Споменици Скопје 2014

• Креатор на темата Креатор на темата alf
  • Време на започнување Време на започнување
Жената на врвот ја пикирам , заеднички елементи облележувам.
Што преставува жената со крила и диск во рацете?

Веројатно симболизира победа, односно победник, како што е пркактикувано при отсликувањето на Римските војсководци на нивните триумфални столбови.

Што/кого точно симбозизира, треда да се види во приказната која мора да постои зад наведениот споменик.
Автоматски споено мислење:

Ок, нека биде така. Се сложувам. Римскиот е оригинален и нема врска со Египет.

Еј де, не ми се лути веднаш...:(

Не спорам дека Римјаните биле „вдахновени„ од Египетскиот обелиск, како што не се срамеле да бидар „вдахновени„ при копирањето на сета Елинска уметност и митологија...

Последно уредено:
Веројатно симболизира победа, односно победник, како што е пркактикувано при отсликувањето на Римските војсководци на нивните тирумфални столбови.

Што/кого точно симбозизира, треда да се види во приказната која мора да постои зад наведениот споменик.
Највероватно е значење за универзумот, крила - постојано во движење, дискот - сонцето, женски род - раѓа светови-планети.

Симтоматично е што има во повеќе градови, како некој да "мочал" да обележи територија.

Овие се едно духовно ниво повисоки од обичните верници.Комуницираат со слики/скулптури.А една слика илјада зборови.

Како што верниците се собираат во храмови обележани со нивни симболи и икони, ставајќи до знаење дека тука се таа и таа религија, овие малку од по високо."Ова е наш град."

Значи исто како кај верниците кој имаа спротиставена религија, така највероватно и овие имаа спротиставена група.

Ти што мислиш?

Највероватно е значење за универзумот, крила - постојано во движење, дискот - сонцето, женски род - раѓа светови-планети.

Симтоматично е што има во повеќе градови, како некој да "мочал" да обележи територија.

Овие се едно духовно ниво повисоки од обичните верници.Комуницираат со слики/скулпури.А една слика илјада зборови.

Како што верниците се собираат во храмови обележани со нивни симболи и икони, ставајќи до знаење дека тука се таа и таа религија, овие малку од по високо."Ова е наш град."

Значи исто како кај верниците кој имаа спротиставена религија, така највероватно и овие имаа спротиставена група.

Ти што мислиш?

Пааааа...(ќе) морам да се согласам со тебе. :)

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: alf
09_big.jpg

Будимпешт

Киев

28008abe-6c2d-4123-99cb-254aa3796d75-istock-1134658793.jpg

• Ми се допаѓа
Од Скопје 2014 и што имаат симболите религиозно или духовно заминавте по светот и сликици споделување :)
Сподели твое мислење.

Чекај!!!
Ти нели не требаше да се мешаш во дискусии?Стој си на зборот.

Оди модерирај!:D

Од Скопје 2014 и што имаат симболите религиозно или духовно заминавте по светот и сликици споделување :)
Влечеме паралела дека не е случајно поставен жената ангел со венецот во раце само кај нас во Жена Парк.

Сподели твое мислење.
ВО однос на христијанство не се мешам повеќе, гледам има солидни наследници кои доволно коментираат за истото, јас многу сум зборувал против, антихрист и слично ми удрија епитети индиректно, па ајде велам нема да дискутирам на тие теми, да не се лутат и чувстуваат навредени.

Веќе споделив мое мислење за темава, за Александар III Македонски и Бафомет :coffee:
Секако не бараме вистина ниту може да ја знаеме вистината зошто баш вакви споменици а не други има низ Скопје. Шпекулации сепак се добра работа...

• Ми се допаѓа
ова некоја масонска работа е сигурно

Не постојат случајности, особено не случајности кои се подложни на јавен увид и очигледност.

Последно уредено:
ВО однос на христијанство не се мешам повеќе, гледам има солидни наследници кои доволно коментираат за истото, јас многу сум зборувал против, антихрист и слично ми удрија епитети индиректно, па ајде велам нема да дискутирам на тие теми, да не се лутат и чувстуваат навредени.

Веќе споделив мое мислење за темава, за Александар III Македонски и Бафомет :coffee:
Секако не бараме вистина ниту може да ја знаеме вистината зошто баш вакви споменици а не други има низ Скопје. Шпекулации сепак се добра работа...
Сека повеќе се наметнува прашањето, зошто исти и многу слични споменици има и низ други светски градови.Но, не само жената со диск во рака, сретнав и коњи, порти , коњаници...како една иста приказна втемелена во градовите.

Ништо друго не ми паѓа на памет, освен дека бележат територија или пренесуваат порака/приказна на оние малку понапредни верници.

Одамна не сум прошетал низ жена парк, па според сликата и нејзиниот редослед мислењето мое е следно.

Највисоко жената за која веќе кажав преставува универзумот, во постојано движење, сонцето го "држи" ,раѓа светови.

Под нејзе , вечниот огин - се однесува за бог-божество.
Следи платформа со 4 коњи , ја праставува земјата и нејзините 4 годишни времиња кој се во движење.

Потоа гол човек кој носи огин во раката, Прометеј, Исус, Митра..оној кој носи божја мудрост на луѓето.

Пред него десно и лево по две групи на луѓе со грб завртени на Прометеј.

Едни кој го користат зборот како оруже, писатели, наставници, политичари , новинари сите што се оратори.
И вторите заколнати луѓе на својата кауза за која со оружје се борат.

Спротивно од целиот овој комплекс , преку улицата има коњаник на кого раката му е поставена како да држи свера/топка, оваа се однесува за луѓе - научници.

Всушност се е дел од една престава која се одигрува пред очите на секој човек, преставена како уметничко дело.
Овие се апостолите!!

Темплари, Масони, иницијаторски друштва.

Сека повеќе се наметнува прашањето, зошто исти и многу слични споменици има и низ други светски градови.Но, не само жената со диск во рака, сретнав и коњи, порти , коњаници...како една иста приказна втемелена во градовите.

Ништо друго не ми паѓа на памет, освен дека бележат територија или пренесуваат порака/приказна на оние малку понапредни верници.

Одамна не сум прошетал низ жена парк, па според сликата и нејзиниот редослед мислењето мое е следно.

Највисоко жената за која веќе кажав преставува универзумот, во постојано движење, сонцето го "држи" ,раѓа светови.

Под нејзе , вечниот огин - се однесува за бог-божество.
Следи платформа со 4 коњи , ја праставува земјата и нејзините 4 годишни времиња кој се во движење.

Потоа гол човек кој носи огин во раката, Прометеј, Исус, Митра..оној кој носи божја мудрост на луѓето.

Пред него десно и лево по две групи на луѓе со грб завртени на Прометеј.

Едни кој го користат зборот како оруже, писатели, наставници, политичари , новинари сите што се оратори.
И вторите заколнати луѓе на својата кауза за која со оружје се борат.

Спротивно од целиот овој комплекс , преку улицата има коњаник на кого раката му е поставена како да држи свера/топка, оваа се однесува за луѓе - научници.

Всушност се е дел од една престава која се одигрува пред очите на секој човек, преставена како уметничко дело.
Овие се апостолите!!

Темплари, Масони, иницијаторски друштва.

Таа калакурница од склуптири и споменици, набиени на мала површина, кои прикажуваат односно симболизираат „нешто„ или „некого„ е производ од нечија произволна одлука и неукост (од лик или ликови од тогашната власт), па оттаму доаѓа неспоивоста на „садење„ споменици кои се потполно различни едни од други по содржна и по намена, дури и туѓи за Македонската историја и народ, кои не се сеќаваат на Елинската митологија и нејзините ликови кои, преку спомениците, станаа „наша„ реалност.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom