И нели знаеш дека доаѓа од хебрејскиот јазик
שָׂטָן Шејтан што го користат и арапите бидејќи се блиску до еврејскиот јазик?
Каков Сатанаил какво секташко толкување тука ми се губите и преземате од други учења имиња само за да зборувате сешто? Ова би поминало кај г-ѓа
@pozdrav eden topol бидејќи се што е тешко кај нејзе за умот, значи нешто многу јако е и битно!
Кај други не поминува...
Да не е од друго место ова позајмено Сатанаил, од гностиците или Богомилите? Хм?
Прво од Гностиците во првите векови, а потоа од Богомилите кога почнуваат коментирањата и толкувањата - бидејќи многу тешко писмото
И јас претходно те прашав од библијата е името Сатанаил, од коментари на „свети отци“ или од друго место... и сега ми вадиш коментари некој што зборува за Сатанаил
„ Затова
богомилите учеле дека човекот со телото го создаде Сатанаил,
а бог му ја даде само душата. Бог нема ништо со овова што е на земјава, демек
не е вистина оти тој ги дал и поповите и феодалите и сета лошотиа што идела от ним. И така
богомилите дошле до заклучение дека сета вера на државното христианство е лажна, дека по црквите владеат гјаволите, и дека земјата на феодалите им ја дал гјаволот, а не господ. И сега кај нас има една таква народна сказна, во која се кажуе како гјаволот му ја дава на Адама земјата под кирија. “
-
Коста Солев Рацин/ Богомилите
Во
втората книга на Енох што замисли, некој од многу јаките фаци на соборите што се собирале и одлучувале што е „мило на бога“, не ја ставиле да биде „канонска“ и ок - пишува за Сатанаил
Но во канонските книгишта - нема Сатанаил, нема скратено, по милост извлечено име Сатана од Сатанаил! Ќе го викаме Тоде бидејќи вистински името му е Теодоракис!
Тоа се туѓи учења, не христијански, но вам не ви смета да си преземате нешта од туѓи учења кои ги презирате ако тоа е полза на догмата.... Кога веќе сакате во вакви мрачни патишта да се симувате, бујрум за читање - малку душата да ви рече „оп“
The devil is the evil spirit of the
lower places, as a fugitive he made
Sotona from the heavens as his name
was
Satanail, thus he became differ-
ent from the angels, but his nature
did not change his intelligence as
far as his understanding of righteous
and sinful things.
Understanding (Разбирање) е Binah на еврејски, над бездната! Над разумот!
P.S. Ете ви ја целата
Book of Enoch.