Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    716

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Не бе џенерале… ја правев муабет за битката на Мачо Гранде! Се извињавам, не приметив дека за Бахмут беше муабетов…

Туку што викаш… русите ни чизми немаат!
Чудна работа со вас бившите служајучи… еден тон такви отидоа да се борат против босите руси за пари…
Ама многу нешто плачки по инста?! Мислам од тие живи што останаа… (n)
Многу членови на форумов ми се закачивте оти сум служел војска. Јас свечено се заколнав дека ќе го бранам Суверенитетот, Интегритетот и Уставот на Република Македонија. Го правев тоа скоро декада. Јас сум горд на мојата служба на мојата татковина. Сега работам во Македонија, приватно, живеам во Македонија.

Што ти си направил за твојата држава и татковина? Мрсеше муда по форуми?
Генерале, и со такво радио изгубија од козари и земјата ја вратија во среден век.

#democracy #freedom #america #usa #justice #equality
Taliban bans girl students from attending school beyond third grade
Мешаш баби и жаби секој пат кога ќе направам поента.
Едно е битки водење, друго е окупација, трето е изградба на држава, четврто е сето тоа да го правиш во гробиштата на империите наречени Авганистан.

Ти не дебатираш да допринесеш во дебатата, ти дебатираш за да бидеш во право, па ако не си, ќе свртиш тема на нешто што ќе бидеш, нема везе што не е тема на муабет

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.012
Поени од реакции
9.326
Ако немаш доказ зошто тврдиш?
Си ме видел јас да тврдам глупости без да ги поддржам?
За мене темава е место каде треба да дебатираме и да споделуваме информации. Не е за да измислуваме информации и да шпекулираме со рандом проценки. Ќе грешиме по некогаш ама не треба да биде намерно.

Кога завземаш страна правиш се да ја оправдаш својата страна и да ја оцрниш другата. Тоа не е дебата, туку услуга на непријателот. Застануваш во редот испрани мозоци

Ако е Харков повеќе од пола руски, можеме да се сложиме дека Тетово е повеќе од пола албански. Исто ли треба да постапиме и за Тетово како за Харков?
Зборуваме за дефинитивен доказ а тоа може да го даде само украинската влада, а секој што ќе проба да направи независно истражување ќе биде најверојатно убиен. Не си до толку слеп на пропагандата од страна на јенките и британците што се спроведува у Украина....или мислиш дека нема пропаганда.
У секој случај преку одредени податоци кои не можат да ги сокријат или го издаваат случајно може да се насети....ја те прашав за 50те илјади осакатени а ти не одговори. Све тоа се поклапа со изјави на разни аналитичари кои ја гледаат ситуацијата горе доле непристрасно и од друга страна се американци.
Да скратиме....украинците се топовско месо и не ги штедат јенките, ги горат како потрошен материјал. Бегање од овој факт е злобно затоа што уште многу ќе ги соберат од улица и ќе ги изгорат на фронт и на некој начин и ти си соучесник у ова, ама секој со свој памет.

Член од
4 август 2023
Мислења
373
Поени од реакции
940
И во целиот овој муабет, смешно е што ги спомињате САД или Нато. Буквално им даваат 10тина од воениот буџет на САД како помош, и тоа е доволно за да го држат 1 од 2та конкуренти во борба до истоштување. Треба некој таму да е тотално луд за да го прекине ова.
Тоа е тој легендарен муабет за буџетот на САД. Па потоа оди генијалната споредба за буџетите на САД и Русија. А знаеш дека скоро 3/4 од огромнииот буџет на САД оди на одржување на 750 (седумстотинипедесет) бази кои ги имаат САД низ светот? Или мислите дека тие базите се самоодржливи, и дека американските војници садат домати и пиперки во дворовите на базите и од тоа живеат?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511
Многу членови на форумов ми се закачивте оти сум служел војска. Јас свечено се заколнав дека ќе го бранам Суверенитетот, Интегритетот и Уставот на Република Македонија. Го правев тоа скоро декада. Јас сум горд на мојата служба на мојата татковина. Сега работам во Македонија, приватно, живеам во Македонија.

Што ти си направил за твојата држава и татковина? Мрсеше муда по форуми?

Мешаш баби и жаби секој пат кога ќе направам поента.
Едно е битки водење, друго е окупација, трето е изградба на држава, четврто е сето тоа да го правиш во гробиштата на империите наречени Авганистан.

Ти не дебатираш да допринесеш во дебатата, ти дебатираш за да бидеш во право, па ако не си, ќе свртиш тема на нешто што ќе бидеш, нема везе што не е тема на муабет
Тотално е небитно дали сум јас во право или не, кажи ми ти по која логика некој бега од окупирано подрачје ако навистина доминира?

Нивното бегање од Авганистан ти е поголем чешит од руското повлекување од Херсон, ни едните ни другите не можеа да издржат и затоа ја киднаа.

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.012
Поени од реакции
9.326
Тотално е небитно дали сум јас во право или не, кажи ми ти по која логика некој бега од окупирано подрачје ако навистина доминира?

Нивното бегање од Авганистан ти е поголем чешит од руското повлекување од Херсон, ни едните ни другите не можеа да издржат и затоа ја киднаа.
И русите од Херсон и јенките од Афганистан киднаа затоа што влегоа експедициски. Јенките не ни можат другачие да влезат затоа и се повлекоа а русите сменија пристап и сега имаме друга филозофија...кај ќе влезат толку веќе, нема враќање назад....полека но сигурно ќе мелат додека не капитулираат ако се паметни, и не ги избркаат британците кои им ебаа матер.
Да прифатеа мировен договор у Турција на почетокот све ќе си беше Ок, арно ама Борис Џонсон ја еба таа можност.

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Зборуваме за дефинитивен доказ а тоа може да го даде само украинската влада, а секој што ќе проба да направи независно истражување ќе биде најверојатно убиен. Не си до толку слеп на пропагандата од страна на јенките и британците што се спроведува у Украина....или мислиш дека нема пропаганда.
У секој случај преку одредени податоци кои не можат да ги сокријат или го издаваат случајно може да се насети....ја те прашав за 50те илјади осакатени а ти не одговори. Све тоа се поклапа со изјави на разни аналитичари кои ја гледаат ситуацијата горе доле непристрасно и од друга страна се американци.
Да скратиме....украинците се топовско месо и не ги штедат јенките, ги горат како потрошен материјал. Бегање од овој факт е злобно затоа што уште многу ќе ги соберат од улица и ќе ги изгорат на фронт и на некој начин и ти си соучесник у ова, ама секој со свој памет.
Ти ме праша а јас не ти одговорив бидејќи немам точни информации и не шпекулирам.
Се сложуваме дека украинците се топовско месо на америте, ама дај да бидеме реални и да се сложиме дека и русите се топовско месо на Путин и компанија.
Мутаво инсистирате дека украинците се неколку пати со поголеми жртви од русите а никако не можете да си го поддржите тоа тврдење.

Јас следам телеграм од двете страни, и руски и украински канали. Жртвите се повеќе од колку што Југославија беа, и тоа нема да запре тука. Ама на двете страни се, не се филмајте со бројки од типот 10:1

Друже пак баби и жаби
Колкав е Керсон колкав е Авганистан?
Колку војска имаше нато во Авганистан а колку имаше Русија во Керсон?
Авганистан за америте е од обратната страна на светот, два океани и два континента треба да заобиколат за окупација. Керсон за русите беше преку двата моста на Дњепар, преку една река.
Америте имаа проблем со герила, русите имаа проблем со опремена војска на јасна линија на фронт.
Дај бе бидете малку посериозни во дискусииве

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.012
Поени од реакции
9.326
Ти ме праша а јас не ти одговорив бидејќи немам точни информации и не шпекулирам.
Се сложуваме дека украинците се топовско месо на америте, ама дај да бидеме реални и да се сложиме дека и русите се топовско месо на Путин и компанија.
Мутаво инсистирате дека украинците се неколку пати со поголеми жртви од русите а никако не можете да си го поддржите тоа тврдење.

Јас следам телеграм од двете страни, и руски и украински канали. Жртвите се повеќе од колку што Југославија беа, и тоа нема да запре тука. Ама на двете страни се, не се филмајте со бројки од типот 10:1
Човек, со недела дена обука ги праќаат на фронт. Немаат авијација, ПВО то им е катастрофа а русите имаат интегрирана воздушна опрема, украинците користат 100 различни типови на опрема, се соочуваат со стотици дронови секој ден, немаат веќе потенцијал за тактички удари затоа што немаат веќе балистички и крстосувачки ракети, а тие што ги имаат и што ќе им ги дадат имаат 10% шанса да погодат нешто. У моментов русите се баба роги и си играат кур со украинците...го гледаше ли видеото каде еден Т72 руски сјеба два украински тенка и неколку транспортери? Што ти кажува тоа?

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.827
Поени од реакции
4.952
Тоа е тој легендарен муабет за буџетот на САД. Па потоа оди генијалната споредба за буџетите на САД и Русија. А знаеш дека скоро 3/4 од огромнииот буџет на САД оди на одржување на 750 (седумстотинипедесет) бази кои ги имаат САД низ светот? Или мислите дека тие базите се самоодржливи, и дека американските војници садат домати и пиперки во дворовите на базите и од тоа живеат?
Покојниот Лазански имаше анализа за воениот буџет на САД, кој, иако е огромен, се користи за: плати и пензии, лекување на Американските ветерани од разно-разните им „синдроми„, за тековни режиски трошоци, понајмалки за развивање оружја...

Сами по себе, воените буџети не значат ништо, дури и кога се прави споредба меѓу најголемите држави и нивните економии. Рускиот воен буџет бројчано е смешен во однос на Американскиот, дури и Кинескиот во однос на Американскиот, ама побитно е за што се арчат парите, а не која е нивната цифра...

Klinton

wanna BOMB?
Член од
11 април 2010
Мислења
2.826
Поени од реакции
4.532
Човек, со недела дена обука ги праќаат на фронт. Немаат авијација, ПВО то им е катастрофа а русите имаат интегрирана воздушна опрема, украинците користат 100 различни типови на опрема, се соочуваат со стотици дронови секој ден, немаат веќе потенцијал за тактички удари затоа што немаат веќе балистички и крстосувачки ракети, а тие што ги имаат и што ќе им ги дадат имаат 10% шанса да погодат нешто. У моментов русите се баба роги и си играат кур со украинците...го гледаше ли видеото каде еден Т72 руски сјеба два украински тенка и неколку транспортери? Што ти кажува тоа?
Кога викаш "си играат кур со украинците" мислиш на "се повлекуваат во знак на добра волја кога сакаат"?
Играње кур е кога доминираш и правиш напад по план каде сакаш, барем според мене. Моментално русите се укопани во дефанзива, тоа не е играње кур, тоа е заби стискање
Автоматски споено мислење:

Покојниот Лазански имаше анализа за воениот буџет на САД, кој, иако е огромен, се користи за: плати и пензии, лекување на Американските ветерани од разно-разните им „синдроми„, за тековни режиски трошоци, понајмалки за развивање оружја...

Сами по себе, воените буџети не значат ништо, дури и кога се прави споредба меѓу најголемите држави и нивните економии. Рускиот воен буџет бројчано е смешен во однос на Американскиот, дури и Кинескиот во однос на Американскиот, ама побитно е за што се арчат парите, а не која е нивната цифра...
Па ако е така, од кој буџет русите исплаќаат плати на војската? Од кој буџет испаѓаат режиски трошоци?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.511

Друже пак баби и жаби
Колкав е Керсон колкав е Авганистан?
Колку војска имаше нато во Авганистан а колку имаше Русија во Керсон?
Авганистан за америте е од обратната страна на светот, два океани и два континента треба да заобиколат за окупација. Керсон за русите беше преку двата моста на Дњепар, преку една река.
Америте имаа проблем со герила, русите имаа проблем со опремена војска на јасна линија на фронт.
Дај бе бидете малку посериозни во дискусииве
Мртов сериозен сум.
Нема оправдување ни за едните ни за другите, fail од секој аспект. Авганистан беше преку два океани и на почеток, ама го "освоија", арно ама едно е да влезеш некаде, а друго е да си спремен да ја држиш таа територија.

Епа нели војна се добиваше само со воздушна супериорност, од каде сега проблем со герила?

Фактичката состојба вика дека направија екскурзија, спичкаа преку 2.3 ТРИЛИОНИ долари, и талибанците ги заменија со талибанци, гратис им однесоа "средновековна демократија".

Член од
4 август 2023
Мислења
373
Поени од реакции
940
Па ако е така, од кој буџет русите исплаќаат плати на војската? Од кој буџет испаѓаат режиски трошоци?
Базите ја прават разликата, не платите. Пријател мој работеше во американска база во Ирак, тоа се буквално мали градови. Трошоците за одржвање на тие бази се огромни.

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.827
Поени од реакции
4.952
Односот од исплатените плати во армиите во САД и во РФ не е ист, а секако дека Американските плати се битно повисоки во однос на Руските, како што и нивниот општ стандард не е ист. Плус, цените за оружјата се различни, каде цените за Руското оружје се пониски од Американските. Русите на пример, не развиваат оружја „од нула„, туку ги доразработуваат постојните оружја и орудија. Американците почнуваат проекти „од нула„ и за нив се арчат големи пари, без никаква гаранција дека развиваното оружје ќе биде ефикасно.

Така, воениот буџет сам по себе не е показател за силата од нечија армија, туку за начинот и насоките за кои се трошат парите од тој буџет.

Член од
6 април 2018
Мислења
107
Поени од реакции
92

Ingvar

MONAD
Член од
28 март 2020
Мислења
4.012
Поени од реакции
9.326
Кога викаш "си играат кур со украинците" мислиш на "се повлекуваат во знак на добра волја кога сакаат"?
Играње кур е кога доминираш и правиш напад по план каде сакаш, барем според мене. Моментално русите се укопани во дефанзива, тоа не е играње кур, тоа е заби стискање
Немаат потреба да губат војска у јуриш и све си е по план, оваа војна е повеќе димензионална. Едната димензија е Украина имаш случувања на глобален план кои одат паралелно. Африка, Ј. Амрика, Блиски Исток и т.н. Војната ако ги гледаш сите димензии а не само едната проекција која е Украина е помеѓу колективниот запад и остатокот од слободниот свет. Помеѓу два концепти на хегемонија и мултиполарност, на свет заснован на меѓународно право vs свет заснован на правила. Не ти фаќа погледот тебе....ти мислиш Русија ја нападнала Украина и слабо и иде затоа што не се ефикасни како јенките по села што упаѓаат кај оние по влечки.
Требаше САД да отстапи како што било секогаш у минатото...со нуклеарна сила немаа заебанција како и со глобалните текови. Треба да се помират дека им заврши доминацијата и пилињата пораснаа и ќе ги ебат квачките сега.

Kajgana Shop

На врв Bottom