Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    728
Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
па не значи дека се загинати тоа што има покачување. Армијата најавија дека ќе ја прошират на 1.5 милиони уште лани.
Суупер план, мобилизација во милиони за да освојат после годинаипол неколку гранични градови.

Умрените не се битни, и така никој не смее да писне дома. :icon_lol:

На наци русија и останува само едно, тероризам со бомбардирање на станбени комплекси и убивање на цивили (што во моментов се случува во Херсон) за да си обезбедат преговори и завршеток на војнава.

А вас ќе ве лажат ко магариња со нивните прикаски уште малце.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.660
Поени од реакции
42.229
Суупер план, мобилизација во милиони за да освојат после годинаипол неколку гранични градови.

На наци русија и останува само едно, тероризам со бомбардирање на станбени комплекси и убивање на цивили (што во моментов се случува во Херсон) за да си обезбедат преговори и завршеток на војнава.

па нема што да не лажат, доволно е да пратиш што се дешава и ќе видиш како се работите. Украина е таа што нон стоп напаѓа. Тој што напаѓа губи многу повеќе. Тука збориме за 1 према 7 или 1 према 10 војска.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
не ми е верно дека ќе прават нови мобилизации. Ќе им ги продолжат договорите на тие војници. И у осталом тоа е целта на професионализацијата да створиш професионална армија. Не само нови конскрипти кои не знаат главата кај им е во војна.
Дали ќе ги продолжат договорите зависи од самите војници, не можеш на мобилизирани војници кои си го отслужиле рокот да им го продолжиш без согласност ако нема генерална мобилизација, ќе ја деморализираш целата армија и ќе си направиш внатрешни немири. 300 000 се одзвале на повикот си го отслужиле рокот од една година, и ќе си одат дома а нови 300 000 ќе треба да повикаат за и они да си го одслужат нивното.

Истото важи и за професионалната војска, и они имаат договори од по 2 години и не можеш со сила да ги држиш на фронт. Имаш буквално падобранци кои од десант на киев, биле препратени во Керсон, па во Купјанск и Бахмут. Следниов фебруари ќе бидат 2 години без прекин во војна. Војник е не е робот кој треба да се бори додека не умре.

Војни водени само од професионални армии се за држави кои се физички оделени од нивните непријатели, како британија или ако водиш колонијални војни против некој бедници во Африка. Нема држава на светот која може финансиски да издржи да има професионална војска од доволна големина да води конвенционална војна против противник од барем сличен калибар. Русија ќе треба 750 000 професионални војници ( пешадија ) да има, цел воен буџет на плати и одржување на војската ќе им оди. Советскиот Сојуз толкава армија држел одвај со воен рок, не па комплетно професионалци.

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
па нема што да не лажат, доволно е да пратиш што се дешава и ќе видиш како се работите. Украина е таа што нон стоп напаѓа. Тој што напаѓа губи многу повеќе. Тука збориме за 1 према 7 или 1 према 10 војска.
Напаѓа каде, во Донетск? Нивната територија и народ го напаѓаат? :icon_lol:

Вака и македонците го напаѓаа Арачиново, нели?

Член од
12 декември 2010
Мислења
10.431
Поени од реакции
11.349
Ete ti citirav be choveche, i toa tie mislenja gi najdov vo pet minuti... Istite so propagiraat na temava deka Rusija bila pritisnata do dzid i moralo da napadni, 2 dena pred okupacijata na Rusija pishuvaa deka ako Rusija se odluci da napadne ke zgresi...Taka da olabaj se, i vidi preprocitaj si..Baba lazi, ama trap ne...
цитирај ги де

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.873
Поени од реакции
23.270

Anton daj be napisi nesto za Presvrtnicata vo Francija.
Bas me interesira kako gleda na toa eden clasic severdjan :cautious:

Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Не знам што би рекол некој северџан, кур ме боли мене за французите

Еве ти си од на грујо куртоните како што ве викаше латас, ти сигурно ќе му ја мислиш како да праиш контрапротест

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.498
Поени од реакции
27.316
Ete ti citirav be choveche, i toa tie mislenja gi najdov vo pet minuti... Istite so propagiraat na temava deka Rusija bila pritisnata do dzid i moralo da napadni, 2 dena pred okupacijata na Rusija pishuvaa deka ako Rusija se odluci da napadne ke zgresi...Taka da olabaj se, i vidi preprocitaj si..Baba lazi, ama trap ne...
Многу ти е глуп аргументов. Еве јас на пример лани пишував дека според информациите што ги знам, Русија ќе згреши ако нападне. Ама што информации имам јас па да донесам разумен заклучок?
Автоматски споено мислење:

Нема директиви за тоа да збори.

Член од
1 јули 2020
Мислења
1.790
Поени од реакции
8.499
Во принцип мобилизација нема временска рамка, трае додека трае воената или вонредната состојба. Ама РФ објави "парцијална мобилизација". Појма немам за временската рамка. Се друго што си кажа си е на место
Тоа важи ако е генерална мобилизација и за време на воена состојба. Русите немаат војна објавено воопшто, па не ни можат да воведат генерална мобилизација. Тоа што го направија е како што кажа парцијална мобилизација и си потпишуваа договори од по една година. Во старт не можеа мобилизираните воошто и да ги пратат на фронт, се додека не ги припоија четрите региони и сега можат зошто се рачуна како да се испратени на Руска територија.

Реално на Русите за воена победа им треба генерална мобилизација и некој нови 750 000 до милион војници за да ја завршат војната во некој разумен рок од година и пол, две. Али не верувам дека цената од човечки аспект би им била исплатлива и заради тоа ја водат војната како што ја водат. До сега верувам дека се некаде накај 40 000 мртви од кој најголем дел се од иницијалната офанзива кај Харков и на северот.

Веќе имам пишано дека очекувам нивната офанзива да биде во Суми регионот зошто е реалистично регионот каде што со најмал број на трупи би можеле да направат најголема штета. Харков е премногу голем залак и ниту Украинците се доволно потрошени за да се обидат ниту они имаат доволно трупи ( барем 200 000 ), а Украинците сеуште очекувам дека главниот напад ќе им биде накај Горловка и самиот град Доњетск.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.873
Поени од реакции
23.270
Не знам што би рекол некој северџан, кур ме боли мене за французите

Еве ти си од на грујо куртоните како што ве викаше латас, ти сигурно ќе му ја мислиш како да праиш контрапротест
Ajde ajde, vo srceto na evropa nemiri, pukanje, nasilstvo ti tuka si se raskokodakal za tamu nekade iza boga ljedja, umreni, otepani, vakvi takvi. Znaes deka Evropa se brani vo Pariz a ne vo Bahmut.
Bas ke bidi zabavno, utre da te mobiliziraat i da imas izbor kade da odis, dali bi se borel za Francija ili za Ukraina.
P.s i Severdjan si, so tapija so se komplet. Nema potreba od lazna skromnost .
So samo toa sto mene me klasificiras vo na Grujo kurtonite, ti po avtomatizam si se smestuvas vo severdjanskite kurtoni, nema tuka nekoja filozofija :toe: . Dva tabori bevme, ednite bevme nie, drugite bea gomna severdjanski. Vie pobedivte i zatoa sega sme Severdjanija a ti Severdjansko gomno.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Ajde ajde, vo srceto na evropa nemiri, pukanje, nasilstvo ti tuka si se raskokodakal za tamu nekade iza boga ljedja, umreni, otepani, vakvi takvi. Znaes deka Evropa se brani vo Pariz a ne vo Bahmut.
Bas ke bidi zabavno, utre da te mobiliziraat i da imas izbor kade da odis, dali bi se borel za Francija ili za Ukraina.
P.s i Severdjan si, so tapija so se komplet. Nema potreba od lazna skromnost :toe:
Стар ерген си немаш излезено од Битола, нека те однесе некој надвор одма ќе си смениш мислење за некои работи, ама ајде.

Франција е лулка на револуциите, таму и во некои други европски држави тоа е секојдневие, тебе ти е чудно тоа пошто ти си навикнат секоја одлука што ќе ја сервира влада/партија да се бориш и да ја правдаш до смрт.

Затоа и снимките кога излегоа вие формиравте куртонска армија за да ја заштитите партијата, вие сте феномен во овие простори. Нигде нема луѓе како вас.

Да излезеа такви снимки во англија или франција, цела држава ќе гореше, и тоа ќе ви беше чудно, ве разбирам.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.019
Поени од реакции
83.430
Напаѓа каде, во Донетск? Нивната територија и народ го напаѓаат? :icon_lol:

Вака и македонците го напаѓаа Арачиново, нели?
аман, оперативен аспект

сега Украинците напаѓаат
пред тоа Русите, а пред тоа Украинците, а пред нив Русите, кои впрочем почнаа

Генерално, сега Украинците напаѓаат.

Во историјта се смета дека Германија напаѓала до 1943-та, после Русија се смета дека напаѓала. Без никаква врска со тоа која територија била чива. Русија напаѓала и пред Москва, во зимската операција, а и пред Берлин.

Член од
9 декември 2012
Мислења
1.021
Поени од реакции
1.100
Значи РФ имаше 100К пред да нападне, мобилизираше 300К лани, и годинава уште 180к.
Значи светиот план на РФ беше да си играат мајтап на почеток за да ја зголемат армијата пет пати повеќе, за да може Бахмут да биде освоен.

А сигурно немаат повеќе од 20.000 загуби. Сигурно

Во принцип мобилизација нема временска рамка, трае додека трае воената или вонредната состојба. Ама РФ објави "парцијална мобилизација". Појма немам за временската рамка. Се друго што си кажа си е на место

Целта на професионалната војска е обратна од задолжителна регрутација и мобилизација
Можеш ли од воена гледна точка да направиш анализа каде погреши НАТО во војната во Украина?

Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Стар ерген си немаш излезено од Битола, нека те однесе некој надвор одма ќе си смениш мислење за некои работи, ама ајде.

Франција е лулка на револуциите, таму и во некои други европски држави тоа е секојдневие, тебе ти е чудно тоа пошто ти си навикнат секоја одлука што ќе ја сервира влада/партија да се бориш и да ја правдаш до смрт.

Затоа и снимките кога излегоа вие формиравте куртонска армија за да ја заштитите партијата, вие сте феномен во овие простори. Нигде нема луѓе како вас.

Да излезеа такви снимки во англија или франција, цела држава ќе гореше, и тоа ќе ви беше чудно, ве разбирам.
Чисто процедурално излегоа после 3-4 години неколку целосни снимки. Снимката прва која што беа најголемите протестите испадна класично мивското комуњарското дека е вадена од контекст. Онаа за Мартин Нешковски, ја има целата снимка и е јасно дека ни Грујо ни Јанкуловска сакаат да прекријат.
Ме интересира вие твитерашите пошто си апла од оние клапата да не ги именувам со име и презиме дали ФИТР местенце ви прави да спиете мирно знаејќи дека искористивте смрт на младо дете? Еден си спие мирно, фитр одбор, плус советнички услуги и дневно јадење на истите гомна.
И таа багра беше што ја пушти гласината за децата од Смилковско.
Во англија и франција ко прво немаше да има снимки ама ајде да претпоставивме дека би имало. Прво ќе падаше власта, после 3-4 години пак ќе падаше власта и една група на луѓе ќе беа тепани и влечени по улици.
Дно и мизерија.
Пред шарената сум бил на 10тина протести минимум против Грујо, студентски, Талат и други. Шарената кога го видов суратот на пиперкарот и твитер фаците и оние мизериите распеани скопјани се знаеше на кај оди работата.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
944
Поени од реакции
1.213
Пред шарената сум бил на 10тина протести минимум против Грујо, студентски, Талат и други. Шарената кога го видов суратот на пиперкарот и твитер фаците и оние мизериите распеани скопјани се знаеше на кај оди работата.
Отишол да протестира за криминали ама се откажал ко видел некои пиперкари и твитераши. :icon_lol:

Оти се лажете не ми е јасно, не се толку глупи луѓето, не сте у штаб.

Kajgana Shop

На врв Bottom