Законот на Телема

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120

JUST DO IT!
1683961091396.png
;)

„За чистата волја, неослабена од причина, ослободена од страста за резултат, секој пат е совршен.“
-
Книга на Законот, I:44
„Work is done best when the mind does not know of it, either to urge or check its course. The lust of result also spoils work; one must not distract one’s forces from their task by thoughts of the profit of success.
The Djeridensis Working

„... оваа волја не само што треба да биде чиста т.е единствена како што е објаснето горе, туку и “неослабена од цел”. Мораме да се задржиме на оваа необична фраза. Таа може да значи дека волјата ја гуши која било цел; очигледно е дека волјата мора да биде ослободена од “страста за резултат”.

Но таа фраза може да се интерпретира и како “со неослабена цел”- т.е со неисцрпна енергија. Значи се работи за концепцијата на вечното движење, бескрајно и непроменливо. Тоа е Нирвана, само што е динамична, а не статична – што на крајот се сведува на истото.“
- Порака на Мајстор Терион

„Never let the fruits of your actions be your motive. Nor give in to inaction.“
– Bhagavat Gita

“According to Karma-Yoga, the action one has done cannot be destroyed until it has borne its fruit; no power in nature can stop it from yielding its results.“
- Your work is your responsibility...

„Насочена мисла е средство на некоја цел. Затоа внимавај на моќта на тивката мисла и медитација. Материјалниот чин е само надворешен израз на твојата мисла, и затоа е кажано: “Будалестата мисла е грев”. Мислата е почеток на акција, и ако случајната мисла може да има многу резултати, што се не може да направи насочената мисла?“
- Книга на Рамнотежата, Liber Librae svb figura XXX

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
„Гледајте! ова се сериозни тајни; зашто исто така меѓу моите пријатели има пустиници.
Но, не мислете дека ќе ги најдете во шума или на планина;
туку во пурпурни кревети, милувани од прекрасни жени ѕверови со долги екстремитети, со оган и светлина во нивните очи,
и бујна пламена коса околу нив; таму ќе ги најдете.
Ќе ги видите на власт, кај победничките армии, кај секоја радост;
и во нив ќе биде радост милион пати поголема од оваа.
Внимавајте никој да не го присилува другиот, Крал против Крал!
Љубете се со распламтени срца; по ниските луѓе газете во дивата страст на вашата гордост, во денот на вашиот гнев. “
- Liber AL vel Legis svb figura CCXX, Книга на Законот

"Let him look upon the cup whose blood is mingled therein, for the wine of the cup is the blood of the saints. Glory unto the Scarlet Woman, Babalon the Mother of Abominations, that rideth upon the Beast, for she hath spilt their blood in every corner of the earth and lo! she hath mingled it in the cup of her whoredom.

With the breath of her kisses hath she fermented it, and it hath become the wine of the Sacrament, the wine of the Sabbath; and in the Holy Assembly hath she poured it out for her worshippers, and they had become drunken thereon, so that face to face they beheld my Father.
...
And this is the comedy of Pan, that is played at night in the thick forest. And this is the mystery of Dionysus Zagreus, that is celebrated upon the holy mountain of Kithairon. And this is the secret of the brothers of the Rosy Cross; and this is the heart of the ritual that is accomplished in the Vault of the Adepts that is hidden in the Mountain of the Caverns, even the Holy Mountain Abiegnus. "
- Liber CDXVIII, The Vision & Voice

"Lord of Life and Joy, that art the might of man,
that art the essence of every true god that is upon the surface of the Earth
,
continuing knowledge from generation unto generation, thou adored of us upon heaths and in woods,
on mountains and in caves, openly in the market-places and secretly in the chambers of our houses,
in temples of gold and ivory and marble as in these other temples of our bodies..."
-Liber XV, Eccliesiæ Gnosticæ Catholicæ Canon Missæ

Последно уредено:
Член од
30 јули 2014
Мислења
5.431
Поени од реакции
17.774
Sto e so Ritualot na Abramelin i Alister? Go pravel navistina, go zavrsil ili navodno kako sto velat - ne go zavrsil do kraj i ostavil nesto vo Boleskin na Loh Nes? Ima li denes magicari koi go izveduvaat, barem dali ima takvi zadkulisni muabeti? Dali go imate vie Telemiti vo OTO pa ko voli nek izvoli da prai? Od kade poteknuva, dali e evrejski ili strogo hristijanski misticizam?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
Sto e so Ritualot na Abramelin i Alister? Go pravel navistina, go zavrsil ili navodno kako sto velat - ne go zavrsil do kraj i ostavil nesto vo Boleskin na Loh Nes? Ima li denes magicari koi go izveduvaat, barem dali ima takvi zadkulisni muabeti? Dali go imate vie Telemiti vo OTO pa ko voli nek izvoli da prai? Od kade poteknuva, dali e evrejski ili strogo hristijanski misticizam?
Не знам.
Ја реновираат куќата Болескин, па ќе видиме... :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
Една од првите и најзначајните работи што треба да се забележи е дека Книгата на Законот се потпира на математичка база. Во неа нема повикување кон пристрасност; таа не зависи од религиозна теорија или расно наследство:

Кабалистите ја скрија вредноста на "Пи" во името ALHIM, кој е Бог сфатен како кооперативни сили на Природата, и преку земање на соодветен број, односно пропишана вредност на овие букви се добива бројот 3.1415. Но, ова не е точно. Во Книгата на Законот (3.47) "затоа овој на четири поделен клуч во својот недостаток е исто така клуч". Со "во својот недостаток" се имплицира, како, како што знаеше Аиваз дека бројките не беа сосема точни. Меѓутоа, во скриената колокација на буквите на таа страница се наоѓа бројот 3.141593, кој е точна вредност на "Пи" до шест децимални места.

П.С. преводот што го постирав е официјалниот превод што О.Т.О. (впрочем О.Т.О. единствено ги има правата за сите дела на Алистер Кроули) во Македонија го објави како Книга на Законот...денес за жал повеќе оваа Книга ја нема на пазарот да се купи, им посакувам на нашите Телемити што поскоро да ја реиздадат...во 2005 год од печат излезе ЗАКОНОТ Е ЗА СИТЕ, тоа е книга со коментари на Книгата на Законот.

Прави што ти е Волја и тоа нека биде цел Закон

Како и да е, Книгата на Законот не е само за математичарите и мистиците. Некои од фразите во Книгата имаат директна порака за секое човечко битие. Најдобар начин за пристап на световниот читател кон Книгата е да ја смета како писмо што му е директно напишано нему. Иако тој не ќе може да сфати некои делови од тоа писмо, сигурно ќе најде некои други, кои очигледно се адресирани во интимна смисла до него.
Сега го видов ова на самиот почеток на темава... желбата му е исполнета на непознатиов член :)

И сега се има не само Книгата на Законот туку и „Магика, Книга IV“ позната како the Blue Brick бидејќи е 900 страници книга полна со целата философија на Магика, Телема, јога и спојот помеѓу западниот и источен мистицизам! :)

Да не ги набројувам и Книгата на Тот, Египетски тарот која е последната „техничка книга“ на Кроули издадена додека бил жив, мислам 1944-та.... па и Книга на Мудроста или Лудоста, Книга на Лаги... :love:

И следуваат уште телемитски книги - некои бараат и реиздавање... ќе биде и тоа :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
@Хептаграм XI и за тебе едно прашање.
Може ли робот да постане телемит и дали сите луѓе ке бидат пак ѕвезди?
Дали вештачката интелигенција ке направи промени и во вашата философија?
„Секој маж и секоја жена е ѕвезда.“
- Liber AL, I:3

Ништо не може да го промени овој факт бидејќи не сме само тука и сега :love:

Се додека AI не стане свесна за себе си во овој универзум - тешко дека може да стане/избере по своја волја да биде Телемит. :)
Може да и се дадат библиотеки со книги, философии, коментари за анализирање и тренинг - како база на знаење и да и се зададат параметри дали сака слобода, љубов, разбирање, живот и светлина за сите без разлика и да одбере...
Не знам што би се добило... но, тоа е вештачко.
А и според мојата философија ако некој прифатил да е Телемит, ја прифатил Книгата на Законот за начин на дејствување, праксите ќе го однесат кон иницијација во новиот еон (без разлика во кој Ред).
Колку е способна или погодна една машина за иницијација наменета за човекот на Земјата? Прашање кое не може да ти се одговори тука...

Ние човекот не можеме да го убедиме дека има чиста волја и дека е посебен во универзумот и треба да ги почитува и да се натпреварува со другите братски (на секое поле, инаку како напредување?), не пак една машина да ја истренираме така да размислува!

Мали сме уште...

Член од
15 февруари 2021
Мислења
79
Поени од реакции
399
„Секој маж и секоја жена е ѕвезда.“
- Liber AL, I:3

Ништо не може да го промени овој факт бидејќи не сме само тука и сега :love:

Се додека AI не стане свесна за себе си во овој универзум - тешко дека може да стане/избере по своја волја да биде Телемит. :)
Може да и се дадат библиотеки со книги, философии, коментари за анализирање и тренинг - како база на знаење и да и се зададат параметри дали сака слобода, љубов, разбирање, живот и светлина за сите без разлика и да одбере...
Не знам што би се добило... но, тоа е вештачко.
А и според мојата философија ако некој прифатил да е Телемит, ја прифатил Книгата на Законот за начин на дејствување, праксите ќе го однесат кон иницијација во новиот еон (без разлика во кој Ред).
Колку е способна или погодна една машина за иницијација наменета за човекот на Земјата? Прашање кое не може да ти се одговори тука...

Ние човекот не можеме да го убедиме дека има чиста волја и дека е посебен во универзумот и треба да ги почитува и да се натпреварува со другите братски (на секое поле, инаку како напредување?), не пак една машина да ја истренираме така да размислува!

Мали сме уште...
AI е шит, толку од мене.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
Најдолку го имате линкот во пдф за да може да ја симнете целата книга.
Не многу позната книга, но гледајќи дека тука сте повеќето романтичари и поети - ќе ви се допаднат Обожувањата дадени во оваа книга. Содржат многу тајни од многу учења... и временски и просторно расфрлани низ човештвото :)

"Let him inflame himself in the adoration, speeding from slow to fast, until he can no more.
This also shall be sung in open places, as heaths, mountains, woods, and by streams and upon islands."
- LIBER ΘΕΣΑΥΡΟΥ ̓ΕΙΔΩΛΩΝ

LIBER DCCCCLXIII-THE TREASURE-HOUSE OF IMAGESlow | high LIBER ΘΕΣΑΥΡΟΥ ̓ΕΙΔΩΛΩΝ by J.F.C. Fuller, edited by Aleister Crowley, illustrations by Aleister Crowley

THE TREASURE-HOUSE OF IMAGES
LIBER ΘΕΣΑΥΡΟΥ ̓ΕΙΔΩΛΩΝ
by J.F.C. Fuller

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
Хадит бе.Толку ги читам и употребувам вашите термини.И двете на Х:)
Да се поправам.
Ти си Хадит во Нуит или Нуит во Хадит?
И двете! :love:
Бесконечното големо и бесконечното мало не може да се одвоени или да си ова или она.
Поделбата е под Бездната заради разумот и чудните прашања на „Зошто“!

Душата различно ги поима нештата како оди надолу кон земското. Меѓу луѓето, боговите мора да бидат луѓе. Тоа го има во сите стари учења, без разлика на време и простор...

„Хад! Манифестација на Нуит.“
- Liber AL, I:1

„Јас сум над вас и во вас. Мојата екстаза е во вашата. Мојата радост е да ја гледам вашата радост.“
-Liber AL,I: 13

„Ну! прикриеност на Хадит.
Дојдете! сите вие, и сознајте ја тајната што сè уште не е откриена.
Јас, Хадит, сум дополнение на Ну, мојата невеста. Јас не сум распространет, и Кабс е името на мојата Куќа.
Во сферата јас сум насекаде центар, како што таа, обемот, никаде не се наоѓа.
Сепак таа ќе биде знајна, а јас никогаш.“
- Liber AL, II:1-4

„Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда.
Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.“
- Liber AL, II:6

P.S. Во првото поглавје зборува Нуит. Во второто поглавје зборува Хадит. За да знаете за што се работи, да не се збунувате.

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
И двете! :love:
Бесконечното големо и бесконечното мало не може да се одвоени или да си ова или она.
Поделбата е под Бездната заради разумот и чудните прашања на „Зошто“!

Душата различно ги поима нештата како оди надолу кон земското. Меѓу луѓето, боговите мора да бидат луѓе. Тоа го има во сите стари учења, без разлика на време и простор...

„Хад! Манифестација на Нуит.“
- Liber AL, I:1

„Јас сум над вас и во вас. Мојата екстаза е во вашата. Мојата радост е да ја гледам вашата радост.“
-Liber AL,I: 13

„Ну! прикриеност на Хадит.
Дојдете! сите вие, и сознајте ја тајната што сè уште не е откриена.
Јас, Хадит, сум дополнение на Ну, мојата невеста. Јас не сум распространет, и Кабс е името на мојата Куќа.
Во сферата јас сум насекаде центар, како што таа, обемот, никаде не се наоѓа.
Сепак таа ќе биде знајна, а јас никогаш.“
- Liber AL, II:1-4

„Јас сум пламенот што гори во срцето на секој човек, и во јадрото на секоја ѕвезда.
Јас сум Живот, и дарител на Живот, но сепак спознавањето на мене е спознавање на смртта.“
- Liber AL, II:6

P.S. Во првото поглавје зборува Нуит. Во второто поглавје зборува Хадит. За да знаете за што се работи, да не се збунувате.
Убаво што женати/мажти си го вбројуваш и велиш и двете.
Но, ако не ги сметаш за твој синови/апостоли зодијачките знаци, ќе раѓаш (едно тело сте) само душа во време, наместо да зачнуваш во душата и да додаваш или бришеш од законите( светите книги).

П.с. да не те чепне човек , одма копи-паст, линкови, проповедање.
Скини тоа книгите ќе ти го испијат паметот.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
Убаво што женати/мажти си го вбројуваш и велиш и двете.
Но, ако не ги сметаш за твој синови/апостоли зодијачките знаци, ќе раѓаш (едно тело сте) само душа во време, наместо да зачнуваш во душата и да додаваш или бришеш од законите( светите книги).

П.с. да не те чепне човек , одма копи-паст, линкови, проповедање.
Скини тоа книгите ќе ти го испијат паметот.
Твој е еднина, твои е множина. Абе ти ептен неписмен море... седни барем пред да искуцаш провери нема да дешифрирам тука...
Кој кои, твој твои, свати намето сфати...
Фати читај книги оти ти без книги нема ни што да ти испие било кој!

Ај за ова другото, мажи, жени и остало ...
Не трескај зелени (во твој стил). Пак се губиш бидјеќи не знаеш за Телема ништо само од блогот што си читнал. Да не сум јас и мојот блог, ниту тоа нема да ти е во умот! Знам дека те боли кога те потпрашувам и ти буричкам низ отворената рана во врска со твоето толкување проклето на христијанската света книга, ама што сум јас крив што ти не читаш книги? Не знаеш за евреите, не знаеш историја - ништо не знаеш освен што ти дојде на сон тоа да го пласираш тука како мудрост?
Барем од помош да ти е блогот тро појќе... седни залдабочи се, научи нешто - не боли.

Кои зодијачки знаци, кое време, што се губиш во муабетиве.
Не ми мене кажувај „ама ако ти ова и ова“ како да е дел од мојот универзум и разбирање на нештата... ова се твои бладања и погрешни заклучоци од твоите искуства. Твој проблем.
Што сакаме додаваме и бришеме од светите книги - ти може само да бираш која ќе ја цитираш и коментираш и да мислиш дека си ... не знам, пророк :)
Кроули, па ти ли си? :LOL:

Убаво ти одговорив на прашањето... не го разбираш одговорот? Прашај... можеби ќе ти одговорам подобро или некој друг ќе налета во иднина ќе ти одговори...
Мене ми глумиш пророк и авторитет? Немој...
Нормално мора споделување оригинал. Не да велиш „немам читано“.
Ќе читаш и оро ќе играш додека читаш и ќе научиш за нештата и дури и кога ќе сакаш да се зезаш, ќе знаеш правилно да се зезаш за овие нешта,
не да зборуваш глупости мислејќи дека ова е христијанската света книга која сметаш дека не е книга и нејзините цитати се нешто посебно.

Која поделена личност ја имаш ти што сметаш дека моето е копи-пасте и како книгите ќе ми наштетат (барем е во множина, книги), а твоето што го крадеш од христијаните и нивната света книга е „мудроста соломонова“? :)

Ок си? Библијата не е книга, а Книгата на Законот е книга?
Слабо Телема и Агапе практикуваш!

Мавни се од христијаните, заборави ги. Совет добронамерен, ако не сакаш да бидеш проклет секташ...

• Тажно
Reactions: alf

alf

Член од
28 јануари 2010
Мислења
1.595
Поени од реакции
1.138
Ок си? Библијата не е книга, а Книгата на Законот е книга?
Слабо Телема и Агапе практикуваш!

Мавни се од христијаните, заборави ги. Совет добронамерен, ако не сакаш да бидеш проклет секташ...
Си ја вртиш водата во твојата секта..
Хепта, алф го присвојуваш?

Не помислија дека сме иста личност, само затоа што вие војувате против христијанството.
Па меѓу редови ќе потпикнеш прашање ..како ..пророк ли си, кроули си ..па смајли, лигавење.

Уште си во стариот еон, типичен верник, врзан за време , празници од пророкот за славење.
Копирал наркоманот, пробал да исценира борба сам со себе (Исус-Кроули) , ама слабо ги разбирате христијанските писма, кое со кое да го споите или кој поим што означува.

Ајде оди замеси колачиња.

П.с.маицата кога ќе ми ја пратиш?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.138
Поени од реакции
12.120
Абе пак со его трипови дека некој те присвојува.. не бре, те искористува како алатка. Помири се со тоа веќе еднаш!
Колку пати да ти кажам за овие 12 години дека си алатка?

Не може да ми одговориш како христијанската книга на која се повикуваш и бладаш околу неа не е книга и твоите цитати и навидум мудри толкување на христијанската книга се ок, а „Книгата на Законот“ е многу опасна книга и штетна иако јас не ја коментирам, само ја споделувам со години, бидејќи такви се Телемитските правила?
Каква е оваа пристрасност? Не оди тоа така...

Нема да зборуваш за Телема, нели...? За малку па штета... :)
Кога не се знае нешто, не може да се зборува, може да се блада... ама и тоа е начин...

Колачиња се има на претек, сакаш да конзумираш па ме прашуваш дали има? Може сам да си направиш ако ги имаш соодветните ресурси (а некои знам дека ги немаш) :sneaky:

Што беа колачињата и да поттикнеме некој да крева врева малку, што велите?
Ајде еден цитат од „Книгата на Законот“, трето поглавје:

„За мирис мешај брашно и мед и густ талог од црвено вино;
потоа масло на Абрамелин и маслиново масло,
а потоа омекни го и разблажи го со сочна свежа крв.“
- Liber AL, III:23

УуУууУууууу... крв :D

P.S.
Да бре сине, лигавење, со тебе не правам сериозно муабет за овие теми, што да ти кажам сериозно? Па ти мешаш Хорус со Хадит бидејќи биле на Х буквата бре :)
Всушност ти мешаш кој и кои, не па вакви работи.

Батали :)

Kajgana Shop

На врв Bottom