Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако е нов, ослободен си од царина/ддв до 350 еур. Ако е половен, не го цариниш нормално.Здраво, сакам да донесам компјутер од Германија чија вредност е 300€. Ме интересира како се царини?
Sent from my SM-A037G using Tapatalk
Дали треба да пријавам на граница, пр. Грција - Македонија - Грција, лаптоп што веќе го користам за работа во вредност од 1500 евра?Ако е нов, ослободен си од царина/ддв до 350 еур. Ако е половен, не го цариниш нормално.
Патувам со службен лаптоп (макбук), работам од дома и барем 2-3 пати месечно одам во Грција, никогаш не сум пријавил ништо, некогаш сум минувал граница и како сопатник додека работам. Не мислам дека ќе имаш било каков проблем, сепак се лични работи. Исто како телефон, замисли сите патници да ги декларираат телефоните од 1000+ евра на секое поминување на граница.Дали треба да пријавам на граница, пр. Грција - Македонија - Грција, лаптоп што веќе го користам за работа во вредност од 1500 евра?
Дечки, здраво! Ќе искористам тука да прашам дали има некој искуство со лаптоп delivery од компанија лоцирана во Европа? Колку би ги чинело царина и дали има некои други пропратни трошоци?
Треба да ми пратат working лап топ од компанијата и прашуваат за царинските трошоци и дали има некои посебни методи за како да го пишат производот, за да не биде задржан од царина бидејќи сакаат се да оди smooth, а знаеме кај нас уствари дека ништо не оди така smooth за жал. И дали е безбедно да се оди преку нашава пошта или подобро е DHL, FedX, итн.?
Дечки, здраво! Ќе искористам тука да прашам дали има некој искуство со лаптоп delivery од компанија лоцирана во Европа? Колку би ги чинело царина и дали има некои други пропратни трошоци?
Треба да ми пратат working лап топ од компанијата и прашуваат за царинските трошоци и дали има некои посебни методи за како да го пишат производот, за да не биде задржан од царина бидејќи сакаат се да оди smooth, а знаеме кај нас уствари дека ништо не оди така smooth за жал. И дали е безбедно да се оди преку нашава пошта или подобро е DHL, FedX, итн.?
Ako ne se Lazham treba firmata shto ti go prajcha da go deklarira kako ALAT za sekojdnevno izvrshuvanje na tvoite rabotni obvrski!Дечки, здраво! Ќе искористам тука да прашам дали има некој искуство со лаптоп delivery од компанија лоцирана во Европа? Колку би ги чинело царина и дали има некои други пропратни трошоци?
Ako ne se Lazham treba firmata shto ti go prajcha da go deklarira kako ALAT za sekojdnevno izvrshuvanje na tvoite rabotni obvrski!
Najdobro javi im se na carina i prashaj gi. Mene lani mnogu ubavo mi objasnija shto i kako i stvarno pominav bez problem!