Повторно Нагорно Карабах ?

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Во интерес им е Ерменија да не пропадне, без разлика што не смеат да си дозволат да влезат „all in“ во воен конфликт таму.
Ерменската болка е што руските интереси во тој регион многу веројатно може да бидат (ако веќе и не се) обезбедени на маса Анкара-Москва-Баку. Без Ереван.
Без разлика на историските моменти и неможноста за некоја голема доверба во туркмените, за овие пустелии од територии таков "дил" може да е и подобар за Москва. Особено со зачмаено и закржлавено ерменско општество кое се "европеизира и атлантизира".
Ангажманот на Москва за запирање на воените дејствија неколку пати во последните 10-ина години им е подарок на ерменците, каков никогаш не би добиле од Вашингтон и Брисел на пример.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
"Другар ми беше во Ереван на одмор и сите 50 ерменци што ги сретна не беа "анти руски до толку", Русија не може да си ги брани сојузниците пример како НАТО што ја спаси Украина". :pos:
Прегледај го приврзокот 390322
Повеќе ерменки сретнуваше. Една е решена да ја посети Македонија па суратот Алиев можеби ќе убрза процедура. :icon_lol:

Муабетот испаѓа никој не те спасува ако сам неможеш дансе спасиш. Ако Русија неможе да им помогне на сојузниците од земјо ко Азербејџан што правиме со нешто посериозно?

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.752
Поени од реакции
34.003

Ерменската болка е што руските интереси во тој регион многу веројатно може да бидат (ако веќе и не се) обезбедени на маса Анкара-Москва-Баку. Без Ереван.
Без разлика на историските моменти и неможноста за некоја голема доверба во туркмените, за овие пустелии од територии таков "дил" може да е и подобар за Москва. Особено со зачмаено и закржлавено ерменско општество кое се "европеизира и атлантизира".
Ангажманот на Москва за запирање на воените дејствија неколку пати во последните 10-ина години им е подарок на ерменците, каков никогаш не би добиле од Вашингтон и Брисел на пример.
Проблемот (за Ерменците) е тоа што на САД таму им одговара разгорување на војна... Кога во една многу поголема држава како Украина, успеаја наспроти украинските интереси да ги натераат да водат војна со сосед и светска велесила - тогаш што останува за мали држави како Ерменија. Настрана што Турција тука има голем интерес кој може да го оствари преку таа војна, и на власт имаат опортунист како Ердоган кој лесно би влегол и во поопасни авантури од ова.

Како што стојат работите, не им се пишува добро на Ерменците.
Автоматски споено мислење:

Во контекст на сето ова, и на инволвираноста на Израел - овде ќе го ставам ова:
Iran is currently working to enhance the quality and improve the capabilities of missiles at the range of 2,000 kilometers, the commander said, noting that the country has the required technology to extend the range of its missiles if needed.

Birg. Gen. Nilforooshan went on to reveal that Iran’s first hypersonic missile, Fattah, which was unveiled last June can maneuver at a speed of Mach 14 to 15 has been designed to defeat Israeli anti-missile systems.

Hypersonic missiles like the Fattah reach their top speed at low altitudes in the atmosphere, which makes them extremely difficult to track and intercept.

Веќе видовме дека иранските военотехнички можности не се само фалење.
Израелците очигледно се согласуваат:

Последно уредено:
Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Повеќе ерменки сретнуваше. Една е решена да ја посети Македонија па суратот Алиев можеби ќе убрза процедура. :icon_lol:
Што ја заинтересирало толку за Македонија? :pos:
Муабетот испаѓа никој не те спасува ако сам неможеш да се спасиш.
Апсолутно. Од добрите македонски поговорки, има една која вели "На човек не можеш со сила да му дадеш, туку само да му земеш нешто." Од друг може да добиеш помош, ама никој не може и нема целосно да ти ја заврши работата.

Ако Русија неможе да им помогне на сојузниците од земјо ко Азербејџан што правиме со нешто посериозно?
И надоврзување за помошта, мала помош ли е ангажирање за договори за Азербејџан да престане со напади неколку пати во последниве години? Особено во ситуација кај што и ерменската страна не покажува спремност и расположение за борба, а ете и одбивале заеднички вежби со тоа ЦСТО (ова ќе го земам со резерва и јас моментално).
Или чекај, за помош се смета само ако РФ со нивна војска и опрема со борат со Азербејџан за ерменските пустини? Како НАТО мажоретките што се борат за Украина? Абе дајте малку сериозно, доста бајки и пропаганди.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.752
Поени од реакции
34.003
...мала помош ли е ангажирање за договори за Азербејџан да престане со напади неколку пати во последниве години?
Prior to the 2018 color revolution, Azerbaijan was regularly engaging in skirmishes with the local Artsakh forces in an attempt to "defrost" and escalate the conflict which was more or less frozen since 1994. Each and every time, Russia intervened to prevent such escalation, including in 2014, 2015, 2016 and 2018. However, that year, after Pashinyan took power, he started a campaign of sweeping anti-Russian "reforms" and moves that essentially distanced Moscow and Yerevan.

Или чекај, за помош се смета само ако РФ со нивна војска и опрема со борат со Азербејџан за ерменските пустини? Како НАТО мажоретките што се борат за Украина? Абе дајте малку сериозно, доста бајки и пропаганди.
Така некако.
Пандан на нивниов „памет“ би било сега да ја коментираме ефикасноста на САД во „помошта“ на Украина.

Во било каква регионална војна, Ерменија нема ни теоретски шанси да излезе во корист. Целосно реално е дека при било каква ескалација неверојатна среќа ќе имаат ако завршат само со губење на јужните региони, и ако воопшто опстанат како држава и нација. Посебно ако се земе во обзир историјата на регионот.

Последно уредено:
Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Prior to the 2018 color revolution, Azerbaijan was regularly engaging in skirmishes with the local Artsakh forces in an attempt to "defrost" and escalate the conflict which was more or less frozen since 1994. Each and every time, Russia intervened to prevent such escalation, including in 2014, 2015, 2016 and 2018. However, that year, after Pashinyan took power, he started a campaign of sweeping anti-Russian "reforms" and moves that essentially distanced Moscow and Yerevan.
Тоа е тоа да, знам и за анти-руските политики на Пашинјан исто. Единствно не знам детали за тоа ЦСТО и внатрешните релации, па засега не коментирам многу за тој аспект, ама чисто се сомневам дека има некој договор по кој РФ треба да прати војска да ја брани Ерменија од Азербејџан и Турција додека Ерменците учат англиски јазик во Ереван.

Во било каква регионална војна, Ерменија нема ни теоретски шанси да излезе во корист. Целосно реално е дека при било каква ескалација неверојатна среќа ќе имаат ако завршат само со губење на јужните региони, и ако воопшто опстанат како држава и нација. Посебно ако се земе во обзир историјата на регионот.
Е ова. Апсолутен цинизам накај некрофилска пропаганда е тоа дека "РФ била неспособна да го одбрани сојузникот Ерменија". Јас не гледам што е поголема помош за ерменците моментално од запирање на било какви воени дејствија таму. Велам ерменците, не некоја група на власт таму.

Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.752
Поени од реакции
34.003
Е ова. Апсолутен цинизам накај некрофилска пропаганда е тоа дека "РФ била неспособна да го одбрани сојузникот Ерменија". Јас не гледам што е поголема помош за ерменците моментално од запирање на било какви воени дејствија таму. Велам ерменците, не некоја група на власт таму.
Од друга страна веројатно ги преценуваме соговорнициве овде... Повторно. :unsure:

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
А обоената револуција со која САД ја доенсоа на власт фелата на Пашанјан, тоа кога беше? Пред или после конфликтот во Карабах??
Збори ми повеќе за „помешани тајмлајни“.

А добро ли е за Русија да отвори нов фронт (со САД, овојпат заедно со Турција). Во Ерменија со која не граничи. Без добри и одбранливи логистички линии... И сето тоа за време војна (против САД) во Украина.

Очигледно логика, знаење и информираност - ти се јака страна. Да не спомнуваме и размислување.
Sega Rusija ne e pametno da se mesa, bi rekol ne ni imaat sila za vtor front.
Megjutoa toa so ne pomognaa vo 2020 bese tezok debakl, bezrazlika so Pasijan e pro zapaden. Vladi se menjaat, megjutoa geostrateskata situacija e taa. Rusija izgubi vlijanie na smetka na Turcija vo regionot. Slikata na Putin so Aliev i Erdogan e tezok cringe. Treba da si budala da ne svakjas koj e so koj.

Член од
22 декември 2018
Мислења
491
Поени од реакции
692
https://www.youtube.com/watch?v=-CzPBfDSjxU
Азербејџан вложува милијарди долари во Карабах, после освојувањето, се градат автопатишта, железници, аеродром изградија, школи, болници и цела потребна инфраструктура. Ерменците што направија последниве 30 години, едноставно ништо рушевини после војната во 90тите.... Ресурсите на азербејџан си го направија своето, економската моќ и придонесе нови придобивки. Колку си економски послаб толку те газат комшиите...

https://www.youtube.com/watch?v=BEThgM0Qtpc, Кичево - Охрид го градат 10 години, овие цели градови за 4 години градат...

Последно уредено:
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.139
https://www.youtube.com/watch?v=-CzPBfDSjxU
Азербејџан вложува милијарди долари во Карабах, после освојувањето, се градат автопатишта, железници, аеродром изградија, школи, болници и цела потребна инфраструктура. Ерменците што направија последниве 30 години, едноставно ништо рушевини после војната во 90тите.... Ресурсите на азербејџан си го направија своето, економската моќ и придонесе нови придобивки. Колку си економски послаб толку те газат комшиите...

https://www.youtube.com/watch?v=BEThgM0Qtpc, Кичево - Охрид го градат 10 години, овие цели градови за 4 години градат...
Твоево видео не прикажува баш до толку обнова, само неколку куќи и згради се дигнати и тоа е тоа. И како може да вложуваат Ерменците таму кога се на азерска територија? Не се кај нив парите. Треба да кажеш дека Азерите не инвестирале таму и намерно ги оставиле Ерменците да живеат во такви рушевини.

Член од
22 декември 2018
Мислења
491
Поени од реакции
692
Твоево видео не прикажува баш до толку обнова, само неколку куќи и згради се дигнати и тоа е тоа. И како може да вложуваат Ерменците таму кога се на азерска територија? Не се кај нив парите. Треба да кажеш дека Азерите не инвестирале таму и намерно ги оставиле Ерменците да живеат во такви рушевини.
Џабе ќе се објаснуваме мора да прочиташ од корен па потоа да дискутираме како и зошто, не сум на ничива страна гледам од економски аспект што се дешава моментално и има бум на градба, друго Азерите немаат контрола 30 години на овој дел, ерменците имаат своја држава тука но не е призната...

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.139
Џабе ќе се објаснуваме мора да прочиташ од корен па потоа да дискутираме како и зошто, не сум на ничива страна гледам од економски аспект што се дешава моментално и има бум на градба, друго Азерите немаат контрола 30 години на овој дел, ерменците имаат своја држава тука но не е призната...
Јас не кажав за кој си, ниту па ми е гајле, но факт е дека овие се Ерменци во туѓа територија и не знам како може да имаат моќ и пари да градат така. Сепак не се во Ерменија.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.691
Поени од реакции
42.280
Азербејџан откако превзеле продажбата на донер и лахмаџун процветала во Нагорно Карабах и економијата напреднала.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
Od denesen aspekt Ermencite trebase da gledaat vizionerski i da napraat nekoj dogovor dur imaa upper hand.Sea kasno e, kapituliraa totalno i vekje rabotata ne e vo nivni race.

Kajgana Shop

На врв Bottom