Војна во Украина (исклучиво воена перспектива)

Член од
12 ноември 2008
Мислења
1.975
Поени од реакции
2.781
Снимката со Антонов авиони е руска а не украинска. Они сами се фалеа со неа.
Е сега дали е снимката от фамозниот воздушен мост, или едноставно ги транспортирале од Владивосток до Краснодар, ни јас ни ти не можеме да знаеме.

Јас никогаш не тврдев дека им го знам целиот план. Тоа што јас го тврдам е дека по сите логики на модерно војување, како и да гледам на акциите на север, за РФ се неуспех. Не постигнаа ништо значајно со тоа што жртвуваа илјадници добро обучени војници..

Гледам тешко ти е да свариш дека русите направија катастрофални грешки неколку пати. Не знам зошто е тоа така, тоа е нормален тек на настаните.
Черчил ја има утнато дебело во Галиполи и ПСВ, исто и со окупација на Норвешка во ВСВ, па денес е В. Черчил.
ДеГол ја има утнато дебело во првите шест недели од војната.
Жуков ја има дебело утнато во Зимската војна со Финска и после уште неколку пати, дури и пред Берлин кај Зелоу висорамнините ја утнува дебело.
Коњев, Чуиков, Рокосовски исто така.
Шварцкопф ја утна во пустината во Ирак, ама после посла на Истинг
Макнамера првите години во Виетнам се уби од грешки правење
СССР ја утна со првата Чеченска војна
МекКристол ја утна со првата битка за Фалуџа
Петреус ја утна со првата битка за Марџа
Зошто е Шојгу исклучок?
Кој ли ти предаваше воена историја леба ти. Жуков не ни има учествувано во зимската војна. Во тој период Жуков е на источната граница на СССР откако ги направи мелено месо Јапонците кај Калкин гол.
Време е да си ја повториш лекцијата за Георгиј Жуков и за Зимската војна. Еве ти и материјал.

Член од
14 август 2018
Мислења
4.633
Поени од реакции
10.320
Кој ли ти предаваше воена историја леба ти. Жуков не ни има учествувано во зимската војна. Во тој период Жуков е на источната граница на СССР откако ги направи мелено месо Јапонците кај Калкин гол.
Време е да си ја повториш лекцијата за Георгиј Жуков и за Зимската војна. Еве ти и материјал.
Џабе му објаснуваш… од 10 генерали, двајца дали потрефи…
Ама битно ќе дефокусира тука…

Член од
10 јануари 2008
Мислења
745
Поени од реакции
1.890
Ај ај ај, ни јас не го фатив овој детаљ, браво. Остајте го раат чоекот, многу пржења доби у краток период.

Правда за Клинтон!

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.115
Поени од реакции
22.608
Situation south of Marinka town: Russian Army continue making slow advances and took control over new defensive positions.

FzDRiKtXgAADsNJ.jpeg

Situation on Zaporizhia front: the Russian Army launched a counterattack and recaptured some of the lost positions south of H-08 road like Balka Uspenivs'ka & north of Robotyne.

FzDRqPLX0AACQbx.jpeg

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.912
Поени од реакции
83.131
Што побргу се запукаат со нуклеарки, пократко ќе трае македонската национална агонија и помалку ќе се надополнува истата со нови работи.

Член од
31 март 2008
Мислења
2.572
Поени од реакции
1.864
Или едноставно лоши патокази давале... Не разбирам Русите пуштале снимки од спремни Антонови и ти го фаќаш тоа како доказ дека сакале воздушен мост да прават. Сериозно мислиш дека ако сакале Антонови да летаат околу Киев, со фанфари дека ќе ги најавувале? Тоа ти е тебе логично и паметно ?

Војната кога ќе почне лошо, почнува лошо насекаде. Или па почнува лошо, па се поправа или почнува добро па се расипува. Неможе доле да се дешава швајцарец, а горе пародија, како што ја тврдите. А богами токму снимките допринесоа до тоа. Богами и Орикс блогот кој денеска ги ретерираше и самиот ги оспори извештаите(кои Пентагон, Киев и вие ги земате за извор за загуби на Русите). Не е горе пародија, горе е лоша проценка на Украинското/западното разознавање, баш ради снимките со опрема што наводно се трупа што идеа по телеграм каналите и ГиркинГиркин твитерите (за кој се тврдеше дека е Стрелков, па после испадна дека е Украинец, кој наседнувал и ги објавувал снимките што ги добивал). Како што кажуваш и во примерите, не постои пример каде што иста армија толку различно се понаша. Тоа едноставно не е можно. Горе на 50 километри од граница, проблеми со логистика, а доле на 600-700 километри од граница, беспрекорна логистика. Тоа едноставно не се дешава на една армија.

А всушност, треба и мора да знаеш дека повлекувањето е една од најтешките логистички операции. Имаш беспрекорно повлекување од север, кадешто дури непријателот не е сигурен 100% дека се повлекле Русите, а истата таа војска на истото тоа место затаила логистички пред само еден месец, логика у минус.

И не е вистина дека горе има толку многу жртви како што викаат западните извори. Можеби во некоја иднина ќе тргне лошо по Русија, кога ќе тргне, тогаш ќе збориме. Во моментов Русија гази. Русија газеше уште од самиот почеток. 2 Армии веќе уништи, на пат е да ја уништи третата. Немам јас што да сварам тука, искрено, не ми ни одговара тоа што се дешава.

Што се однесува до Керсон, незнам која е играта, си мислев дека прават футхолд, ама изгледа само им требал за да направат референдум, па се повлекоа. Од Харков исто се повлекоа. Керсон буквално сите напади ги одбија и почнаа да се повлекуваат, а Харков, најверојатно битките беа да бранат отстапница. Тој период војската беше пола на одмор. А еве гледаме уствари како се одвиваат офанзивите кога Русите се бранат. Викаат дека повеќе од 1/3 од армијата што ја собираа за оваа офанзива е веќе уништена и дека ја паузираат офанзивата. Кај се сега тие Леопарди, Челенџери, Абрамси и Бредлиња (кои во најголем дел се пандан на Т55 Т62 Т72, а вие ги претставувате како чудо технике)? Кај се патриотите да ги бутнат Руските авиони кои деноноќно ги бомбардираат. Како што читам извештаи, пак најглавното ПВО оружје им е С300, дали тоа значи дека стварно ги сјебале патриотите?

А и да ги добијат Ф16ките, мислиш дека ќе направат промена? Тие авиони се дефакто постари од Миг 29ките.

Западот ја потцени Русија, како што и вие ја потценивте, а тоа се виде последните 5-6 месеци со мелењето во Бахмут. А сега се гледа уште појако. Беше и претходно, ама пропагандата работеше на најако, па неможеше да се види. На два пати доби Украина по над 1000 тенкови од нивните сојузници, а претходно и самата имаше 2000 и повеќе. Да не збориме колку оклопни возила (иљадници), ПВО, Хеликоптери, Авиони, Артилерија и разно разни глупости. Дали си свесен колку оружје има изгубено Украина? Ова последното беше трет пат Украина да биде вооружена да биде најголема копнена сила во Европа. Последниов пат со западно оружје, а тоа испадна дека најлесно гори.

А што знаеш, можеби планот на Русија цело време бил да бидат потценети и така западот да го подига влогот. Затоа јас викам Русија сурфаше по бранот на западната пропаганда и тоа доста успешно како што гледам.

Види, јас ништо не добивам од ова, јас ти кажувам тоа што го гледам, без предрасуди. Тоа што го кажувате вие, нема никаква логика една држава како Русија да го направи. Поготово не, ако гледаме дека сериозно се спремала за долга војна. Како што кажав во една друга преписка, муницијата има рок на траење, не е оваа резерва тек така од небо падната или на дрва расте, ниту пак остаток од СССР (кој се распадна пред 33 години). Гледаме дека воените фабрики се рестартирани во Русија, па не е тоа некој процес кој се дешава преку ноќ. Тоа е огромна логистика, планови, проекции. Русија за ова сериозно се има спремано, за да и затаи разузнавањето или да прави глупости попут воздушен дестант или воздушен мост на 100 километри од граница.

Ако се двоумиш, запрашај се колку е и каде е таа опрема што ја добиваше Украина од западот последните 16 месеци. Таа катастрофа што и се деси на Украина, не и се десила на ниедна армија во светот, а тоа е затоа што Украина ја одржуваат на апарати. Украина е претворена во Армагедон, ама во буквална смисла на зборот.

А што е најјако, све ова многу бргу ќе се види, а и еве веќе почиња да се надѕирнува. Ме мрзи да ги барам сега арогантните постови за Бредлињата, Леопардите, Челенџерите и Абрамсите во стилот „ќе видите вие кога ќе почнат со нив“ и анализите во стилот не ако падне туку „кога ќе падне Азов“. Па сега пошто наводно Русија се брани со Т55, испаднаа овие тешки конзерви. Иначе ако не си прочитал, Русите почнаа Т55ки претворени во дрончиња на даљинско да праќаат во напад :)
Озбилно добија 2к тенкови???
Не знаев дека е толкава шифрата...

Член од
24 март 2010
Мислења
15.263
Поени од реакции
26.130
Што побргу се запукаат со нуклеарки, пократко ќе трае македонската национална агонија и помалку ќе се надополнува истата со нови работи.
Зошто мислиш дека ќе ни смени нам нешто тоа?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
44.912
Поени од реакции
83.131
Зошто мислиш дека ќе ни смени нам нешто тоа?
Што знам, не ми се чини веројатно у сред нуклеарен холокауст, од невладини и од Амбасада некој, на пример, да ни труби како е добро уште да пушиме албански курови, оти инаку интеграциите ќе ни се закочеле.

Член од
29 јуни 2014
Мислења
25.464
Поени од реакции
41.931
Нели немало да ескалира ситуацијата накај трета светска војна?
па нема, тоа е мислење на некој аналитичар нивен. Далеку од некој официјален извор. Али занимлив е мелтдаунот што им се случува откако офанзивава прокува.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.115
Поени од реакции
22.608
Во Лвов бидејќи нема место, новозагинатите војници ги закопуваат во гробови од Првата и Втората светска војна.

For close to 15 months, the bodies of fallen soldiers have steadily filled up a hillside military cemetery in the western Ukrainian city of Lviv. Now, the old, unmarked graves of those killed in past wars are being exhumed to make way for the seemingly endless stream of dead since Russia’s invasion of Ukraine.

On Monday afternoon, half a dozen gravediggers took a break in the shade, waiting for the latest coffin to inter at the cemetery, called Lychakiv. Smoking cigarettes and shielding themselves from the sun, they lamented the devastation that Russia had wrought. And they said they were bracing for more deaths as the fighting grew more intense during Ukraine’s counteroffensive.

Fierce battles are playing out on the front line in the country’s east and south, with Ukraine reporting on Monday that it had recaptured eight settlements over two weeks of “offensive actions.” Hanna Malyar, a deputy defense minister, wrote on the Telegram messaging app that Ukrainian units had advanced about 4.3 miles and retaken an area around 44 square miles in the south. Among the settlements reclaimed, she said, was the village of Piatykhatky, confirming Russian reports over the weekend.

While the recapture of Piatykhatky, in the Zaporizhzhia region, is evidence that Ukraine’s forces continue to advance, it is not a significant military breakthrough. Like the other villages recaptured, this one is small — Piatykhatky translates to “five houses” — and claiming them has come at the cost of Ukrainian lives and advanced Western equipment.

“The situation in the east is difficult now,” Ms. Malyar wrote. “The enemy has raised its forces and is conducting an active offensive in the Lyman and Kupyan directions, trying to seize the initiative from us.” But she added, “Our troops act courageously in the face of the enemy’s superiority in forces and means and do not allow the enemy to advance.”

Kajgana Shop

На врв Bottom