Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
22 јуни 2022
Мислења
946
Поени од реакции
1.218
од цел Балкан, најголема сиромаштија е во Македонија и Албанија (која коинциденција), а секое трето дете во Македонија живее во ТЕШКА СИРОМАШТИЈА, повеќе од 500.000 луѓе во Македонија живеат во ТЕШКА СИРОМАШТИЈА, а уште минимум толку се во ризик од сиромаштија.
Одма се осеќа избори ќе идат, старите добри пропаганди, немаме за леб. :icon_lol:

Кај нас сиромаштија е ако имаш Хјуавеи а немаш Ајфон, ако носиш фармерки од Ваикики а не од Риплеј.

Еве пример ако не идеш за викенд у Грчка, и си седиш дома, веројатно по фиромската сендвич логика си голтар.

Тешка сиромаштија. :pos:
Автоматски споено мислење:

ne se ni 500 evra, mnozinstvo narod raboti za nešto minimalno nad minimalecot - najčesto od 350 do 400-450 EUR .
Кое е тоа мнозинство народ кое работи за 400 евра плата, каде точно? :icon_lol:

J

joli1

Гостин
Може да ми дадеш извор од статистикиве?

Многу fishy ми е да ми речиш дека
"2/3 од населението јаде само по еден импровизиран оброк или воопшто и не јаде секојдневно"
.....

Моја импресија(од она што го гледам околу мене и по социјални медиуми) е дека множинството е средна класа. Значи не се сиромашни да немаат за леб ама не се и нешто особено богаташи дс имаат по 3 стана и 5 коли.
државен завод за статистика.

2/3 јадат ИМПРОВИЗИРАН оброк, мнозинскиот дел од народот со овие цени не ни може да си приушти нормален протеински оброк.

оброк може да биде и леб, месо и салата, а може и да биде леб, маргарин и кечап. :)

социјалните мрежи и не се некој репрезентативен пример за тоа како живее мнозинскиот дел од народот, еве јас ќе ти оддадам една тајна од мојата прошла професија - мнозинскиот дел од луѓето се задолжуваат за јадење. :)
Одма се осеќа избори ќе идат, старите добри пропаганди, немаме за леб. :icon_lol:

Кај нас сиромаштија е ако имаш Хјуавеи а немаш Ајфон, ако носиш фармерки од Ваикики а не од Риплеј.

Еве пример ако не идеш за викенд у Грчка, и си седиш дома, веројатно по фиромската сендвич логика си голтар.

Тешка сиромаштија. :pos:

Кое е тоа мнозинство народ кое работи за 400 евра плата, каде точно? :icon_lol:
хаха, да, затоа што имаме за леб иначе како држава. (y)

ама добро е, ве активираа од штабот, ве погодив кај што требаше и кај што сакав - ве очекував еј!

еве, мнозинскиот дел од администрацијата работи за плата помала од просечната, цел северозападен регион работи за помала плата од просечната, цел југоисточен регион работи за плата помала од просечната, цел југозападен регион работи за плата помала од просечната.

еве кажи ми ти, пошто очигледно си на 500 ЕУР+ плата, ме интересира - колкава ти е куповната моќ сега, дали твоите 30.000 денари се нешто како 15.000 денари пред неколку години?

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
државен завод за статистика.

2/3 јадат ИМПРОВИЗИРАН оброк, мнозинскиот дел од народот со овие цени не ни може да си приушти нормален протеински оброк.

оброк може да биде и леб, месо и салата, а може и да биде леб, маргарин и кечап. :)

социјалните мрежи и не се некој репрезентативен пример за тоа како живее мнозинскиот дел од народот, еве јас ќе ти оддадам една тајна од мојата прошла професија - мнозинскиот дел од луѓето се задолжуваат за јадење. :)
Дај ми линк да прочитам?

Член од
22 јуни 2022
Мислења
946
Поени од реакции
1.218
еве, мнозинскиот дел од администрацијата работи за плата помала од просечната, цел северозападен регион работи за помала плата од просечната, цел југоисточен регион работи за плата помала од просечната, цел југозападен регион работи за плата помала од просечната.

еве кажи ми ти, пошто очигледно си на 500 ЕУР+ плата, ме интересира - колкава ти е куповната моќ сега, дали твоите 30.000 денари се нешто како 15.000 денари пред неколку години?
Од мнозинство народ до мнозинство аднинистрација :icon_lol: :icon_lol:

Пренатрупаната администрација што е гласачка машинерија ме боли ку* колку плата зима, ја би ги преполовил па да немате никакви желби да терате пропаганди и да трчате по митинзи.

Куповната моќ се намали поради кризиве последнава година и тоа е на глобално ниво, и настрана тоа денес колку што се луксузира просечниот македонец никогаш ни приближно не било.

Затоа место да тропаш глупости и штабски пропаганди излези малце надвор, чисто да го видиш народот кој што гладува 24/7 по кафичи, ресторани и на лежалки во грчка.

J

joli1

Гостин
Ако вадиш некои статистики треба да ми дадеш извор од каде ги вадиш.
нема драги господине за тебе да трошам време и да ги тражам статистиките и истите да ти ги цитирам, кога истото можеш и сам да го сториш, нели?

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
нема драги господине за тебе да трошам време и да ги тражам статистиките и истите да ти ги цитирам, кога истото можеш и сам да го сториш, нели?
И јас можам да тврдам дека 2/3 од населението живее во мизерија и сиромаштија и немаат ни за леб ни за вода и да ти се правам паметен као "најди си статистики јас нема време да губам за тебе господине".

Еве ќе побарам јас, само да знаеш дека немам многу доверба во кредибилитетот на статистиките државни.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
te uputiv kaj da gi najdeš tie statistiki, dečko.
Ова се тие статистики од кои вадиш заклучоци?

Scirea

ZARDOZ
Член од
4 август 2010
Мислења
27.667
Поени од реакции
88.547
Кај е Шарпи? Го банираа, или не му легнала платата? Ај ваљда утре со пензионерите ќе земе нешто...

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
od štab gi vadam brateuuu
Еве извор за последната минимална куповна кошничка(која изнесува 48 543

И еве извор за просечна плата која изнесува 36 527

Ајде кажи ми, колку од населението живее во семество во кое работаат минимум двајца и ја заработуваат просечната плата?

Член од
8 февруари 2020
Мислења
5.432
Поени од реакции
7.811
да, да, инфлацијата е резултат на глобалните предизвици со кој што се соочи цел свет, не како резултат на непостоење на ниту една капитална инвестиција од коа гнасниве комуњари се на власт и поради водење на лоши економски политики. (y)

никад боље не било у државава, само јебига корона не утепа, нели, хахахахахахахахахаха. :pos:

ебати идиотот, со кого најдов ја да дискутирам.
Турција имаше и има еден куп "капитални" инвестиции, па турли тава им е. :D

Дека е лошо е лошо, дека ќе биде уште полошо ќе биде и тоа, ама не ќе да е само до "капитални инвестиции".

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Кај е Шарпи? Го банираа, или не му легнала платата? Ај ваљда утре со пензионерите ќе земе нешто...
Тука е Антон да објаснува како денес народ се луксузирал по кафани и имал пари и да не се жали.

Пренатрупаната администрација што е гласачка машинерија ме боли ку* колку плата зима, ја би ги преполовил па да немате никакви желби да терате пропаганди и да трчате по митинзи.
Само невладините да ги остават и местата по одборчиња или разно разни измислени советници, онаа раја што клати врата зима плата за 25 000 нека ги маваат. :icon_lol:

Kajgana Shop

На врв Bottom