Љубчо со здравје да си ги носите.
Прегледај го приврзокот 391611
Се убо си напишал, само да прашам, зошто го амнестираш Груки за името?
Дали Груки имаше сознанија за тоа што ќе се случува по неговото “доброволно“ заминување од власта?

По се изгледа не само што знаел ами ги знаел и запирките и точките, не биди наивен и да веруваш дека Груки е невин во врска со државниот удар и се што се случуваше потоа. Е, ако така се гледа, тогаш прашањето зошто ништо не стори за да спречи такво сценарио... само немој со одговор како во ВС2 “Германците биле светска сила и затоа не треба да се излезе во Партизани“.

И уште нешто, кој го донесе Мицика на чело на ДПсНЕ? (мислам чиј предлог беше, инаку се знае кој носи вода а кој меша малтер)
Автоматски споено мислење:

Последната точка на крај ќе испадни дела "грујо воведе двојазичност" и "грујо го смема името"

Нормалните луѓе ги разбираат гревовите на грујо во врска со патриотските прашања.

Ама исто, нормалните луѓе знаат дека во објективната реалност во која живееме грујо ниту воведе двојазичност ниту го смема името.

Она шарените одбиваат да го признаат е дека грујо беше најдобриот премиер(технократ) во последните години од независноста на Македонија, и дека изборот во 2016 та беше меѓу техонкрат кој имаше надеж да направи добра држава во развој, и СМРДСМ-овската багра.

И разбирам денес зошто Левица личи како надежна опција, а тоа е затоа што Левица нема историја голема како партија која има пратеници во собрание(затоа што имаме избор меѓу докажана багра и "надежна" трета опција).

Ама и таа историја за Левица која постои укажува на еден куп грешки во политичките проценки(учество во шарена, димче во сјо, заборавање на кршењето закони после 2017 откако влезе Левица во собрание во 2020)

Ова погоре се објективни факти за Левица.

И затоа, реалноста е дека, колку и Левица да изгледа како надежна опција(ради причините спомнати погоре) толку Левица не е партија која Македонецот вреди да ја бира.
- можеби, велам можеби Груки и не воведе двојазичност и не го смена името ама дефинитивно со тоа што не се спротивстави, а бараше гласови на избори токму за да се спротивстави, би рекол дека асистираше(даваше кворум со неговите патриоти) на тие дејанија;
-
-разбирале или не, ништо не менува;
-зошто губите време со шаренковци, земи го оној Павле Кокаиновски, зарем вреди да се губи време на такви, не стварно не сте ми јаси....;
-околу Левица, најинтересно ми е што зедоа такво име, нит се риба нит се девојка, нит се социјалисти нит се комунисти туку Левица биле... значи што ќе им затреба на тоа ќе се повикаат, затоа и изгледа зедоа така недефинирано име;
-дефинитивно тие “Левица“ имаат голе удел во носењето на Црпе и неговите 40 на власт, но тоа е минато свршено време, денес се единствените кои се обидуваат да прерзентираат некаква си платформа која би ги вклопила и националните интереси на Македонците, срамежливо ама сепак се единствените парламентаци;

Не се тоа никакви објективни факти и реалност туку перцепција, така се добива впечаток ако се читаат малдиве денес.

Ако на Левица имсе зима за зло што биле дел од СЈО и шарената револуција зашто тогаш си ќутите за пратениците од дпне кои изгласаа за промена на името?
Вака искрено, за учеството во СЈО ми е разбирливо сепак секој има деца и семејство и треба да го прехрани ама за улогата и учеството како шаренковци за редефинирање на државата и смена на името Македонија секогаш ќе потсетувам, а за овие од ДПсНЕ што молчат тоа ти се исти такви турутрутки како и другиве молчат и се обидуваат да минимизираат но тоа нема да биде и не смее да биде заборавено, нели???

Последно уредено:
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
Screenshot_20230924-214329_Chrome.jpg
Screenshot_20230924-214346_Chrome.jpg

Од овие двајца албански и бугарски (наскоро) куропушачи не може да се очекува подобра држава (тие ја сјебаа). Наместо да се обединат и да ги осигураат своите пратеници од поткупи и закани, тие меѓу нив очите си ги вадат. И после од овие ќе очекуваме враќање на старото уставно име, на прекин на преговорите со Бугарија итн.

Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.309
Еден од актуелните пратеници од власта пред многу години ми кажа дека Грујо е инсталација на странска служба( ми кажа и која, но нема да ја пренесам). Не му верував ни 1%

сега сум на околу 5%
“Ма је ли могуче“
Имаше ли некоја причина да не му веруваш?

Zapadnoevropska.....moćna
Па тоа секој што има 2 грама мозок меѓу ушите уште од неговото назначување на чело на ДПсНЕ би требало да го знае.

Да не го веруваш А.М. дека е Немачка.
Ма не е Немачка, сигурно не си слушнал за Германија :pos:

Најсмешниот дел е што толку имаш многу влезено во твојот нихилистичко-патетичен филм што мислиш дека настапуваш од некоја повисока морална и интелектуална точка а всушност си еквивалент на најглупите комуњарски ботови само што ти навиваш за другиот партиски тим, различно обоен Шарпшутер.
Што толку имаш против нихилизмот?
Па постои и позитивистички нихилизам (го обвинуваат дедо Ниќе за тоа), зарем и него ќе го “неќеме“...
Нихилист би бил реалист а позитивистички нихилист добро упатен реалист ;)

КОЈ ГИ НАПРАВИ ДПМНЕ И СДСМ

СДСМ е формирана 1990 год., и претставува континуитет на бивШите комунисти. ДенеШното раководство на СДСМ се деца набивШи високи функционери во СФРЈ, ДБ и ЈНА. Еве дел од “авангардата” на СДСМ: Бранко Црвенковски, претседател на Р.Македонија, роден во Сараево, син на офицер во ЈНА, Горица Попова, советничка на претседателот Црвенковски, е Ќерка на Благој Попов, претседател на ИзврШниот Совет на С.Р.Македонија, Јане Миљовски екс министер, син на Киро Миљовски, кој после 1945 год. е државен обвинител и изготвувач на законот за национализација, (а иронијата да биде поголема, синот Јане 1991 год. го изготви законот за денационализација и приватизација), Илинка Митрева, министерка, Ќерка на Димитар Митрев, бивШ обвинител, Лазе Китановски бивШ министер, син на Боро Китановски болШевик, еден од најблиските соработници на Лазар КолиШевски, Јани Макрадули, пратеник, син на Андон Макрадули вице-гувернер во СФРЈ, Каролина Ристова- Астеруд, Ќерка на Стојан Ристов, висок функционер во ДБ и директор на КПД “Идризово”, и.т.н. ВМРО-ДПМНЕ исто е формирана 1990 год. како резултат на стратеШки смислена програма во Белград од проверени УДБ-аШи. (Мане Јаковлевски и Драган Богдановски) Еве дел и од раководствата и функционерите во ВМРО: Мартин Треневски, министер во владата на Георгиевски, син на Злате Треневски, висок функционер во ДБ и најдоверлива личност на Лазар КолиШевски, и еден од учесниците во 11 убиството на Кочо Рацин, ѓорЃи Наумов, министер во владата на Георгиевски, бивШ обвинител во СФРЈ и соработник во ДБ, Јордан Мијалков, министер во владата на Кљусев, екс претставник на “Макотекс” во Чехословачка, офицер на Југословенските разузнавачки служби за Југоистична Европа и соработник на ДБ, Никола Груевски лидер на ВМРОДПМНЕ, син од сестра на Јордан Мијалков, Михајло Маневски, министер за правда за време на СФРЈ, човекот кој врШеШе прогон на ВМРО-вски фамилии и го ШтитеШе тотилатарниот србо-комунистички режим, во владата на Груевски повторно министер за правда. Сопруга на Маневски е Влаинката судијката Филимена Маневска, со чие име се поврзани многу криминални процеси без разврски, Глигор ТаШкович, министер во владата на Груевски, внук на Глигор ТаШкович, син на Ото, србоманска фамилија која 1919 год., по заврШувањето на Првата светска војна, по окупацијата на Македонија од Србија, си го променуват името од ТаШкови во ТаШкович. Од 1946 год., до 1949 год., дедо му е пратеник во еднопартискиот парламент на СРМ, Габриела Конеска – Трајковска, внука на Блаже Конески кој голем дел од ВМРО-овците после ослободувањето ги испрати по титовите затвори, а голем дел во смрт. Под нејзино влијание кога сопругот од Груевски е назначен за претседател на Комисијата за денационализација во Прилеп, е стопирана денационализацијата на познати ВМРО-овски фамилии, Трајко Славевски потпретседател на ВМРО-ДПМНЕ, внук на Велјан Славевски од Речица, кој на Србите го Шпионирал Штабот на ВМРО на Охридското востание, поради Што во битката кај РаШанец во нерамноправна битка се убиени водачите на востанието Наум Златарев, Стефан Куртелов, Ламбе Берберчето, Аргир Маринов и др. Народот, дедо му на Трајко Славевски, Велјана го воспеа во песната “Бог да го бие Шпионот Велјан од Речица”. Ристо Дамјановски, министер за одбрана во владата на Кљусев, најекспониран припадник на КОС за време на СФРЈ, Њубен Пауновски, министер во владата на Георгиевски од семејство на високи функционери во КОС, Милјана Даневска министерка во владата на Кљусев, бивШ секретатр на ЦК на СКМ и.т.н. И двете партиски формации гравитираат кон Белград, и се финансирани од влаШкото лоби кое целосно ја контролира Македонија економски преку: Комерцијалната банка, сопственост на Влавот Хари Костов, Пиварницата Скопје и ТиквеШ на Влавот Свето Јаневски, Технометал, Кометал, ФерШпед Македонија сопственост на Влавот штерио Наков, Алкалоид, и другите помали фирми, а политички, преку судството, контролирано од Ленче Софрониевска Ќерка на Аризан Несторовски-Марче, од Белица функционер во ДБ, задолжен за прогон на десно ориентираните интелектуалци. Таткото на сопругот на Софрониевска издавал лични наредби за политички убиства, Лилјана Ингилизова Ќерка на поранеШен судија во Врховниот суд, со потекло од србоманско село во Скопска Црна Гора, јавното обвинителство преку Влавот Зоран ВеруШевски, 12 правобранителството преку Влаинката Зоја Лега, ДБ преку екс-директорот Миле Зечевич, Србин од Црна Гора, син на Слободан Зечевич со огромно досие за заговор против Македонија, организатор на антиамериканските демонстрации пред амбасадата во Скопје, Македонската Академија преку Влавот Таки Фити, влаШката структура во МПЦ преку Влавот ВраниШковси, (Судскиот процес против ВраниШковски е политичка игра на СПЦ и МПЦ договорена на НиШката средба), Македонската Радио - Телевизија во која секогаШ уредници беа Срби (Аца Станкович, Бранислав Димовски со вистинско презиме Димич, Гордана СтоШич Ќерка на воен обвинител во СФРЈ), Влавот Панде КолемиШевски, долгогодиШен директор на НИП Нова Македонија, внук на Тени КолемиШевски началник на УДБ-а, и.т.н. Дека двете политички формации произлегуват од една иста комунистичка идеологија е фактот Што функционират на сосема ист принцип. Политичката моЌ е концентрирана во еден човек (претседателот на партијата, кој има неограничена моЌ), начин на кој функционират тоталитаристичките партии. Ниту кај едните, ниту кај другите не се дозволува фракционерство, Што е главниот постулат за демократија во самата партија. Проверениот белградски кадар Киро Глигоров, кој заедно со Јане Миљовски беа архитекти на разбојничката програма за приватизација, всуШност ја формира првата Влада во Р.Македонија нарекувајки ја “експертска”, дотогаШ не видено во политичкиот живот, замајувајки го македонскиот народ со неисполнување на изборните резултати. Во таа Влада влегоа и независни интелектуалци, Што беШе доволна причина тогаШниот лидер на ВМРО Њубчо Георгиевски да изгласа недоверие со цел да се отстранат “непослуШните” министри. Наредните избори 1994 год., во договор помеЃу СДСМ и ВМРО, наложен од влаШко-српските олигарси од ВМРО, изборите беа бојкотирани, со Што на СДСМ и беШе овозможено без проблеми да ги донесе законите со 2/3 мнозинство мегу кои и законот за приватизација со Што грабежот наречен “приватизација” се изврШи пред очите на народот, без никаков отпор од “опозицијата”. За четирите години како “опозиција” раководството на ВМРО, освен крстосување по грчките мориња, финансирано од грчката држава, ниШто не сработи. На изборите 1998 год., иако “опозиционата” ВМРО убедливо победи, при формирањето на Владата, министерствата им ги довери на коалиционите партии со проверени српски кадри: Агенцијата за обнова на Васил Тупурковски, син на Титан Тупурковски припадник на ДБ, задолжен за Егејска Македонија, Владо Камбовски министер на правосудието, кој како министер на правосудието во СФРЈ го ослободи српскиот злосторник Аркан, Бојан Бојановски, директор на ДБ, син на Дизе Бојановски, раководител на УДБА за време на комунизмот, Саво Климовски, претседател на Собранието најблискиот пријател од Македонија на фамилијата МилоШевич и.т.н. 13 И денес политичките партии ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ и сателитските партии околу нив, се дериват на српско-бугарската -грчката политичка матрица.
Се убо си се потрудил ..., само зошто во текстот го спомнуваш Љубен Пауновски, тоа е оној министерот што благовремено даде известување на влада за онаа што се случува со предстојниот напад од Аернаутите и западните партнери уште во септември 2000-та и му се пушти Балгарката Доста, а Љ.Ѓ. го смести за некакви паштети, и сега не ми е јасно зошто во овој контекст го вметнуваш и него?

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.517
Поени од реакции
24.302
За мене канцерот е ДПМНЕ,нели им сметаше двоглавиот орел,папата расчисти со нив 1997 и со правојската,ДПМНЕ ги ослободи 1998 ГИ РЕЛАКСИРААА МЕЃУЕТНИЧКИТЕ ОДНОСИ...така јадеја говна по тв...ја наместија војната 2001 и дпмнеовците потпишааа капитулација и срање договор....све ова срање шо идат е благодарение на тааа антимакедонска врховистичка партија.........уште тресат зелени американци,марсовци ,имало доброволци...ке не бомбардирал нато....
СДСМ умре ко партија 2004 кога стана премиер тој глаучот/глобус од демирхисарско
Sekoj ima pravo na svoe mislenje pa makar i gresno.
Jas sega da zemam da pisam za grevovite na SDSM od ko se rebrendira prvo od KPM vo SKM PDP pa SDSM kraj ke nema.
A i za vojnata 2001 neznam nekako mnogu naivno mi pisis, kako da bese pred 200 godini a ne pred 20 taka da ete ti gi decinjata od Levica, niv prikazni kazvaj mu, tie vo se vervat. Ko vi povervaja so cel um 2016 , bukvalno nema sto nema da progoltaat ko pop sarma so se veli.
Kazi mu deka SDSM odsekogas bile za nezavisnost ama ovie vmrovcite ne sakaa, duri nejkeja od Tito slikata da ja trgnat vo sobranieto vie nekako se izborivte i pokraj nego vo mnogu pomal format gi stavivte od Delcev i Karev, da se znae koj bil za sto ;)

И после од овие ќе очекуваме враќање на старото уставно име, на прекин на преговорите со Бугарија итн.
Ti so cel um ocekuvas takvo nesto da se sluci pa makar Apasiev dobil i100 pratenici na slednite izbori. Dali stvarno ?
Aj reci deka majtap pravese i deka ne si seriozen.

Последно уредено:
Член од
23 мај 2019
Мислења
4.592
Поени од реакции
5.309
Sekoj ima pravo na svoe mislenje pa makar i gresno.
Jas sega da zemam da pisam za grevovite na SDSM od ko se rebrendira prvo od KPM vo SKM PDP pa SDSM kraj ke nema.
A i za vojnata 2001 neznam nekako mnogu naivno mi pisis, kako da bese pred 200 godini a ne pred 20 taka da ete ti gi decinjata od Levica, niv prikazni kazvaj mu, tie vo se vervat. Ko vi povervaja so cel um 2016 , bukvalno nema sto nema da progoltaat ko pop sarma so se veli.
Kazi mu deka SDSM odsekogas bile za nezavisnost ama ovie vmrovcite ne sakaa, duri nejkeja od Tito slikata da ja trgnat vo sobranieto vie nekako se izborivte i pokraj nego vo mnogu pomal format gi stavivte od Delcev i Karev, da se znae koj bil za sto ;)

Ti so cel um ocekuvas takvo nesto da se sluci pa makar Apasiev dobil i100 pratenici na slednite izbori. Dali stvarno ?
Aj reci deka majtap pravese i deka ne si seriozen.
Владе немој да губиш простор и време со СдСесовциве особено не ги ставај во иста реченица и контекст со КПМ, ги навредуваш десетиците илјади Македонци кои ја создале-воскреснаа Македонија во 1944-та.

И уште нешто немој да ги убедуваш останатите дека овие од ДПсНЕ биле за независна Македонија, зарем сакаш да речеш дека овој

треба да се спомнува за таквата работа, не ги навредувај Македонците, не е во ред!

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.446
Поени од реакции
4.363
Мајскиот договор беше принцип кој направи во целост да имаме држава која функционира како федерација, и сега веќе имаме воспоставена пракса на коалицирање со "победник од албански блок". Федерализацијата на документ и во пракса започна од тој патриотски договор на дпне и дуи, и истиот е во сила до денес.

Не сум сигурен каква би била реакцијата на косоварте доколку победник од нивниот "блок" не влезе во коалиција за формирање на влада.

Сепак, убаво е да се потсетиме на овој историски договор со кој станавме угледна федерација благодарение на дпне и патриотот грујо. :)
Тој мајски или било каков договор за коалицирање победник со победник повеке не важи. Не важи оти баш ДУИ не го испочитуваа, направија коалиција со СДСМ кои имаа 49 пратеници наместо со ДПМНЕ кои имаа 51 пратеник. Се измочаа на тој принцип победник со победник. Проблемот е шо во македонскиот блок нема мудоња кој на Али ке му покаже среден прст и ке си направи коалиција со друга партија од албанскиот блок, секако ако тоа бројките го овозможуваат. Кај нас некоја мк партија и 61 пратеник да има пак со Али ке направи коалиција....

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
Тој мајски или било каков договор за коалицирање победник со победник повеке не важи. Не важи оти баш ДУИ не го испочитуваа, направија коалиција со СДСМ кои имаа 49 пратеници наместо со ДПМНЕ кои имаа 51 пратеник. Се измочаа на тој принцип победник со победник. Проблемот е шо во македонскиот блок нема мудоња кој на Али ке му покаже среден прст и ке си направи коалиција со друга партија од албанскиот блок, секако ако тоа бројките го овозможуваат. Кај нас некоја мк партија и 61 пратеник да има пак со Али ке направи коалиција....
Зошто побогу да прави со албанска? Зарем нема доволно каурски партии? Знај дека албанските партии во своите коалиции со Каурите секогаш имаат бизарни, па и антикаурски барања.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.446
Поени од реакции
4.363
Зошто побогу да прави со албанска? Зарем нема доволно каурски партии? Знај дека албанските партии во своите коалиции со Каурите секогаш имаат бизарни, па и антикаурски барања.
Па каурски партии има само две, другото се просероци.

Може нешто левица, ама слабо... нема бензин

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.891
Поени од реакции
7.194
Па каурски партии има само две, другото се просероци.

Може нешто левица, ама слабо... нема бензин
Вмро и сдс заедно секогаш можат да имаат 61+ пратеник.

Kajgana Shop

На врв Bottom