Бојлер

Член од
19 ноември 2022
Мислења
22
Поени од реакции
34
Како тотално неук во оваа област, споделете искуство и дадете препорака за каков 80 литарски бојлер да купам? :motorce:
Автоматски споено мислење:

фаќењето бигор нема никаква врска со марката на бољерт туку со типот на водата која ја користиш,

е сега има некои маркетиншки трикови со сув греач и помало ниво на бигор на греачот ама како што реков тоа е маркетинг (ако некој го интересира можам да објаснам и подетално), она што во случајов тебе би ти било важно е да купиш бољер кој нема често да се дупи а такви моментално се прохромските кои се мин. двојно поскапи но имаат и 10-20 гаранција од протекување на казанот за разлика од обичен емајлиран кој има максимум 5 год. гаранција а имаат многу мака ако притисокот во инсталацијата ти е над 5-6 bar.

фаќењето бигор нема никаква врска со марката на бољерт туку со типот на водата која ја користиш,

е сега има некои маркетиншки трикови со сув греач и помало ниво на бигор на греачот ама како што реков тоа е маркетинг (ако некој го интересира можам да објаснам и подетално), она што во случајов тебе би ти било важно е да купиш бољер кој нема често да се дупи а такви моментално се прохромските кои се мин. двојно поскапи но имаат и 10-20 гаранција од протекување на казанот за разлика од обичен емајлиран кој има максимум 5 год. гаранција а имаат многу мака ако притисокот во инсталацијата ти е над 5-6 bar.

Објасни за по неуката раја и каков прохромски бојлер би препорачал?

Последно уредено:

DEVIN

Beautiful Womans in your city for night
Член од
30 јуни 2015
Мислења
178
Поени од реакции
51
Некој со искуство со Тинг Смарт бојлерите?
Имам таков модел 3 години, втор пат ја прегрева водата сам од себе и се исклучува внатрешен термостат, при што треба да се отвори капакот и рачно да се вклучи, а тоа не е нормално по упатство да го прави.
Сега трет пат прегреа, и покажува грешка на дисплејот, и не грее воопшто.
Господата од Кочани врска немаат од ништо за своите производи, освен да продадат нови делови и да си ги платиш и замениш.
Смарт електрониката била од Србија, грејачот бил од Кина, абе македонче пусто, 220е бојлер...

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Едно прашање до поискусните

Bosh 15/18kw. Или 21/24kw проточен електронски за во стан .

Pros and cons?

Член од
12 ноември 2008
Мислења
2.095
Поени од реакции
2.924

Pros and cons?
Дали имаш добар притисок на водата. Ако немаш не си ги фрлај парите за проточен.

Член од
3 ноември 2009
Мислења
1.543
Поени од реакции
767

Pros and cons?
Јас имам 15/18 kW. Наместен ми е на 40 степени, тера година дена и немам забелешки. Треба само да имаш електрична инсталација и добар притисок.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.393
Поени од реакции
24.116

Pros and cons?
Zemi si 24 kw, 18 kw da ne ne ti ja topli vodata dovolno. Zavisi od vodovodot kolku e temperaturata i protokot na vodata.

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Zemi si 24 kw, 18 kw da ne ne ti ja topli vodata dovolno. Zavisi od vodovodot kolku e temperaturata i protokot na vodata.
Ме убедваја дека многу повеќе трошат за џабе од 24kw
Освен за екстремна зима се подобри

Па ќе размислам.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.393
Поени од реакции
24.116
Ме убедваја дека многу повеќе трошат за џабе од 24kw
Освен за екстремна зима се подобри

Па ќе размислам.
Pa normalno deka povekje trosi, pogolema snaga ima.
Dodusa na novite mozis da reguliras temperatura, taka da ne bi trebalo mnogu da meni ako e takov. Ako e so fiksna snaga leto zima togas da.
Generalno protocnite povekje trosat od klasicnite ali komfortot se plakja. Nikogas nema da ti snema topla voda posto nekoj pred tebe ja potrosil ili ti si se zaboravil vo kupatiloto i da ti go fakja pola kupatilo so se veli. Mema bigor, zoltila, pa se dupnal itn itn.
Okolu snagata ti kazav, podobro da ima otkolku da nema, kabel sekako ke pustas nov ako nemas trofazem 6ka vo kupatiloto, a najverojatno nemas. A i zavisi kako si naviknat da se kapis. Nekoj prethodno napisa deka na 40 stepeni mu e ok. Mene taa mi e ladna, si preferiram 42, 43. Posle neznam dali novite imaat opcija da namalis protok na voda( ne pritisok ). Mene mi e na okolu 7 litri vo minuta sto mi e sosem dovolno. Ako ne go reguliram kojznaj kolku e. Dodusa jas momentalno imam na plin no principot e toj.

Член од
24 декември 2008
Мислења
401
Поени од реакции
244
Pa normalno deka povekje trosi, pogolema snaga ima.
Dodusa na novite mozis da reguliras temperatura, taka da ne bi trebalo mnogu da meni ako e takov. Ako e so fiksna snaga leto zima togas da.
Generalno protocnite povekje trosat od klasicnite ali komfortot se plakja. Nikogas nema da ti snema topla voda posto nekoj pred tebe ja potrosil ili ti si se zaboravil vo kupatiloto i da ti go fakja pola kupatilo so se veli. Mema bigor, zoltila, pa se dupnal itn itn.
Okolu snagata ti kazav, podobro da ima otkolku da nema, kabel sekako ke pustas nov ako nemas trofazem 6ka vo kupatiloto, a najverojatno nemas. A i zavisi kako si naviknat da se kapis. Nekoj prethodno napisa deka na 40 stepeni mu e ok. Mene taa mi e ladna, si preferiram 42, 43. Posle neznam dali novite imaat opcija da namalis protok na voda( ne pritisok ). Mene mi e na okolu 7 litri vo minuta sto mi e sosem dovolno. Ako ne go reguliram kojznaj kolku e. Dodusa jas momentalno imam na plin no principot e toj.
Фала ви на сите за одговорите, зедов 15/18kw, за во поголема зграда било доволно
Иначе има нова инсталација за проточен.

Во екстремни зими можно е да не вади жешка вода , ама тогаш ќе се адаптираатме на wim hof методот .

Јас мислев дека зависно од температурата на влезната вода , грејачот автоматски намалува или зголемува снага(пример 10кв или 12) , ама не било така, и логички ми беше појакиот бојлер повеќе од пола година да троши 6kw повеќе.

Член од
17 ноември 2014
Мислења
5.473
Поени од реакции
8.206
Фала ви на сите за одговорите, зедов 15/18kw, за во поголема зграда било доволно

Во екстремни зими можно е да не вади жешка вода , ама тогаш ќе се адаптираатме на wim hof методот .

Јас мислев дека зависно од температурата на влезната вода , грејачот автоматски намалува или зголемува снага(пример 10кв или 12) , ама не било така, и логички ми беше појакиот бојлер повеќе од пола година да троши 6kw повеќе.
greska si.
pojakiot ja postgnuva temperaturata pobrzo i se gasi.
znaci enegijata e ednakva na temperaturata x vremeto ako kolicinata na voda e ista. Shto vo tvojot slucaj e ista-

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.885
Поени од реакции
36.939

Мене исто ми кажаа дека 15/18 kw ќе ми бил сосема доволен и дека помалку ќе трошел од 21/24 моделот. Ова за Скопје.

Kajgana Shop

На врв Bottom