Здравството кај нас

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Имам лајмска болест, (од крлеж, пред точно месец касната сум) денеска потврдено во Авицена, вечер матичната ми рече да појдам на инфективно на клиника, дека не можела да ми пише приоритетен упат, не разбрав зошто не можела.
Годинава за здравје ми е катастрофа!

Член од
13 април 2021
Мислења
3.444
Поени од реакции
11.317
Имам лајмска болест, (од крлеж, пред точно месец касната сум) денеска потврдено во Авицена, вечер матичната ми рече да појдам на инфективно на клиника, дека не можела да ми пише приоритетен упат, не разбрав зошто не можела.
Годинава за здравје ми е катастрофа!
Да не случајно имаат забрана за привремено издавање на приоритетни упати од самата клиника? Или па има слободен термин.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Да не случајно имаат забрана за привремено издавање на приоритетни упати од самата клиника? Или па има слободен термин.
Не знам кој беше проблемот за приоритетен што не можеше да ми го извади. Ќе појдам вечер со резултатите од Авицена, па ќе видам дали ќе ме примат така.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Ме примија, докторката ми рече дека резултатите од Авицена биле антитела на таа бактерија, и значело дека јас веќе сум поминала Лајмска болест. Ау!

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.612
Поени од реакции
37.573
Ме примија, докторката ми рече дека резултатите од Авицена биле антитела на таа бактерија, и значело дека јас веќе сум поминала Лајмска болест. Ау!
...си поминала, но тоа не значи дека ако пак ти се вовлече крлеж и те касне дека имаш антитела си заштитена, ако крлежот е заразен пак бактериската инфекцијата со борелија ќе ја добиеш, така да внимаваш да не се повтори.

...касната пред месец дена? требаше тогаш веднаш да се напиеш антибиотик како доксициклин (вибрамицин) или азитромицон (сумамед) со претпоставка дека крлежот е заразен, а испаднал дека е и веднаш бактеријата борелија ќе беше уништена без да се има после симптоми од веќе присутна лајмска болест, иако тогаш не може со тест да се докаже зошто тестот реагира на создадено IgG антитело како имаш сега после 3,4 недели и дава позитивен резултат, тогаш во првите денови на инфекција ваков тест нема да даде позитивен резултат на тогаш присутно антитело IgM.

...и друго, може да бидеш позитивна ако пак ќе се тестираш уште неколку месеци , па и година, тоа не значи дека ја имаш сеуште бактеријата борелија во тебе, туку тестот реагира и дава позитивен резултат на присутната IgG во твојата крв од претходна инфекција.

...и уште нешто, борелија бактеријата може да се пренесе преку сексуален однос од вагиналните секрети кај партнерот иако не е каснат од крлеж и тој да се зарази и да покаже по 3, 4 недели позитивен тест за лајмска болест прележана.

...затоа во денешно време се внимава посебно од милениците кои се често преносители на крлеж од надвор во домовите.

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
...си поминала, но тоа не значи дека ако пак ти се вовлече крлеж и те касне дека имаш антитела си заштитена, ако крлежот е заразен пак бактериската инфекцијата со борелија ќе ја добиеш, така да внимаваш да не се повтори.

...касната пред месец дена? требаше тогаш веднаш да се напиеш антибиотик како доксициклин (вибрамицин) или азитромицон (сумамед) со претпоставка дека крлежот е заразен, а испаднал дека е и веднаш бактеријата борелија ќе беше уништена без да се има после симптоми од веќе присутна лајмска болест, иако тогаш не може со тест да се докаже зошто тестот реагира на создадено IgG антитело како имаш сега после 3,4 недели и дава позитивен резултат, тогаш во првите денови на инфекција ваков тест нема да даде позитивен резултат на тогаш присутно антитело IgM.

...и друго, може да бидеш позитивна ако пак ќе се тестираш уште неколку месеци , па и година, тоа не значи дека ја имаш сеуште бактеријата борелија во тебе, туку тестот реагира и дава позитивен резултат на присутната IgG во твојата крв од претходна инфекција.

...и уште нешто, борелија бактеријата може да се пренесе преку сексуален однос од вагиналните секрети кај партнерот иако не е каснат од крлеж и тој да се зарази и да покаже по 3, 4 недели позитивен тест за лајмска болест прележана.

...затоа во денешно време се внимава посебно од милениците кои се често преносители на крлеж од надвор во домовите.
Не го напишав цел историјат, ама да, пиев препишани антибиотици во периодот кога бев касната. Прашував дали треба уште нешто како терапија да земам, а еден од докторите тогаш ми се смееше зошто сум читала на интернет за лајмска болест, не требало да читам, плус крлежите во МК не пренесувале болести, ја немало тука бактеријата.

Симптоми немам никакви, ни сега ни тогаш, освен што на местото беше кружно црвено со многу чешање, затоа и отидов на лекар пред месец. Вчера отидов на тест преку крв, чисто да се смирам дека сум во ред, ама место да ме смират резултатите, ми направија паника, дека не знаев оти се работи за тест за антитела.

Ја прашав докторката на инфективно вчера дали можам да ги заразам луѓето околу мене, и дали домашните треба да појдат на тестирање, рече дека не треба, не можам да ги заразам.

А, да, и да кажам, не е од мачето крлежот, туку се движев низ висока трева, собирав кантарион тој ден.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.444
Поени од реакции
11.317
А, да, и да кажам, не е од мачето крлежот, туку се движев низ висока трева, собирав кантарион тој ден.
Генерално од пракса тоа што гледам, повеќето луѓе на кои им се "закачуваат" крлежи немаат домашни миленици. Значи ова генерализирам, не мора да значи.

Инаку мене еден од најголемите стравови ми е да не ми се закачи крлеж некаде на телото, а да не почувствувам ида не забележам. :D

Ко луда се врткам пред огледало пред секое туширање.

Kadaif

M.D.
Член од
21 јануари 2008
Мислења
6.960
Поени од реакции
8.618
Генерално од пракса тоа што гледам, повеќето луѓе на кои им се "закачуваат" крлежи немаат домашни миленици.
Не ја газете тревата која "не е стрижена" и немате гајле :)

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Генерално од пракса тоа што гледам, повеќето луѓе на кои им се "закачуваат" крлежи немаат домашни миленици. Значи ова генерализирам, не мора да значи.

Инаку мене еден од најголемите стравови ми е да не ми се закачи крлеж некаде на телото, а да не почувствувам ида не забележам. :D

Ко луда се врткам пред огледало пред секое туширање.
Не се осеќа ништо кога ќе влезе крлежот, затоа многумина немаат појма дека закачиле крлеж...
Јас исто без да знам дека крлеж ми влегол, сум го скинала, главата останала внатре, и тука почнаа заебанциите. :(

Како што читав, ако се извади истиот ден, внимателно, 1% е шансата да ти пренесе болест. Проблем е ако му остане главата, или ако се притисне некако нестручно, тогаш ќе ги испушти тие бактерии и вируси што ги има во себе (ако ги има).

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Не ја газете тревата која "не е стрижена" и немате гајле :)
Да, ама кантарион не можев да собирам во „стрижена“ трева. :D
Имав гумени чизми и фармерки на мене (ова повеќе од страв од змии), ама ете крлежот се прошетал нагоре, на стомак беше касаницата.

Член од
13 април 2021
Мислења
3.444
Поени од реакции
11.317
Како што читав, ако се извади истиот ден, внимателно, 1% е шансата да ти пренесе болест. Проблем е ако му остане главата, или ако се притисне некако нестручно, тогаш ќе ги испушти тие бактерии и вируси што ги има во себе (ако ги има).
Има многу такви дома што на своја рака пробуваат да го извадат крлежот, со бензин, масла, лук, и не знам што друго...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.188
Поени од реакции
23.692
Не се осеќа ништо кога ќе влезе крлежот, затоа многумина немаат појма дека закачиле крлеж...
Јас исто без да знам дека крлеж ми влегол, сум го скинала, главата останала внатре, и тука почнаа заебанциите. :(

Ednas mi se zakaci krlez na ajde da recam mnogu nezgodno mesto. Ne go ni setiv deka e zakacen, no pocna da me cesa vecerta, se iritira mestoto od trienjeto. Znaev do tolku deka ne izlegva lesno i deka ne e preporaclivo vo vadenjeto da mu ja skinis glavata ili taka nesto, ke zagnoj, ke se inficira. I care, youtube normalno.
Da skratam go izvadiv za 5 min, cel komplet , zdrav i ziv. Posle go smackav posto naptavi krivicno delo trespassing ;).
Автоматски споено мислење:

Има многу такви дома што на своја рака пробуваат да го извадат крлежот, со бензин, масла, лук, и не знам што друго...
Toa bi bil jas :свиркам:
Jbg selsko dete sum, nemam vreme da se baftam po doktori za eden krlez :toe:

Член од
3 март 2020
Мислења
2.413
Поени од реакции
5.066
Да, некои мислат дека знаат како се вади крлежот. :(
Штипјанката што почина од хеморалгична треска, дома го вадела крлежот, ама мора да било нестручно, за жал...
Во вестите се вели дека по неколку дена била однесена во болница. Јас третиот ден од каснувањето наутро веќе бев на лекар и ми препишаа вибрамицини.

Kajgana Shop

На врв Bottom