Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Член од
19 февруари 2023
Мислења
3.083
Поени од реакции
6.227
Мислам дека граница има и према Косово па не гледам дека тоа спречува некои процеси.
Кога човек си е пизда, границата е буквално една бутка и двајца џандари.
Доколку продолжи трендот , како би се померувала од град до град, за скоро би се стасало до Делчево.
Но сепак ако има национална држава со сите македонци во неа, и јаки иституции како полиција и армија како ќе може косовар или албанец, или било кој друг сосед да се насели без да биде ставен во ред со среден хардрајв во главата, јас не гледам палестинците да се проблем за израелците кога има силна држава.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
5.207
Поени од реакции
5.431
До следните локални избори рејтингот и подршката ќе им бидат изглодани. Е кога ќе почнат да губат власт на локално ниво тогаш ќе се отвори простор и за нови партии но и за комплетното рушење на ДПНЕ- СДС системот на централно ниво.
Ако ги гледаме ДНПЕ на локално ниво‘, тие веќе се губитници-добија градоначалнички места од народниот гнев кон нивните комуњарски претходници, а разликата во делувањето, особено она во урбанизмот, нема-има и за „едните„ и за „другите„.

Сите станаа комшии со цели населби, не само со станарите од поедини објекти...:pos:

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.059
Поени од реакции
4.087

skenirate li fiskalni narode
Дигнаа пушки и сега нѐ мочаат, само Македонецот работи за мочани 500 евра (за споредба минмална плата во Словенија е 1200евра) и ќути ко пиченце

Па еееј уште да немало немири, у смисла да има мир за да опстојува вукојебинска состојба со плати ко у Молдавија и Албанија чмарот на Европа

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
Самиот чин на поништување на работите е сеуште далеку од нас да не се лажеме, првин целта е да се постават тие работи да станат главниот наратив во државата и да се на врвот на дневната агенда. Нешто против кое се борат и СДС и ДПНЕ, со разликата што на ДПНЕ му одговара да се збори за овие работи кога се опозиција али од позиција на власт бегаат од истите како ѓавол од крст додека на СДС не им прави никаква разлика дека се шизофрен добиток. Да им дадеш измет и да им речеш чоколадо е они ќе сркаат и ќе викаат дека и лешници имало во него, они менуваат страни почесто од гаѓи. Утре да треба од подрум ќе извадат портрети од Милошевиќ и ќе бараат да се објави војна на Косово.

Затоа и викам ДПНЕ на власт е далеку поранлива ако имаат вистинска опозиција а не спаринг партнерот од СДС. Зошто СДС во опозиција збори за глупости како евро-интеграции, отворена држава, права на педери и шиптaри и на ДПНЕ бродот си плови зошто алтернативата е очигледно умоболна.

Али после следните парламентарни избори таа игра веќе нема да фунцкионира. После следните избори кога ќе дојде ДПНЕ на власт ќе има сајтови со часовници колку време поминало одкако ДПНЕ е на власт и не го вратило името, не го срушило споменикот во Липково, не го поништило законот за јазици, во Слупчане не се плаќа струја, итн ... . Нема да се збори во парламент зошто не сме отворено општество туку зошто не го раскинале договорот со Бугарија и слични важни теми. А ДПНЕ во овој состав нема никаква способност тоа да го изменаџира со горе доле ефикасно водење на државата. Го немаат кадарот и организацијата од времето на Груевски и после доаѓање на власт ќе бидат СДС лајт со одредени личности кои ќе бидат и далеку полоши како Тимчо кој е Никола Димитров на стероиди.

До следните локални избори рејтингот и подршката ќе им бидат изглодани. Е кога ќе почнат да губат власт на локално ниво тогаш ќе се отвори простор и за нови партии но и за комплетното рушење на ДПНЕ- СДС системот на централно ниво.
Се сложувам со болдираното. Ама за да ова стане главен наратив, ние треба се почесто за тоа да зборуваме.

Уште еден наратив кој јас мислам дела треба да се актуелизира е наративот за политичка активност и политичка одговорност на луѓето во Македонија:
  • на пример сите анализи ги правиме само со постоењето на партиите СМРДСМ, "партијата што го украде зборчето ВМРО" и е-мајтап(Љевиц),
  • сите овие партии се или анти-македонски или едноставно не претставуваат македонска политичка опција
  • СМРДСМ е анти-македонска партија
  • "партијата што го украде зборчето ВМРО" и е-мајтап(Љевиц) не се посебно про-македонски политички опции
  • Наративот кој барам да се актуелизира е пример создавање на култура на политичко ангажирање
  • Луѓето мислат дека со муабетите "мене не ме интересира политика" или "сите се исти" или "јас немам за никој гласано досега" покажуваат некаква си доблест
  • Или да поддржиме автентично-македонска опција, или да создадеме таква(предупредување: не е лесно ова)

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028

Непоканети сечат од тортата, ќе ги јаде помрачина.
Оваа екипа на Дуи толку ја имаат играва научено што се веќе махери. Како што викам, модерен Албанец е најлошото нешто што ќе и се случи на Македонија. Знаат дека имаат таква некоја опасност од македонските газди и прават нападот е најдобра одбрана и верувам дека го измислуваат тој собир од периферијата, со цел да бидат први тие кои ја почнале приказната за мубаетот. А дури и да е точен, премногу големи ситни души се нашите богаташи за да одбранат нешто, верувам дека попрво би цицале сите до смрт кај Груби него да пуштат некое милионче за македонштината или било каква борба против дуи. Барем по спортот кој е споредна работа се гледа тоа кој што сака и кого го интересира неговиот народ да е на врвот.

J

joli1

Гостин
Дигнаа пушки и сега нѐ мочаат, само Македонецот работи за мочани 500 евра (за споредба минмална плата во Словенија е 1200евра) и ќути ко пиченце

Па еееј уште да немало немири, у смисла да има мир за да опстојува вукојебинска состојба со плати ко у Молдавија и Албанија чмарот на Европа
ne se ni 500 evra, mnozinstvo narod raboti za nešto minimalno nad minimalecot - najčesto od 350 do 400-450 EUR .

Член од
15 февруари 2019
Мислења
1.059
Поени од реакции
4.087
ne se ni 500 evra, mnozinstvo narod raboti za nešto minimalno nad minimalecot - najčesto od 350 do 400-450 EUR .
Бедотија, тешка мизерија е вукојебинава ко Таџикистан станавме, битно да има за едно кафенце и цигарчиња а љочките од Кавказ нека управуваат со буџетот

Член од
10 септември 2016
Мислења
9.333
Поени од реакции
19.028
Бедотија, тешка мизерија е вукојебинава ко Таџикистан станавме, битно да има за едно кафенце и цигарчиња а љочките од Кавказ нека управуваат со буџетот
Менталитет друже менталитет. Браќата колку биле утепани во бивша ЈУ ама имале менталитет и некој идеал, настрана тоа што за работникот е секаде исти курац ама има нешто што повеќе значи од кифла и кафе.

Член од
28 март 2023
Мислења
640
Поени од реакции
1.006
Оваа екипа на Дуи толку ја имаат играва научено што се веќе махери. Како што викам, модерен Албанец е најлошото нешто што ќе и се случи на Македонија. Знаат дека имаат таква некоја опасност од македонските газди и прават нападот е најдобра одбрана и верувам дека го измислуваат тој собир од периферијата, со цел да бидат први тие кои ја почнале приказната за мубаетот. А дури и да е точен, премногу големи ситни души се нашите богаташи за да одбранат нешто, верувам дека попрво би цицале сите до смрт кај Груби него да пуштат некое милионче за македонштината или било каква борба против дуи. Барем по спортот кој е споредна работа се гледа тоа кој што сака и кого го интересира неговиот народ да е на врвот.
Зацапаа подрумџииве во длабокото, тие што ги споменуваат се грб и на сдс и на дпмне. Сеа глејте сеир и не туку ронете солзи. И тешка геостратешка грешка (со струмички акцент) им е тоа што тргнаа да го решаваат македонското прашање.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582

Според мене не треба државата да биде најголем работодавец.

Или ај вака:

Прашање:
Кое е решение за овој проблем?

Одговор:
Плата со која може да се живее пристојно

Прашање: Колку треба да изнесува таа плата?

Одговор:
  • 20.000, не чекај имам девојка/дечко па
  • 30.000, не не чекај имам и деца па ај
  • 40.000, не не не детето едно сака да оди на карате а другото да се запише на факултет за медицина па сегаа
  • 50.000, неннененеене сакаме да одиме фамилијарно на одмор еднаш лето и еднаш зима а исто детето сака посебно да оди на одмор со другарите
  • 60.000, ехе доста се за мене ова немам ни партнер и деца тман се за мене :)
Треба сега државата на сите да им даде 60.000 денари пример?

J

joli1

Гостин
Според мене не треба државата да биде најголем работодавец.

Или ај вака:

Прашање:
Кое е решение за овој проблем?

Одговор:
Плата со која може да се живее пристојно

Прашање: Колку треба да изнесува таа плата?

Одговор:
  • 20.000, не чекај имам девојка/дечко па
  • 30.000, не не чекај имам и деца па ај
  • 40.000, не не не детето едно сака да оди на карате а другото да се запише на факултет за медицина па сегаа
  • 50.000, неннененеене сакаме да одиме фамилијарно на одмор еднаш лето и еднаш зима а исто детето сака посебно да оди на одмор со другарите
  • 60.000, ехе доста се за мене ова немам ни партнер и деца тман се за мене :)
Треба сега државата на сите да им даде 60.000 денари пример?
никој никаде не рече дека државата треба да е примарен работодавач (иако кај нас е).

дури и ќе се сложиме - и јас сметам дека државата треба да изнајде решение за да го олабави буџетот од партиски неработници и од преполната администрација.

минималната потрошувачка кошничка е 49.000 МКД +-, што значи дека просечната плата (која што не е реална) не ни може да го покрие ова, или у превод, 2/3 од населението јаде само по еден импровизиран оброк или воопшто и не јаде секојдневно, купување облека секој месец или секој втор месец е фантазија за мнозинскиот дел од народот, како и одмор и се останато.

па мешан кашкавал е 700 МКД, сувомеснати производи по 680 МКД, буквално потребна ти е цела дневница да одвоиш за да можеш една основна работа во фрижидерот да имаш, и тоа работи кои што на четиричлено семејство нема ни пола недела да му издржат, а кај е доручекот, кај е ручекот, кај е вечерата?

од цел Балкан, најголема сиромаштија е во Македонија и Албанија (која коинциденција), а секое трето дете во Македонија живее во ТЕШКА СИРОМАШТИЈА, повеќе од 500.000 луѓе во Македонија живеат во ТЕШКА СИРОМАШТИЈА, а уште минимум толку се во ризик од сиромаштија.

зборуваме за достоинствен живот, која е поентата на работата ако од платата од истата не можеш ниту да се прехраниш, ниту да обезбедиш кров, сметки и се останато, а да не зборуваме за ,,луксузи" од типот на одмор (нешто што е нормалност у секоја друга држава) и облека.

Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
никој никаде не рече дека државата треба да е примарен работодавач (иако кај нас е).

дури и ќе се сложиме - и јас сметам дека државата треба да изнајде решение за да го олабави буџетот од партиски неработници и од преполната администрација.

минималната потрошувачка кошничка е 49.000 МКД +-, што значи дека просечната плата (која што не е реална) не ни може да го покрие ова, или у превод, 2/3 од населението јаде само по еден импровизиран оброк или воопшто и не јаде секојдневно, купување облека секој месец или секој втор месец е фантазија за мнозинскиот дел од народот, како и одмор и се останато.

па мешан кашкавал е 700 МКД, сувомеснати производи по 680 МКД, буквално потребна ти е цела дневница да одвоиш за да можеш една основна работа во фрижидерот да имаш, и тоа работи кои што на четиричлено семејство нема ни пола недела да му издржат, а кај е доручекот, кај е ручекот, кај е вечерата?

од цел Балкан, најголема сиромаштија е во Македонија и Албанија (која коинциденција), а секое трето дете во Македонија живее во ТЕШКА СИРОМАШТИЈА, повеќе од 500.000 луѓе во Македонија живеат во ТЕШКА СИРОМАШТИЈА, а уште минимум толку се во ризик од сиромаштија.

зборуваме за достоинствен живот, која е поентата на работата ако од платата од истата не можеш ниту да се прехраниш, ниту да обезбедиш кров, сметки и се останато, а да не зборуваме за ,,луксузи" од типот на одмор (нешто што е нормалност у секоја друга држава) и облека.
Може да ми дадеш извор од статистикиве?

Многу fishy ми е да ми речиш дека
"2/3 од населението јаде само по еден импровизиран оброк или воопшто и не јаде секојдневно"
.....

Моја импресија(од она што го гледам околу мене и по социјални медиуми) е дека множинството е средна класа. Значи не се сиромашни да немаат за леб ама не се и нешто особено богаташи дс имаат по 3 стана и 5 коли.

Kajgana Shop

На врв Bottom