Пресвртница за Украина

Дали ја оправдувате воената агресија на Русија над Украина?

• Вкупно гласачи
    752
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.012
Тешко ќе оди разбивање на позицииве без активна поддршка од авијација.

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Русија можда е мало дете за корупција во однос на САД ама разликата е во тоа што обичен амер зема 3-4 илјади долари месечно и генерално живеат лагоден живот, многу работат и многу заработуваат, па немаат потреба да се бунат против таа корупција затоа што влијанието врз нивниот секојдневен живот е мало. Од друга страна обичниот русин и не живее баш толку лагоден живот како во Америка или ЕУ па таму многу повеќе влијае корупцијата и затајувањето на системот врз животот на обичните луѓе.
Абе да, само одкако почна корупцијата 90тите, стандардот во САД е во надолна линија. Додека Русија во последните 23 години иде нагоре и нагоре.

Можда уште е далеку, но ако во 1990 разликата беше 100, денеска е 5. Па нека продолжи корупцијата. Таа корупција ја однесе СССР во пропаст, а натаму тргнала и САД.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
946
Поени од реакции
1.218
Колку леопарди и Бредли, Украинци и така никој повеќе не брои, кошташе ливадава?
Појма немам, железо е тоа, какво и да е.

Она што е сигурно е дека во Украина уште поголеми пакети ќе стигаат, на почетокот НАТО беше со половични изјави во врска со војната, сега се комплетно инволвираат во се.

Тие ќе губат железо, наци Русија ќе губи војници.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Плус Химарсот истрелува наведувани ракети за разлика од руските ракетни системи. Меѓутоа и Химарсите одамна не се ефективни како што претходно беа. Се повеќе се осетливи на електронското војување. Затоа сега се повеќе ги користат за гаѓање на цивилни цели.
Химарсите им се корисни дека лоцирањето и одредувањето на целите го прават Американците кои за истото ги користат сите свои разузнавачки можности како и тие на нивните сојузници. Тоа во комбинација со тоа што користат само наведувана муниција го прави Химарсот корисен, али сепак со континуирано користење и неговата ефикасност почна да се намалува и веќе последнава недела на неколку пати имаше видеа каде што го користат против ровови и град лансери што се катастрофално ниски цели по важност.
И Смреч и Торнадо истрелуваат наведувани ракети. Торнадо е една класа подобар од Химарс. А Химарс со тие Atacms или како да се викаа со 300 километри дострел, се оружја од типот и класата на Точка У. Русија ги има Искендерите на пример, кои се класа подобри од нив. Поентата е што Украина нема таква муниција за Смречовите(а кај и да е ќе снемаат и за Химарсите), а не дека Химарсот е нешто сензационално. Дури и Смреч има ракети со дострел од 200 километри.

Последно уредено:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Те читам за корупцијава и прво нешто што ми текнува е рускиот пратеник што прашуваше каде исчезнале милион и пол парчиња униформи :LOL:
Има значи Руски пратеник прашувал барем. Дали има во САД некој кој ќе го разоткрие нивото на корупција? Или јунак да зборне барем околу тоа.

Член од
8 мај 2013
Мислења
11.925
Поени од реакции
37.012
Има значи Руски пратеник прашувал барем. Дали има во САД некој кој ќе го разоткрие нивото на корупција? Или јунак да зборне барем околу тоа.
Ама што толку се замараш за САД. Не се они заглавени до гуша во Украина па сега гомната да испливуваат на површина. Требаше една сериозна војна за да видиме што скаламуции се правеле во Краснаја Армија последниве 20 години.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.550
Поени од реакции
2.726
Русија е beacon на претприемништвото, слободниот пазар и некорупција. Значи зборуваме за систем заснован на меритократски принципи. Значи неможеш во Русија да се збогатиш со крадење пари или корупција како што се збогатија кај нас во текот на криминалната приватизација. И господинот (лесна му земја) Ли Куан Ју кажа дека им подзавидува колку подобар меритократски систем изградија во споредбено со неговиот. А и имаат закони каде што се забранува лобирањето, не е како во САД.

Северџаните и шарените куртони можат да верглаат колку сакаат, реалноста е дека Русија е Сингапур на Европа или т.н Руската Мечка (не е тигар). Чист пример за некорупција и меритократија, а кронизмот и непотизмот се мисловни именки кога станува збор за Русија.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Ама што толку се замараш за САД. Не се они заглавени до гуша во Украина па сега гомната да испливуваат на површина. Требаше една сериозна војна за да видиме што скаламуции се правеле во Краснаја Армија последниве 20 години.
Абе види, тоа што ти си мислиш и ти се сервира, е толку далеку од вистинита, што ќе ти треба време да се освестиш.

А јас се замарам за САД, дека САД е директно вмешана во овој конфликт, и јас лично трпам последици од тоа. Мометално во оваа војна, дури и да е вистинита проекцијата што ја трапатараш за состојбата на фронтот, Русија оди нагоре, а САД оди надоле по сите параметри. А тоа мене не ми одговара. На пример да одеше Русија нагоре, а САД барем да стагнираше, јас ќе бев ок. Вака, сум сериозно загрижен. Идиократијата не и носи добра иднина на САД.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
946
Поени од реакции
1.218
Јасна ни е вашата некрофилија и без да ја потенцираш…
Ве заболе вас за Украина и све…
Битно Еу за тебе?! Ако не те пратат негде на еразмус, нареден ден ќе смениш страна кај ќе имаш корист…
Родена мајка би сте продале да можете!
Знам дека си психијатриски случај и нема поента, али ајде. :icon_lol:

Ти буквално шириш гз и мастурбираш на окупација и геноцид врз недолжните Украинци од страна на Русија. Тука веселби организирате со сектата на вести и видеа од бомбардирани згради и умрени украинци.

Со кој памет продаваш магла со муабети дека си некој душегрижник и мајка тереза. :toe:
Автоматски споено мислење:

Русија е beacon на претприемништвото, слободниот пазар и некорупција. Значи зборуваме за систем заснован на меритократски принципи. Значи неможеш во Русија да се збогатиш со крадење пари или корупција како што се збогатија кај нас во текот на криминалната приватизација. И господинот (лесна му земја) Ли Куан Ју кажа дека им подзавидува колку подобар меритократски систем изградија во споредбено со неговиот. А и имаат закони каде што се забранува лобирањето, не е како во САД.

Северџаните и шарените куртони можат да верглаат колку сакаат, реалноста е дека Русија е Сингапур на Европа или т.н Руската Мечка (не е тигар). Чист пример за некорупција и меритократија, а кронизмот и непотизмот се мисловни именки кога станува збор за Русија.
Упс, сум исклучил изглеа сенс за сарказм ја на форумов. :angel:

Последно уредено:
Член од
14 август 2018
Мислења
4.984
Поени од реакции
11.350
Знам дека си психијатриски случај и нема поента, али ајде. :icon_lol:

Ти буквално шириш гз и мастурбираш на окупација и геноцид врз недолжните Украинци од страна на Русија. Тука веселби организирате со сектата на вести и видеа од бомбардирани згради и умрени украинци.

Со кој памет продаваш магла со муабети дека си некој душегрижник и мајка тереза. :toe:
:popce:

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426

Северџаните и шарените куртони можат да верглаат колку сакаат, реалноста е дека Русија е Сингапур на Европа или т.н Руската Мечка (не е тигар). Чист пример за некорупција и меритократија, а кронозмот и непотизмот се мисловни именки кога станува збор за Русија.
Прво и основно, покушаваш да бидеш саркастичен, за нешто за што појма немаш. Можеби ќе изгледа смешно за куртони попут антон и цитро, ама за некој што се разбира би те ставиле буквално во ист кош со нив. Сум работел и со Русија и со САД. Секогаш сум го преферирал САД за работа, заради тоа што сеуште САД е број 1 land of opportunity. Но сум работел и во/со Русија, да ја потцениш Русија за бизнис е крајно и неверојатно глупо. Поготово ако одиш со тие предрасуди кои ти блескаат во ванаби сарказмов. Според постов, твоето разбирање за корупција е симплифицирано до степен на плаќање патарина пола/пола.

Член од
22 јуни 2022
Мислења
946
Поени од реакции
1.218
Прво и основно, покушаваш да бидеш саркастичен, за нешто за што појма немаш. Можеби ќе изгледа смешно за куртони попут антон и цитро, ама за некој што се разбира би те ставиле буквално во ист кош со нив. Сум работел и со Русија и со САД. Секогаш сум го преферирал САД за работа, заради тоа што сеуште САД е број 1 land of opportunity. Но сум работел и во/со Русија, да ја потцениш Русија за бизнис е крајно и неверојатно глупо. Поготово ако одиш со тие предрасуди кои ти блескаат во ванаби сарказмов.
На тебе најдобро во белгија ти беше, проблемот е тогаш халуцинации ти идеа и почна миганти секаде да гледаш, и секој ден ја делеше македонија на нови мапи.

Сега стана воен експерт и сите тенкови и летала ги разбираш.

Што ти е западот, дримлендот на македонскиот русофил.

Член од
15 ноември 2013
Мислења
1.550
Поени од реакции
2.726
Прво и основно, покушаваш да бидеш саркастичен, за нешто за што појма немаш. Можеби ќе изгледа смешно за куртони попут антон и цитро, ама за некој што се разбира би те ставиле буквално во ист кош со нив. Сум работел и со Русија и со САД. Секогаш сум го преферирал САД за работа, заради тоа што сеуште САД е број 1 land of opportunity. Но сум работел и во/со Русија, да ја потцениш Русија за бизнис е крајно и неверојатно глупо. Поготово ако одиш со тие предрасуди кои ти блескаат во ванаби сарказмов.
Далеку од тоа дека се потценува, Телеграм, Јандекс, NGINX, потенцијалот и човечки капитал го имаат (имале). Само дај малце заозбилете се, смешни се споредбиве со САД, па дури и со Кина и Јапонија да ги споредувавте ќе беа смешни. 80% од милијардерите им се апаши транзициски, и петро/ресурс милијардери ала КСА и други петро држави. Во САД тој капитал и систем што го гледаш е граден со години, сите индустриски револуции (освен првата) се од таму.
Секоја споредба на САД со Русија, каде параметри се корупција, меритократија, капитализам, претприемништво каде Русија се става пред САД е апсурдна.

Тоа што САД последните 50години со полн ек несакајќи (или сакајќи) пробува да стане како Русија за параметриве што ги дискутираме е друг муабет за друго време.

И не, не е стандардот од 90ти опаднат таму, од 70ти ја фаќаат удолницата, сум го пишувал на темава, а општо кој има добри познавања од економска историја знае за што зборувам.

Така да, дај малце заозбилете се со споредбиве, знам дека не сум смешен, ама и вие не сте смешни.

jamajka

Член од
28 април 2007
Мислења
19.578
Поени од реакции
27.426
Секоја споредба на САД со Русија, каде параметри се корупција, меритократија, капитализам, претприемништво каде Русија се става пред САД е апсурдна.
Зборам за корупција, не за капитализам и претприемаштво.

Нема покорумпиран државен апарат од Америчкиот. Дури и да се спореди со Русија е смешно. На сосема подруго ниво е корупцијата на Русија од таа на САД. Дури и севернава, ваква каква што е, е мало дете за корупција за САД.

И не, не е стандардот од 90ти опаднат таму, од 70ти ја фаќаат удолницата, сум го пишувал на темава, а општо кој има добри познавања од економска историја знае за што зборувам.
Енормното ниво на корупцијата е започнато во 90тите. Со тоа се совпаѓа и рапидното опаѓање на стандардот кај средната класа и воопшто стандардот. Дали и зошто започнало све тоа во 70тите, незнам точно.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.687
Поени од реакции
35.582
...меритократија
Државата во која примарен параметар за вработување во институции е:
- да си педер или шоидае љгбтп
- да си црнец или макар да не си бел (или азијат)
- барем да си жена, ако ништо од погоре набројаното
- да си во било какво малцинство

Државата која и нас овде истото ни го наметна со шошоните... Во таа држава ли функционира меритократија?
Но можеби се шегуваш, којзнае.

Kajgana Shop

На врв Bottom