Лажни пророци

• Креатор на темата Креатор на темата alf
  • Време на започнување Време на започнување
А кој е афторитет да одредува што е лага или вистина? Исус? Господ?
Можда свештениците што го проповедаат?
Лесно да наречеш лага нешто догматски да тврдиш дека е така, ама многу тешко да го докажеш тоа. Господ и ѓаволот се едно и исто , пошто се е господ, господ е во се и секој и сешто, сеприсутно и сезнано. Очигледна контрадикција измеѓу проповедите и тврдењата.

Допис кој не е вреден за коментар...
Автоматски споено мислење:

Што ако вистината божја се возвеличува преку лагата?

Ај посочи ми еден таков реален пример...

Ама тоа не работи така. Очигледно има диференцијал за да произлезе таа енеригија.Ако се +1 и минус 1 , резулататот треба да е апсолутен, а тоа е нула.
Наместо тоа има блесок и топлина и што не. Што значи дека тезата не е точна
Не е аниматеријата негативна на материјата, туку е ДЕФАЗИРАНА баш заради тој диференцијал испуштен при анхилација. Е различна од нормалната материја но не од огледало рефлексија. Би подразбирало се што не е.
...
Вие простоумни гниди што го влечете назад во пештери поради сеење страв и глупост и кукавичлук водени од лицемерни грешници според сопствената вера.
Примерот со огледалото беше за да разбере мало дете, те мислев на 13 години...
Ама по твоите одговори, ќе да си околу 7 години.
Ај, ќе пробам со ПОПРОСТ пример, како за тебе, земи батерија и спој ПЛУС и МИНУС пол... Се создава ИСКРА, прскање, се ослободува ЕНЕРГИЈА.
...
ако може да објасниш, кои сме тоа ние „простоумни гниди“?
...
И едно интимно прашање за крај...
Дали си член на „lgbtqia+“ религијата???

Ај, ќе пробам со ПОПРОСТ пример, како за тебе, земи батерија и спој ПЛУС и МИНУС пол... Се создава ИСКРА
Не работи ни тоа така. Прво, плусот и минусот се релативни, вистинската насока е обратна и второ, не представуа позитивен полнеж и негативен полнеж, туку негативен полнеж и недостакот од истиот заради полето. 1 и 0.
Искрата се дешаваше бидејки кога тие напонот создаден помеѓу 1 и 0 создава пренос на електро низ нестабилна околи, губат повеќе енергија што резултира во топлина.
Ништо на ова е со анти материја и материја пошто околината не е фактор.
Дали си член на „lgbtqia+“ религијата
Ja сум анти религија. И твојата и нивната. Да ти нацртам паралели.
Џендерот т.е. родот што го пропевдааат е иматеријален(не квантифициран биохемиски или физички), постои само на хартија и во нивните фантазии , и тоа во форма на граматика, твдат догматски дека го имаат, базираат цели организациски ситеми и социјални норми базирани на истиот, и стануваат екстремно агресивни кога некој ги побива нивните тези.
Сега замени го џендерот со душа ...
Звучи познато?

Ај посочи ми еден таков реален пример...
Не си ја знаеш верата и писмата.:(
Ти постирав цитат од Павле, малку изменет и во вид на прашање.
Оргиналниот цитат иде вака..во целост.

Да признаеме дека Бог е верен, а секој човек лажец, како што е напишано: „За да се оправдаш во зборовите Свои, и да победиш кога си во суд”.
5. Ако, пак, нашата неправда ја покажува Божјата правда, што ќе речеме тогаш? Зар Бог е несправедлив, кога се гневи? Човечки зборувам.
6. Никако! Зашто, како Бог ќе му суди на светот?
7. Оти, ако вистината Божја се возвеличува преку мојата лага за слава Негова, па зошто тогаш мене да ме судат како грешник?
8. Не бива ли тогаш да правиме зло, та да излезе на добро, како што некои хулат на нас и велат дека така учиме? Тие се справедливо осудени.

9. И така, какво предимство имаме? Никакво, оти веќе ги обвинивме, како Јудејците, така и Елините, дека се сите под грев.

* справедливо ...Заснован врз правдата, вистината.

Ајде уште една моето прашање.
Кој се лажни пророци?
Внимавај на одговорот , да не бидеш справедливо осуден.:)

... Прво, плусот и минусот се релативни, вистинската насока е обратна и второ, не представуа позитивен полнеж и негативен полнеж, туку негативен полнеж и недостакот од истиот заради полето. 1 и 0.
Искрата се дешаваше бидејки кога тие напонот создаден помеѓу 1 и 0 создава пренос на електро низ нестабилна околи, губат повеќе енергија што резултира во топлина.
Ништо на ова е со анти материја и материја пошто околината не е фактор.

Ja сум анти религија. И твојата и нивната. Да ти нацртам паралели.
Џендерот т.е. родот што го пропевдааат е иматеријален(не квантифициран биохемиски или физички), постои само на хартија и во нивните фантазии , и тоа во форма на граматика, твдат догматски дека го имаат, базираат цели организациски ситеми и социјални норми базирани на истиот, и стануваат екстремно агресивни кога некој ги побива нивните тези.
Сега замени го џендерот со душа ...
Звучи познато?
Не само + и -... сѐ е релативно, рекол еден чичко.
Но, да не ја разводнуваме дискусијата на тема „лажни пророци“,
ќе престанам да ти противречам.
... лажниот пророк е помалку злобен од оној кој е целосно убеден во своите идеи, ти текнуе???

Не само + и -... сѐ е релативно, рекол еден чичко.
Не мислам дека ни десетина разбираш од тоа што тој чичко го збори. Зошто го збори.
... лажниот пророк е помалку злобен од оној кој е целосно убеден во своите идеи, ти текнуе???
Секој пророк е злобен пошто има цел да ја усмерува наративата на религијата и политикат и да шири догма. Ширењето догма е најголемо зло од сите.
Создавање саморестрикции и незнаење како опијат за масите, со цел да се стигне на власт и стекне моќ за истите индивидуи што ги прекршуваат самите закони на верата што ја проповедаат.
Преферирам барање на повеќе знаење и оспорување и сомневање на истото за да се оспори, БЕЗ наративите за блаженство т.е. девици во рајот и што не.
Пошто на крајот на краиштате нели патот за пеколот е поплочен со добри намери, а вие верниците сте целите “добри намери„.

Ова е муабетот на Павле кон Јудејците кој ги обвинува дека иако го знаат Законот грешат намерно преку призмата на истиот, а истите тие се дрзнале него да го осудуваат како лажливец. Бидјеќи христијаните реално се секта во однос на еврејскиот закон.
Ова нема врска со пророци, ниту пак со лажни пророци.
Павле сам си дава прашања и сам си ги одговара за да си најде смисла зошто не е јудеец и прифатил нова религија која се темели на старата.

Ама вака извадено цитати, за се може да се користи - да се осудува другиот дека не знае што му е верата, а Павлета ти вика, о ти кој што ја следиш библијата:

„ о човеку, кој и да си ти, оти со каков суд судиш друг, со таков се осудуваш сам, бидејќи ти, кој судиш, го правиш истото.
А знаеме дека Божјиот суд, навистина, паѓа врз оние, кои вршат такви работи.“
- Павле кон Римјаните и јудејците

Тешко на оние на Земјата, велат старите богови.

Не дискутирам повеќе, за да не ве „замолкнувам“ и да не ви бидам постојано дежурен „антихрист“ и останати обвинувања.
Туркајте си дискусии ајде.. не ви се мешам повеќе. Изгледа доволно било :coffee:
Срце јуначко не издржа..:D
Ајде мршш.

Срце јуначко не издржа..:D
Ајде мршш.
Е знам дека сакаш да ме нема - али што да правиш, мрш помага само по дома, кај своите.

Кога боруваш глупости (а тоа не може духот да ми го издржи, богот се буни во мене) како да не те поправам, дури и христијанинот @PROROKOT (па ете пророк море, луѓе, кој да прочита) ќе те поправи дека вадиш цитати од ракав, всушност целата библија и толкувањата твои се вадење цитати од средина, од крај од било каде само да се поклопи со твоите тези...
Се читаме низ годините, знаеме што зборуваш и дека Христос ти е во срецот и на јазикот... само уште пророк да те прогласи некој! :cautious:

Испадна дека сега христијанството го бранам од луѓе како тебе. Хаос, не знаеш што може денот да ти донесе.

Се окуражи мислејќи дека нема кој да ти најде замерки во муабетиве и се залета... кочи сине, нечеш ти пророк да глумиш на форумов, ниту лажен ниту вистински. Па кај така преку ред, има други, нели ги гледаш?
Само може да си апостол некој на некоја видоизменета нова ујдурма поврзана со христијанската света книга - ама па ти нели не си религиозен, само онака библијата ти е во уста - од немајкаде... :)

Ајде продужи да ми ти ги видам „лажните пророци“ од јудејци па до денешните апологети.

Последно уредено:
  • Ми се допаѓа
Reactions: alf
...многу едноставно @Хептаграм XI ,ти си наоѓаш утеха и исполнение во Телемата,а @alf во неговите гласни размислувања за нештата :)
...секој со своите очекувања и стравови
...и двајцата сте во право за себе,се додека не си докажете сами на себе нешто ново и поинакво од предходното

Последно уредено:
...многу едноставно @Хептаграм XI ,ти си наоѓаш утеха и исполнение во Телемата,а @alf во неговите гласни размислувања за нештата :)
Неточно. Ниту е едноставно, бидејќи се бара работа, а не само зборување. Word & deeds - ништо помалку!

Утеха кој бара тешко да најде во Телема, посебно не во смисла како што е дадена утехата во старите религии. И воопшто не е исто гласно размислување и толкување по свое туѓа света книга со моето нетолкување на телемитските свети книги (бидејќи ние не толкуваме за другите свети текстови, оставено е тоа секој сам за себе да го сработи).

Затоа пак јас влетав со муабетот кој го скокнаа намерно сите, а побарав да се види дали има пророци (па потоа и лажни) надвор од светата книга на христијаните или тоа е само ексклузивитет на евреите и христијаните .. бидејќи се кошкаат христијанин кој што верува во својата света книга и е дел од црква, хиерархија од една страна и од друга човек кој што не сака хиерархии и презира црква и тоа го смета за ограничување но зборува за нивната света книга и им ја толкува колку погрешно ја разбираат... :)
Не знаат за други религии, ниту ги интересира. А пророци има и на други места, нели...

Ништо не е едноставно кога се работи за религиите и пророците, бидејќи треба многу да се знае за нештата, не само да се верува и да се цитираат текстови.

Ајде уште една моето прашање.
Кој се лажни пророци?
Внимавај на одговорот , да не бидеш справедливо осуден.:)

Ај уште миљон пути повтори го прашањево, па можеби некој од форумџиите ќе ти понуди одговор по твоето очекување....

Е ми, шо религија ќе да е таа, од која верните треба нешто да очекуваат?...

Ај уште миљон пути повтори го прашањево, па можеби некој од форумџиите ќе ти понуди одговор по твоето очекување....

Е ми, шо религија ќе да е таа, од која верните треба нешто да очекуваат?...
...знам дека не е пристојно да одговорам со прашање,но не гледам друг начин
...зошто веруваш во Исус Христос и Бог?
...верување = очекување

Проверувај потекло на зборови во иднина. Бидејќи ако провериш речник ти вика: accept that (something) is true, especially without proof.
Што не да е површно, глупо е!
Многу може да се научи а и да се најде подлабока смисла за нештата ако се знае историја.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom