Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Да прашам проблем претпоставувам со турбо ти на
Тојота Рав 4 2.0 дизел од 2002 (модел со две врати што е)
Кога даваш гас зуи (по коментари од претходно тука претпоставувам дека е турбото) ама си повлекува.
Некој совет каде да се носи за проверка поправка?
По можност Куманово или Скопје

Член од
27 мај 2016
Мислења
365
Поени од реакции
144
Од кај ја ископа друже :D И јас барам Астра Ј и не најдов една ваква да се продава. Хаха

Прашање до сите. Како се покажани Seat Leon FR 150KS 2015.
Добри модели ти се и Мазда3 2.2 битурбо 150кс, Цивик 2.2 150кс, Аурис 2.0 124кс.

Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.521
Да прашам проблем претпоставувам со турбо ти на
Тојота Рав 4 2.0 дизел од 2002 (модел со две врати што е)
Кога даваш гас зуи (по коментари од претходно тука претпоставувам дека е турбото) ама си повлекува.
Некој совет каде да се носи за проверка поправка?
По можност Куманово или Скопје
Mozi da e i dihtung na izduvna grana. Treba udavo da se proveri. Vo Skopje odi kaj nekoj sto ima kanal ke ja vidi kaj granata. Ako netie maka snimi edno kratko video kako zuenje pravi.

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Mozi da e i dihtung na izduvna grana. Treba udavo da se proveri. Vo Skopje odi kaj nekoj sto ima kanal ke ja vidi kaj granata. Ako netie maka snimi edno kratko video kako zuenje pravi.
maka mi e, ama samo zasto sum na 2000+ kilometri od kolata.

Pred nekoj mesec mu se skinal rebrast kais na covekot i praven e celosen (servis/remont) na kolata se sto bilo osteteno e smeneto, isto i turboto na repariranje bilo vo nekoj servis СТТ ТУРБО СЕРВИС(vo kisela voda)
Demek turboto e vo red, servisot prvo nekoj vo kumanovo go pocnal ama ne go napravil kako sto treba pa u toyota ja sreduvale
Od koga ja zemala od toyota kolata super si raboti edinstven problem e so zvukov na zuenje kako vozduh od nekade da prima (koga gi gledale i crevata od turboto im rekle deka se dobri)

Toa e se sto znam da prenesam tuka, malku e i komplicirano da se razbereme zasto covekov ne zbori makedonski pa probuvam da dolovam najveke sto mozam

Последно уредено:
Член од
2 ноември 2015
Мислења
205
Поени од реакции
53
Дали може некој да објасни за Golf 5 1.9 TDI, 77kw, BKC мотор, кое масло е најправилно да се користи, со каква вискозност и дали природно или синтетичко? И која е разликата меѓу синтетичкото и обичното масло?
И на колку километри е препорачливо да се менува маслото? И дали е правилно да се дотура,наместо целосно да се менува?

Последно уредено:
Член од
26 октомври 2016
Мислења
2.026
Поени од реакции
1.521
Дали може некој да објасни за Golf 5 1.9 TDI, 77kw, BKC мотор, кое масло е најправилно да се користи, со каква вискозност и дали природно или синтетичко? И која е разликата меѓу синтетичкото и обичното масло?
И на колку километри е препорачливо да се менува маслото? И дали е правилно да се дотура,наместо целосно да се менува?
5W40 castrol.
Mozis da stavis i mobil,motul...
Se menyva masloto od 8000 do 12,000km max. Se dotura maslo dokolku ima potreba ako motorot trosi maslo. Koga ke gi napravis km na primer 10,000 vejke masloto e za zamena. Ako trosi maslo na sekoj 4000,5000km normalno e poso kolata e vejke 20godini stara i normalno e da trosi malku maslo i ne e nisto strasno.
Mineralno maslo ne se stava poso vonego nema aditiv i ke go trosi mnogu pobrzo i strukturata na podmackuvanje e losa.
Nema potreba za plus 1200 denari da rizikuvas da go ostetuvas motorot koj vejke e poluosteten od samite godini so go gazat.
Maliot servis ke te kosta okolu 4000 denari. Ednas vo godinata ne se nisto 4000 denari.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.089
Поени од реакции
6.455
Се сеќава некој по која цена се продаваа фиат типо седан 2020 година?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
И да се сеќава
Се сеќава некој по која цена се продаваа фиат типо седан 2020 година?
и да се сеќаваништо Не ти менува.
Сигурно била поефтина од цената сега.

argenthessis

Highflyer
Член од
9 јуни 2011
Мислења
1.611
Поени од реакции
2.129

Друже ти пишаа а да додадам на постара дизел кола масло менување што почесто, особено ако е возиш претежно низ град. Дури и на 7000 до 8000 км...не мора кизнае какво масло, најскапо ама некое среден квалитет и менување почесто. Ова тие најлесно што може да го направиш ако сакаш да ти трае колата. Моторот го чува маслото, а ново масло си е ново масло...

Кај нас многу се кратки релациите и дизелите особоено постарите многу брзо го уништуваат маслото...на 10 000 км веќе повеќе личи на катран и смола него на масло.

Член од
6 април 2014
Мислења
5.089
Поени од реакции
6.455
:confused:
И да се сеќава

и да се сеќаваништо Не ти менува.
Сигурно била поефтина од цената сега.
Znam oti na pocetokot na koronata 2019/2020 bea po 11000 evra pa vikam da ne sum greska a sega gledam fiat tipo 2020 godina 14500 evra go prodava

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
:confused:
Znam oti na pocetokot na koronata 2019/2020 bea po 11000 evra pa vikam da ne sum greska a sega gledam fiat tipo 2020 godina 14500 evra go prodava
2020 земав хјундаи и30 од салон за 17000
Пред нова година го сменив, старо две години со 45000км го продадоа 17000. Не е битно колку он го земал колку му е пазарната вредност сега.

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.307
2020 земав хјундаи и30 од салон за 17000
Пред нова година го сменив, старо две години со 45000км го продадоа 17000. Не е битно колку он го земал колку му е пазарната вредност сега.
Како се покажа хјундаито?

Член од
2 ноември 2015
Мислења
205
Поени од реакции
53
5W40 castrol.
Mozis da stavis i mobil,motul...
Se menyva masloto od 8000 do 12,000km max. Se dotura maslo dokolku ima potreba ako motorot trosi maslo. Koga ke gi napravis km na primer 10,000 vejke masloto e za zamena. Ako trosi maslo na sekoj 4000,5000km normalno e poso kolata e vejke 20godini stara i normalno e da trosi malku maslo i ne e nisto strasno.
Mineralno maslo ne se stava poso vonego nema aditiv i ke go trosi mnogu pobrzo i strukturata na podmackuvanje e losa.
Nema potreba za plus 1200 denari da rizikuvas da go ostetuvas motorot koj vejke e poluosteten od samite godini so go gazat.
Maliot servis ke te kosta okolu 4000 denari. Ednas vo godinata ne se nisto 4000 denari.
Фала за одговорот. Секако дека го менувам на 8000-9000 км. Инаку дали одговара да ставам Liqui Moly како на сликата?

Член од
11 април 2012
Мислења
4.623
Поени од реакции
5.333
Како се покажа хјундаито?
Види зависи што бараш од колата :)

и порано имам пишувано за него ама еве пак
Хјундаи и30 2020 година, бензинец, 1.0 мотор 120кс

прво јас возам како пензионер (на автопат темпо катот на 100ка и кулирам), ретко кога имаше видено да возам повеќе од тоа ако некаде ептен сум каснел (еднаш у германија да не ми избега ферито), единствена мана што ја имаше беше при мали брзини немаше снага на угорници (Гетеборг е цел угорници удолници а возиш низ град до мали брзини, често знаеше да треба у прва да убацам посебно ако на сред угорница има лежечи зашто немаше снага за да тргне)

од поглед на возило и како се покажа немав никаква причина да ја сменам, промената беше само поради тоа што ми требаше поголем багаж ем простор за да ми ги собира двете кучиња (кафезите за кучињата)

Член од
30 јуни 2020
Мислења
3.043
Поени од реакции
11.307
Види зависи што бараш од колата :)

и порано имам пишувано за него ама еве пак
Хјундаи и30 2020 година, бензинец, 1.0 мотор 120кс

прво јас возам како пензионер (на автопат темпо катот на 100ка и кулирам), ретко кога имаше видено да возам повеќе од тоа ако некаде ептен сум каснел (еднаш у германија да не ми избега ферито), единствена мана што ја имаше беше при мали брзини немаше снага на угорници (Гетеборг е цел угорници удолници а возиш низ град до мали брзини, често знаеше да треба у прва да убацам посебно ако на сред угорница има лежечи зашто немаше снага за да тргне)

од поглед на возило и како се покажа немав никаква причина да ја сменам, промената беше само поради тоа што ми требаше поголем багаж ем простор за да ми ги собира двете кучиња (кафезите за кучињата)
Фала за инфо друже. :))))))

Kajgana Shop

На врв Bottom