Повторно Нагорно Карабах ?

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.139
И што ќе добие ако ја пушти Ерменија низ вода знаеш?

Турција со непречен пристап до Касписко Море.
Тоа и Иран не го сака и затоа трупаат војска на границата со Ерменија и Азербејџан.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.754
Поени од реакции
34.008

Можеби не знаеш, РФ водат егзистенционална војна со САД во Украина. Споредено со тоа, пристапот на Турција на Касписко Море не е им е првата работа што ја имаат на ум.

Не е случајно што САД почнаа да ги интензивираат настаните на Кавказ истовремено со почнувањето на војната во Украина (а ги почнаа со години преходно). Ама ти и @Menethil стихијно ги пратите работите и мислењето ви го креираат медиуми... Сериозно, како за луѓе што се активни на геополитички дискусии - зачудувачки сте неуки. Пред продавничка на пиво се сретнуваат рандом поинформирани и посвесни луѓе од вас. На сите теми, не само на оваа.
Автоматски споено мислење:

Тоа и Иран не го сака и затоа трупаат војска на границата со Ерменија и Азербејџан.
Нема да останат само на трупање војска. Не блефираат, може многу да изгубат и многу да добијат со поактивно учество во случувањата.

Последно уредено:
Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.139
Денешна изјава на Сергеј Лавров на самитот Г20:

▪ The exercises between Armenia and the United States look strange given the fact that Yerevan refuses exercises within the CSTO.

▪Statements by Armenian officials that Russia “surrendered” Karabakh to Azerbaijan are untrue .

▪Moscow hopes that all allied obligations with Yerevan will prevail in Armenian politics; the Russian Federation values these relations.

Сепак, нема да ја фрлат Ерменија во вода.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.754
Поени од реакции
34.008

Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan seems to be a "gift that keeps on giving", although the only problem is that the beneficiary is anyone but Armenia. On the contrary, with him coming to power in 2018, in the aftermath of the so-called "Velvet Revolution" (the same name used in Czechoslovakia in 1989 and aptly recycled by Pashinyan himself), Turkey and Azerbaijan couldn't have possibly gotten a better strategic gift than this. The results of his rule have been an unmitigated disaster for Armenia, as evidenced by the loss of most of the territory of Artsakh (more widely known as Nagorno-Karabakh), further galvanizing Turkey's Neo-Ottoman ambitions.

Even after the collapse of the Soviet Union, Armenia enjoyed this protection. However, this started changing gradually in 2018, after the so-called "Velvet Revolution", when the incumbent Prime Minister Nikol Pashinyan took power. In the aftermath of what is widely believed to be yet another color revolution backed by the political West, particularly the so-called "philanthropists" such as the infamous George Soros, new authorities started distancing themselves from Russia.

The Armenian people, traditionally pro-Russian, were tricked into believing that the unfortunate color revolution was a true anticorruption uprising. However, it turned out that the real goal was much more sinister and had little to do with combating corruption. The following two years can only be described as a gift to the Neo-Ottoman ambitions of Turkey and Azerbaijan, with disastrous consequences for Armenia proper and Artsakh.

Prior to the 2018 color revolution, Azerbaijan was regularly engaging in skirmishes with the local Artsakh forces in an attempt to "defrost" and escalate the conflict which was more or less frozen since 1994. Each and every time, Russia intervened to prevent such escalation, including in 2014, 2015, 2016 and 2018. However, that year, after Pashinyan took power, he started a campaign of sweeping anti-Russian "reforms" and moves that essentially distanced Moscow and Yerevan.

This included closing down Russian-language schools, as well as openly declared intentions to join the so-called "Euro-Atlantic integrations", which essentially means joining the European Union and NATO. So, at that point, Russia was faced with a difficult choice – either help its historical ally which was (slowly but surely) turning into anything but, or leave Armenia to its own devices so as not to risk derailing the crucially important rapprochement with Ankara and Baku.

As previously mentioned, the results were catastrophic for Armenia, as Azerbaijan and Turkey coordinated an attack that left most of the territory of Artsakh taken by Azeri forces. However, even in this case, once again it was Russia that prevented the total defeat of Armenian forces after it brokered a peace deal that would stop the war just before Baku took all of Artsakh. Moscow deployed approximately 2000 peacekeepers whose presence is the only de facto security guarantee for the Armenian-populated republic.

And while Pashinyan was trying to blame Russia for his own failures, which includes denouncing Moscow for not going to war with Azerbaijan at the time when not even Armenia proper did, the new authorities allowed the US to drastically enlarge its Yerevan embassy. According to various estimates, this enabled Washington DC to house approximately 2000 people there, including what can only be a substantial number of intelligence operatives hardly amiable toward Russia.

This has been going on for years, particularly after Russia started its counteroffensive against NATO aggression in Europe. The latest anti-Russian move of the Sorosites in power has been the strong possibility they could ratify the Rome Statute and become a signatory party to the so-called "International Criminal Court" (ICC) at the time when it issued an illegal arrest warrant for Russian President Vladimir Putin. Chief Justice Arman Dilanyan officially ruled that this "wasn't in conflict with the Armenian constitution", paving the way for the country's parliament to ratify the Rome Statute. Needless to say, if Yerevan were to do this, it would be obligated to arrest Putin in Armenia. Considering the fact that both countries are part of the Collective Security Treaty Organization (CSTO), a military alliance that also includes Belarus, Kazakhstan, Kyrgyzstan and Tajikistan, the move can be considered a strategic disaster for Armenia, as the CSTO is crucial to its security.

Armenia’s failure in Artsakh was determined by Pashinyan’s military and geopolitical incompetency

Artsakh, or more commonly known as Nagorno-Karabakh, experienced intense warfare in which thousands were killed and tens of thousands were driven out of their homes in only a month and a half of fighting that waged on until the Russian-brokered ceasefire two weeks ago. The conflict between indigenous Armenian forces and the Turkish-backed Azerbaijani military and their Syrian mercenary allies was described on October 1 as a “battle for survival” by Armenian Prime Minister Nikol Pashinyan.

Yet, despite the existential crisis in Artsakh, internationally recognized as a part of Azerbaijan but historically and demographically Armenian, Yerevan never fully committed to the war effort.
Colonel General Movses Hakobyan of the Military Supervision Service made a damning testimony on November 19 that revealed how the Armenian leadership made minimal efforts in what was supposed to be a “battle for survival.” He revealed that by October 30, more than a month after the war began, that only 70% of Artsakh's forces and 52% of reservists in Armenia had been mobilized. According to him, Armenia's military doctrine determines that near full mobilization should be achieved within 48 hours of a war beginning. He also said that on the third day of the war Pashinyan had ordered the supply of regular Armenian reservist to Artsakh be halted and replaced with only volunteer detachments.

By downgrading mobilization to only volunteer detachments, a potential 200,000 reservists were not utilized. In fact, although government and military officials were calling for diaspora Armenians to fight in Artsakh, it has been revealed, at least in Greece, that volunteers were put on a list and would be deployed only if the situation demanded it. Hovik Kasapian, a leading member of the Armenian National Committee of Greece, also said that many ethnic Greeks had volunteered to fight in Artsakh but were rejected because Armenia did not want to put Athens in an awkward diplomatic situation, despite the fact that many of the Greek volunteers were highly trained ex-special forces. Pashinyan defended the necessity of the highly controversial ceasefire by claiming that Artsakh did not have enough manpower to defend against the Azerbaijani military, but Armenia had not even come close to using all the resources available.

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Нападнати од НАТО вооружана војска и прават вежби со воени единици на друга НАТО држава, ама зошто Руската Федерација "бескомпромисно не ги бранела" тие скрките и камењата, лудило и шизофренија. :pos:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.754
Поени од реакции
34.008

Нападнати од НАТО вооружана војска и прават вежби со воени единици на друга НАТО држава, ама зошто Руската Федерација "бескомпромисно не ги бранела" тие скрките и камењата, лудило и шизофренија. :pos:
Ако се „информираш“ како соговорнициве погоре, од прозападни медиуми, несомнено до ваков заклучок ќе дојдеш.

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Ако се „информираш“ како соговорнициве погоре, од прозападни медиуми, несомнено до ваков заклучок ќе дојдеш.
Не јасно, тоа е заклучок за контрадикциите во кои е зацапана таа нивна пропаганда.
За Ерменија, РФ и повеќе вложува од што треба и заслужуваат овие ерменски "has been-s" според мене, ама тие си знаат најдобро што и зошто.

Член од
17 август 2011
Мислења
10.261
Поени од реакции
18.217
Мислам го имате помешано тајмлајнот, па сеа си праите некоја ментална гимнастика. Конфликтот беше пред 3 години, никакви Нато вежби немаше тогаш.
Не знам баш што им е попаметно на Ерменците, од двете страни се ебани.

За Русија сигурно не е подобро Турција да си се спои со Азербеџан и пружи рака кон другите Турски држави.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Лошо им се пишува откога дозволија со обоена/шарена револиција да им го наметнат Пашанјан, за кој е познато дека е дефакто човек на Сорош... Никој ништо добро не видел од Сорош.

Е, а дали некој ништо добро не видел од Русија - тоа е друга приказна - често раскажувана од западните апологети, фанови, и ботови. Пазете го ова, цитирам „нова војна е потребна на западот/Украина за да се ослаби позицијата на РФ геополитички“. Ама сепак Русија треба да влезе во очигледната замка? И тоа дури и покрај целото вртење на Ерменија кон САД?

Кој ја прати темава знае дека е пишувано и објаснето дека ова е почнат уште пред повеќе години, после спомнатата обоена/шарена револиција. Тогаш почнуваат антируски кампањи меѓу народот, и уништување/бркање на руските бизниси, и влагање на западен капитал. Тогаш почна вртењето кон САД (од кои историски гледано никој не видел ништо добро). Еве дојдоа и до заеднички воени вежби... Епа во вакви услови од кој очекуваат помош? Не од САД/западот, туку од Русија??

Објективно, нема што. Посебно во услови кога за САД цитирам „нова војна е потребна на западот/Украина за да се ослаби позицијата на РФ геополитички“. Не знам што се очекува ама знам дека површно и детски се размислува.
Се гледа способноста на Русија да ги задржи сојузниците и одбрани. Ги оставаат да бидат прегазени зашто и со запад кокетирале. Ок, супер логика. Нека се поврзе Турција копнено со Касписко и нека ги отсечат со Иран и дс почнат да навлезуваат во разни курсетресестан .
Добра лекција и за било која друга земја ако и остана некоја таква освен Белорусија што граничи со Русија.

Ова овде си го филозофирате во реалноста и не е така дека има којзнае колку антируско. Барем од македонци што отидоа на шетање и одмори по тој дел. Да има такви што одат, мој другар оди на вакви дестинации и 2 недели беше по Грузија и Ерменија и не е до толку.
Додуша баксузов отиде во Украина на одмор па следната година и направија инвазија.

Член од
20 септември 2022
Мислења
1.875
Поени од реакции
7.139
Се гледа способноста на Русија да ги задржи сојузниците и одбрани. Ги оставаат да бидат прегазени зашто и со запад кокетирале. Ок, супер логика. Нека се поврзе Турција копнено со Касписко и нека ги отсечат со Иран и дс почнат да навлезуваат во разни курсетресестан .
Добра лекција и за било која друга земја ако и остана некоја таква освен Белорусија што граничи со Русија.

Ова овде си го филозофирате во реалноста и не е така дека има којзнае колку антируско. Барем од македонци што отидоа на шетање и одмори по тој дел. Да има такви што одат, мој другар оди на вакви дестинации и 2 недели беше по Грузија и Ерменија и не е до толку.
Додуша баксузов отиде во Украина на одмор па следната година и направија инвазија.
Нема да ја фрлат Ерменија во вода, барем по изјавиве на Лавров. А и Иран е решен да и` помогне на Ерменија без разлика дали Русија ќе помогне или нема да помогне.

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201

Муабетот нивен е дека со тоа ќе им се одржало лекција на Ерменија која ќе остане само со граница кон Грузија, илјадници масакрирани и етничко чистење. А тоа што Турција ќе се забетонира ко главна во тој регион и ќе навлегува во другите туркиски држави е секундардно, ништо страшно.

Нема да ја фрлат Ерменија во вода, барем по изјавиве на Лавров. А и Иран е решен да и` помогне на Ерменија без разлика дали Русија ќе помогне или нема да помогне.
И мене не ми се верува, а и се надрвам на тоа дека нема да гиностават. Беше во контекст на муабетите тука дека немора да им помогнат дека овие кокетирале со НАТО.

Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
"Другар ми беше во Ереван на одмор и сите 50 ерменци што ги сретна не беа "анти руски до толку", Русија не може да си ги брани сојузниците пример како НАТО што ја спаси Украина". :pos:
1694341089722.png

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.754
Поени од реакции
34.008
Мислам го имате помешано тајмлајнот, па сеа си праите некоја ментална гимнастика. Конфликтот беше пред 3 години, никакви Нато вежби немаше тогаш.
А обоената револуција со која САД ја доенсоа на власт фелата на Пашанјан, тоа кога беше? Пред или после конфликтот во Карабах??
Збори ми повеќе за „помешани тајмлајни“.

За Русија сигурно не е подобро Турција да си се спои со Азербеџан и пружи рака кон другите Турски држави.
А добро ли е за Русија да отвори нов фронт (со САД, овојпат заедно со Турција). Во Ерменија со која не граничи. Без добри и одбранливи логистички линии... И сето тоа за време војна (против САД) во Украина.

Очигледно логика, знаење и информираност - ти се јака страна. Да не спомнуваме и размислување.

Последно уредено:
Член од
5 август 2007
Мислења
847
Поени од реакции
1.231
Дали Билзеријанови и Карадашијанови ќе се ангажираат кај турските НАТО сојузници за спас на нивната мајковина и татковина од клетите Руси? :pos:

Искрено жалам за цивилен ерменски народ кој би настрадал, ама тоа е судбината.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.754
Поени од реакции
34.008
За Ерменија, РФ и повеќе вложува од што треба и заслужуваат овие ерменски "has been-s" според мене, ама тие си знаат најдобро што и зошто.
Во интерес им е Ерменија да не пропадне, без разлика што не смеат да си дозволат да влезат „all in“ во воен конфликт таму.

Мора да нацртам, а?
Замисли ако твоето стадо овци го напаѓа глутница побеснети кучиња пратени од твојот непријател. Ќе се фокусираш на твојата ситуација, или ќе го браниш некој овчар од 3 села преку планината, кој со години веќе почнал да се врти против тебе (и се свртил) кон твојот непријател?

Извини. Не можам подобро да нацртам.

Кажи ми какви искуства имаат државите кои се „сојузници“ (читај вазали) на САД. Почни со нас, на пример.

Русија не може да си ги брани сојузниците пример како НАТО што ја спаси Украина". :pos:
И Македонија, не ја заборавај Македонија.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom