Хептаграм XI
Ἱερὸς Γάμος
- Член од
- 13 февруари 2010
- Мислења
- 12.319
- Поени од реакции
- 12.336
- Локација
- Македонија
- Веб-сајт
- heptagramxi.wordpress.com
Моделот не функционира за сите - моделот е ограничувачки. Ограничувањето е непожелно ако го силува поединецот и личноста на човекот.Неточно...
Моделот според кој се поставени релациите меѓу ликовите од Света Троица, практично е шема според која се поставени релациите и кај сите створени нешта, особено кај човекот, кој е створен по „...образ Божји и подобие...„, така да секоја друга „дефиниција„ за поимите „индивидуа„ и „личност„ е само произволно објасување според начелото „мудрување по својот памет„.

Кога ќе прифати човекот на старите религии дека никогаш не може сите да бидат дел од неговото видување на животот? И дека неговите идеали се туѓи за некој друг?
Ќе го убедувате секој дека погрешно си го гледа себството и дека црквата како збир од верници ќе го оправи во животот?
Тоа е лага.
„Човекот е создаден според образот божји“ ако веруваме на еврејските учења (и ако ги разбираме истите што сакаат да кажат, со проучување на коментарите на разни рабини низ времињата), од каде потекнува и христијанството кое го проповедаш и преку кое си го градиш твојот светоглед, игнорирајќи ги другите - а нели рековме јас ти тој таа тие вие... но кај тебе е јас, јас и само јас христијанинот

За еврејските учења и верувања најлошо е да прашуваш и да слушаш христијанин или муслиман - бидејќи тие преку нивните видоизменети еврејски учења кои не ги разбираат многу, шират омраза кон евреите и го негираат нивното учење.
И најлошо е да слушаш обичен верник кој што би убил за верата или би пострадал... свештеник, ќе најдеш заеднички јазик низ муабетите, со овие другите - потешко!
Индивидуа не е ништо лошо нешто како што ти го разбираш за да си дадеш тема за муабет за личноста и нормално „личносниот однос на христијанинот со богот“ за кој велите дека реално никој ниту го видел ниту може да го види со познати методи, само преку „избрани минати луѓе кои умреле за верата“ и тоа маченички, за да се даде тежина, некаква форма на „искушение“ за верувањето.
Реално, секој празник на христијаните е всушност за човек што умрел маченички во минатото кој исповедал верување, барем 99% се такви, не знам за новите луѓе кои се прогласени за светци денес...
Пајсиј така ми текнува дека доживеа старост и ок живот денес, кога има демократија а не диктатури и империи кои се темелат на христијанство... каде што ропството и царувањето беа/се од боговите - зависи каква судбина си имаш...
Судбина - проклеството на човекот кога ќе се убеди од надворешни центри на моќ дека „толку му е дадено“ на Земјата!
Последно уредено: