Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?


  • Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.481
Поени од реакции
47.481
Само уште да ги вметнеме трансбугарите во Уставот и тргнуваме несопирливо кон ЕУ - наративот на северџаните.

Во меѓувреме, европските бирократи почнаа со незгодни прашања.

„Неопходните реформи можеа да бидат направени пред 10-15 години, а не беа направени. Неиздржано е да се зборува за евроскептицизмот од тој асепкт, дури е и навредливо, зашто после 20 до 30 годоини поддршка за да влезете во ЕУ, прашањето е каде се милијардите, каде се и што се случи со обуките што ги спроведувавме? Зошто сите нови правила и регулативи не се правилно имплементгирани? Дали е тоа прашање на менталитетот?“, изјави Коп.

Вистинскиот проблем е што луѓето немаат доверба во институциите. Таа доверба е десет пати помала во споредба со земјите од ЕУ. Луѓе се жалат на судовите, обвинителството, полицијата… Добиваме писма и мејлови. Па ние не сме слепи“, рече Коп.


Коментар за ова?

Ова е иначе амбасадата што го изнедри Артан Груби и со чија помош засилено се води шииптаризацијата на институциите од кои сега демек се жали.
Овој крмак најдобро од сите треба да знае каде му се парите.
А и нивниот премиер беше тој што го врза тој Скендер Реџепи да не гласа за паѓање на владата на Заев кога дојде апанзас тука во посета.
 
Член од
3 јуни 2023
Мислења
650
Поени од реакции
2.201
Ова е иначе амбасадата што го изнедри Артан Груби и со чија помош засилено се води шииптаризацијата на институциите од кои сега демек се жали.
Овој крмак најдобро од сите треба да знае каде му се парите.
А и нивниот премиер беше тој што го врза тој Скендер Реџепи да не гласа за паѓање на владата на Заев кога дојде апанзас тука во посета.
Мала исправка, Кастриот Реџепи е. Исто така холандска инвестиција во обуки и заедно со премиерот Артан Груби беа "консултанти" во холандска амбасада.
 
Член од
29 јуни 2014
Мислења
24.533
Поени од реакции
40.503
Ова најверојатно го праат зошто нашиве не сакаат уставни измени да напраат, као некој притисок сеа, кај ни се парите. Демек они олку години не знаеле каде ги даваат. Све што доаѓа од Холандија и Франција би земал со доза на резерва искрено.
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Го гледав видеото што ми го прати за референдум. https://www.youtube.com/watch?v=88VmNEf1hZw

Заприметив некои работи.

Видеото го опишува законот за референдум донесен во 2017 та.

Експлицитно споменува дека постои одлучувачки референдум и консултативен референдум.

Иако споменува кога се донесува одлука за одлучувачки референдум(ако гласа множинството од гласачите ЗА, и ако вкупниот број на излезенот е повеќе од половина од гласачкото тело во државата), она што не го спомнува експлицитно е, концептот на цензус и ШТО АКО НЕ СЕ ИСПОЛНИ ЦЕНЗУС.

Дури и категоријата "консултативен референдум" која постои противуставно во законскиот акт, не дефинира што се случува со пропаднат(или не исполнување цензус) референдум.

Треба да ти објаснам зошто категоријата "консултативен референдум" е противуставна?

Те прашав сто пати на темава "Како категоријата конслутативен референдум НЕ Е ПРОТИВУСТАВНА", и ти одби да ми одговориш.

Сакаш јас да ти објаснам како категоријата консултативен референдум е сепак ПРОТИВУСТАВНА?

P.S
Ако се сеќавам добро, цензусот дури беше и намален од 51% на 41%, а дечкото на видеото не го зеде тоа предвид.

Исто, можам да заприметам дека ова е некое северџанско НВО, на многу демократски начин коментарите се исклучени.
Во законот постои и консултативен референдум меѓутоа убаво стои дека референдум за приклучување кон сојузи е обврзувачки, не одлучувачки. Тоа е наведено во посебен член во законот за референдум на кој дотичниот вол северџански нема одговор туку се моташе како прдеж в гаќи. И не е намален условот за успешен референдум. Тој си останува излезноста да биде 50% плус еден гласач.
 
Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.069
Поени од реакции
8.635
@1307, никако не можам да погодам што е тоа што ги поврзува Албанците со Холандија. Може помош?;)
 

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.481
Поени од реакции
47.481
Мала исправка, Кастриот Реџепи е. Исто така холандска инвестиција во обуки и заедно со премиерот Артан Груби беа "консултанти" во холандска амбасада.
Да де да, љунга некој, ебемлига . :icon_lol:
 

PROROKOT

Ќе ме биде...
Член од
16 февруари 2022
Мислења
4.175
Поени од реакции
4.319
@1307, никако не можам да погодам што е тоа што ги поврзува Албанците со Холандија. Може помош?;)
Ај да се обидам да погодам...(неповикан).
Врската се состои во прашкаст материјал со бела боја, од која можат да се обликуваат „линии„...што секако дека нема врска со политиката.
 
Член од
24 август 2017
Мислења
390
Поени од реакции
912
Хахахахаха дефиниција за идиот, у два коментари е контрадикторен сам со себе :lolzz: .

Како бе пасош бугарски нема врска со потекло ? Вие сте некомпетентни за дебата, како што веќе успеав да ви докажам одново и одново, вие и на фактографијата се мачите а камо ли на лажната пропаганда што ви ја сервираат.



Неморале да се изјаснат како бугарчиња, туку таква етничка припадност имаме. Ептен сте историски неписмени незнаете да расудувате логички.

Кузман Шапкарев на Македонска Википедија

Еве ти го творештвото на Кузман Шапкарев:
  • 1866 — „Б'лгарскиј буквар“ ("Бугарски буквар")
  • 1868 — „Голѣма б'лгарска читанка“, втора част на "Б'лгарскиј буквар ("Голема бугарска читанка", втор дел на "Бугарски буквар")
  • 1868 — „Кратко землеописание за малички детца“ ("Кратко опишување на Земjата за мали деца")
  • 1868 — „Кратка свјаштена повестница от ветхиј и новиј завет“ ("Кратко свештено прераскажување на Стариот и Новиот завет")
  • 1869 — „Нар'чно св. благовествование или сбор от евангелските чтенија“ ("Прирачник на св. благовестување или зборник од евангелските читања")
  • 1870 — „Нар'чниј св. посланичник или сбор от апостолските чтенија“ ("Прирачник на св. посланија или зборник од апостолските читања")
  • 1874 — „Мајчин јазик“ ("Мајчин јазик")
  • 1884 — „Материали за животоописанието на братја Х. Миладинови, Димитрија и Константина. С прибавление нешто и за живота на Нака С. Станишев“ ("Материјали за опишување на животот на браќа Х. Миладинови, Димитрија и Константина. Со прибавување на нешто и за животот на Нако С. Станишев")
  • 1884 — „Материали за историјата на в'зражданието б'лгарштината в Македонија от 1854 до 1884 г.“ ("Материјали за историјата на преродбата на бугарштината во Македонија од 1854 до 1884 г.")
  • 1884 — „Русалии: древен и тврдѣ интересен б'лгарскиј обичај запазен и до днес в јужна Македонија“ ("Русалии: антички и премногу интересен бугарски обичај зачуван до денес во Јужна Македонија")
  • 1885 — „Сборник' от' народни старини. Книга III. Б'лгарски Народни Прикаски и Верованија с'брал' в' Македонија и издава К. А. Шапкарев'“ ("Зборник од народни старини. Книга III. Бугарски народни приказни и верувања собрал во Македонија и издава К. А. Шапкарев")



Дури и македонската википедија ти вика:
Во своето творештво Шапкарев се изјаснува како Бугарин по род.

Е сега отвори мапа и види колку школи се именувани Кузман Шапкарев у Македонија. После тоа ако сеуште мислеш дека ние немаме проблем со историјата тогаш си глуп.
Vidi severdzanska ameba I istorija se sveta dva, koa veke zboris za koj kakva etnicka pripadnost imat go nemas to pravo da se izjasnuvash vo mnozina ali takov vi e toj narativot komunjarsko vrhovisticki, Kuzman Shapkarev e del od vreme kade mnozinata morale da se kazuvaat I kako srbi I grci a ne samo bugari ali to e tema sho so tebe ne bi trosel vreme poso ne si kompetenten, bukvalno istiot problem go imas I denes eve ti samo zemi se za primer covek partiska ameba koj pusi kaj ke stigne koj I majkamu bi ja sitnal za sitna funkcija a ne pa nacionalnite interesi, I kolku samo trebit da si idiot da smetas deka wiki e relevanten izvor za info
 
Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Како олку успешен политичар што го решил спорот на векот од кандидат за Нобелова награда да спадне на обична мивка.
Алексис Ципрас си поднесе оставка
t

Претседателот на СИРИЗА, Алексис Ципрас, денеска поднесе оставка од функцијата лидер на најголемата опозициска партија во Грција, објави „Ројтерс“.
Од поранешниот премиер се очекува во текот на денот ќе ѝ се обрати на јавноста. Ваквиот епилог следува откако Нова демократија на премиерот Киријакос Мицотакис победи на последните парламентарни избори, додека Сириза на Ципрас освои нешто помалку од 18 отсто од гласовите.
Ципрас по изборите ги отфрли шпекулациите дека може да се повлече од раководството на левичарската партија, но и дека во следните неколку месеци ќе се свика конгрес на кој ќе се одлучува за неговата судбина.
Тој и поранешниот премиер на Македонија, Зоран Заев, беа главните протагонисти во креирањето на Преспанскиот договор.
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: A__

Sussaro

Southern comfort, southern sun
Член од
27 декември 2005
Мислења
5.878
Поени од реакции
23.772
Коментар за ова?
Коментар за тоа и за сите други што ќе пишете против оваа влада:

:lolzz::lolzz::lolzz::lolzz: Мицковски и Апасиев ви го имаат испиено мозокот, со промена на името влеговме во НАТО, вие сте путинофашисти и граѓанотурбоултранационалисти, нашиот пат е во ЕУ. :lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:

:lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz::lolzz:
 
Член од
30 декември 2021
Мислења
147
Поени од реакции
192
jas ne sum ni za Mickoski ni za Apasiev, a najmalku za institucijata sto povika na protest deneska, no ke se pojavam, tolku kako edinka mozam da napravam, neka ima promena pa makar i na poloso, liberalna SrBija na Vesna Pesic i ostanatite go dovede na vlast SNS so belite livcinja, isto go zboruvaa, promena pa i na poloso neka e, UJP, Carina, sudska administracija strajk vo najava, nisto ne funkcionira, najmal problem mi se Bugari vo ustav, se cuvstvuvam mizerno, kako tugjinec vo sopstvena drzava, patnik na brod bez kapetan, neka ima izbori, neka ima promeni...
 
Член од
4 септември 2010
Мислења
1.002
Поени од реакции
582
jas ne sum ni za Mickoski ni za Apasiev, a najmalku za institucijata sto povika na protest deneska, no ke se pojavam, tolku kako edinka mozam da napravam, neka ima promena pa makar i na poloso, liberalna SrBija na Vesna Pesic i ostanatite go dovede na vlast SNS so belite livcinja, isto go zboruvaa, promena pa i na poloso neka e, UJP, Carina, sudska administracija strajk vo najava, nisto ne funkcionira, najmal problem mi se Bugari vo ustav, se cuvstvuvam mizerno, kako tugjinec vo sopstvena drzava, patnik na brod bez kapetan, neka ima izbori, neka ima promeni...
Ме интересира зошто таков анимозитет кон МПЦ-ОА?
 
Член од
9 февруари 2023
Мислења
476
Поени од реакции
502
Што подразбираш под „...таква етничка припадност имаме...„? Кои се тие „...имаме...„, освен тебе? Зборуваш во името од сиот Македонски народ или саде во твое име?
На кој датум се разбуди и ти текна дека си Бугарин?
Сум направил грешка со имаме, се извинувам. Мислев имале , бидејќи ако го видеш контекстот на муабетот, зборував за македонските преродбеници од 19 век.

Овие такви прашања кога се разбуди како Бугарин се клише и доста инфериорни детски наративи. Ниту сум се пишал на попис ниту сум посегнал по некаков си личен интерес во врска со бугарскиот наратив.

Се што треба е да читаш и да те интересира. Али малку треба и да ти работи кликерот реално.

Глупост е во 21 век со толкаво изобилство на информации, да сеуште си brainwashed од комунистичка пропаганда пред 80 години. Мене тоа ми ја вреѓа интелигенцијата.


Kuzman Shapkarev e del od vreme kade mnozinata morale da se kazuvaat I kako srbi I grci a ne samo bugari I kolku samo trebit da si idiot da smetas deka wiki e relevanten izvor za info
Еве ова е пример на човек на кој не му работи кликерот на пример. Слушнал нешто википедија била лош извор на информации и без никаков критички филтер го треска тоа здраво за готово.

Јас му бројам автентични книги од историскиот контекст во кои што самиот Шапкарев несомнено укажува на бугарскиот сентимент во Македонија. Самиот тој лично се залагал за иницирање на Бугарската машка гимназија во Солун,
тој ми кажува како морале да се кажуваат :facepalm: . Ако некој морал да се пишува, нема гордо да пишува книги каде што јасно ќе си кажува што е по род.
Автоматски споено мислење:

Сакаш јас да ти објаснам како категоријата консултативен референдум е сепак ПРОТИВУСТАВНА?
Да, баш сакам да слушнам зошто консултативен референдум според тебе е противуставен, кога секако постои.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom